نشر این خبر با ذکر منبع: www.sarzaminjavid.com شایسته است
بیژن زنگنه درباره انتشار اخباری مبنی بر عدم تحویل نفت مورد نیاز پالایشگاههای کشور به میزان مصوب، گفت: این موضوع صحت ندارد و در زمینه تحویل نفت مورد نیاز پالایشگاه ها مشکلی وجود ندارد و به پالایشگاهها به هر میزان که نفت تقاضا کنند، نفت تحویل داده می شود.
وزیر نفت درباره جایگزینی شرکتهای خارجی به جای شرکتهای ایرانی در میادین نفتی گفت: باید توجه داشت موضوع این گونه نیست، به دلیل اینکه این موضوع به یک دوره گذار نیاز دارد.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید افزود: در زمانی که کار یک دکل نفتی تمام می شود، نیاز به زمان برای به کار گیری مجدد آن دکل وجود دارد و نباید فراموش کرد هیچگاه به دنبال دکل خارجی نیستیم.
این مقام مسئول تاکید کرد: باید توجه داشت که قراردادهای دکل های نفتی خارجی موجود، پیش از فعالیت دولت یازدهم بسته شده و وزارت نفت همیشه به دنبال حمایت از کارهای داخلی بوده و سابقه کاری ما در این زمینه روشن است.
به گزارش خانه ملت، وزیر نفت در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه آیا خبر مفقود شدن یک دکل نفتی ایرانی در زمان فعالیت دولت گذشته صحت دارد؟ گفت: موضوع مفقود شدن دکل نفتی متعلق به ایران واقعیت دارد و با پیگیری و شکایت ما پرونده ای در این خصوص تشکیل شده است.
پیش از این، نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه در مجلس درباره سرنوشت دکل نفتی گمشده ایرانی گفته بود: علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی دستور بررسی موضوع مفقود شدن دکل نفتی متعلق به ایران را که در حدود ۷۸ میلیون دلار ارزش دارد، به رئیس کمیسیون انرژی مجلس داده است.
یک دستگاه دکل نفتی با حدود مبلغ ۷۸ میلیون دلار در سال ۹۰ به نام دکل «دین» از یک شرکت خارجی خریداری شده که مفقود شده است.
از این ۱۸ دستگاه، ۶ دکل متعلق به شرکت حفاری آبان هند هستند که چندی پیش، به یک شرکت ایرانی ترجیح داده شد تا یک شرکت ایرانی از فاز ۱۳ مرخص شود و حرف از جایگزینی یک دکل دیگر هندی بجای شرکت ایرانی باشد.
شرکت چینی کاسل هم با ۴ دکل در حال فعالیت در ۳ پروژه پارس جنوبی و یک پروژه نفتی در فلات فاره است که جزئیات قراردادی آن با شرکت های پیمانکار و واسطه جالب به نظر می رسد. شرکت CNPC هم با دو دکل و با پیمانکاری پتروگوهر فراساحل کیش در پارس جنوبی مشغول به فعالیت است. دکل ساگای ۲ متعلق به شرکت حفاری ژاپن نیز به پیمانکاری شرکت ملی حفاری در یکی از فازهای پارس جنوبی حضور دارد و شرکت SHENGLI نیز برای نفت فلات قاره مشغول به فعالیت است.
FORESIGHY GROUP نیز با برپایی سه دکل خود در حوزه کاری شرکت نفت فلات قاره به حفر چاه ادامه می دهد.
نکته قابل تامل در این میان، خیز برخی شرکت ها برای انعقاد قراردادهای اجاره دکل با این شرکت هاست در حالی که شرکت های ایرانی با دکل های آماده تر و همچنین نرخ پایین تر آمادگی خود را برای اجرای پروژه ها اعلام کرده اند که گویا مورد توجه شرکت های کارفرما قرار نگرفته است.
عمر متوسط ۱۸ دکل فعال در منطقه ایرانی خلیج فارس ۱۵ سال است و شرکت های پتروپارس، ملی حفاری، پتروگوهر فراساحل کیش، SMS و HALL WORTHY روی این ۱۸ دستگاه مشغول کارند. بررسی ها نشان می دهد بیشتر کارکنان این دمکل ها هندی و چینی بوده و استفاده از کارگران ایرانی به فراموشی سپرده شده است.
نگرانی ها زمانی جدی تر می شود که خبرهای جدید از «ایرانی زدایی» در صنعت حفاری حکایت دارد به طوری که چند روز پیش خبری از سوی سایت الف مبنی بر فشار «حلقه کرسنتی ها» برای صاف کردن جاده این پروژه به رئیس بنیاد مستضعفان منتشر شد.
در همین رابطه وزیر نفت فردا عازم مجلس می شود تا به ابهامات موجود در این خصوص پاسخ بدهد؛ ماجرای دکل های خارجی و دلالی های صورت گرفته در این صنعت، چند ماهی است که به موضوع اصلی صنعت نفت تبدیل شده است.
وزير نفت تاييد كرده كه يك دكل نفتي در دولت نهم گم شده است. بيژن نامدار زنگنه اعلام كرده است وزارت نفت پيگير پيدا شدن اين دكل نفتي بوده و حتي در اين خصوص شكايت هم شده است .
ماجرای انعقاد قرارداد خرید دکل حفاری به روزهایی برميگردد که علی طاهری مطلق در سال ۸۸ جایگزین مسعود سلطان پور در شرکت تاسیسات دریایی شده و خرید یک دکل حفاری را در دستور کار قرار ميدهد. مدیرعامل سابق شرکت تاسیسات دریایی با شرکت حفاری گلوبال پتروتک کیش دچار اختلاف کاری شده و تصمیم ميگیرد بخشی از پروژههای حفاری شرکت تاسیسات دریایی و نه تمام آن را به زیرمجموعه خود واگذار کند درست در روزهایی که گلوبال پتروتک کیش، پروژههای خارج از شرکت را در دست بررسی داشت. در روزهایی که این اختلافات در مجموعه تاسیسات دریایی به اوج خود رسیده بود، کار حفاری ۲۲ حلقه چاه دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی به تاسیسات دریایی واگذار شد که این شرکت به دلیل عدم برخورداری از دکل دریایی با محدودیت مواجه شد.
رضا مصطفوی طباطبایی (دلال معروف نفتي) و محمد مهاجرانی – فرزند عطاا... مهاجرانی- با یکی از مدیران شرکت نفت و گاز پارس، موضوع دکل مورد نظر را مطرح ميکنند که حاضرند آن را برای تاسیسات دریایی خریداری کنند. مدیر مذکور بدون اطلاع از ماهیت این دو دلال نفتی، به شرکت تاسیسات دریایی توصیه ميکند که برای عقب نماندن از برنامه حفاری فاز ۱۴ بررسی و خرید این دکل را در دستور کار قرار دهند. با ورود این پیشنهاد به تاسیسات دریایی، گروهی مامور بررسی این دکل ميشوند. در شرایطی که این شرکت به دلیل تحریمهای بین المللی دسترسی به منابع ارزی و طلبهای خود را از دست داده بود. دکل مزبور که فعالیت خود را از سال ۱۹۸۴ آغاز کرده، دکلی ۳ پایه و منطبق بر نیازهای جغرافیایی خلیج فارس بود و گفته شد در صورت تجهیز کامل این دکل، ۸۷ میلیون دلار دریافت شده و ضمانت و کلاس بین المللی آمریکایی برای آن صادر خواهد شد. باتوجه به موضع گابریل کومانسکو مدیرعامل شرکت رومانیایی GSP مبنی بر مشکلات این شرکت برای دور زدن تحریمها و معامله با ایران، دلال معروف با مطرح كردن شرکت DEAN، عمر کامل السواده اردنی را به عنوان همه کاره این شرکت به جلو میاندازد. مدارک و اسناد موجود نشان ميدهد که رضا مصطفوی طباطبایی به دلیل جلب اعتماد مسئولان تاسیسات دریایی در اقداميدیگر این فرد را تایید کرده و به تاسیسات دریایی این اطمینان را ميدهد که با این شرکت واسطه به زودی به دکل خواهید رسید. دلیل حضور این شرکت واسطه در این بین، مشکلات شرکت رومانیایی با هرگونه معامله با ایران بود لذا تصمیم گرفته شد تا شرکتی میانجی و کاغذی، برای نهایی کردن این خرید تاسیس شود. با توجه به مشکلات تحریم، شرکت تاسیسات دریایی با پرداخت پیش پرداخت دچار مشکل بزرگی شد در حالی که بخشی از منابع ارزی آن نزد شرکت CNPC چین وجود داشت؛ طباطبایی به دلیل روابط نزدیک خود با چینیها، راهکاری را پیش پای تاسیسات دریایی گذاشت که بر اساس آن، ۱۷ میلیون دلار از طلب تاسیسات دریایی به حساب شرکت DEAN واریز ميشد تا مشکل حقوقی برای هیچ یک از طرفین پیش نیاید. در همین روزها بود که موضوع شکایت شرکت GSP از شرکت DEAN به دلیل ناتوانی این شرکت در بازپرداخت پول دکل رسانه ای شد؛ شکایتی که در لندن بررسی ميشد و دادگاه مشغول بررسی این پرونده بود. با عیان شدن ماجرا، دلالها به یکباره ظاهر شدند و به مسئولان تاسیسات دریایی تاکید کردند که برای پیروز شدن در دادگاه، باید مبلغ ۱۷ میلیون دلار دیگر به حساب DEAN واریز شود تا وکلای این شرکت در دادگاه توان مالی خود و پول دکل را به اثبات برسانند که در صورت تحقق چنین موضوعی، دکل به ایران منتقل خواهد شد.
افکارنیوز - قانون