گزارشي از جشنواره تئاتر معلولان
1393/8/6
گزارشي از جشنواره تئاتر معلولان به همراه گفتوگويي با شيرين بزرگمهر و ميلاد اكبرنژاد |
|
جشنواره تئاتر معلولان؛ جشني براي افراد كم توان |
|
|

پويان فراستي / نخستين جشنواره تئاتر معلولان استان تهران به همت بهزيستي از تاريخ 26 مهرماه تا 28 مهرماه در فرهنگسراي بهمن برگزار شد. در اين جشنواره علاوه بر اجراي نمايشهاي صحنهيي و فضاي باز، كارگاههايي هم براي آشنايي با انواع معلوليتها و رويكردهاي توانبخشي به آنان برگزار شد. شيرين بزرگمهر، استاد دانشگاه و نويسنده كتاب «تاريخ لباس جهان» يكي از داوران حاضر در جشنواره بود. او در رابطه با كيفيت اجراها در اين جشنواره گفت: از نظر من تمامي كارهاي تئاتر معلولان خوب است. ما فعلا نميتوانيم در رابطه با كيفيت هنري كارها نظر بدهيم چرا كه بايد تجربه كشور در اين زمينه بالا برود و تئاترهاي بيشتري اجرا شود تا بتوان آنها را از نظر هنري هم مورد بررسي قرار داد اما فعلا همين كه معلولان كار تئاتر ميكنند به خودي خود قابل ستايش است. وي همچنين در ادامه افزود: پيشنهاد من اين است كه مسوولان، اين فضا را براي جوانان و كارگرداناني كه علاقهمند به كار با معلولان هستند فراهم كنند و به آنها فضا بدهند تا بتوانند به بهترين شكل ممكن كار را ارايه دهند چون اين نوع نمايش بسيار كار مشكلي است. من هر كاري كه تا به امروز ديدم قابل ستايش است. تئاتر معلولان بيشترين نفع را براي خود همين عزيزان دارد چراكه فضايي كه ايجاد ميشود به آنها يك انضباط و اعتماد به نفس ميدهد. البته بايد كارگردانان هم بعد از كار با مردم و همچنين گروه خودش صحبت كند و نظرات آنها را در رابطه با كار بپرسد تا كارش پيشرفت كند. من به عنوان داور اين جشنواره واقعا خوشحال هستم كه در اين اتفاق خوب نقشي دارم. به نظر من حتي اگر به اين عزيزان فضاي مناسب بدهند از نظر من ميتوانند براي افراد آگاه اجراي عمومي برگزار كنند و فرهنگ جامعه را بالا ببرند.
تئاتر درماني تاثيرات متعددي دارد
عباس شفيعي برگزاركننده كارگاه رويكردهاي توانبخشي به معلولان هدف خود را از برگزاري چنين كارگاههايي چنين عنوان كرد: كارگاه ما در خصوص چند مطلب بوده است، نخستين مطلب بحث آشنايي با معلوليتها بوده است دوما انواع معلوليتها را مورد بررسي قرار دادهايم و در آخر رويكردهاي توانبخشي به معلولان را آموزش ميدهيم. جامعه هدف ما سه گروه بودند يك گروه خود معلولان بودند گروه دوم خانوادههاي آنان و گروه سوم كارشناسان سازمان و كساني كه با اين عزيزان كار ميكنند و ما با توجه به نوع شركتكنندگان سعي كرديم مطالب كلي را براي آنها بيان كنيم. يك بحثي كه هميشه بايد ما آن را در نظر بگيريم بحث اطلاعرساني و بحث آموزش به افراد است. هرچه افراد اطلاعات خود را در زمينه خاصي بالا ببرند بهتر ميتوانند در آن رابطه كار بكنند. مثلا اگر خانوادهها دلايل ايجاد معلوليت را بدانند بهتر ميتوانند به توانبخشي فرزندان خود كمك كنند. يا نحوه برخورد با فرزندان خود را ياد ميگيرند و همچنين اين مساله را ياد ميگيرند كه بايد به چه مراكزي براي بهبود آنان مراجعه كنند. علاوه بر اين همچنين او از تاثير تئاتر بر معلولان گفت: يكي از بحثهاي تخصصي درمان سايكو دراما يا همان تئاتر درماني است. تئاتر درماني تاثيرات متعددي دارد مثلا يك فردي كه از لحاظ اجتماعي ايزوله است و در خود فرو رفته است با اجراي نمايش و نقشها به جامعه برميگردد.
فعاليتهاي اجتماعي به معلولان اعتماد به نفس ميدهد
ميلاد اكبرنژاد ديگر داور جشنواره در رابطه با ويژگي تئاتر معلولان گفت: از دو زاويه ميتوان به اين مساله نگاه كرد؛ يكي تئاتري است كه معلولان توليد ميكنند و تئاتري كه براي معلولان توليد ميشود، تئاتري كه معلولان توليد ميكنند لزوما عواملش افرادي هستند كه معلوليت دارند اما تئاتري كه براي معلولان توليد ميشود لزومي ندارد كه در آن از افراد معلول استفاده كرد. اين جشنواره نوع اول تئاتر معلولان را در نظر دارد. وي كه داراي مدرك كارشناسي ارشد كارگرداني تئاتر از دانشگاه تهران است در ادامه از مزيتهاي تئاتر براي افراد كمتوان اضافه كرد كه اساسا اجراي تئاتر منفعت دارد، به طور عام شركت در هر فعاليت اجتماعي براي هر يك از افرادي كه در آن حضور دارند مفيد است. به خصوص اگر اين فعاليت اجتماعي مربوط به قشر و طبقهيي باشد كه ويژگي خاصي هم دارد. براي معلولان كه ممكن است كمبودهايي را احساس بكنند، حضور در اين فعاليت اجتماعي بدون اينكه اصلا به تئاتر فكر كنند به آنها اعتماد به نفس و يك جور توانايي منحصر به فردي در اختيار آنها ميگذارد كه خودشان را به لحاظ ذهني و به لحاظ تواناييها برابر با ساير اقشار جامعه ببينند. به نظر من تئاتر ويژگياي دارد كه اين حس را چند برابر ميكند براي اينكه علاوه بر اينكه يك فعاليت اجتماعي است چالشبرانگيز هم است يعني ما را در برابر سوالهايي قرار ميدهد. سوالهايي كه ممكن است بارها و بارها از خود پرسيده باشند اما نه خودشان جوابي براي سوالهاي خود پيدا ميكنند و نه كسي به سوالهاي آنان جواب درستي بدهد. كاري كه تئاتر ميكند اين است كه آنها را با سوالات جديدتري مواجه ميكند و اين سوالها خودش راهحل توليد ميكند، اين راهحلها حتي اگر راهحلهاي تمامكنندهيي نباشد حداقل آنها را براي يك زندگي آماده ميكند. اختتاميه اين جشنواره روز پنجشنبه يكم آبان در سالن سوره حوزه هنري با حضور جمعي از هنرمندان و اهداي جوايز به نفرات برتر برگزار شد.
|