نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
عربستان برای این چهار بند ضدایرانی چقدر باج داد؟
جای تاسف دارد که عربستان همزمان با افزایش تحرکات کور برای تخریب موقعیت بینالمللی ایران، روابطش را با رژیم صهیونیستی که هر روز گروهی از مسلمانان را میکشد، بهبود بخشیده و بنابراین بعید است تصمیم جدی علیه صهیونیستها و برای حمایت از مسلمانان فلسطین در اجلاس استانبول نیز اتخاذ شود
سازمان همکاری اسلامی در شرایطی امروز بیانیهای دویست بندی منضمم به چهار بند علیه ایران و حزبالله لبنان صادر خواهد کرد که صدور این بیانیه برای کشور عربستان به عنوان طراح این بندها، میلیاردها دلار هزینه در بر داشته و مسئولان برخی کشورها برای همراهی با سعودیها در این پروژه صرفاً تبلیغاتی، امتیازات قابل توجهی دریافت کردهاند.
اعضای سازمان همکاری اسلامی امروز -جمعه- با صدور بیانیه رسمی به سیزدهمین دوره اجلاس این سازمان که این بار به میزبانی استانبول برگزار میشود، پایان میدهند؛ بیانیهای که ایران در پروسه نگارشش به طریق موذیانهای حذف شد و با عدم صدور روادید سفر نمایندگان ایران به عربستان و شرکت در این روند، عربستان با برخی کشورهای دیگر اقدام به تنظیمش کردند.
سعودیها از این فرصت نهایت بهرهبرداری را نمودند و چهار بند علیه ایران و حزبالله، محور اصلی مقاومت در خاورمیانه مقابل تروریسم، در بیانیه رسمی سیزدهمین دوره اجلاس سازمان همکاری اسلامی گنجاندند؛ بندهایی که به گفته علی عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه با وجود آنکه با مخالفت ایران و گروهی از کشورها همراه شده اما رئیس این دوره از اجلاس و همچنین کشورهای همراه با عربستان، این بیانیه را تصویب شده قلمداد کردند.
در واقع سعودیها با حذف غیرقانونی ایران از روند تنظیم این بیانیه، آنچه قصد داشتند علیه ایران و همپیمانانش از تریبون سازمان همکاری کشورهای اسلامی خوانده شود، در این بیانیه قرار دادند و شرایط را به گونهای پیش بردند که کار تمام شده تلقی شوند و در اجلاس سران کشورهای اسلامی، صرفاً در راستای تشریفات قانونی، این بیانیه قرائت شود.
البته عربستان برای اینکه چنین عملیات تبلیغات ضدایرانی با اعتراض گروهی از کشورها مواجه نشود و حامیان این بیانیه تفرقه افکنانه در جهان اسلام در اقلیت قرار نگیرند، به شدت متحمل هزینه شد و با تطمیع برخی از کشورهای کوچک، شرایط را به نفع خود تغییر داد و در واقع چهار بند علیه ایران در بیانیه این سازمان، میلیاردها دلار برای آل سعود هزینه به بار آورده که نسبت به آثار محدود این بیانیه، ولخرجی بزرگی از محل فروش نفت مردم عربستان است.
با این وجود، تجربه سالهای گذشته نشان داده، سعودیها چگونه پولشان را به باد دادهاند تا در گوشهای از سند رسمی 200 بندی این سازمان، علیه ایران موضع گیری بی اثر شود. البته اینکه برخی کشورهای اسلامی با سردستگی سعودیها به جای آنکه در راستای وحدت و تحکیم جایگاه کشورهای مسلمان به عنوان هدف اصلی این سازمان گام بردارند، در عکس این مسیر بیانیه تنظیم کنند، قابل تامل بوده و میتواند آغاز بر زوال و تشریفاتیتر شدن نشستهای این سازمان شود.
هنوز متن چهار بندی که ضد ایران و حزبالله لبنان است، منتشر نشده اما با تجمیع خبرهایی که در رسانهها منتشر شده، احتمالاً این موارد در بیانیه پایانی از سوی عربستان گنجانده شده است:
- محکومیت حمله به ساختمان سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در ایران
- رد اظهارات مقامات ایرانی به ویژه در زمینه اجرای احکام قضایی علیه افراد مرتکب جرایم تروریستی در عربستان سعودی
- محکومیت دخالت های (ادعایی عربستان) ایران در امور داخلی بحرین، یمن، سوریه و سومالی
- محکومیت (ادعای) حمایت ایران از تروریسم
- رابطه ایران با کشورهای همسایه باید براساس حسن همجواری و عدم دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه و احترام به حاکمیت و استقلال کشورهای همسایه و حل اختلافات ازطریق راه های مسالمت آمیز باشد.
- (طرح ادعای) تروریستی خواندن حزبالله لبنان
این بندها را در شرایطی در بیانیه پایانی قرار گرفته که وهابیت به عنوان مبنای ایدئولوژیک حاکمیت عربستان، اصلیترین منبع تغذیه فکری و مالی تاریخ معاصر بوده و اکنون داعش را نیز تغذیه میکند. تروریستی خواندن حزب الله لبنان نیز مشخصاً به دلیل تاثیر حزب الله در کاهش نفوذ عربستان در لبنان است و سعودیها از اینکه با توجه به پشتوانه مردمی حزب الله نتوانستهاند ساختار سیایسی این کشور را راساً بچینند، خشمگین هستند.
همانگونه که اشاره شد سازمان همکاری اسلامی در فضای بینالمللی قدرت تاثیرگذاری ندارد و این بیانیه عمدتاً جنبه تبلیغاتی خواهد اما عربستان و چند شیخنشینش که در این پروژه سیاه همراهیاش کردهاند، در پی ارائه این تصویر دروغین به افکارعمومی جهان هستند که جهان اسلام ایران و حزبالله به عنوان نزدیکترین گروه مقاومت به ایران را محکوم کرده و حالا باید جامعه جهانی نیز با جهان اسلام همراهی کند!
ناگفته پیداست که این بیانیه میتواند برای چند ساعت تا حداکثر چند روز، تیترهای ضدمحور مقاومت علیه تروریسم را در رسانههای بینالمللی در پی داشته باشد اما با سرعتی باورنکردنی به فراموشی سپرده میشود و با توجه به آنکه سازمان همکاری اسلامی به واسطه همین رفتارهای وحدتشکانه هیچگاه نتوانسته صدای واحد جهان اسلام باشد، این بیانیهها موضع جدی کشورهای اسلامی محسوب نمیشود.
البته طبیعتاً هنگامی که برای صدور چنین بیانیهای میلیاردها دلار هزینه میشود، صرف چندصد میلیون دلار برای خریدن برخی رسانههای آمریکایی که کل بودجه سالیانهشان چند صدمیلیون دلار است برای عربستان چندان دشوار نیست و با توجه به گزارشهایی که پیش از این از خریدن رسانه های بزرگ توسط آل سعود منتشر شده، بعید نیست مجدداً این اقدام برای دامن زدن به تصویر کاذبی که عربستان در پی آن است، رقم بخورد.
پادشاه عربستان تمام خزانهاش را تا آخرین دلار وقف نفرت پراکنی در منطقه و اقدامات ضدایرانی کرده و هر روز سرمایه گذاری تازهای در این راه باطل انجام میدهد. جای تاسف دارد که عربستان همزمان با افزایش تحرکات کور برای تخریب موقعیت بینالمللی ایران، روابطش را با رژیم صهیونیستی که هر روز گروهی از مسلمانان را میکشد، بهبود بخشیده و بنابراین بعید است تصمیم جدی علیه صهیونیستها و برای حمایت از مسلمانان فلسطین در اجلاس استانبول نیز اتخاذ شود. با این اوصاف آیا همچنان باید سازمان همکاری اسلامی را جدی گرفت؟
تابناک
تگ ها
سیزدهمین دوره اجلاس سازمان همکاری اسلامی حزب_الله لبنان محکومیت ایران تروریسم دخالتهای_ایران بحرین یمن سوریه سومالی حمله سفارت_عربستان
روزنامه «رای الیوم» سرمقاله خود را به نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول اختصاص داد و نوشت: اگر بگوییم که نشست سران سازمان همکاری اسلامی که روز پنج شنبه در استانبول برگزار شد، از زمان تاسیس آن- که در واکنش به آتش زدن مسجدالاقصی در سال 1969 صورت گرفت- بدترین نشست بود، گزاف نگفته ایم. اگر دامنه فتنه مذهبی که بر جهان اسلام، به ویژه بر منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) سایه افکنده است، جمع نشود، بعید نیست که چنین نشستی آخرین نشست باشد.
این سازمان، به سازمانی ایستا و ناکارآمد و «آسایشگاهی» برای شماری کارمند با درآمد و امتیازهای مکفی تبدیل شده است زیرا مقر آن در عربستان سعودی است که چنین چیزی خواسته است. نشست کنونی به بدترین شکل ممکن، بازتابی از بیماری جهان اسلام و دودستگی ها در آن بود؛ به گونه ای که هیچ بهره ای از نام خود [همکاری اسلامی] نداشت، به گونه ای که به راستی می توان نام نشست «اختلاف» و نه نشست «همکاری اسلامی» بر آن نهاد و این با نگاهی به سطح حاضران و غیبت بسیاری از سران، عیان است.
برای اینکه در روزنامه «رای الیوم» به فریبکاری و گزافه گویی متهم نشویم، کافی است به این نشست از منظر تعارفهای پروتکلی نگاه کنیم تا ببینم که ابتدایی ترین پروتکل ها نیز در آن دیده نشد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه ریاست دوره ای این سازمان را از عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر تحویل گرفت، بدون اینکه از وی به طور رسمی دعوت به حضور در این نشست کند. اردوغان در عین حال در این نشست از مصافحه با سامح شکری وزیر امور خارجه مصر- که به نمایندگی از رئیس جمهور کشورش سخنرانی کرد- پرهیز کرد. شکری نیز برای اینکه با رئیس جمهور ترکیه - که در حال آمدن برای سخنرانی بود- روبه رو نشود، عمدا و به سرعت محل سخنرانی خود را ترک کرد. تصور نمی کنیم که چنین رفتارهایی در هیچ نشستی غیر از نشست های عربی و اسلامی روی دهد.
مگر چه اتفاقی می افتاد اگر عبدالفتاح السیسی در این نشست حاضر می شد و رئیس جمهور ترکیه نیز اگر از او دعوت به حضور می کرد یا اگر با سامح شکری به عنوان میهمان [خود] دست می داد، چه اتفاقی می افتاد؟ سران عرب و کشورهای اسلامی با همتایان اسرائیلی خود دست می دهند و علنا به عادی سازی روابط با «دولتی اشغالگر» اقدام و حتی از به کار بردن واژه «دشمن» برای آن نیز احتراز می کنند و برخی نیز پیوند اتحاد راهبردی با آن می بندند.
سازمان همکاری اسلامی با خطر فروپاشی مواجه است زیرا ویروس های سمی اختلاف های عربی به آن راه یافته است و خدا می داند که هدف آینده آن چه خواهد بود. نشست اسلامی در این سطح از شکنندگی و دودستگی و عصبانیت نمی تواند برای مسائل مطرح شده در دستور کار خود مانند تروریسم، اسلام هراسی، فلسطین و سایر مسائل مطرح در فهرستی طولانی، راه حلی ارائه دهد و بلکه سبب ساز شعله ور شدن آتش چنین مسائل و خطرناک شدن آنها می شود. به عنوان نمونه درباره مسئله تروریسم، کشورهای شرکت کننده در این نشست یا برخی از آنها، افزون بر ایجاد بستر برای تروریسم، حمایت مالی، نظامی و رسانه ای از آن را نیز فراهم می کنند و آنچه در سوریه، عراق، یمن و لیبی روی می دهد یکی از بارزترین این مسائل است.
نکته مهمی که در سخنرانی رجب طیب اردوغان مطرح شد این بود که «دین من نه سنی است و نه شیعه بلکه دین من اسلام است.» این عبارت، نمایانگر وجود سرطانی است که سراسر امت اسلامی را تهدید به غوطه ور شدن در جنگ ویرانگر طایفه ای می کند و منظور در اینجا همان جنگ طایفه ای و مذهبی و تحریک آن است که این روزها به صورت عمدی و حساب شده صورت می گیرد.
امیدواریم که اردوغان- که چنین عبارتی را به عنوان رئیس [دوره ای] نشست کنونی به کار برد- تلاش های واقعی برای نجات جهان اسلام از بلای طایفه گری و جنگ هایی که با سرعت بی سابقه ای در حال نفوذ به بدنه آن است به کار گیرد و برای آغاز گفتگو بین عربستان و ایران اقدام کند که نوک پیکان [عامل اصلی] این رویارویی طایفه ای هستند، گفتگویی که ناظر بر احترام متقابل، مداخله نکردن در امور داخلی یکدیگر و تاکید بر دشمن مشترک باشد که مقدسات اسلامی را در قدس اشغال کرده است و به بدترین شکل ممکن، انواع اهانت ها را به بیش از شش میلیون مسلمان روا می دارد، به ویژه اینکه اردوغان با هر دو طرف روابط خوبی دارد.
برگزاری نشست پایانی اجلاس سازمان همکاری اسلامی بدون روحانی و ظریف/ اختلافات مانع از خواندن بیانیه پایانی شد/ پیشنویس بیانیه
نشست پایانی اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در حالی در استانبول به پایان رسید که حسن روحانی و محمد جواد ظریف رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه ایران در اعتراض به بندهای ضد ایرانی در بیانیه پایانی در این نشست حضور پیدا نکردند و این نشست که طی یکی دو روز اخیر به واسطه مطرح شدن برخی مواضع ضد ایرانی، جنجال ساز شده بود، در نهایت بدون قرائت بیانیه نهایی، پایان یافت.
با وجود عدم قرائت بیانیه مذکور، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه که ریاست دوره ای این سازمان را بر عهده دارد، در سخنرانی خود در مراسم اختتامیه مدعی شد شرکت کنندگان در نشست سیزدهم سازمان همکاری، با بیانیه پایانی موافقت کرده اند و " امیدواریم این بیانیه، آغاز خیر و صلح برای همه کشورهای عضو باشد".
گفتنی است با فشار و لابی عربستان در بیانیه پایانی اجلاس استانبول، چند بند ضدایرانی و همچنین یک بند علیه حزبالله لبنان گنجانده شده است.
برخی منابع نیز به روزنامه الشرق الاوسط گفتند که تقریبا توافق کامل با بندهای پیشنویس پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی صورت گرفته است اما ایران با بندهایی که در آن مسائلی درباره آنچه مداخله تهران در امور کشورهای عربی خوانده شده، آمده است و همچنین محکومیت اقدامات "تروریستی" حزب الله لبنان مخالفت کرده است.
به گفته این منابع لبنان نیز با تروریستی خواندن اقدامات حزبالله در این بیانیه مخالف است.
سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران پیش تر با اشاره به اینکه بیانیه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی شامل بندهایی علیه ایران و جنبش حزب الله لبنان خواهد بود گفت سازمان همکاری اسلامی از مواضع ضد ایرانی خود پشیمان خواهد شد.
به نوشته روزنامه رأی الیوم، در پیشنویس بیانیه پایانی سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی که در استانبول برگزار شد، آمده است: ما حمله به هیاتهای دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد را محکوم میکنیم و آن را نقض توافقنامه وین درباره روابط و قوانین بینالمللی میدانیم.
در این بیانیه تأکید شده است که روابط میان ایران و کشورهای اسلامی باید بر پایه حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر، احترام به حاکمیت و استقلال و تمامیت ارضی کشورها و حل اختلافات از طریق روشهای مسالمت آمیز و ممانعت از استفاده از زور یا تهدید به آن باشد.
در این پیشنویس همچنین بر حمایت از حل و فصل بحران سوریه بر اساس بیانیه ژنو و روند سیاسی با نظارت سازمان ملل برای تحقق انتقال سیاسی که خود سوریها رهبری آن را برعهده داشته باشند، تأکید شده است.
سران سازمان همکاری اسلامی در نشست خود خواهان حمایت کشورها از پناهجویان سوری در سریعترین زمان ممکن شدند.
سران سازمان همکاری اسلامی همچنین خواهان برگزاری نشست بینالمللی صلح درباره فلسطین در سریعترین زمان ممکن شدند و بر مرکزیت مسئله فلسطین و حمایت از مردم فلسطین برای رسیدن به حقوق خود تأکید کردند.
در این پیشنویس همچنین ترکیه و الجزایر پیشنهادی را ارائه کردهاند که براساس آن تمامی کشورها باید از مداخله در امور داخلی لیبی و مجهز کردن گروههای مسلح در این کشور به سلاح خودداری کنند.
سران سازمان همکاری اسلامی از توافق سیاسی که اخیرا طرفهای لیبیایی در شهر الصخیرات امضا کردند، استقبال کردند.
در این پیشنویس درباره بحران یمن نیز آمده است: سران سازمان همکاری اسلامی از مشروعیت قانون اساسی که عبدربه منصورهادی (رئیسجمهور مستعفی یمن) نماینده آن است، حمایت میکنند.
همچنین سران این سازمان تلاشها برای حل مسالمت آمیز بحران یمن را تأیید و خواهان پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت به ویژه قطعنامه ۲۲۰۱ هستند.
در این پیشنویس سران سازمان همکاری اسلامی حمایت خود را از "ائتلاف نظامی اسلامی عربستان برای مبارزه با تروریسم" اعلام کردند و از کشورهای عضو این سازمان خواستند به آن بپیوندند.
سران سازمان همکاری اسلامی بار دیگر بر موضع اصولی خود درباره ریشهکن کردن تروریسم تأکید کردند و خواهان استراتژی جدید فراگیر برای مبارزه با تروریسم و ایفای نقش فعالی از سوی این سازمان در مبارزه با گروههای تروریستی شدند.
در این پیشنویس بر حمایت از مسلمانان قبرس ترکنشین و همبستگی با این کشور در این راستا و حمایت از مذاکرات سازمان ملل برای حل و فصل این مسئله تأکید شده است.
در این پیشنویس همچنین "تجاوز" ارمنستان به آذربایجان محکوم و تأکید شده است که سیطره بر خاک یک کشور از طریق اعمال زور براساس منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی ممنوع است.
در پیشنویس بیانیه پایانی سران سازمان همکاری اسلامی از ارمنستان خواسته شده که فورا و به شکل کامل از "قرهباغ آذربایجان" عقب نشینی کند.
در این پیشنویس از دولت جدید میانمار نیز خواست شده از حقوق مسلمانان روهینجا و رساندن کمک به آنها و آغاز آشتی فراگیر حمایت کند.
در این پیشنویس از برگزاری نشست سران سازمان همکاری در مه آینده در استانبول برای بررسی امور انسانی استقبال شده است.
در پیشنویس سازمان همکاری اسلامی از عراق به دلیل تلاشهایش در زمینه مبارزه با تروریسم قدردانی شده و از کشورهای این سازمان نیز خواسته شده تا سفارتهای خود را در سومالی برای تقویت روابط میان کشورهای عضو با این کشور آفریقایی بازگشایی کنند
بیانیه ضدایرانی سازمان همکاریهای اسلامی!/ واکنش روحانی و ظریف
بعد از نهایی شدن بندهای ضد ایرانی در بیانیه پایانی این نشست روحانی و ظریف که در روزهای گذشته در این نشست حضور داشتند، در نشست پایانی شرکت نکردند.
بیانیه پایانی سازمان همکاریهای اسلامی ( OIC ) که در استانبول ترکیه برگزار شد با بندهای ضدایرانی منتشر شد.
در این بیانیه که با لابی سعودی ها و اردوغان منتشر شد بندهای زیر گنجانده شده است:
* محکومیت ایران به خاطر انچه مداخله در کشورهای منطقه و حمله به سفارت عربستان خوانده شده است.
* بیانیه پایانی OIC همچنین "واکنش تحریک آمیز ایران" به اعدام شیخ نمر را رد کرده و آن را دخالت در امور داخلی عربستان دانسته است.
* این بیانیه چنین حزب الله را به خاطر آنچه "فعالیت های تروریستی" در کشورهای عضو مانند سوریه، بحرین، کویت و یمن خوانده شده محکوم کرده است.
اگرچه این بیانیه به دلیل مخالفت برخی اعضا قرائت نشد، اما بعد از نهایی شدن بندهای ضد ایرانی در بیانیه پایانی این نشست روحانی و ظریف که در روزهای گذشته در این نشست حضور داشتند، در نشست پایانی شرکت نکردند.
برخی از عوامل هماهنگی میان ریاض و آنکارا برای صدور بیانیه ضدایرانی این نشست را، پیروزی بزرگ برای ملک سلمان و اردوغان دانسته اند.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور تركیه كه ریاست این نشست را بر عهده داشت در نطق اختتامیه گفت: این نشست با شعار همبستگی و كمك به همكاری بیشتر اعضا برگزار شد!
روز گذشته عراقچی معاون وزیر خارجه از نهایی شدن بیانیه ضدایرانی خبر داده بود و در واکنش به این بیانیه گفته بود: مسلما سازمان از این مواضعی که علیه ایران و حزبالله گرفته در آینده پشیمان خواهد شد.
شایان ذکر است رییس جمهوری كشورمان و هیات همراه عصر امروز ( جمعه ) برای ادامه مذاكرات دوجانبه با مقامات بلندپایه تركیه از استانبول راهی آنكارا پایتخت تركیه خواهد شد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه شدیدا به «چهار بند ضد ایرانی و یک بند علیه حزبالله لبنان» در پیشنویس اعلامیه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی اعتراض کرده اما هیات عربستان با همراهی تعدادی از کشورها «مانع از باز شدن بحث در خصوص این بندها» شده است.
«منابع مطلع» گزارش دادند که محمد جواد ظریف «چهار بند ضد ایرانی و یک بند علیه حزب الله لبنان» در پیش نویس اعلامیه اجلاس سران کشورهای اسلامی را «برخلاف روح همبستگی اسلامی و در راستای منافع» اسرائیل دانسته است.
براساس این گزارش با این حال هیات عربستان سعودی با همراهی تعدادی از کشورها «مانع از باز شدن بحث در خصوص این بندهای» اعلامیه اجلاس سران کشورهای اسلامی شدهاند.
پیشنویس این اعلامیه در جریان نشست کارشناسان ارشد کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی در اسفندماه سال گذشته در جده تدوین شده و هیات ایران به دلیل صادر نشدن ویزا از سوی دولت عربستان سعودی امکان حضور در این نشست را پیدا نکرده بود.
تصویب بندهای ضد ایرانی و ضد حزب الله لبنان نشان دهنده سوء استفاده ابزاری عربستان و برخی کشورهای همسو از سازمان همکاری اسلامی برای اهداف سیاسی مخرب خود» خوانده شده است .
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی در این اجلاس گفته است که محکوم کردن حزب الله لبنان «باعث خشنودی» اسرائیل خواهد شد.
پیش از این نیز شورای همکاری خلیج فارس، حزبالله لبنان را در فهرست گروههای تروریستی خود قرار داده بود.
درهمین حال محمدجواد ظریف گفت که «مشکلات و اختلافات میان کشورها باید از طریق گفتوگوهای دوجانبه حل شود نه اینکه مسایل دوجانبه را به نشستهای چند جانبه کشاند».
نشست سازمان همکاریهای اسلامی هر سه سال یک بار برگزار میشود و قرار است بیش از ۳۰ نفر از سران و مقامهای ارشد کشورهای عمدتا مسلماننشین در روزهای پنجشنبه و جمعه در گردهمایی امسال در ترکیه حضور داشته باشند.
موضوع سوریه و یمن از جمله مواردیست که قرار است در نشست پیشرو مطرح شود. ایران از مهمترین حامیان بشار اسد در سوریه است، در حالیکه اکثر کشورهای عربی و نیز ترکیه از مخالفان او هستند.
در مورد یمن نیز اختلافات عمیقی میان تهران و ریاض و متحدانش وجود دارد.
بحران لیبی، افغانستان و تنشهای اخیر میان ارمنستان و آذربایجان از دیگر مسائلیست که سران کشورهای عمدتا مسلماننشین سازمان کنفرانس اسلامی به آن میپردازند.
درهمین حال رئیس جمهوری اسلامی پیش از سفر به استانبول گفت که «امروز در جهان اسلام با مشکل تروریسم، افراطیگری و فرقه گرایی و هم متاسفانه به صورت تجاوز برخی کشورها به کشورهای دیگر مواجه هستیم».
حسن روحانی تاکید کرد که ایران در مبارزه با «تروریسم» به کشورهای عراق، سوریه کمک کرده است.
رئیس جمهوری ایران چهارشنبه شب برای شرکت دراجلاس سران سازمان همکاری اسلامی، وارد استانبول شد و مصطفی الیتاس وزیر اقتصاد ترکیه از او استقبال کرد.
پیش از عزیمت آقای روحانی به ترکیه، ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی همراه هیئتی ۳۰۰ نفره به آن کشور رفته بود. روزنامه حریت میگوید آنکارا یک هفته در حال آمادهسازی میزبانی از پادشاه عربستان بوده است. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، شخصا به استقبال ملک سلمان رفته است.
پایان نشست جنجالی سازمان همکاری اسلامی در استانبول بدون قرائت بیانیه/عدم شرکت روحانی و ظریف به نشانه اعتراض
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از فارس , سیزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول به پایان رسید.
۱۳۹۵۰۱۲۷۰۰۰۳۶۵_PhotoLشبکه الجزیره به طور مستقیم مراسم اختتامیه این نشست را پوشش داد که با شعار «وحدت و همبستگی برای صلح و عدالت» به پایان رسید.
در مراسم پایانی این نشست، ابتدا «ایاد امین المدنی» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی سخنرانی کرد و سپس اردوغان با اعلام اینکه ترکیه هیچ قرضی به صندوق سازمان همکاری اسلامی ندارد گفت که که کشورش دو میلیون دلار به صندوق ویژه حمایت سازمان همکاری اسلامی در سال آینده اهداء میکند.
اردوغان در ادامه متنی را قرائت کرد و گفت: شرکتکنندگان در سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی با بیانیه اختتامیه این نشست، موافقت کردهاند و امیدواریم که این بیانیه، آغاز خیر و صلح برای همه کشورهای عضو باشد به ویژه که ما نماینده یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مسلمان در جهانیم و در این نشست برای رفاه و صلح همه ملتهایمان برای ۳ روز متوالی شرکت کردیم.
اردوغان تصریح کرد: ما به مسئله فلسطین اهتمام میورزیم و این نشست بیانگر باقی ماندن ما در کنار این مسئله است. برادری شعار ماست. ما یک طرح برای مسئله فلسطین تدوین کردیم و تدوین این طرح نیز بیانگر صداقت ما برای اجرای هرچیزی است که از آن سخن گفتهایم. تاریخ ما نشان میدهد که ما همواره در کنار مظلومان و علیه ظالمان هستیم. این نیت ماست و خداوند متعال ان شاء الله به ما توفیق میدهد و من مطمئنم که برای تحقق اهدافمان تلاش میکنیم.
اردوغان افزود: ما تمامی بحرانهای منطقه را ارزیابی و راهکارهایی برای آن تدوین خواهیم کرد.
وی سپس از تمامی شرکتکنندگان در این نشست قدردانی کرد.
در حالی که برخی رسانههای عربی نزدیک به عربستان سعودی، طی چند روز گذشته بارها ادعا کرده بودند که قرار است در بیانیه پایانی امروز به پیشنهاد عربستان، دخالتهای ایران در امور داخلی کشورهای عربی محکوم شود و بندهای این بیانیه نیز مشابه بندهایی نشست اتحادیه عرب و سازمان همکاریهای اسلامی در جده خواهد بود؛ اما متن قرائت شده از سوی اردوغان فاقد این مسئله بود.
حتی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان، دیروز در مصاحبه با یک شبکه ماهوارهای ضمن تکرار ادعاهای بیاساسش علیه ایران گفته بود که بیانیه پایانی نشست امروز علیه ایران خواهد بود.
خبرنگار شبکه الجزیره، در اینباره اظهار داشت که وجود اختلاف میان اعضای شرکتکننده در نشست سازمان همکاری اسلامی بر سر بیانیه پایانی این نشست مانع اصلی قرائت بیانیه پایانی مفصل بود.
روزنامه «الوطن» قطر نیز نوشت: با وجود آنکه نشست اختتامیه سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول از طریق شبکههای ماهوارهای به طور مستقیم پوشش داده میشد، هیچ بیانیه پایانی قرائت نشد و شرکتکنندگان صرفا با بالا بردن دستهایشان، موافقت مجدد خود با بیانیه استانبول را اعلام کردند.
خبرنگار شبکه الجزیره خبر داده است که انتظار میرود،رئیسجمهوری ترکیه و ایاد مدنی، دبیر کل سازمان همکاریهای اسلامی، عصر امروز نشستی مطبوعاتی برگزار کرده و ضمن ارائه دستاوردهای این نشست، بیانیه پایانی را در اختیار رسانهها قرار دهند.
این در حالی بود که دیروز، پیشنویس این بیانیه در رسانههای مختلف منتشر شده بود که مهمترین بندهای آن دعوت به همکاری برای مبارزه با تروریسم و ضرورت رعایت اصل حسن همجواری از سوی ایران در قبال کشورهای عضو سازمان همکاری و عدم دخالت در امور داخلی این کشور اعلام شده بود.
نشست امروز در استانبول بدون حضور «حسن روحانی» رئیسجمهور اسلامی ایران و «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان برگزار شد و گفته میشود که دلیل این عدم حضور، همین پیشنویس بیانیه پایانی بوده است.
در پیشنویس بیانیه پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی که قرار بود به سرنوشت و آینده فلسطین اختصاص داشته باشد، با اعمال نفوذ سعودیها، علیه ایران نگاشته شده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از ایسنا، در پیشنویس بیانیه پایانی سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی که در استانبول برگزار شد، آمده است: «ما حمله به هیاتهای دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد را محکوم میکنیم و آن را نقض توافقنامه وین درباره روابط و قوانین بینالمللی میدانیم.»
در این بیانیه تأکید شده است که روابط میان ایران و کشورهای اسلامی باید بر پایه حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر، احترام به حاکمیت و استقلال و تمامیت ارضی کشورها و حل اختلافات از طریق روشهای مسالمتآمیز و ممانعت از استفاده از زور یا تهدید به آن باشد.
در این پیشنویس همچنین بر حمایت از حلوفصل بحران سوریه بر اساس بیانیه ژنو و روند سیاسی با نظارت سازمان ملل متحد برای تحقق انتقال سیاسی که خود سوریها رهبری آن را برعهده داشته باشند، تأکید شده است.
سران سازمان همکاری اسلامی در نشست خود خواهان حمایت کشورها از پناهجویان سوری در سریعترین زمان ممکن شدند.
سران سازمان همکاری اسلامی همچنین خواهان برگزاری نشست بینالمللی صلح درباره فلسطین در سریعترین زمان ممکن شدند و بر مرکزیت مسئله فلسطین و حمایت از مردم فلسطین برای رسیدن به حقوق خود تأکید کردند.
در این پیشنویس همچنین ترکیه و الجزایر پیشنهادی را ارائه کردهاند که براساس آن تمامی کشورها باید از مداخله در امور داخلی لیبی و مجهز کردن گروههای مسلح در این کشور به سلاح خودداری کنند.
سران سازمان همکاری اسلامی از توافق سیاسی که اخیرا طرفهای لیبیایی در شهر الصخیرات امضا کردند، استقبال کردند.
در این پیشنویس درباره بحران یمن نیز آمده است: «سران سازمان همکاری اسلامی از مشروعیت قانون اساسی که عبدربه منصورهادی (رئیسجمهور مستعفی یمن) نماینده آن است، حمایت میکنند.»
همچنین سران این سازمان تلاشها برای حل مسالمت آمیز بحران یمن را تأیید و خواهان پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت به ویژه قطعنامه 2201 هستند.
در این پیشنویس سران سازمان همکاری اسلامی حمایت خود را از «ائتلاف نظامی اسلامی عربستان برای مبارزه با تروریسم» اعلام کردند و از کشورهای عضو این سازمان خواستند به آن بپیوندند.
سران سازمان همکاری اسلامی بار دیگر بر موضع خود درباره ریشهکن کردن تروریسم تأکید کردند و خواهان استراتژی جدید فراگیر برای مبارزه با تروریسم و ایفای نقش فعالی از سوی این سازمان در مبارزه با گروههای تروریستی شدند.
در این پیشنویس بر حمایت از مسلمانان قبرس ترکنشین و همبستگی با این کشور در این راستا و حمایت از مذاکرات سازمان ملل متحد برای حل و فصل این مسئله تأکید شده است.
در بند دیگری از این متن «تجاوز» ارمنستان به آذربایجان محکوم و تأکید شده است که سیطره بر خاک یک کشور از طریق اعمال زور براساس منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی ممنوع است.
در پیشنویس بیانیه پایانی سران سازمان همکاری اسلامی از ارمنستان خواسته شده است که فورا و به شکل کامل از «قرهباغ آذربایجان» عقبنشینی کند.
در این پیشنویس از دولت جدید میانمار نیز خواسته شده از حقوق مسلمانان روهینجا و رساندن کمک به آنها و آغاز آشتی فراگیر حمایت کند.
همچنیناز برگزاری نشست سران سازمان همکاری در ماه می آینده (اردیبهشت) در استانبول برای بررسی امور انسانی استقبال شده است.
در پیشنویس سازمان همکاری اسلامی از عراق به دلیل تلاشهایش در زمینه مبارزه با تروریسم قدردانی شده و از کشورهای این سازمان نیز خواسته شده است تا سفارتهای خود را در سومالی برای تقویت روابط میان کشورهای عضو با این کشور آفریقایی بازگشایی کنند.
سیزدهمین دور نشست سران سازمان همکاری اسلامی صبح روز پنجشنبه در استانبول با عنوان «وحدت و همبستگی به خاطر عدالت و صلح» آغاز شد و نمایندگان بیش از 50 کشور اسلامی در آن حضور دارند.
برخی منابع نیز به روزنامه الشرق الاوسط گفتند که تقریبا توافق کامل با بندهای پیشنویس پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی صورت گرفته است اما ایران با بندهایی که در آن مسائلی درباره آنچه مداخله تهران در امور کشورهای عربی خوانده شده، آمده است و همچنین محکومیت اقدامات «تروریستی» حزب الله لبنان مخالفت کرده است.
به گفته این منابع، لبنان نیز با تروریستی خواندن اقدامات حزبالله در این بیانیه مخالف است.
قرار است بیانیه پایانی نشست سران همکاری اسلامی امروز (جمعه) صادر شود.
سازمان همکاری اسلامی در بیانیه فرمایشی پایان نشست فوق العاده خود در جده، حمله به مقرهای دیپلماتیک عربستان در ایران و مداخله ادعایی تهران در امور کشورهای منطقه را محکوم کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی که روز پنجشنبه بعد از نشست وزرای امور خارجه این سازمان صادر شد، تعرض به نمایندگی های دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد را محکوم کرد و آن را نقض آشکار توافقنامه ها و قوانین بین المللی که حامی هیئت های دیپلماتیک است، برشمرد.
در این بیانیه ادعا شده است: شورای وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی اظهارات تحریک آمیز ایران در مورد اجرای احکام قضایی صادره علیه شماری از تروریست های جنایت کار در عربستان را محکوم می کند و آن را مداخله آشکار در امور داخلی این کشور می داند.
پسازمان همکاری اسلامی در بیانیه فرمایشی خود که با اعمال نفوذ سعودی ها صادر شد، آنچه را که مداخله ایران در امور داخلی کشورهای منطقه از جمله بحرین، یمن، سوریه و سومالی و تداوم حمایت از تروریسم خوانده شده محکوم کرد.
شورای وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی، اقدامات عربستان در مواجهه با حمله به سفارت و کنسولگری این کشور در ایران حمایت کرد. این شورا بدون اشاره به جنایات سعودی ها در یمن، از تلاش های ادعایی عربستان و تمام کشورهای عضو در مبارزه با تمام اشکال تروریسم حمایت کرد.
سازمان همکاری اسلامی در بیانیه خود کنار گذاشتن اهداف فرقه گرایانه و مذهبی به خاطر آثار و پیامدهای ویرانگر آن بر امنیت و ثبات کشورهای عضو و صلح و امنیت بین المللی را خواستار شد.
اعضای هیئت ایرانی با صدور این بیانیه مخالفت کرد و هیئت لبنانی نیز از آن را تایید نکرد. هیئت الجزایری نیز بر بند مربوط به حمایت از اقدام عربستان مبنی بر قطع روابط با تهران ایراد گرفت.
محکومیت ایران در پیش نویس بیانیه نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول
ظریف در سخنرانی خود در این نشست ضمن تاكید بر اینكه اجلاس سران باید به دنبال تقویت وحدت اسلامی باشد اعلام كرد، مشكلات و اختلافات میان كشورها باید از طریق گفت و گوهای دوجانبه حل شود نه اینكه مسایل دوجانبه را به نشست های چند جانبه كشاند.
در پیش نویس بیانیه پایانی نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول، ایران محکوم شده است.
به گزارش عصرایران، شماری از رسانه های خارجی گفته اند که در چند بند پیش نویس بیانیه پایانی نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول، ادعاهایی علیه ایران مطرح شده و رفتارهای تهران محکوم شده است.
بخش های مربوط به ایران در پیش نویس بیانیه استانبول به این شرح است:
- محکومیت حمله به ساختمان سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در ایران
- رد اظهارات تحریک آمیز مقامات ایرانی به ویژه در زمینه اجرای احکام قضایی علیه افراد مرتکب جرایم تروریستی در عربستان سعودی
- محکومیت دخالت های ایران در امور داخلی بحرین، یمن، سوریه و سومالی
- محکومیت حمایت ایران از تروریسم
- رابطه ایران با کشورهای همسایه باید براساس حسن همجواری و عدم دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه و احترام به حاکمیت و استقلال کشورهای همسایه و حل اختلافات ازطریق راه های مسالمت آمیز باشد.
قبل از این "تروریستی دانستن حزب الله لبنان" نیز در متن پیش نویس بیانیه پایانی آمده بود اما به نظر می رسد این بخش، حذف شده است.
بندهای ضدایرانی توسط عربستان سعودی و شماری از کشورهای حامی اش در پیش نویس بیانیه درج شده است.
در صورت تصویب بدون تغییر این پیش نویس در نشست سران، محکومیت ایران در بیانیه پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول نیز خواهد آمد.
عکس یادگاری سران کشورهای اسلامی در نشست استانبول
محکومیت ایران در پیش نویس بیانیه نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول
نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول از امروز پنجشنبه آغاز و تا فردا جمعه ادامه خواهد داشت. حسن روحانی رئیس جمهور ایران نیز در این نشست حضور دارد.
57 کشور اسلامی عضو سازمان همکاری اسلامی هستند.
ایرنا قبلا گفته بود که این پیش نویس در نشست كارشناسان ارشد كشورهای عضو در اسفند ماه سال گذشته در جده تدوین شده و هیات رسمی ایران به دلیل عدم اعطای روادید از سوی دولت عربستان امكان حضور و مشاركت در این نشست را پیدا نكرده بود.
همچنین مطابق اخبار موجود ، هیات عربستان در اجلاس با همراهی تعدادی از كشورها مانع از باز شدن بحث در خصوص این بندهای اعلامیه سازمان شده اند.
اعتراض ظریف: از سرنوشت طارق عزیز درس بگیرید
ایران در نشست وزیران خارجه کشورهای اسلامی به درج بندهایی علیه ایران در بیانیه پایانی نشست به شدت اعتراض کرده بود.
براساس گزارش ایرنا، ظریف در این نشست در واكنش به طرح چهار بند ضد ایرانی و یك بند علیه حزب الله لبنان در پیش نویس بیانیه، این اقدام را برخلاف روح همبستگی اسلامی و در راستای منافع رژیم صهیونیستی دانست و نسبت به عواقب این رویكرد مخرب هشدار داد.
محکومیت ایران در پیش نویس بیانیه نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول
ظریف با اشاره به تجربه سوء استفاده ابزاری از سازمان همكاری اسلامی در دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ایران اظهار داشته است: در آن مقطع آقای طارق عزیز وزیر خارجه وقت عراق، بندهایی ضد ایرانی را با حمایت تعداد معدودی از كشورهای منطقه به تصویب می رساند اما ما اعتنایی به این رویكردهای ضد ایرانی نمی كردیم. باید از گذشته درس عبرت گرفت، ببینید الان طارق عزیز كجاست؟
وزیر خارجه تاكید كرده بود كه چرا برخی كشورهای عضو سازمان همان سیاستهای شكست خورده را تجربه می كنند.
ظریف درباره محكوم كردن حزب الله لبنان نیز اظهار داشت، این اقدام تنها باعث خشنودی رژیم صهیونیستی و تشویق آن می شود.
ظریف در سخنرانی خود در این نشست ضمن تاكید بر اینكه اجلاس سران باید به دنبال تقویت وحدت اسلامی باشد اعلام كرد، مشكلات و اختلافات میان كشورها باید از طریق گفت و گوهای دوجانبه حل شود نه اینكه مسایل دوجانبه را به نشست های چند جانبه كشاند.
وی ضمن اشاره به بهانه جویی های عربستان سعودی جهت سوء استفاده از حادثه حمله به سفارت و كنسولگری این كشور در ایران به دنبال اقدام تحریك آمیز سعودی ها، به محكومیت این حملات توسط ایران و برخورد جدی با مرتكبین این حادثه اشاره و تاكید كرد علیرغم اقدامات مخرب برخی كشورهای عضو سازمان علیه ایران، ما همواره بهبودی روابط با كشورهای همسایه و اسلامی را با اولویت دنبال كرده ایم. این درحالی است كه برخی از این كشورها از صدام حسین در جریان جنگ علیه ایران حمایت كرده و در جنایات صدام علیه مردم ایران شریك بودند.
رئیس جمهور و هیئت همراه به علت وجود بندهای ضد ایرانی در بیانیه سیزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در مراسم پایانی این نشست شرکت نکردند.
با لابی سعودیها در پیش نویس بیانیه، حزب الله یک گروه تروریستی معرفی و ایران به دخالت در امور کشورها متهم شده بود.