نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
کارشناس آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسانشمالی گفت: هر ساله با فرا رسیدن عید نوروز و تب و تاب برای مهیا کردن سینهای سفره هفت سین، خرید ماهی قرمز نیز رونق میگیرد.
دکتر فرزین حسینی در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسانشمالی، افزود: در این میان کودکان علاقه زیادی برای خرید این نوع ماهی از خود نشان میدهند و از تماشای آن لذت فراوانی میبرند، این در حالیست که باید مراقبتهای لازم در حین نگهداری آن رعایت شود.
وی با اشاره به اینکه بیماری سل پوستی یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان است که میتواند از ماهی قرمز نیز به انسان منتقل شود، ادامه داد: این بیماری در ماهیها نمود چندانی ندارد، اما در انسان به صورت عوارض پوستی، لکه و زخم دیده شود.
حسینی اظهار کرد: به منظور جلوگیری از بروز این بیماری باید تا جایی که امکان دارد از تماس با آب و یا خود ماهی قرمز جلوگیری شود و بعد از تماس دست ها با آب و صابون تمیز شسته شود.
وی تاکید کرد: شهروندان به منظور اطمینان از سلامت ماهیهای قرمز، آنها را از مراکز فروشی که تحت نظارت این اداره کل هستند و مجوز فروش خود را از این اداره کل دریافت کردهاند، خریداری کنند.
متخصص بهداشت و بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسانشمالی نیز در ادامه گفت: ماهی قرمز نیرویی بالقوه برای معرفی و رونق بخشیدن صنعت ماهیان آکواریمی در ایران است.
دکتر حسین یاروی افزود: همه ساله از اواسط اسفند ماه ایرانیان اقدام به خرید ماهی قرمز برای سفرههای هفت سین میکنند، اما این پتانسیل در رونق بخشیدن صنعت ماهیان آکواریمی به خوبی استفاده نمیشود.
وی با اشاره به اینکه اگر برای این پتانسیل بالقوه به خوبی برنامهریزی و تبدیل به یک پتانسیل بالفعل شود، اشتغال زایی خوبی را برای جوانان به همراه خواهد داشت و در اقتصاد استانها نیز تاثیر گذار است، ادامه داد: این در حالیست که از سیزدهم فروردین ماه تقریبا به فراموشی سپرده میشود، و این امر مهم مورد غفلت قرار میگیرد.
یاوری با بیان اینکه آمدن ماهی قرمز به خانههای ایرانیان در سال نو نه تنها موجب رونق بخشیدن هر چند اندک صنعت ماهیان آکواریمی میشود بلکه با فعالتر شدن سازمانهای درگیر حفظ و بهداشت عمومی از قبیل دامپرشکی که نسبت به توصیههای بهداشتی در قالب بروشور و پمفلت نقش بسزایی در آموزش و نگهداری بهداشتی این دسته از ماهیان دارند، اظهار کرد: به نظر میرسد اگر ماهی قرمز نبود اینگونه مسایل آموزشی و ترویجی در خصوص سایر آبزیان خانگی نیز عمومیت پیدا نمیکرد.
انتقال بیماری از ماهی قرمز به انسان امکانپذیر است
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان کوهبنان گفت: احتمال انتقال بیماریهای مشترک از ماهیان قرمز به انسان وجود دارد
زینالدینی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کوهبنان با اشاره به جایگاه ویژه ماهی قرمز در سفره عید ایرانیان اظهار داشت: چند سالی است که سازمان دامپزشکی با اجرای برنامه کنترل بهداشتی مراکز تکثیر، پرورش و عرضه ماهی قرمز حاشیه ایمنی صنعت پرورش ماهی قرمز را در کشور افزایش داده است.
وی بیان داشت: دامپزشکی به عنوان متولی بهداشت و بیماریهای آبزیان با تهیه و پخش بروشور و صدور اطلاعیههای بهداشتی نسبت به آموزش و افزایش آگاهی عمومی برای موارد بهداشتی و نحوه نگهداری ماهی قرمز امنیت بهداشتی عمومی جامعه را تضمین میکند.
زینالدینی با اشاره به احتمال انتقال بیماریهای مشترک از این ماهیان به انسان بر ضرورت رعایت مسائل بهداشتی و خودداری از دست زدن به ماهیان قرمز تأکید کرد.
وی افزود: انواع بیماریهای ویروسی، باکتریایی و قارچی بر سلامت جمعیت ماهیان قرمز تأثیرگذار هستند و دامپزشکی با اجرای ضوابط بهداشتی و نمونهبرداری برای شناسایی و مبارزه با این بیماریها اقدام میکند.
زینالدینی به فروشندگان ماهی قرمز توصیه کرد با توجه به مسری بودن بیماریهای ماهی قرمز در صورت مشاهده ماهی بیمار سریعاً آن را از بقیه جدا و در مورد دفن بهداشتی ماهیان تلف شده تأکید کرد.
وی در مورد نگهداری ماهی قرمز گفت: ظرف ماهی باید بزرگ و دهان گشاد باشد و آب ماهی تمیز و مرتب تعویض شود و آبی که برای ماهی استفاده میشود باید به مدت 24 ساعت نگهداری تا کلرزدایی و هم دما شود.
زینالدینی از در نظر گرفتن دریاچه کویر کوهبنان برای رهاسازی ماهیان قرمز خبر داد و افزود: به منظور جلوگیری از ایجاد آلودگی باید از رها کردن ماهیان قرمز در منابع آبی، استخرها و قناتها خودداری شود
رئیس اداره بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان دامپزشکی استان کرمان از اجرای طرح نظارت بر عرضه ماهی قرمز در این استان خبر داد.
نجمه حاج علی زاده در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به مسئولیت خطیر دامپزشکی در حفظ سلامت و بهداشت جامعه همچنین به حداقل رساندن امکان انتقال احتمالی بیماریهای مشترک بین انسان و دام از ماهی قرمز به انسان، اداره کل دامپزشکی استان کرمان طرح نظارت و ساماندهی مراکز عرضه ماهی قرمز را آغاز کرده است.
وی با اشاره به اینکه در ایام منتهی به سال نو حمل و نقل ماهیان قرمز همچنین تراکم این ماهیان در آکواریم های برخی مراکز عرضه ماهیان زینتی افزایش پیدا می کند، افزود: حفظ سلامت آبزیان زینتی از جمله ماهیان قرمز نیز از اهداف اجرای این طرح است.
حاج علی زاده بیان داشت: حمل و نقل های خارج از ضابطه و بدون رعایت موازین بهداشتی و قرنطینه ای می تواند باعث ابتلاء ماهیان به بیماری های مختلف شود.
وی ادامه داد: افزایش تعداد و تراکم ماهی قرمز در یک آکواریم همچنین عدم وجود هوادهی، فیلتراسیون، تغذیه و دمای مناسب نیز از عوامل مستعد کننده ابتلاء این آبزیان به انواع بیماریهاست.
رئیس بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان با اشاره به اینکه احتمال انتقال برخی بیماری ها از ماهی قرمز به انسان وجود دارد، گفت: بهتر است تمام افراد مخصوصاً کودکان و افراد سالخورده از دست زدن و تماس مستقیم دست با این ماهیها اجتناب کرده و در صورت لزوم پس از تماس، دستها با آب و صابون شسته شود.
مشخصات ماهی قرمز سالم
وی اظهار داشت: یک ماهی سالم دارای پوستی براق و تحرک مناسب است و همچنین چشم ها نباید به صورت فرورفته یا برآمده غیر طبیعی باشد.
حاج علی زاده در ادامه افزود: از خرید ماهیان دارای لکههای سفید، خاکستری و یا قرمز اطراف دهان و روی بدن خودداری نمایید.
وی ضمن تاکید بر عدم خرید ماهی از افراد دوره گرد، دستفروشان و سایر مراکز غیرمجاز ادامه داد: ماهیان این مراکز به دلیل عدم رعایت شرایط و اصول بهداشتی از سلامت لازم برخوردار نیستند.
رئیس اداره بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمان با اشاره به نقش آموزش در دستیابی به اهداف طرح نظارت بر عرضه ماهی قرمز تصریح کرد: از جمله اقداماتی که در اجرای این طرح صورت می پذیرد حضور کارشناسان این اداره کل در مدارس و توزیع برشورهای مختلف در سطح جامعه همچنین مدارس برای آموزش و آشنایی بیشتر دانش آموزان و افراد جامعه با شرایط نگهداری صحیح ماهی قرمز است.
از مرگ زودرس ماهی قرمز جلوگیری کنیم
وی افزود: از هم استانی ها درخواست می کنیم به منظور جلوگیری از آلودگی احتمالی، تخریب و به هم خوردن نظم اکوسیستم های محیط زیست از رها سازی این ماهی ها در رودخانه ها و تالاب ها جداً بپرهیزند.
رئیس اداره بهداشت و مبارزه با بیماری های آبزیان با اشاره به اینکه ماهی قرمز می تواند تا 10 سال عمر کند، گفت: با مهیا کردن شرایط لازم برای زندگی ماهی قرمز مانند دمای مناسب، آب سالم، اکسیژن کافی و سایر فاکتورهای مورد نیاز از مرگ زودرس این ماهیان جلوگیری کنیم.
دکتر پگاه رستمی،کارشناس مسئول آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه درگفتوگو با خبرگزاری ایلنا در کرمانشاه گفت: ماهی قرمز که با اسامی مختلفی مانند ماهی سرخ، ماهی طلایی، زرماهی، طلاماهی، ماهی حوض یا گلدفیش شناخته می شود امروز در تمام کشورهای دنیا وجود داشته و گستره زندگی این ماهی حتی تا قاره آمریکا نیز کشیده شده است.
به گفته کارشناس مسئول آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه، ماهی قرمز بومی کشورهایی مانند ژاپن، چین، هنگ کنگ، لائوس و ماکائو بوده و در شرایط مناسب نیز حتی تا 20 سال میتواند زندگی کند ولی معمولا به دلیل شرایط نگهداری بیشتر از 6 الی 8 سال زنده نمی ماند.
دکتر رستمی به شرایط نگهداری ماهی قرمز اشاره کرد و گفت: بهترین دمای نگهداری ماهی قرمز بین 20 الی 25 درجه سانتیگراد بوده و این نوع از ماهی در دمای بالاتر از 25 درجه آسیب پذیر خواهد بود.
وی با بیان اینکه در نگهداری ماهیان قرمز سطح آب دارای اهمیت بیشتری نسبت به حجم است، اذعان داشت: سطح بیشتر آب موجب افزایش میزان اکسیژن محلول در آب خواهد شد.
کارشناس مسئول آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه حداقل آب مورد نیاز هر قطعه ماهی قرمز را یک الی دو لیتر برشمرد و افزود: آب مورد استفاده برای نگهداری ماهی قرمز باید بهداشتی بوده و حتما کلرزدایی نیز شده باشد و به جهت تعادل گازها، خروج کلر و همچنین هم دما شدن با محیط قبل از مصرف حداقل به مدت 24 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شود.
دکتر رستمی یادآور شد: ماهی قرمز به تغییرات ناگهانی دما حساس بوده و این تغییرات حتی می تواند منجر به مرگ آن نیز شود و از سویی دیگر نیز دستکاری ماهی باعث آسیب دیدن پوشش سطحی ماهی شده و ماهی را نسبت به باکتری ها و انگل های آب حساس و آسیب پذیر می کند.
وی به تغذیه ماهی قرمز اشاره کرد و گفت: غذادهی به ماهی بهتر از در دو نوبت روز و به گونه ای باشد که ماهی آن را مصرف کرده و باقی مانده غذا در تنگ باقی نماند، زیرا غذا دادن بیش از حد به ماهی موجب ته نشین شدن مواد آلی و دفعی ظروف شده و ممکن است به مسمومیت ماهی نیز منجر شود.
کارشناس مسئول آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه با اشاره به رعایت بهداشت ظروف نگهداری ماهی قرمز، ادامه داد: ظرف نگهداری این ماهی را می توان به صورت دوره ای با محلول نمک طعام به میزان سه گرم در لیتر به مدت 10 دقیقه و یا سایر ضد عفونی کننده های مجاز مانند ترکیبات چهارتایی آمونیوم به مقدار 1/. تا یک گرم در لیتر به مدت 10 الی 15 دقیقه استفاده کرده و سپس به خوبی نیز آبکشی کرد.
دکتر رستمی در بخش دیگر از سخنان خود توصیه های بهداشتی دیگر را متذکر شد و افزود: ماهی قرمز را از مراکز معتبر و مجاز خریداری کنید، از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهی را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری کرده خودداری کنید.
وی با بیان اینکه ماهی قرمز باید دارای ظاهری سالم، تحرک مناسب و شنای متعادل باشد، گفت: در صورتی که ماهی ها به طور جداگانه خریداری می شوند ماهی جدید را حداقل به مدت دو هفته جدا باید نگهداری کرد و سپس به مخزن اصلی منتقل داد.
کارشناس مسئول آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه بیان کرد: به منظور جلوگیری از گسترش آلودگی و ایجاد بیماری در ماهیان وحشی و حفظ شرایط طبیعی اکوسیستم دریاچه ها و رودخانه ها مردم از رها کردن ماهی قرمز در آب های آزاد خودداری کرده و آنها را در اماکن محصور و دارای مجوز رها کنند.
دکتر رستمی همچنین از شهروندان خواست از خرید ماهیانی که دارای علائمی مانند باله های جمع شده و تا خورده، ماهی بی قرار که پیوسته بدن خود را به اطراف می مالند خودداری کنند.
وی افزود: چنانچه اطراف دهان یا سطح بدن ماهی دارای لکه های پنبه مانند باشد و لبه باله ها خورده و سائیده شده باشد و همچنین پولک های ماهی ریخته شده باشد نیز باید از خرید آن پرهیز کرد.