نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
ویدئو تحریم سفر نوروز1395 به کشورهای حامی داعش ، ترکیه و امارات
کمپین ایرانی تحریم سفربه کشورهای حامی داعش
تهران - ایرنا - پایگاه اینترنتی الف در یادداشت روز چهارشنبه نوشت:حمایت های اخیر برخی کشورها از داعش و انتشار برخی از اخبار در مورد برخورد بد با اتباع ایرانی در کشورهایی مانند ترکیه و عربستان در فضای مجازی سبب شده تا اولین قدم ها برای راه اندازی کمپین «تحریم سفر به کشورهای حامی داعش» برداشته شود.
در این یادداشت آمده است: در هفته های اخیر در پی برخی از تنش های سیاسی، مسافران و توریست های ایرانی در سفر به برخی کشورها از جمله ترکیه مواردی از رفتارهای بد ترکیه ای ها با توریست های ایرانی را گزارش داده اند. برخوردهایی که در فضای مجازی بازخوردهای پیاپی به همراه داشته و بسیاری از کاربران را تشویق کرده تا به کمپین تحریم سفر به این کشورها بپیوندند.
با بالا گرفتن برخی از تنش ها میان ایران و کشورهایی مانند امارات متحده عربی، عربستان و ترکیه دولت ها تصمیم گرفتند تا سطح روابط سیاسی و اقتصادی خود را با یکدیگر کاهش دهند. در این میان دولت روسیه هم که با کشورهای مذکور دچار تنش شده، رسما سفر اتباع خود به این کشورها از جمله ترکیه را ممنوع اعلام کرده است. دولت ایران نیز واردات از کشور عربستان را ممنوع کرده است.
اما کارشناسان اقتصادی و فعالان مدنی معتقدند چنین ممنوعیتی باید به صورت خودجوش و در میان مردم ایجاد شود نه آنکه ممنوعیت دولتی مانع سفر به این کشورها یا همکاری های اقتصادی باشد.
موسی غنی نژاد، اقتصاددان برجسته دیگر، حضور پررنگ شهروندان ایرانی را در این زمین بازی ضروری می داند و معتقد است: «قرار نیست که ایران روابط دیپلماتیک خود را با این کشورها قطع کند یا ما از دولت انتظار رفتارهای قهری داشته باشیم.» غنی نژاد در این خصوص تاکید می کند که رفتارهای ناشایستی که احتمالا از سوی برخی از اتباع ترکیه نسبت به توریست های ایرانی انجام شده، نباید تبدیل به یک مساله سیاسی شود و نباید انتظار داشته باشیم که دولت وارد عمل شده و این مشکل را حل کند.او بهترین راهکار در چنین شرایطی را، فعالیت مدنی شهروندان ایرانی و امتناع از سفرهای توریستی به این کشورها عنوان می کند. به اعتقاد او، این بهترین پیام برای این کشورها است که نشان می دهد بدون هیچ ممنوعیت و محدودیت قانونی از سوی دولت، مردم به چنین برخوردهای بدی واکنش نشان می دهند و به کشورهایی مانند امارات یا ترکیه یا عربستان سفر نمی کنند.
همین مساله است که سبب شده بسیاری از کاربران در شبکه های مجازی هم عنوان کنند از دولتمردان جمهوری اسلامی به خاطر رعایت عرف دیپلماتیک انتظار نمی رود رفتار قهری یا ممنوعیت و محدودیتی علیه این کشورها وضع کنند، بلکه بهترین راه این است که در یک حرکت مدنی آن هم در آستانه تعطیلات نوروزی، سفر به کشورهای حامی داعش و کشورهایی که اتباع آن برخورد مناسبی با ایرانیان ندارند، متوقف شود.
البته به گزارش اقتصادنیوز،آن طور که تعدادی از کاربران شبکه های مجای عنوان کرد ه اند، مسافرانی که از ترکیه می آیند از برخورد بسیار بد ماموران فرودگاه های ترکیه با مسافران ایرانی و برخورد بد پلیس و حتی کسبه ترکیه با توریست های ایرانی گلایه می کنند. طبق نوشته یکی از کاربران تلگرام، چند برخورد خیابانی به بهانه های واهی با توریست های ایرانی روی داده است، بسیاری از توریست های ایرانی در رستوران ها و مراکز تفریحی استانبول با صورتحساب های سنگین و غیر متعارف مواجه می شوند و دو هفته پیش نیز جسد یک زن ایرانی که به همراه همسر و فرزندش در هتلی در محله جهانگیر در نزدیکی میدان مشهور تقسیم اقامت داشت ، پیدا شد.
البته تحقیقات پلیس در مورد کشته شدن این زن ایرانی هنوز به نتیجه نرسیده است.در کنار برخوردهای نامناسب با توریست های ایرانی در موارد بسیاری هم با مسافران ایرانی در کشورهای مذکور به روال گذشته برخورد شده و رفتار نامناسبی گزارش نشده است. اما در شرایطی که تنش ها میان ایران و این کشورها بالا گرفته و از سویی برخوردهای نامناسب بسیاری هم با توریست های ایرانی گزارش شده است، بسیاری از دولت ایران انتظار برخورد قهری یا ممنوعیت و محدودیت سفر به این کشورها را دارند. درخواستی که در فضای دیپلماتیک و رسمی شاید چندان مناسب به نظر نرسد.
دولت روسیه چنین محدودیتی را برای اتباع خود وضع و سفر به کشور ترکیه را ممنوع کرده است. اما ممکن است چنین طرحی محدودیت ها و مشکلاتی را برای تجار و بازرگانان این کشور ایجاد کند و از طرفی بسیاری معتقدند بهتر است هر حرکتی در پاسخ به چنین برخورهایی، نه دستوری و از جانب دولت که کاملا خودجوش و از دل نهادهای مدنی باشد.
این کمپین در گام نخست پیشنهاد می دهد که «سفرهای غیرضروری» و «خرید کالا» از کشورهای حامیان داعش سیاه و داعش سفید تحریم شود. داعش سیاه، شامل گروه های تروریستی-تکفیری هستند که آشکارا به فعالیت های تروریستی می پردازند. از سوی دیگر، داعش سفید گروهی هستند که رفتار مشابه و به ظاهر قانونمندی دارند که مورد حمایت مالی کشورهای منطقه قرار گرفته اند.
فعالان شبکه اجتماعی رویکرد فعالیت های مدنی مردم را نسبت به تصمیمات دولت دارای چند مزیت دانستند. نخست آنکه دولت های حامی داعش سیاه و سفید، نسبت به واکنش های مردمی، وحشت بیشتری دارند و اثر بخشی این تحریم ها، از سوی نهادهای مدنی، بیشتر خواهد بود. دوم آنکه این پیام از سوی ایرانیان ارسال خواهد شد که مردم رفتار غیردوستانه را در نظر داشته و متناسب با آن واکنش می دهد.
همچنین کاهش انتقال هزینه به دولت برای وضع سیاست های دستوری باعث خواهد شد که آزادی عمل برای تجار و بازرگانان ایرانی باقی بماند. در این کمپین کشورهایی مانند عربستان، ترکیه و امارات مشمول تحریم های مردمی قرار گرفته اند.
منبع: پایگاه اینترنتی الف
دکتر علی میرزاخانی پژوهشگر اقتصادی و از بانیان کمپین تحریم سفر به کشورهای حامی داعش سیاه و سفید معتقد است تصمیم هیات دولت مبنی بر ممنوعیت واردات کالا از عربستان را واکنش صحیحی نسبت به رفتارهای خصومت آمیز عربستان می داند، وی می گوید: این سیاست ها می تواند به شیوه ای موثر تر نیز اعمال شود.
به گزارش گروه وبگردی ، علی میرزاخانی شب گذشته در گفتگوی با برنامه پایش در رابطه با این کمپین گفت: هدف اصلی این کمپین نمایش قدرت ملت ایران در برابر کشورهایی هست که رفتارهای کینه توزانه و خصومت آمیز علیه موجودیت ایران را دارند. در برابر این نوع واکنش های کینه توزانه سه واکنش را می توان متصور شد.
این روزنامه نگار اقتصادی گفت: یک نوع آن مانند مصوبه دولت برای ممنوعیت واردات کالا از عربستان است که به اعتقاد من کار خوبی بود ولی روش اجرای آن جای بحث دارد. نوع دوم واکنش ها می تواند از نوع واکنش های هیجانی، احساسی و نادرستی باشد که حمله به سفارت عربستان یک نمونه آن است، حرکتی که نه از سوی مردم تایید شد و نه از سوی نظام.
میرزاخانی افزود: نوع سوم می تواند حرکت های قانونمند، مدنی و داوطلبانه مردم باشد با این هدف که پیامی به کشورهای متخاصم ارسال می شود که مردم ایران رفتارهای خصومت آمیز را زیر نظر دارند و به آن واکنش نشان می دهند. علت اینکه در موارد فعلی کمپین تحریم به کشورهای حامی داعش به ویژه ترکیه و امارات پیشنهاد شده این است که این دو کشور به رغم اینکه از تعامل با مردم ایران بیشترین نفع را برده اند و می برند اما در ماه های اخیر در کنار رفتار کینه توزانه سعودی ها علیه ایران ایستاده اند.
وی ادامه داد: واکنش ملی به این کشورها می تواند این پیام را به این کشورها ارسال کند که مردم ایران از موجودیت کشور خود در هر حالی دفاع می کنند و موفقیت این کمپین باعث عقب نشینی این شکورها می شود. پس هدف اول این کمپین رفع خطر علیه موجودیت ایران است. هدف دوم تعامل اقتصادی است، تعامل اقتصادی باید یک تعامل برد – برد باشد. نمی شود که کشوری مانند امارات از تعامل وسیع با مردم ایران سود ببرد ولی در عین حال ادعای علیه اراضی ما داشته باشد.
این پژوهشگر اقتصادی گفت: ارسال این نوع پیام ها به ویژه به ترکیه و امارات که منافع هنگفتی را از تعامل با مردم ایران به جیب می زنند ضروری است. این پیام ها می تواند در قالب تحریم مردمی خرید کالاهای حامیان داعش سیاه و داعش سفید و نیز خودداری از سفر به این کشور ها (ترکیه و امارات) صورت بگیرد تا مخاطب پیام، مجبور به اصلاح رفتار خود شود.
منبع:مشرق
راه دراز موفقیت کمپین تحریم سفر نوروزی به ترکیه
در حالی که ترکیه و امارات رتبههای نخست مقاصد گردشگران ایرانی هستند، چندروزی است که در فضای مجازی «کمپین تحریم سفرهای نوروزی ایرانیان به کشورهای حامی داعش سیاه و سفید» با محوریت کشورهای ترکیه و امارات شکل گرفته است. در این کمپین که موضوع آن «عزت نفس ملی» است از مردم خواسته میشود تا از سفر به این کشورها در ایام عید پرهیز کنند و بهجای آن در کشور خودمان سفر و ایرانگردی کنند. این کمپین بهدنبال تنشهایی که بین ایران و کشورهای همسایه و نیز تحریم خرید و واردات کالاهای عربستان رخ داد، شکل گرفت.
علاوه بر این در روزهای اخیر کاربران شبکههای اجتماعی نیز ابراز داشتند که ایرانیانی که به قصد تفریح و گردش به کشورهای امارات و ترکیه سفر میکنند با رفتارهای تبعیض آمیزی از طرف مامورین فرودگاه روبهرو میشوند یا برخی دیگر بیان کردهاند که در رستورانها و مراکز تفریحی ترکیه با صورتحسابهای نامتعارف روبهرو شدهاند. عدهای دیگر هم از برخورد نامناسب پلیس و کسبه ترکیه با گردشگران ایرانی شکایت داشتند. افزایش توجهات به این کمپین سبب شد تا برنامه پایش شبکه یک سیما نیز به طور اجمالی به این موضوع بپردازد.
کارشناس این برنامه هم با اشاره به هزینهکرد سالانه 6میلیارد دلاری گردشگران ایرانی در ترکیه این موضوع را بیان کرد که این کمپین این پرسش را طرح میکند «که چرا باید سالانه رقم بالایی از ارز کشور به سمت کشورهایی که هم در منطقه برای ما مشکل ایجاد میکنند و هم رفتارهای نامناسبی با شهروندان ایرانی دارند، جاری شود؟» در فضای مجازی نیز واکنشها به این کمپین متفاوت بود و با خود مخالفان و موافقانی به همراه داشت. برخی از کاربران معتقدند، سیاسی کردن سفر کار درستی نیست و به دور از اهداف صلحطلبانه گردشگری و شناخت فرهنگها از یکدیگر است.
عدهای دیگر نیز بر این باور بودند که بهجای تحریم بهتر است مقاصد داخلی کشور را پررنگ کنیم تا از این طریق مردم به سفر داخلی روی آورند. اما موافقان این کمپین عزتنفس ملی و رفتار صحیح را پیش شرط انتخاب و سفر به یک مقصد میدانستند و معتقد بودند که اگر قرار بر صرف هزینه و تزریق پول به یک کشور است، اما در مقابل بیاحترامی دیده شود، سفر به آن مقصد تا زمانی که طرف مقابل رفتار خود را تغییر ندهد، موضوعیت ندارد.
هرچند مدعاهای موافقان و مخالفان این کمپین درجای خود جای بحث بیشتر دارد، اما آنچه که در این بحثها و علیالخصوص این کمپین مورد توجه قرار نگرفت، تحلیل و پایشِ هدف و انگیزه از سفر ایرانیها به مقاصدی مانند ترکیه و امارات است و اینکه آیا پیشنهاد سفر داخلی در نوروز (ایرانگردی) میتواند پاسخگوی نیازهای آن دسته از گردشگران باشد یا خیر؟ شاید در این زمینه نگاهی به نتایج دو پژوهش که انگیزه از سفر گردشگران به ترکیه (نیکجو و کتابی، 2015) و امارات (جاروندی و فرقانی، 1388) موضوع اصلی آن بوده کارگشا باشد.
نتایج بررسی انگیزه سفر گردشگران ایرانی به ترکیه نشان میدهد که به طور کلی عامل گریز و استراحت مهمترین عاملانگیزشی و عامل دسترسی، مهمترین عامل جذب ترکیه به شمار میرود و گردشگران مقاصد تفرجگاهی چون آنتالیا، برای گریز و استراحت و عامل خوشگذرانی انگیزه بیشتری داشتند.همچنین طبق پژوهش دیگر، انگیزه سفر به امارات نیز گریز از محدودیتهای اجتماعی «در ایران» و انجام تفریحات پرهیجان در امارات بوده است.
تحلیل و بازخوانی این یافتهها نشان میدهد که این کمپین با چالش جدی در راه موفقیت خود روبهروست و شاید مهمترین آن بیتوجهی به عامل انگیزه سفر و فقدان پیشنهاد مقصد مناسب بهجای آن باشد.صاحبنظران حوزه جامعهشناسی گردشگری، انگیزه را پیشران و آغازگر تمام رویدادهای سفر میدانند و معتقدند مردم به جایی سفر میکنند که نیازها و خواستههای درونیشان را برطرف کند.این کمپین اما فارغ از این نکته اساسی، مقصد جایگزین سفرهای نوروزی را کشور خودمان پیشنهاد کرده که دشوار بهنظر برسد ایرانیها به آن توجه کنند و گردش در ایران را به گریز ترجیح دهند.
باید تا عید منتظر ماند و دید که آیا بستههای مسافرتی آژانسهای گردشگری که مقصدشان ترکیه و امارات است، با استقبال مشتریان روبهرو میشود یا نه؟ هرچند شاید فرجام این کمپین را با نگاهی به سرنوشت کمپینهای تحریمی که در سالهای گذشته و از جمله امسال مانند «کمپین تحریم خرید خودروی صفر» که با یک سیاست ترغیبی با شکست مواجه شد، عدم موفقیت پیشبینی کرد اما شخصا معتقدم هر نوع فرهنگسازی نقطه شروعی باید داشته باشد و مقصد سفر نیز باید جایی باشد که در آن، احترام به گردشگر حرف اول را بزند، چرا که بیاحترامی نشان میدهد میزبان با زبان رسا میگوید: «از آمدن شما ناخشنودیم.»
کارشناس ارشد مدیریت گردشگری
خیلی ساده موضوع را آغاز می کنیم: حتما از دشمنیها و کینهورزیهای کشورهایی مانند ترکیه و امارات متحدهی عربی با ایران و مردم ایران و اقوام ایرانی آگاهی دارید، این دلیل اصلی کمپین تحریم سفر نوروزی به آنتالیا و دبی است. این کمپین کاملا مردمی بوده است و به مسائل گروهی و سیاس ارتباطی ندارد. ما میخواهیم با کمک شما کمپین تحریم سفر به ترکیه و دبی را راهاندازی کنیم و تا نوروز 95 آن راگسترش دهیم بنا به دلایل منطقی که در ادامه به آن میپردازیم.
تحریم سفر نوروزی به آنتالیا و دبی
حتما از تفرقه افکنی میان اقوام ایرانی و تقویت گروههای کوچک تجزیه طلب از سوی کشور ترکیه آگاه هستید؟
بیگمان میدانید که کشور ترکیه، برپایهی همگی گزارشها در روزنامهها و نشریههای غرب، شرق و حتی گزارشهای کشور آمریکا، گزارشهای روزنامههای ایرانی و رسانههای روسی، پشتیبان و حامی اول (داعش) است و مدتها است که از گروه داعش نفت خریداری میکند و مصدومین این گروه ترورستی را در بیمارستانهای خود درمان کرده و اجازهی ورود آزادانهی تروریستهای داعش به سوریه و عراق را میدهد و…
حتما از دشمنیهای معمول و به ویژه برخورد بد و فریبهای مالی هتلداران و برپاکنندگان کنسرت و .. در دبی و آنتالیا نسبت به مسافران ایرانی چیزهایی شنیدهاید.
حتما با ادعاهای ارضی و دست اندازی کشورهایی مانند امارات متحدهی عربی آشنایی دارید. با ادعای مالکیت جزیرههای سهگانهی ایرانی و جعل نام خلیج همیشه فارس هم آشنایی دارید.
این را هم باید بدانید که صنعت ورشکستهی توریسم و گردشگری ترکیه و بهویژه آنتالیا با دلارهای ایرانیان نجات یافته. امروزه همچنین در خبرها از رفتار ناپسند مردم و دولت ترکیه مردم و مسافرین ایرانی زیاد میشنویم. به هر حال کشور ترکیه بازماندهی مهاجرین عثمانی (از آسیای میانه به منطقه) است که بارها و بارها مردم ایرانی آذربایجان را در تبریز و دیگر شهرها قتلعام کردهاند.
بمبگذاریها در ترکیه و نبود امنیت جانی برای مسافران هم از با اهمیتترین موضوعات روز است که سفر به این کشور را غیرمنطقی میکند.
چرا تحریم سفر نوروزی به آنتالیا و دبی؟
کمپین تحریم سفرهای نوروزی به آنتالیا و دبی یک روش و جنبش مردمی بدون خشونت است برای رساندن پیام مردم ایران به بدخواهان. هر ایرانی با هر باور و اندیشهای دل در گرو کشور خود دارد. جدا از انتقادهایی که در میان مردم وجود دارد و همه از آن آگاه هستیم (اینکه چرا ایرانیان به خاطر برخی کمبودها به این کشورها سفر میکنند) در چنین زمانهایی، نیاز به واکنش از سوی مردم و حتی دولت کشورها است.
برای نمونه کشورهای اروپایی سفر به برخی کشورها را به دلیل نبود امنیت و مسائل سیاسی برای شهروندان خود ممنوع میکنند یا توصیه به نرفتن به آن کشورها را مطرح میکنند. یا کشور روسیه به دلیل مسائل سیاسی اخیر در پی سرنگون شدن هواپیمای خود از سوی کشور ترکیه، توصیه به سفر نکردن شهروندان خود به ترکیه را مطرح میسازد. یا دیگر نمونههای از این دست که فراوان است.
امروز کشور ایران با دشمنی سرسختانهی کشورهایی مانند عربستان، امارات عربی و ترکیه روبرو است. در این زمینه باید شهروندان (جدا از دولت و مسائل سیاسی) کاری بکنند. خوانندگان آن سوی آبی و فروشندههای بلیت تورها هم که به فکر پر کردن جیب خود هستند و در کل چنین مسائلی اهمیتی برای آنها ندارد. در نتیجه این خود مردم هستند که باید کاری بکنند. همکنون برپایهی برخی آمارها نزدیک به 6 میلیارد دلار سالانه از جیب ایرانیان به جیب کشور ترکیه و احتمالا در پی آن به جیب داعش و تجزیه طلبان سرازیر میشود.
چرا تحریم کنسرت های نوروزی؟
درصد زیادی از کنسرتهای خوانندگان در تعطیلات نوروز، در آنتالیا و دبی برگزار میشود و این یکی از انگیزههای مهم سفر مردم ایران به این دو کشور است. بخشی از این ماجرا به دلیل امکاناتی است که در این سالها ( با دلارهایی که خود ما ایرانیان پرداختهایم ) در این کشورها ساخته شده. بخشی از آن هم مربوط به روابط خوانندگان و برگزارکنندگان کنسرت و تورهای گردشگری است و بخشی هم مربوط به تبلیغهای شبکههای ماهوارهایمانند جم GEM که عامل تبلیغ فرهنگ، کالاها، صنعت گردشگری ترکیه در ایران است. شبکههای دیگر ماهوارهای مانند من و تو نیز به تازگی تبلیغهای مربوط به ترکیه و دبی را شدت بخشیدهاند.
در این میان خوانندگان دلیل برگزاری کنسرت خود را گذشته از امکانات، «نبود آزادی برگزاری کنسرت در ایران» و نزدیکی فاصله این کشورها به ایران مطرح میکنند. این در حالی است در پیرامون کشور ما کشورهای دارای آزادی در این زمینه، که اتفاقا کاملا رفتارهای دوستانهای با مردم، فرهنگ و تاریخ ایران دارند، وجود دارند. درست است که این کشورها امکانات ضعیفی دارند، ولی این امکانات در درازمدت اصلاح خواهد شد. در این میان یک بازی برد-برد میان ایران و کشورهای دوست منطقه ایجاد خواهد شد.
ایران و مردم ایران تبادل فرهنگی و نفوذ دوباره بر گسترهی فرهنگی ایران بزرگ فرهنگی را بر این کشورها خواهند داشت.
کشورهایی مانند ارمنستان، تاجیکستان، ازبکستان و گرجستان نیز احتمالا سود اقتصادی صنعت گردشگری را بهدست میآورند و تقویت شدن دوستان برابر است با تقویت کشور ایران.
توجه: توصیهی نخست سفر و گردش درون کشور ایران است. این مطلب تنها برای کسانی است که نیاز به سفر برونمرزی به هر دلیل دارند. وگرنه اولویت نخست سفر به درون کشور و تقویت صنعت گردشگری ایران است.
لطفا این مطلب و نشانی های کمپین را با دوستان خود درمیان بگذارید و به کمپین تحریم سفر نوروزی به آنتالیا و دبی بپیوندید و این مطلب را با ذکر نشانی منبع در شبکههای اجتماعی گسترش دهید.
به گواه یک راهنمای ایرانی تور فعال در بازار ترکیه، با استناد به تعداد پروازها و جمعیت ساکن در هتلهای ثابتی که برای استقرار ایرانیها در آنتالیا در نظر گرفته میشود، سفر ایرانیها به این شهر ساحلی در نوروز 95 نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش داشته است؛ همه اینها درحالی است که این شهر از ناامنیها و انفجارهای اخیر ترکیه دور بوده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» بسیاری از کارشناسان و فعالان گردشگری ایجاد کمپین تحریم سفر به کشورهای حامی داعش و دعوت مردم به ایرانگردی، همچنین ناامنیهایی که در روزهای نخست سال بیش از پیش گریبانگیر ترکیه شد را از اصلیترین دلایل کاهش سفر ایرانیها به ترکیه برمیشمرند. معاون گردشگری نیز در روزهای گذشته ضمن ارائه آمارهای سفرهای نوروزی اعلام کرد که پروازهای ایران به ترکیه با 10درصد کاهش نسبت به نوروز سال گذشته همراه بوده است. حالا بابک نعمتپور، راهنمای رسمی تورهای ایرانگردی و جهانگردی نیز که حدود 12 سال در بازار ترکیه بهطور مستمر فعالیت داشته و سرپرست راهنمایان ایرانی در شهرهای ساحلی جنوب این کشور محسوب میشده، به «ایسنا» گفته است آنتالیا امسال نوروز متفاوتی را گذراند. به گفته او، نوروز امسال پروازهای کمی از ایران به مقصد شهرهای ساحلی جنوب ترکیه انجام شد؛ چه اینکه قرار بوده روزانه پنج تا شش پرواز به مقصد آدانا در نزدیکی آنتالیا برقرار شود، اما تعداد آنها به سه تا چهار پرواز در روز میرسید. بیشتر این پروازها هم از هواپیمایی ترکیه بوده و به نسبت، هواپیماهای ایرانی کمتر پرواز داشتند. نعمتپور همچنین با مقایسه آمار سفرها به این مقصد با سال گذشته، گفت: «سال گذشته تعداد مسافران نوروزی آنتالیا حدود 80 هزار نفر بود که فکر میکنم امسال به 40 هزار نفر رسیده باشد.»
او ادامه داد: «به جرات میتوان گفت حدود 30 تا 40 درصد راهنمایان قدیمی که نوروز هر سال به آنتالیا میآمدند، امسال نیامده بودند. یکسری از شرکتها هم سیاستشان این است که از راهنمایان جدید در تورهای ایرانی استفاده کنند که البته معتقدم اشتباه است، چون آنها شناخت و اطلاعات درستی ندارند و این موضوع روی کیفیت کارشان تاثیر میگذارد، اما همانها هم که هر سال 50 تا 60 درصد نیروهایشان جدید میشد، امسال 30 درصد نیروی جدید در اختیار گرفته بودند.» این راهنمای گردشگری با اشاره به شایعه بمبگذاری در کنسرتها افزود: «شایعههایی درباره احتمال بمبگذاری در کنسرتها بین مسافران پخش شده بود و نگرانیهایی وجود داشت که باعث شد امسال استقبال کمتری از کنسرتها صورت گیرد. بعضی از آنها حتی زیر یک هزار نفر مخاطب داشت.»وی اضافه کرد: «پلیس نظارت شدیدی در شهر توریستی آنتالیا داشت، تمام ورودیها و خروجیها کنترل میشد. خود من در هر تردد بیش از 10 مرتبه کنترل میشدم. در فرودگاه علاوهبر حراست، پلیس دائم در حال گشتزنی بود. فضا کاملا امنیتی شده بود.»
نرخ نیمبهای اقامت در ترکیه!
این فعال گردشگری همچنین به کاهش نرخ اقامت در ترکیه اشاره و خاطرنشان کرد: «اگر قبلا هتلی در آنتالیا برای یک شب 150 دلار میگرفت، حالا 80 دلار میگیرد. این اقدام انجام شده تا مردم بیشتری راغب به سفر به ترکیه شوند. شاید قبلا که ترکیهایها بازار روسیه را داشتند، گردشگران کشورهای دیگر به نظرشان خیلی مهم نبود، اما آنها بازار بزرگی را از دست دادهاند، برای همین به کشورهای دیگر گرایش پیدا کردهاند.»
آپشنهایی برای ایرانیها!
به گفته نعمتپور، حتی برخی هتلهای آنتالیا متناسب با ملیت مسافرانشان تغییراتی را در خدماترسانیهایشان ایجاد کردهاند؛ مثلا در گذشته اطلاعات هتلها بیشتر به زبانهای آلمانی و روسی ارائه میشد، اما حالا زبان فارسی هم اضافه شده است. وی ادامه داد: «نوروز امسال بسیاری از هتلها از راهنمایان ایرانی و فارسیزبان کمک گرفتند و حتی بعضیها را استخدام کردند تا به مسافرانشان خدمات بهتری بدهند.»نعمتپور با اشاره به اینکه اخیرا ترکیه به مسافران ایرانی و حتی بازار گردشگران عرب توجه نشان میدهد، اظهار کرد: «اکنون دولت ترکیه به ازای مسافران خارجی که به این کشور وارد میشوند، خدمات خوبی به شرکتهای هواپیمایی و هتلهایش میدهد. بنابراین برای سرمایهگذاران گردشگری این کشور بهتر است مسافران را از هر مقصدی جذب کنند.»
نماینده کردزبان مجلس خواستار اعمال محدودیت دولت در سفر نوروزی مردم به ترکیه شد.
سیداحسن علوی در گفتگو با خبرنگار مهر، به هممیهنان در خصوص سفر به ترکیه هشدار داد و گفت: باید به ایرانیانی که قصد مسافرت به ترکیه را دارند، هشدارهای حراستی و امنیتی داده شود؛ زیرا ترکیه به محلی برای تروریستها تبدیل شده است.
نماینده مردم سنندج در مجلس شورای اسلامی افزود: باید به مسافران ترکیه هشدار داد که از تجمع خودداری کنند و فقط روزها از اماکن دیدنی بازدید کنند.
وی ادامه داد: علاوه بر این، باید مسافران از نظر اطلاعاتی توجیه شوند تا دستگاه های اطلاعاتی بیگانه نتوانند آنها را تخلیه اطلاعاتی کنند.
علوی از دولت خواست محدودیت هایی برای سفر مردم به ترکیه در ایام نوروز قائل شود و تصریح کرد: با توجه به مشکلات امنیتی و اطلاعاتی که وجود دارد، بهتر است مردم از سفر به ترکیه خودداری کنند.
ناامنی و تروریسم در کمین مسافران نوروزی ترکیه
این ره که تو میروی به ترکستان است!
7 شب اقامت در استانبول به کمتر از 500هزار تومان هم رسید؛ رویاییترین قیمتهای سفر به استانبول، آنتالیا و کوشآداسی، تنها 2 هفته مانده به تعطیلات نوروز! اما آیا سفری رویایی خواهید داشت؟ تا آنجا که به هر جنگی مربوط میشود، فقط خدا میداند. این فقط تفریح در ترکیه نیست که ارزان شده بلکه در 8 ماه گذشته، جان انسانها هم در حریم سلطان اردوغان تخفیفی وحشتناک خورده است. همین حالا که این سطور را میخوانید ابری از گاز اشکآور مناطق مرکزی استانبول را پوشانده است. از تیر ماه تاکنون مجموعا حدود 3000 نفر در درگیریها و حملات تروریستی سراسر آناتولی کشته شدهاند که کمتر از نیمی از آنها شبهنظامیان پکک بودهاند. به عبارت دیگر در این فاصله زمانی، ترکیه - بهشت سابق گردشگران - حدود یک هفتم جنگ سوریه، خونینترین جنگ حال حاضر جهان تلفات داشته است اما از آن جالبتر مقایسه تلفات شهرهای بزرگ 2 همسایه است. آمار قربانیان حملات تروریستی در دمشق و لاذقیه، پایتخت و مهمترین بندر سوریه طی پاییز و زمستان اخیر تنها کمی از کشتهشدگان بمبگذاریها و حملات تروریستی در آنکارا و استانبول بیشتر بوده، در حالی که
140 کشته سهم آنکارای پایتخت بوده است و
20 کشته سهم استانبول چهارراه شرق و غرب.
در جنوب شرقی اوضاع به مراتب وخیمتر است. روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال از دسامبر 2015، شهرهای کردنشین نیمه شرقی ترکیه را منطقه جنگی اعلام کرده است. همین هفته پیش وقتی مردم آواره جزیره، شهری کردنشین در جنوب شرقی این کشور پس از جنگی یک ماهه میان ارتش و پکک به شهر رفع محاصره شده بازگشتند، خانه و کاشانه خود را ویرانه یافتند. جزیره و دیاربکر حالا بیشتر شبیه حلب و حمص در سوریه هستند. کمی آن طرفتر در آدانا، آنتالیا، ازمیر و استانبول حتی تخفیفهای بیسابقه هم نتوانستهاند ارزان شدن قیمت جان را جبران کنند. طبق آمارهای ماهانه شورای سفر و گردشگری جهان از ماه دسامبر 2015 منتهی به تعطیلات کریسمس و ژانویه تا اول مارس 2016، تعداد توریستهای سواحل مدیترانهای ترکیه به
یکچهارم مدت زمان مشابه سال گذشته سقوط کرده است. باورتان نمیشود؟ از ژرمنها، خوشگذرانترین و خوشسفرترین مردم اروپا بپرسید. 7 اسفند ماه، خبرنگار «وطنامروز» که نتوانسته بود تعجبش را از حضور یک خانواده آلمانی پای یکی از صندوقهای رای تهران پنهان کند از آنها پرسید: «چرا ایران؟ مگر الان هموطنانتان در سواحل ترکیه نیستند؟» پاسخ مادر خانواده تکان دهنده بود: «ترکیه؟ هرگز! دیگر هیچ آلمانی پایش را آنجا نمیگذارد. نمیخواهیم با تابوت به کشورمان بازگردیم.» اشارهاش به سرنوشت تلخ 11 توریست آلمانی بود که کمتر از 2 ماه پیش در پارک منطقه سلطان احمد استانبول یعنی امنترین محله شهر و چه بسا کل کشور– در فاصله ۵۰۰ متری ساختمان کنسولگری ایران – قربانی انفجاری انتحاری شدند آن هم توسط یک زن تکفیری. از آبان ماه گذشته نیز میلیونها روس به دستور پوتین ترکیه را تحریم توریستی و تجاری کردهاند. تازه اینها اروپاییهایی بودند که روی سر «پاشا»ها جا داشتند و مثل ما مهر ایرانی بودن در بلاد خلیفه داعش و عثمانی روی پیشانیشان نخورده بود.
«ح» همکار مستندسازمان که فعلا نمیخواهد باز شناخته شود و به تازگی بعد از ماهها تحقیق از آن طرف بازگشته است، تعریف میکند با وجود همسانی ظاهریاش با پاشاها به واسطه آذری بودن و تسلط به گویش استانبولی، چطور هنگام فیلمبرداری از یک وهابی دوآتشه و صف عائله پشت سرش که در منظرهای سراسر تناقضآمیز از جلوی یکی از پلاژهای آنتالیا عبور میکردند، ناگهان سردی دستبند یک پلیس مخفی را بر مچ خود احساس میکند. وقتی دلیل بازداشتش را جویا میشود چنین پاسخی میشنود: «چون ایرانی هستی!» در حقیقت مامور مزبور همه جا او را زیر نظر داشت. علاو بر افزایش ناامنی، سختگیری به ایرانیها توسط پلیس ترکیه محسوس است.
چرا ایرانیان به ترکیه نمیروند؟
بیدلیل نیست که سفرهای تفریحی از ایران به ترکیه بشدت ریزش داشته است. اردیبهشتماه امسال بود که سفیر ایران در آنکارا از رکورد حضور تاریخی گردشگران ایرانی به ترکیه در سال گذشته(93) و با 30 درصد افزایش نسبت به سال پیش از آن (92) خبر داد. چقدر؟ 6 میلیون نفر! در واقع اگر همه آنها با هم در یک نقطه از ترکیه پاتوق میکردند، بزرگترین اجتماع ایرانیها روی کره خاکی پس از کلانشهر تهران را پدید میآوردند. ظریفی پس از شنیدن این خبر گفته بود آنقدر که ایرانیها از وطن امن و امانشان به ترکیه رفتهاند، سوریهای آواره و مصیبتزده از ترس جان از کشور جنگزدهشان به مرزهای همسایه شمالی پناه نبردهاند. اما عوامل متعددی باعث شدهاند حرص سفر قسطنطنیه در ایرانیها هم فروکش کند. وبگاه آمریکایی «المانیتور» که براساس منابع محلی به مسائل کشورهای خاورمیانه میپردازد از قول یک دانشجوی ایرانی دکترای اقتصاد گردشگری در دانشگاه ازمیر نوشته است: «تمایل ایرانیان برای سفر به ترکیه کاهش پیدا کرده به صورتی که حتی تخفیفهای ویژه و ارزانتر کردن تورهای گردشگری به مقصد ترکیه هم چندان نتوانسته گردشگران را مثل سابق جذب کند».
بنا به تحلیل المانیتور، سردی گردشگران ایرانی نسبت به آناتولی «واکنش توریسم در برابر تروریسم» است. این موضوع به دلایل متعددی مثل انعکاس اخبار و تصاویر منزجرکننده جنگ داخلی ترکیه و بویژه حساسیت ایرانیها به عملیات نظامی حکومت اردوغان در استانهای کردنشین، بازتاب بسیار منفی اظهارات ضدایرانی اردوغان و دیگر مقامات آنکارا، سختگیری ترکیه به آژانسهای ایرانی و کارشکنی علیه بازرگانان کشورمان بویژه در مورد تمدید ویزا، بدرفتاری پلیس ترکیه با ایرانیها، سرقتهای متعدد از مسافران بویژه در پروازهای ترکیش ایرلاینز و البته آسانتر شدن سفرهای اروپایی برای اتباع ایرانی در ماههای اخیر مربوط میشود. در این گزارش آمده است که ایرانیهای مایل به گردشگری برونمرزی، مقاصدی مثل ارمنستان، گرجستان، تاجیکستان و کشورهای جنوب و شرق آسیا را جایگزین ترکیه میکنند ضمن اینکه با رونق گرفتن روابط با روسیه، این کشور هم مقصدی بکر برای بسیاری از ایرانیان به شمار میرود به طوری که سواحل روسی دریای سیاه بویژه سوچی با آب و هوایی مشابه، رفتهرفته جایگزین سواحل ترکیه میشوند.
عیدتان عزا نشود
سفر این هفته احمد داوود اوغلو، نخستوزیر ترکیه به تهران برای دیدار با حسن روحانی، بیطمع نبود. او تنها چند روز پس از اعلام اعطای وامهای چند صد میلیون دلاری به صنعت توریسم کشورش، به تهران آمده بود تا در آستانه نوروز آن را از ورشکستگی نجات دهد.
متاسفانه دولت حسن روحانی به خیال بهبود روابط اقتصادی با آنکارا رویهای غلط در سانسور آمار دستگیریها، قتلها و گروگانگیریهای شهروندان ایرانی در ترکیه در پیش گرفته است اما طبق همان معدود اخباری که به رسانههای رسمی راه پیدا کردهاند در 2 ماه گذشته دستکم یک مورد از این تهدیدات، گریبان ایرانیهایی را که با ویزای توریستی به کشور همسایه سفر کردهاند گرفته است. با این حال این تنها مشتی از خروار است و اخباری نگرانکننده از تشدید برخوردهای ضد ایرانی بویژه با بالا گرفتن جنگ داخلی ترکیه از سال نوی میلادی و نزدیک شدن به «های سیزن» توریستی به گوش میرسد. اگر همچنان در هوس لمس این بهشت جنگزده توریستها هستید، بهتر است بدانید شرایط با گذشته کاملا فرق کرده و امروز از نظر هر 3 طرف جنگ داخلی ترکیه
ـ حرامیان داعشی، پلیس مخفی اردوغان و کردهای خشمگین ـ شما میهمان ایرانی به طور ویژه و به طور بالقوه «به جهنم خوش آمدهاید».
گروه اول یعنی تروریستهای داعش که رفت و آمد آزادانهشان در همه جا از قلب استانبول تا پلاژهای آنتالیا شگفتزدهتان خواهد کرد، خون شمای ایرانی را مباح میدانند.
دسته دوم به شما به چشم جاسوس و خرابکار نگاه میکنند، بویژه اگر با گوشی همراهتان در حال تصویربرداری باشید. سرنا شیم، خبرنگار مرحومه پرستیوی که سال پیش ـ و به قول دولت آنکارا خیلی اتفاقی(!) ـ زیر یک کامیون ارتش ترکیه رفت، شهروند آمریکا بود اما این هم نتوانست جانش را نجات دهد. و سرانجام دسته سوم کردهایی هستند که به توریستها به چشم منبع مالی داعش و اردوغان و شریک جرم آنها نگاه میکنند. سادهلوحانه است اگر تصور کنیم کردهایی که خانه و خانواده و کسب و کارشان توسط اردوغان و شرکای تکفیریاش بر باد رفته انتقام نخواهند گرفت.
همان همکار مستندساز مصاحبهای داشته با یک جوان کرد ساکن و شاغل در ساحل توریستی بلک در آنتالیا که شب سال نوی مسیحی با خبر میشود همه اعضای خانوادهاش در بمباران روستایشان کشته شدهاند. او جلوی دوربین قسم میخورد که انتقام خون عزیزانش را خواهد گرفت: «فقط منتظر هستیم جشنشان شروع شود و توریستها بیایند. آنوقت جشنشان را به عزا بدل میکنیم.» متاسفانه باید اعتراف کنیم با توجه به ریزش توریستهای روسی و اروپایی و کسادی بازار گردشگری آناتولی در ماههای اخیر، موعد جشن ترکیه برای بازگشت توریستها همین تعطیلات نوروز خواهد بود و این هموطنان ما هستند که تاوان انتقام احتمالی را خواهند پرداخت.
حتما میگویید سوریه و عراق در ماههای اخیر برای هموطنانمان بسیار خطرناکتر بودهاند اما تفاوت اصلی سفرهای کربلا و زینبیه با ترکیه در نیت آنهاست. آنهایی که به عراق و سوریه میروند با نیت شهادت میروند و البته رسم است کفنشان را از پیش تهیه میکنند اما اگر دلتان برای سوغات آوردن بهترین و ارزانترین پوشاک برند از گرند بازار یا خیابان مرتر استانبول غنج میزند، بد نیست احتیاطا قبل از سفر قسطنطنیه، پوشاک آخرت یا همان کفن را از همین جا تهیه کنید.
گردشگری ورشکسته ترکیه
آتشی که سلطان اردوغان به خانه همسایگان افکنده بود گریبان اندرونی خودش را هم گرفت. جنگ داخلی ترکیه فقط مناطق کردنشین را ویران نساخت بلکه شکوفاترین اقتصاد منطقه را هم به خاک سیاه نشانده است. هر ماه آژانسهای مسافرتی بینالمللی بیشتری به دلیل بالا بودن خطر حملات تروریستی درباره سفر به ترکیه هشدار میدهند.
تنها یک سال پیش، شورای سفر و گردشگری جهان، رشد 6/5 درصدی را برای صنعت گردشگری ترکیه طی 10 سال آینده پیشبینی کرده بود اما دغدغههای امنیتی و حملات تروریستی و همچنین تنشهای ژئوپلیتیک در مجموع تاثیر مخربی بر این صنعت داشته است. حزب جمهوریخواه خلق، بزرگترین حزب مخالف دولت در پارلمان، ماه گذشته در گزارشی اعلام کرد تنها در ساحل دریای اژه 908 مجموعه جهانگردی، جمعا به قیمت 3 میلیارد و 80 میلیون دلار آمریکا به فروش گذاشته شدهاند. در عین حال گروه تامپسون فالکون، یکی از بزرگترین آژانسهای گردشگری جهان اعلام کرده درخواست برای سفر به ترکیه در تعطیلات ژانویه گذشته، 40 درصد کاهش پیدا کرد. «سلیمان آکل» مالک هتلی شناخته شده در استانبول که بخشی از زنجیره بزرگ موسسه گردشگری جمینی محسوب میشود به ورینا کیت، خبرنگار شبکه پرستیوی گفته است: «سال 2015 کمتر از آنکه فکر میکردیم گردشگر داشتیم. با وجود آنکه همه چیز را آماده کردیم اما امسال هیچ یک از گردشگرها نیامدند». در حالی که از چراغهای نیمهخاموش لابی، کافیشاپ و رستوران این هتل و بسیاری دیگر از هتلهای استانبول وضعیت نیمهتعطیل آنها عیان است، تابلوی اعلان وضعیت اتاقهای هتل جمینی، یک رقم یک و 2 رقم صفر را مقابل اتاقهای یک تختخوابه، 2 تختخوابه و 3 تختخوابه نشان میدهد. هتل جمینی در بهمنماه تنها یک میهمان داشته که آن هم تاجر زن اوکراینی بوده است. او به پرستیوی گفت برای هتلی که همیشه پر رونق بوده تصور آن بدون کارمند و نبود خدمات دشوار است. تصویر میز و صندلیهای خالی رستوران در زمان ناهار به یک کابوس شبیه است. سلیمان آکل پیشبینی میکند «سال 2016، حضور آنها حتی کمرنگتر خواهد بود. احتمالا امسال ضرر خواهیم داد».
ترکیه آبان امسال یکی از جتهای روسیه را در نزدیکی مرز سوریه سرنگون و پس از آن مسکو سفر اتباع خود را به ترکیه ممنوع کرد. این امر منجر به کاهش 81 درصدی سفر اتباع روس به ترکیه شد. دیماه نیز یک انفجار تروریستی در مرکز استانبول جان 11 گردشگر آلمانی را گرفت و پس از آن ترکیه بسیاری از بازدیدکنندگان آلمانی خود را از دست داد.
به گفته مالک هتل جمینی «سیاست بر گردشگری تاثیر میگذارد و هتل ما در 20 سال گذشته که ترکیه بخوبی مدیریت میشد پر رونق بود. با این وجود اکنون مشکلات داخلی و خارجی وجود دارد. متاسفانه هر کاری میکنیم نمیتوانیم برای هتل خود میهمان جذب کنیم». این بخش سال 2015 برای 2 میلیون و 100 هزار نفر اشتغالزایی و سال 2014 نیز حدود 34 میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی ترکیه کمک کرده بود. خیلیها در گردشگری فعال هستند و کارمندان نیز همراه نوسانات آن تحت تاثیر قرار میگیرند. تولید و سرمایهگذاری نیز همین طور، در نتیجه شغل میلیونها تن از مردم تحت تاثیر قرار میگیرد.
براساس پیشبینیها کاهش رونق گردشگری ترکیه ماهها ادامه خواهد داشت اما به گفته کارشناسان، شدیدترین ضربه به این صنعت که با حملات تروریستی اخیر و ورود پناهجویان سوری مرتبط است، سال 2016 به صنعت این کشور وارد خواهد شد.
توصیه معاون رئیسجمهوری به گردشگران نوروزی:
کشورهای همسایه برای سفر امن نیستند
رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور با اشاره به امنیت پایدار ایران بهرغم جنگ و خونریزی در سایر کشورهای منطقه گفت: «در حال حاضر ایران به لحاظ امنیتی شرایط بسیار مطلوبی برای گردشگران داخلی و خارجی دارد و امیدواریم مردم کشور در انتخاب مقاصد سفرهای نوروزی خود دقت بیشتری به عمل آورند.» به گزارش «میراث آریا»، مسعود سلطانیفر همچنین هشدار داد: «برخی کشورهای اطراف که طی سالیان گذشته مهمترین مقاصد گردشگری ایرانیان بودند، هماکنون به لحاظ امنیت از شرایط خوبی بهرهمند نیستند.» وی اضافه کرد: «ایام نوروز در کشور ما دوره پرحجم سفر محسوب میشود، اما در کشورهای مجاور دوره کم ترافیک است؛ این در حالی است که فعالان صنعت گردشگری در این کشورها هزینه دوره پرحجم را از گردشگران ایرانی اخذ میکنند. مردم با درک صحیح از وضعیت امنیت، سلامت و هزینهها در نوروز، مقاصد گردشگری داخلی را نسبت به خارج ارجح بدانند.»
رئیسجمهوری ترکیه شخصا از مردم کشورش درخواست کرد برای کاهش ضررهای ناشی از عدم حضور گردشگران روس، تعطیلات را در ترکیه بگذرانند. به گزارش «ایسنا» رجب طیب اردوغان ظاهرا تنها راه خروج از بحران کاهش درآمدهای توریستی کشورش را درخواست از مردم ترکیه برای سپری کردن تعطیلات در کشور خودشان دیده و همچنین از مردم کشورش خواسته از محصولات داخلی به جای محصولات خارجی استفاده کنند. داوود اوغلو نیز از طرح حمایتی 87 میلیون دلاری دولت از صنعت گردشگری خبر داده است. به گزارش المانیتور، آمار و ارقام جدید منتشر شده ازسوی اداره آمار ترکیه حاکی از آن است که درآمدهای گردشگری این کشور در سال 2015 میلادی با 3/ 8 درصد کاهش مواجه شده و از 4/ 34 میلیارد دلار به 5/ 31 میلیارد دلار نزول پیدا کرده است.
اگر قرار به تحریم باشد اول باید دولت غاصب ارمنستان که با حمایت روسیه بی دین از 25 سال قبل بیش از 25 درصد خاک کشور شیعی آذربایجان را اشغال کرده باید تحریم شود. امان از مدعیات سیاست زده حمایت از شیعیان. ببینم مردی هست که ارمنستان رو تحریم کنه؟؟؟؟
دوست عزیز برای هم فکری و پاسخ به شما ، می بایست ایمیل معتبر ارسال نموده باشید . ایمیل های شما به دید عموم درنمی آید.
با سپاس از توجه شما همراه گرامی
با سلام.
متاسفانه صدا و سیما هزینه های زیادی صرف عدم ترغیب مردم به سفر به این کشورها از طریق مصاحبه با افرادی که قصد سفر دارند میکند (مانند برنامه ای که در شبکه 2 تهیه شده است). متاسفانه این برنامه ها تنها نکات مثبت آن کشورها را پررنگ کرده و عده بیشتری را برای سفر ترغیب میکند.
آیا بهتر نیست بجای این برنامه ها در جهت تخریب آن کشور ها، که تاثیر عکس خواهد داشت، برنامه های بهتر و بیشتری در جهت نمایش جاذبه های ایران ساخته شود.
هر چند برنامه هایی برای نمایش جاذبه های طبیعی ایران ساخته شده ولی بسیاری گردشگران تمایل به دیدن جاذبه های نوین ایران نیز دارند.
مثلا یکی از دلایل سفر بسیاری از مردم به خارج از کشور، خرید در مراکز خرید بزرگ آنها می باشد، و یکی از شبکه های تلویزیونی خارج از کشور با صرف هزارها دلار برنامه ای را ساخته اند که به بهترین نحو یکی از بزرگترین مراکز خرید دنیا که در اصفهان قرار دارد(اصفهان سیتی سنتر) را به تصویر میکشد. کاری که حتی شبکه اصفهان نیز انجام نداده است. و این برنامه بارها از شبکه های آلمان پخش شد که خود باعث جلب توریستهای زیادی است و وقتی خوبی های کشور به مردم خودمان هم نمایش داده شود چرا بروند به کشورهای دیگر؟
لینک برنامه:
http://tvthek.orf.at/program/Weltjournal/1328
که متن و ترجمه آن نیز در وبسایت اصفهان سیتی سنتر در آدرس زیر قرار گرفته است:
http://www.isfahancitycenter.com/archivenews.php?action=515
اینگونه افتخارآفرینیهای ایرانیان باید برای جاوگیری از سفر به آن کشورها پررنگ شود و نه اینکه تبلیغ معکوس انجام شود!
اگه اِبی بیاد ایران ک دیگه مردم پول اضافی که ندارن برن ترکیه و امارات کنسرت....ابی بیاد مشکلات حل میشه
ابی دیگه نمی خواند دوست عزیز
اخرین کنسرت ایشون چندی دیگر است...