نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
دکتر غلام خیابانی فارغالتحصیل رشته ارتباطات و رسانههای جمعی از دانشگاه وست مینستر و استاد مطالعات رسانهای در دانشگاه ساسکس و عضو مدیر شورای موسسه روابط نژادی در انگلستان است. مطالعات وی در زمینه تغییر اجتماعی و رسانه با رویکرد ایران و نژادپرستی و اسلام هراسی در انگلیس است. خیابانی کتاب «بلگستان» را نیز به رشته تحریر در آورده است.
نظرسنجی دانشگاه گلاسکو:نتیجه تماشای طولانی مدت بی بی سی چیست؟
طبق نظرسنجی دانشگاه گلاسکو اسکاتلند، تماشای طولانی مدت شبکه هایی همچون بی بی سی، نتیجه تلخ و شومی برای مخاطبان به همراه می آورد.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، یکی از کارشناسان شبکه بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN) در میان سخنانش درباره نقش شبکه های اجتماعی، به حقیقتی تلخ در روال برنامه سازی های شبکه های غربی به خصوص بی بی سی اشاره کرد که نتیجه شوم آن وارونه شدن واقعیت مسائل جهانی برای مردم است. در یک کلام به اعتراف کارشناس بی بی سی فارسی، شبکه هایی مانند همین شبکه انگلیسی فارسی زبان با اخیار مغرضانه و جهت دار، مخاطبان را "شست و شوی مغزی" می دهند.
رسانه های غربی به راحتی یا بزرگ نمایی یا کوچک نمایی اخبار، افکار عمومی مردم خود را به دست می گیرند و به آن جهت می دهند. به گونه ای که مردم این کشورها حقیقتی را که در دیگر کشورهای جهان روشن است، معکوس و وارونه در ذهن خود می پرورانند.
عقب مانده نشان دادن مردم ایران، خشن نشان دادن مسلمانان، معرفی حماس و حزب الله به عنوان تروریست، تبلیغ جنگ فرقه ای در عراق و سوریه و... تنها نمونه هایی از فضاسازی های رسانه های غربی در راستای سیاست اسلام هراسی و ایران هراسی است.
"غلام خیابانی" استاد مطالعات رسانه ناگهان در میان تحلیل هایش در شبکه دولتی انگلستان، بی بی سی فارسی، گفت: «تحقیقی گروه پژوهش رسانه ها در دانشگاه گلاسکو اسکاتلند انجام داد که در آن هم با خبرنگاران و هم با مخاطبان تلویزیون بی بی سی مفصلا صحبت کرده بودند. نتیجه آن تحقیق این شد که اکثریت کسانی که اخبار بی بی سی را در مدت طولانی نگاه کرده بودند، تصورشان این بود که قضیه برعکس است؛ یعنی این فلسطین است که اسرائیل را اشغال کرده است و جنگ آن جا ناشی از اشغال اسرائیل از سوی فلسطینی هاست!»
وی در ادامه به تأثیرگذاری اخبار رسانه های غربی بر افکار مردم به خصوص در کشورهای غربی اشاره کرد و افزود: «به مرور زمان اخبار چنان پخش شد که گویا اسرائیل دارد به تحرکات در آن جا واکنش نشان می دهد. اخباری که می آمد جاافتاده بود و این در ذهن مردم جای گرفته است.»
کارشناس بی بی سی در پایان این بخش از سخنانش گفت: «در دوره اخیر به دلیل فشار رسانه های اجتماعی، این ماجرا دارد می شکند. حتی فشار آمده تا سی ان ان و بی بی سی خطشان را عوض کنند.»
اشاره کارشناس بی بی سی به اعتراض اخیر مردم لندن به نحوه اطلاع رسانی شبکه بی بی سی در مورد اخبار غزه و کشته شدن زنان و کودکان بیگناه به دست صهیونیست هاست. پس از سال ها برنامه سازی های یک طرفه و جهت دار شبکه دولتی انگلستان، برخی مردم این کشور ودیگر کشورها که متوجه این روند و تأثیر شوم آن شده اند تجمعاتی مقابل بی بی سی برگزار کردند.
فیلم مربوط به خبر
در تابستان امسال، سه تجمع مقابل بی بی سی برگزار شد که در آن ها به پوشش خاص، هدف دار و همراه با سانسور این شبکه اعتراض شد:
1. اعتراض مردم لندن به پوشش خاص اخبار غزه و حمایت بی بی سی از صهیونیست ها در ابتدای تابستان
تجمع گسترده هزاران لندنی مقابل دفتر بی بی سی
2. تجمع عراقی ها مقابل دفتر مرکزی بی بی سی به دلیل پوشش ناقص اخبار عراق در ابتدای تابستان
بی بی سی در پوشش اخبار سوریه و عراق بر اختلاف شیعه و سنی و کردها تمرکز کرد و گزارش هایی مبهم و تفرقه افکنانه ای از تحولات عراق پخش می کند.
3. تجمع هواداران جدایی اسکاتلند از بریتانیا و اعتراض به پوشش خاص بی بی سی در انتهای تابستان
هزاران ملی گرای اسکاتلندی مقابل دفتر بی بی سی در گلاسگو حضور یافتند و به پخش "دروغ " و" جهت گیری" در تلاش برای جلوگیری از جدا شدن اسکاتلند اعتراض کردند. بی بی سی که همچون دولت انگلستان تمایلی به جدایی اسکاتلند از بریتانیا نداشت، اخبار وسیعی منتشر کرده بود که در صورت رأی مردم اسکاتلند به جدایی، بانک ها و مؤسسات مالی و مردم دچار بحران های فراوان می شوند.
معرفی کتاب
رسانه ایرانی: تناقض مدرنیته
کتاب لاتین/ «رسانه ایرانی: تناقض مدرنیته»، خیابانی، غلام، انتشارات روتلج ۲۰۱۰/ ۲۶۲ صفحه.
Khiabany, Gholam, “Iranian Media: the Paradox of Modernity”, Routledge Publication, 2010.
غلام خیابانی فارغالتحصیل رشته ارتباطات و رسانههای جمعی از دانشگاه وست مینستر و استاد مطالعات رسانهای در دانشگاه ساسکس و عضو مدیر شورای موسسه روابط نژادی در انگلستان است. مطالعات وی در زمینه تغییر اجتماعی و رسانه با رویکرد ایران و نژادپرستی و اسلام هراسی در انگلیس است. خیابانی کتاب «بلگستان» را نیز به رشته تحریر در آورده است.
نویسنده به بررسی انتقادی رسانهها به ویژه مطبوعات جمهوری اسلامی ایران میپردازد، رسانهای که نمیتوان آن را تنها بر حسب «ایدئولوژی اسلامی» یا «دوگانه نظریه نوسازی» فهم کرد. نویسنده ابعاد مهمی از توسعهیافتگی و عدم توسعهیافتگی رسانه ایران را در تعامل متقابل با انقلاب، دولت، دین و اقتصاد تبیین میکند.
به طور ویژه بعضی از مباحث و موضوعاتی که در کتاب مطرح میشود عبارتند از:
«ضرورت فرهنگی، ارزشها و رسانه»
به بررسی پارادایم توسعه و فرهنگ و سنت میپردازد و مباحث انتقادی حمید مولانا در راستای نقد رسانههای غربی و شرقشناسی را مطرح میکند.
«دولت و رسانه: نقطهای کور»
به بررسی روابط پیچیده دولت و تولید نمادین و فرهنگی میپردازد و الگوهای مختلف رسانه را در تعامل با قدرت سیاسی مورد مداقه قرار میدهد.
رسانه، دولت و اهمیت مالکیت رسانه
به بررسی اقتصاد سیاسی، آزادسازی و خصوصیسازی رسانه میپردازد.
اهمیت نمونه ایران
به بررسی جایگاه سیاسی و رسانهای انقلاب اسلامی ایران میپردازد. به طور کلی کتاب حاضر دارای هشت بخش میباشد که عبارتند از:
دین، دولت و فرهنگ: فراتر از استثناگرایی اسلامی
نویسنده در این فصل ایده «استثناگرایی اسلامی» را مطرح میکند و آن را الگوی مناسبی برای تحلیل واقعیت ایران میداند، نقطه عطف این ایده بر برخورد «سنت» و «مدرنیته» میباشد.
آیا یک نظریه ارتباطات اسلامی وجود دارد؟
این فصل به امکان وجود نظریه اسلامی ارتباطات میپردازد. آن با بررسی نظریههای رسانه بینالمللی و کاستیهای مطالعات فرهنگی در مواجه با دین، زمینه نقد یک نظریه خاصِ ارتباطات را فراهم میسازد. سپس خطوط اصلی ارتباطات اسلامی را ترسیم میکند و در ادامه به بررسی انتقادی بعضی از نوشتههای نظری در این حیطه میپردازد، به ویژه مطالعات حمید مولانا که امکان دیدگاه اسلامی برجسته و خاص در زمینه ارتباطات و تفاوت بنیادی آن با نظریه غربی ارتباطات را مطرح میکند. از آنجا که این دیدگاهها مرتبط با فضای رسانهای ایران است، فصل حاضر ایده نظریه ارتباطات اسلامی با تاکید خاص بر واقعیتهای تجربی ایرانی را ارائه میکند.
مطبوعات ایرانی: تناقض مدرنیته
تحلیلی تاریخی از توسعه مطبوعات ایرانی ارائه میکند و شواهدی مبنی بر وابستگی مطبوعات ایرانی به ساختارهای سیاسی و اقتصادی دولت را نشان میدهد. نویسنده در ادامه به بررسی مالکیت رسانه، بازیگران اصلی در بازار مطبوعات و نقش مهم دولت در بازار مطبوعات میپردازد. مباحث این فصل متناسب با نظریههای لیبرال رسانه و نقش دولت در توسعه کشور میباشد.
ظهور فضاهای عمومی و محدودیتهای مطبوعات
این فصل کتاب روابط متقابل سیاست و مطبوعات و نقش آنها در توسعه و رشد نظامها و ارزشهای دموکراتیک را بررسی میکند و تاریخی از مطبوعات ایرانی را مطرح میکند که جدا از تاریخ قدرت در ایران نیست.
مطبوعات، دولت و جامعه مدنی: ابهامها و واقعیتها
به نقش جامعه مدنی، روشنفکران معاصر و ماهیت بحث انگیز آزادی مطبوعات اشاره میکند. این فصل تعاریف و رویکردهای مختلف مفهوم جامعه مدنی و واکنشهای مختلف جمهوری اسلامی ایران نسبت به این مفهوم را مطرح میکند. در ادامه به بررسی روابط متقابل رسانه و دولت و به توصیف فضای سیاسی جدید ایران بعد از ۱۹۹۷ میپردازد.
سیاست رسانهها در جمهوری اسلامی: حقوق، منافع نهادی و کنترل
فصل ششم به مطالعه مشکلات و تناقضات دولت اسلامی و سیاستهای فرهنگی ایران در مواجهه با مطبوعات و اینترنت میپردازد. این فصل در دو بخش مجزا به بررسی حقوق مطبوعات، تعاریف و محدویتهای مطبوعات و بازار مطبوعات و همچنین تلاش دولت در کنترل و محدودیتسازی اینترنت و تکنولوژیهای جدید رسانهای میپردازد.
سیاست های پخشکننده سمعی - بصری: تداوم، تغییر، توسعه و کنترل
به بررسی مسائل و تناقضات رسانههای سمعی- بصری و توسعه تلویزیون در ایران میپردازد. نویسنده تلویزیون را ابزاری در خدمت دولت میداند که به واسطه آن نوسازی، کنترل و اتحاد ملی را فراهم میسازد و همچنین اهمیت تغییرات در سیاستهای دولت و تنش دیالکتیک میان «منطق پایتخت» و «منطق مرزی» را در دهه اخیر بررسی میکند. و مباحثی در زمینه خصوصیسازی رسانه و شبکههای سمعی- بصری را مطرح میکند.
مطبوعات زنان و ماهیت جنسیشده فضای عمومی
این فصل با یک رهیافت شرقشناسی و اسلامی به بررسی نقش زنان در زندگی عمومی، روابط پویا میان حضور زنان در سیاست، تاثیرات گسترده مطبوعات زنان و روزنامهنگاران زن میپردازد.
کتاب رسانه ایرانی: تناقض مدرنیته + دانلود کتاب
نویسنده کتاب به بررسی انتقادی رسانهها به ویژه مطبوعات جمهوری اسلامی ایران میپردازد،
رسانهای که نمیتوان آن را تنها بر حسب «ایدئولوژی اسلامی» یا «دوگانه نظریه نوسازی» فهم کرد.
نویسنده ابعاد مهمی از توسعهیافتگی و عدم توسعهیافتگی رسانه ایران را در تعامل متقابل با انقلاب، دولت، دین و اقتصاد تبیین میکند.
کتاب لاتین/ «رسانه ایرانی: تناقض مدرنیته»، خیابانی، غلام، انتشارات روتلج ۲۰۱۰/ ۲۶۲ صفحه.
Khiabany, Gholam, “Iranian Media: the Paradox of Modernity”, Routledge Publication, 2010 .
غلام خیابانی فارغالتحصیل رشته ارتباطات و رسانههای جمعی از دانشگاه وست مینستر و استاد مطالعات رسانهای در دانشگاه ساسکس و
عضو مدیر شورای موسسه روابط نژادی در انگلستان است. مطالعات وی در زمینه تغییر اجتماعی و رسانه با رویکرد ایران و نژادپرستی و
اسلام هراسی در انگلیس است. خیابانی کتاب «بلگستان» را نیز به رشته تحریر در آورده است.
نویسنده به بررسی انتقادی رسانهها به ویژه مطبوعات جمهوری اسلامی ایران میپردازد، رسانهای که نمیتوان آن را تنها بر حسب
«ایدئولوژی اسلامی» یا «دوگانه نظریه نوسازی» فهم کرد. نویسنده ابعاد مهمی از توسعهیافتگی و عدم توسعهیافتگی رسانه ایران را
در تعامل متقابل با انقلاب، دولت، دین و اقتصاد تبیین میکند.
به طور ویژه بعضی از مباحث و موضوعاتی که در کتاب مطرح میشود عبارتند از:
«ضرورت فرهنگی، ارزشها و رسانه»
به بررسی پارادایم توسعه و فرهنگ و سنت میپردازد و مباحث انتقادی حمید مولانا در راستای نقد رسانههای غربی و شرقشناسی را مطرح میکند.
«دولت و رسانه: نقطهای کور»
به بررسی روابط پیچیده دولت و تولید نمادین و فرهنگی میپردازد و الگوهای مختلف رسانه را در تعامل با قدرت سیاسی مورد مداقه قرار میدهد.
رسانه، دولت و اهمیت مالکیت رسانه
به بررسی اقتصاد سیاسی، آزادسازی و خصوصیسازی رسانه میپردازد.
اهمیت نمونه ایران
به بررسی جایگاه سیاسی و رسانهای انقلاب اسلامی ایران میپردازد. به طور کلی کتاب حاضر دارای هشت بخش میباشد که عبارتند از:
دین، دولت و فرهنگ: فراتر از استثناگرایی اسلامی
نویسنده در این فصل ایده «استثناگرایی اسلامی» را مطرح میکند و آن را الگوی مناسبی برای تحلیل واقعیت ایران میداند،
نقطه عطف این ایده بر برخورد «سنت» و «مدرنیته» میباشد.
آیا یک نظریه ارتباطات اسلامی وجود دارد؟
این فصل به امکان وجود نظریه اسلامی ارتباطات میپردازد. آن با بررسی نظریههای رسانه بینالمللی و کاستیهای
مطالعات فرهنگی در مواجه با دین، زمینه نقد یک نظریه خاصِ ارتباطات را فراهم میسازد. سپس خطوط اصلی ارتباطات اسلامی
را ترسیم میکند و در ادامه به بررسی انتقادی بعضی از نوشتههای نظری در این حیطه میپردازد، به ویژه مطالعات حمید مولانا
که امکان دیدگاه اسلامی برجسته و خاص در زمینه ارتباطات و تفاوت بنیادی آن با نظریه غربی ارتباطات را مطرح میکند.
از آنجا که این دیدگاهها مرتبط با فضای رسانهای ایران است، فصل حاضر ایده نظریه ارتباطات اسلامی با تاکید خاص بر واقعیتهای تجربی ایرانی را ارائه میکند.
مطبوعات ایرانی: تناقض مدرنیته
تحلیلی تاریخی از توسعه مطبوعات ایرانی ارائه میکند و شواهدی مبنی بر وابستگی مطبوعات ایرانی به ساختارهای سیاسی و اقتصادی
دولت را نشان میدهد. نویسنده در ادامه به بررسی مالکیت رسانه، بازیگران اصلی در بازار مطبوعات و نقش مهم دولت در بازار
مطبوعات میپردازد. مباحث این فصل متناسب با نظریههای لیبرال رسانه و نقش دولت در توسعه کشور میباشد.
ظهور فضاهای عمومی و محدودیت های مطبوعات
این فصل کتاب روابط متقابل سیاست و مطبوعات و نقش آنها در توسعه و رشد نظامها و ارزشهای دموکراتیک را بررسی میکند
و تاریخی از مطبوعات ایرانی را مطرح میکند که جدا از تاریخ قدرت در ایران نیست.
مطبوعات، دولت و جامعه مدنی: ابهامها و واقعیتها
به نقش جامعه مدنی، روشنفکران معاصر و ماهیت بحث انگیز آزادی مطبوعات اشاره میکند. این فصل تعاریف و رویکردهای
مختلف مفهوم جامعه مدنی و واکنشهای مختلف جمهوری اسلامی ایران نسبت به این مفهوم را مطرح میکند.
در ادامه به بررسی روابط متقابل رسانه و دولت و به توصیف فضای سیاسی جدید ایران بعد از ۱۹۹۷ میپردازد.
سیاست رسانه ها در جمهوری اسلامی: حقوق، منافع نهادی و کنترل
فصل ششم به مطالعه مشکلات و تناقضات دولت اسلامی و سیاستهای فرهنگی ایران در مواجهه با مطبوعات و اینترنت میپردازد.
این فصل در دو بخش مجزا به بررسی حقوق مطبوعات، تعاریف و محدویتهای مطبوعات و بازار مطبوعات و همچنین تلاش دولت
در کنترل و محدودیتسازی اینترنت و تکنولوژیهای جدید رسانهای میپردازد.
سیاست های پخش کننده سمعی - بصری: تداوم، تغییر، توسعه و کنترل
به بررسی مسائل و تناقضات رسانههای سمعی- بصری و توسعه تلویزیون در ایران میپردازد. نویسنده تلویزیون را ابزاری در
خدمت دولت میداند که به واسطه آن نوسازی، کنترل و اتحاد ملی را فراهم میسازد و همچنین اهمیت تغییرات در سیاستهای دولت
و تنش دیالکتیک میان «منطق پایتخت» و «منطق مرزی» را در دهه اخیر بررسی میکند. و مباحثی در زمینه خصوصیسازی رسانه
و شبکههای سمعی- بصری را مطرح میکند.
مطبوعات زنان و ماهیت جنسیشده فضای عمومی
این فصل با یک رهیافت شرقشناسی و اسلامی به بررسی نقش زنان در زندگی عمومی، روابط پویا میان حضور زنان در سیاست،
تاثیرات گسترده مطبوعات زنان و روزنامهنگاران زن میپردازد.
فایل دانلود کتاب ایرانی: تناقض مدرنیته
به کانال سرزمین جاوید بپیوندید : telegram.me/sarzaminjavid
,