نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
روایت «معتمدآریا» از اتفاقات کاشان
گفتوگو بهجای دعوا
عسل عباسیان: فاطمه معتمدآریا که روز یکشنبه چهارم بهمن، برای شرکت در جلسه پرسشوپاسخ فیلم «یحیی سکوت نکرد» در سینمای شهر کاشان، به این شهر سفر کرده بود، با رفتارها و الفاظ ناشایستی مواجه شد که خودش آن را دور از شأن هنر و سینما توصیف میکند. معتمدآریا که همواره رفتاری توأم با آرامش و صلح، در مواجهه با این دست اتفاقات ناخوشایند و غیرسازنده داشته، اینبار نیز با صبر و مهربانی راهِ گفتوگو را به دعوا ترجیح داده که در ادامه روایت آن را از زبان خودش میخوانید.
در سفر شما به کاشان، چه اتفاقی افتاد؟
یکشنبه بعدازظهر برای جلسه پرسشوپاسخ فیلم «یحیی سکوت نکرد» بههمراه کارگردان و عدهای از مسئولان سینما تجربه به کاشان رفتیم. در ورودی شهر گروهی از هنرمندان و هنردوستان، به استقبال ما آمدند، با هم گشتی در شهر زدیم و از آنهمه زیبایی در معماری این شهر انرژی گرفتیم. سری هم به موزه عروسکها زدیم. وقتی به سینما رسیدیم، به ما گفتند که از در پشتی وارد شویم، خوشبختانه سالن تقریبا پر بود. جلسه پرسشوپاسخ بسیار خوب برگزار شد و ساعتی دوستداشتنی را گذراندیم. در طول نشست سروصداهایی از بیرون شنیده میشد و مسئولان مرتب در رفتوآمد بودند. جلسه تمام شد و ما هم به تهران برگشتیم... .
فقط همین؟
این چیزی است که من دوست دارم از سفرم به کاشان در خاطرم بماند.
میشود در مورد اتفاقات ناخوشایندش بگویید؛ آنهایی که دوست دارید فراموش کنید!؟
(قدری مکث) بیانش سخت است... ، واقعیت این است که در آنجا عدهای که به هر دلیل مخالف من بودند، به حضورم در شهرشان اعتراض کردند و عدهای هم از حضورم بسیار خوشحال شدند و من خوشحالتر که بار دیگر به شهری قدم گذاشتهام که هنوز بوی تمدن و تفکر میدهد. این اتفاقی است که در کاشان افتاد.
نمیخواهید جزئیات بیشتری را بگویید؟
خب، ترجیح میدهم از جزئیات خوب حرف بزنم، از جوانان بااستعدادی که با سؤالات دقیق و حسابشده در مورد فیلم ما را غافلگیر کردند و این دستاورد بزرگی برای سینمای هنروتجربه بود و دیگر از نظم و انضباط و درایت و همکاری مقامات و مسئولان سینمایی و همچنین از همراهی سینماگران کاشان باید بگویم که بسیار سپاسگزار آنها هستم. من از سفر به کاشان اینها را همیشه به خاطر خواهم داشت... ،چیز دیگری هم لازم است؟...
گویا اتفاقات دیگری هم افتاده بود؟
ببینید من با اینکه کسی با کار من و حرفهام و حتی خود من مخالف باشد مشکلی ندارم ولی رفتارهای تهاجمی، توهین، بیاحترامی، دروغ، تهمت و بیقانونی را نمیپذیرم و این اتفاقی است که در آنجا افتاد و من علاقهای هم به بیان و شرح جزئیات اتفاقات ناخوشایند ضدفرهنگی ندارم. فقط امیدوارم برگزاری اینگونه جلسات هنروتجربه برای سینماگران پربارتر و مفیدتر تداوم داشته باشد. البته آرزو میکنم بعضی از تجربیات ناخوشایند هم دیگر تکرار نشود.شرق
انتقاد شدید هنرمندان از حمله گروه های خودسر به فاطمه معتمدآریا
دلواپسان شهر «سهراب»آب را گل کردند
همدلی- سروده بود«آب را گل نکنید» و این بیت اگرچه از سهراب، شاعر پیشرو بود، اما به زودی در میان مردم کوچه و بازار جای خود را باز کرد و در ردیف ضرب المثل هایی قرار گرفت که مردمان ایران هر وقت می خواستند به کسی بگویند «آرامش را بر هم نزن» یا «فضا را ملتهب نکن» به کار می بردند.
سهراب سال هاست که در ذهن و زبان مردم ایران با این بیت شناخته می شود، اما برخی که گویی تنها یک راه را برای مطرح شدن می شناسند، عکس آن را عمل کردند تا نشان دهند برایشان فرقی نمی کند که چه عملی انجام می دهند و چه الفاظی را بر زبان می آوردند، چرا که برای آنان «هدف وسیله را توجیه می کند». فعلا مهم این است که هر چه دولت و مردم حامی آن می پسندند، نباید رخ دهد.
فاطمه معتمدآریا، بازیگر سینما و کاوه ابراهیم پور، کارگردان فیلم «یحیی سکوت نکرد» - که چهارم بهمن ماه برای نمایش فیلم به شهر کاشان رفته بودند- هنگام ورود به سالن سینما با اعتراض عدهای از مخالفان به حضور آنها در این شهر مواجه شدند. کاوه ابراهیم پور، کارگردان فیلم با اشاره به اینکه معترضان خواستار خروج او و خانم معتمدآریا از شهر بودند، گفت: « در آغازهنگامی که میخواستیم وارد سالن شویم جمعیتی نزدیک به ۵۰ الی ۶۰ نفر در جلوی در سینما تجمع کرده بودند و با عصبانیت تمام علیه فیلم و خانم معتمدآریا شعار میدادند. به همین دلیل ما مجبور شدیم از در پشتی سالن سینما وارد سینما شویم.» به گفته ابراهیم پور زمانی که عوامل فیلم قصد ورود به سینما را داشتند، این افراد به آنها حمله کرده و از الفاظ نادرست استفاده کردند، اما با دخالت نیروی انتظامی، جلسه نمایش و نقد و بررسی فیلم برگزار شد. این موضوع سبب شد تا هنرمندان و بخصوص بزرگان سینمای ایران زبان به انتقاد بگشایند.
مشایخی: هنرمندان کلید درهای بسته اند
جمشید مشایخی رئیس هیئت مدیره این انجمن صنفی در گفتوگو با خبرآنلاین، این اتفاق را رفتاری قبیح دانست و آن را به شدت محکوم کرد. او به
خبر آنلاین گفت: هنرمندان دارای رسالتی هستند. آنها کلید درهای بسته هستند و امثال این برخوردها با این افراد دور از انتظار و نادرست است. خانم معتمدآریا هنرپیشهای جهانی است و همانطور که میدانید در سطح دنیا با احترام زیادی با او برخورد میشود. ما انتظار رفتارهای به این شکل را نداریم و میخواهیم در داخل کشور نیز با این هنرمندان با احترام برخورد شود.»
پرستویی: با دزدان
سرمایه های مملکت چنین نکردید
پرویز پرستویی هم در اینستاگرامش نوشت:حتما در دنیای مجازی و رسانه ها شنیدید که چه توهینی به بازیگر ارزنده وهمکار خوب من در کاشان ،شهر سهراب سپهری شده .فقط میتونم بگم برای اون دسته از هموطنانی که مرتکب چنین عمل زشت وپست شده اند متاسفم چرا که معتمد آریا دشمن نیست بلکه یکی از هنرمندان خوب کشورمان است. چه خوب است که دوغ را از دوشاب تشخیص دهیم . این برخورد شایسته یک هنرمند نیست،یادمان باشد با کسانی که سرمایه های مملکت را غارت کردند چنین برخوردی نکردیم.
معتمدآریا آدم خطرناکی نیست
خطر جای دیگری است
مهناز افشار با انتشار تصویری از معتمدآریا در اکانت توییتر خود نوشت: «مگر میشود «گیلانه» ما را، «روسری آبی» ما را، فاطمه معتمدآریای ما را دوست نداشت؟» منصور ضابطیان هم با نقل خاطره از فاطمه معتمدآریا نوشت: «یک روز بهارى درچابهار،براى نقد فیلم "گیلانه"با فاطمه معتمدآریا به دانشگاه چابهار رفته ایم....جوانک سیه چرده اى راننده ماست که شهر را به ما نشان دهد.شرم و مهربانى اهل جنوب را همراه هم دارد...طرف هاى ظهر که مى شود مرتب بى قرار است که حرفى بزند...این بى قرارى را می توانم ازنگاه هاى زیرچشمى اش به معتمدآریا بفهمم...آخرسر توى راه بازار دل به دریا مى زند و خطاب به او مى گوید:"خانوم،من تازه زن گرفته ام.زنم عاشق شماست.بعدا میشه من یه عکس با گوشیم از شما بگیرم براش؟" صداى تپش قلبش را مى توانم بشنوم که منتظر جواب است.معتمدآریا لبخندهمیشگی اش را پهن تر می کند و جیغى مى کشد و مبارکباد
مى گوید و بلافاصله مى پرسد:"اسم زنت چیه؟"و پسرک جواب می دهد.
«خونه تون بندره؟»
«بله ،خیلى دور نیست.»
«پس بریم خونه ت با خانومت عکس بگیرم»
پسرک تا سرحد مرگ هیجان زده مى شود.انتظار این اندازه بى ریایى و لبخند را ندارد.بازار را رها می کنیم و مى رویم به خانه تازه عروس.در حیاط مى نشینیم و چاى میخوریم و معتمدآریا مثل یک مادر با آن دو رفتار می کند و آن ها مثل پروانه دورش مى چرخند.معتمدآریا شماره تلفن موبایل و خانه اش را به آنها مى دهد و قول مى گیرد که اگر تهران آمدند به خانه اش بیایند.نمى دانم هیچ وقت آمدند یا نه اما اگر آمده باشند و با آغوش باز پذیرایى شده باشند هم برایم چندان عجیب نیست. آن روزها چندان معروف نبودم اما همان روز یادگرفتم اگر روزى هم معروف شدم رابطه ام را تحت هیچ شرایطى با مردمى که دوستم دارند-و دوستم ندارند- قطع نکنم.من کارى به نظریات سیاسى معتمدآریا ندارم چون نه از سیاست سردر مى آورم ونه به آن علاقه دارم،شاید با بعضى رفتارهاى شخصى اش هم موافق نباشم اما همینقدر مى دانم کسی که چنین چیزى را مى تواند به دیگران بیاموزد،نمى تواند آدم بدى باشد،نمى تواند آدم خطرناکى باشد.خطر جاى دیگریست.
توهین به معتمد آریا
توهین به تمام زنان ایران است
شبنم مقدمی، بازیگر هم با انتشار عکسی از فاطمه معتمدآریا نوشت: از ستاره بودن ِشما که چیزی کم
نمی شود...اگر عده ای چشم ببندند...منکر باشند،ندانند...یا خود را به ندانستن بزنند...
محسن تنابنده در صفحه شخصیاش با انتشار عکسی از فاطمه معتمدآریا نوشت:توهین به شما بانو جان توهین به همه اهالی سینماست،،انسانم آرزوست.
صابر ابر هم با انتشار عکسی از فاطمه معتمدآریا در اینستاگرام نوشت : از شرف مدح تودر کام من
گرد عبیر است و لعابم گلاب . ناصر خسرو
به چه چیز اعتراض کردید؟
محسن امیریوسفی کارگردان سینمای ایران هم در این باره نوشت: خبررا که شنیدم شوکه شدم، اعتراض به حضور فاطمه معتمدآریا در کاشان! این بود رسم مهمان نوازی؟! شهری با فرهنگ چندهزارساله، با پشتوانه غنی از حضور بزرگان مذهب تشیع، با معماری سحرانگیز، با سهراب سپهری، دکتر آریانپور، کمال الملک، ابوالحسن صبا و با ده ها افتخار دیگر.
نمیدانم آن افراد محترمی! که آن روز پشت در سینما تجمع کرده بودند میدانستند اعتراض شان به چه کسی و چه چیزی است؟! فیلمی بنام «یحیی سکوت کرد» با مجوز قانونی ساخته شده و دراکرانهای محدودی که دارد با هزارامید و آرزو، جشن شروع اکرانش در کاشان است و کارگردان جوان به همراه بازیگر فیلم، چند ساعتی مهمان آن شهر میشوند. این آدمها از کجا بودند؟ کدامین دیار؟ درسه دهه گذشته چند بارمیهمانِ بازی های ماندگارش بودند؟ و با بازیهای درخشان او در سینما و تلویزیون خندیدند و گریستند. چه کسی بهتر از سیمین بانوی سینمای ایران توانسته مصائب زنی رنج دیده در «روسری آبی» مادر یک جانباز در «گیلانه» و معصومیتی طنازانه را در «هنرپیشه» و فیلمهای کمدی اش برایمان تصویر کند که حالا به حضورش در یک شهر این چنین اعتراض میشود؟
شنیدم که جمعه را روز عزای عمومی اعلام کردند.موافقم، با این توضیح که جمعه باید روز عزای عمومی "میهمان نوازی" ما ایرانیان باشد. امیدوارم نهادهای مرتبط و مسئول نسبت به این اتفاق واکنشی در خور نشان دهند تا چنین اتفاق تلخی به سنتی همیشگی برای هنرمندانمان تبدیل نشود. امیدوارم حاصل این اتفاق و توهین به سینماگر برجسته ای همچون فاطمه معتمد آریا سکوت نباشد که در آن صورت فقط و فقط باید بگویم، شرممان باد!
واکنش معتمدآریا به این اتفاق
فاطمه معتمدآریا خود در این باره در گفت و گویی با روزنامه شرق بیان داشت: ببینید من با اینکه کسی با کار من و حرفهام و حتی خود من مخالف باشد مشکلی ندارم ولی رفتارهای تهاجمی، توهین، بیاحترامی، دروغ، تهمت و بیقانونی را نمیپذیرم و این اتفاقی است که در آنجا افتاد و من علاقهای هم به بیان و شرح جزئیات اتفاقات ناخوشایند ضدفرهنگی ندارم. فقط امیدوارم برگزاری اینگونه جلسات هنروتجربه برای سینماگران پربارتر و مفیدتر تداوم داشته باشد. البته آرزو میکنم بعضی از تجربیات ناخوشایند هم دیگر تکرار نشود.همدلی
معتمدآریا سکوت نکرد
آرمان- سارا خوشنویس: فاطمه معتمد آريا را مردم ميشناسند. بازيگر توانمند سينما و تلويزيون و تئاتر ايران كه جايگاه ويژهاي در گوشهاي از ذهن و قلب بسياري از مردم ايران زمين دارد. معتمد آريا در طول ساليان دراز و پر بار زندگي هنري اش توانسته به بخشي از خاطره جمعي چندين نسل از ايرانيان بدل شود. مگر ميشود مخاطب سينماي ايران بود و نوبر كرداني روسري آبي را به ياد نداشت؟ يا كاراكتري كه او در سريال لبه تيغ ايفاگر آن بود را فراموش كرد؟ معتمد آريا اما به جز توانمنديهاي منحصر به فردش در عرصه بازيگري همواره حضوري فعال در امور عامالمنفعه داشته است و از همين روي بود كه در سال 86 به عنوان سفير فرهنگي مهرآفرين براي ريشهكني فقر معرفي شد. برنده چهار سيمرغ بلورين از جشنواره فيم فجر همان كسي است كه در روز حضورش در جشن روز كودكان بهبود يافته از سرطان محك گفت: «من از در محك با پا وارد نميشوم و در فضايي به اين زيبايي و خلوص به سر ميآيم. هميشه به اين فكر ميكنم كه به واسطه ارتباط با كودكان محك من امروز خوشبختترين هنرمند ايرانم.» جز اينها فاطمه معتمد آريا در مقاطع مختلف نشان داده است كه به مانند برخي از هنرمندان به جاي لب فرو بستن و سكوت، در دفاع از مردم و فرهنگ ايران، صداي هنر ايران بوده است. اما او مدتهاست كه مورد بيمهري برخي مسئولان قرار دارد. ممنوع كارياش در تلويزيون و به تازگي حذف تصويرش از تيزر فيلم «يحيي سكوت نكرد» و پيشتر حذف نامش از تيتراژ سريال آرايشگاه از نمونههاي اين بيمهريهاست. اما اين آخرين پرده از نمايش جفا در حق او نيست. يكشنبه چهارم بهمن ماه بود كه معتمدآريا كه به خاطر نمايش فيلم «يحيي سكوت نكرد» به شهر كاشان رفته بود، با حمله عدهاي از افراد ناشناس مواجه شد كه به سفر او معترض بودند و اعتراض خود را با الفاظ ركيك نشان دادند. خود معتمدآریا در این باره ميگويد: «ترجيح ميدهم از جزييات خوب حرف بزنم. واقعيت اين است كه در آنجا عدهاي كه به هر دليل مخالف من بودند، به حضورم در شهرشان اعتراض كردند و عدهاي هم از حضورم بسيار خوشحال شدند و من خوشحالتر كه بار ديگر به شهري قدم گذاشتهام كه هنوز بوي تمدن و تفكر ميدهد.» اما وی حق دارد از رفتار عدهاي خودسر خم به ابرو بياورد و تاکید کند: «من با اينكه كسي با كار من و حرفهام و حتي خود من مخالف باشد مشكلي ندارم ولي رفتارهاي تهاجمي، توهين، بياحترامي، دروغ، تهمت و بيقانوني را نميپذيرم و اين اتفاقي است كه در آنجا افتاد و من علاقهاي هم به بيان و شرح جزييات اتفاقات ناخوشايند ضدفرهنگي ندارم.»
حمايت صنفي از معتمد آريا
جمشيد مشايخي رئيس هياتمديره انجمن صنفي سينما در اعتراض به اتفاقات كاشان گفت: «هنرمندان داراي رسالتي هستند. آنها كليد درهاي بسته هستند و امثال اين برخوردها با اين افراد دور از انتظار و نادرست است. خانم معتمدآريا هنرپيشهاي جهاني است و همانطور كه ميدانيد در سطح دنيا با احترام زيادي با او برخورد ميشود. ما انتظار رفتارهاي به اين شكل را نداريم و ميخواهيم در داخل كشور نيز با اين هنرمندان با احترام برخورد شود.» پرويز پرستويي هم در اينستاگرامش نوشت: «فقط ميتوانم بگويم براي آن دسته از هموطناني كه مرتكب چنين عمل زشتي شدهاند، متاسفم. چرا كه معتمد آريا دشمن نيست بلكه يكي از هنرمندان خوب كشورمان است. يادمان باشد با كساني كه سرمايههاي مملكت را غارت كردند چنين برخوردي نكرديم.» مهناز افشار هم با انتشار تصويري از معتمدآريا در اكانت توييتر خود نوشت: «مگر ميشود «گيلانه» ما را، «روسري آبي» ما را، فاطمه معتمدآرياي ما را دوست نداشت؟» محسن تنابنده نیز در صفحه شخصياش با انتشار عكسي از فاطمه معتمدآريا نوشت: «توهين به شما بانو جان توهين به همه اهالي سينماست. انسانم آرزوست!» صابر ابر هم با انتشار عكسي از فاطمه معتمدآريا در اينستاگرام نوشت: «از شرف مدح تودر كام من گرد عبير است و لعابم گلاب.» شبنم مقدم هم با انتشار عكسي از فاطمه معتمدآريا نوشت: «از ستاره بودن ِشما كه چيزي كم نميشود... اگر عدهاي چشم ببندند... منكر باشند، ندانند... يا خود را به ندانستن بزنند... » همچنين روز گذشته انجمن بازيگران سينماي ايران با انتشار بيانيهاي به رفتاري كه با فاطمه معتمدآريا در كاشان صورت گرفته، اعتراض كرد و نوشت: «انجمن بازيگران سينماي ايران، فارغ از هر گرايش سياسي و جناحي، اين واقعه بسيار زشت و غيراخلاقي را تلاش در راه تخريب چهره واقعي فرهنگ والاي اين مرز و بوم دانسته، آن را بهشدت محكوم نموده و از تمامي دستگاههاي ذيربط استدعا دارد برخورد جدي و قانوني با عاملان اين حركت ناپسند صورت گیرد و شرايطي فراهم شود که ديگر شاهد چنين بيحرمتيهايي نباشيم.» اما سوال ما اين است كه مگر چه اتفاق تازه و عجيبي رخ داده كه امامجمعه يك شهر آن هم شخصيتي مثل آيتا... نمازي كه سالها در مسئوليتهاي مختلف سرد و گرم روزگار را چشيدهاند، چنين اظهارات عجيبي را بيان ميكنند؟ سفر يك هنرپيشه خانم آن هم صرفا براي شركت در جلسه پرسشوپاسخ يك فيلم، به كجاي ارزشهاي اخلاقي و ديني مردم كاشان حمله ميكند؟ چرا سطح دغدغهها را تا اين حد پايين ميآوريم و يك سفر عادي و معمولي را به موضوعي جنجالي تبديل ميكنيم؟ آيا در سالهاي اخير، حادثهاي مهمتر و مصيبت بارتر از سفر معتمدآريا به كاشان رخ نداده كه لايق عزاي عمومي و غصهدار شدن باشد؟! آرمان
آرمان
حواشی حضور فاطمه معتمدآریا به خاطر نمایش فیلم “یحیی سکوت نمی کند” در کاشان و برخورد عده ای با وی(اینجا را بخوانید) همچنان ادامه داد.
بعد از انتقاد انجمن بازیگران خانه سینما از برخوردی که با معتمدآریا صورت گرفته به تازگی حسن نجفی نویسنده و کارگردان آثاری چون “آسمان هشتم”، “عشق و جنون” و “شرفناز” که سالها دستیار مجید مجیدی در آثاری چون “باران”، “بید مجنون” و “محمد رسول ا..(ص)” بوده است با نگارش یادداشتی به صحبت با معتمدآریا پرداخته است.
سینماژورنال متن کامل یادداشت حسن نجفی را ارائه می دهد:
بسم الله…
اسلامی که من میشناسم به نام فاطمه حرمت قایل است…پیامبرش به وقت فتح بزرگی به رخ نمیکشد. اسلامی که من میشناسم منطق دارد…اسلامی که من میشناسم ادب دارد…زن در ساحت او در امان است…اسلامی که من میشناسم هزار و چند صد سال قبل به جهلی چنین پایان داده است…
فاطمه عزیز
نامت برای من مقدس است…مقامت بزرگ…و احترامت واجب…
ناراحت نباش…فاطمه ها همیشه مظلوم بودند در طول تاریخ…خرده مگیر…بگذر بزرگ….
اما اجازه بده من از خودی ها شکوه کنم…آتش تهیه این بی احترامیها را قبلا خود ما بر سر خودمان ریخته ایم…یادته چند دستگی ها…شکافها…اختلافها…یادته بیاهمیتی به صنف ها، جریانها، خب میشود این…امروز تو …فردا یکی دیگر…ما که بزرگ و صاحب نداریم…هرکه میاید میزند و میرود…
اتفاقات بزرگتر از این دارد شکل میگیرد. کسی جیکش در نمیاد…آیا سینمای ایران حرمتش این جشنواره است…راستی اسم دبیرش کی بود؟ …برنامه تلویزیونی اش اون…منتقدش اون…
فاطمه عزیز…
تو که جای خود داری…فرهنگ سالهاست در این ملک ناسزا میشنود و بی مهری میبیند…من بیشتر از آنکه از غیرها دلگیر باشم از خودیها دلگیرم…ببینید ما را به کجا رساندهاند…یک مدیر با عرضه میخواهم که میزش را فدای مصالح فرهنگ کند. سراغ دارید؟
ناراحت نشید بانو …از شما بزرگترها هم بی مهری دیدند…ظاهرا فعلا در این دیار این در به این پاشنه میچرخد…هر که آمد ساز خویش زد…اما فرهنگ خیری ندید….
عزت زیاد
چه کسانی به فاطمه معتمدآریا حمله کردند؟
به دنبال حمله چند روز گذشته عوامل خودسربه جلسه نقد و بررسی فیلم «یحیی سکوت نکرد» در شهر کاشان و ایجاد رعب و وحشت، کارگردان این فیلم، توضیحاتی درباره این حادثه ارائه داد.
کاوه ابراهیمپور، کارگردان فیلم، حضور این افراد را عجیب و غیرقابل باور دانست و گفت: چنین اتفاقی برای فیلمی که از وزارت ارشاد مجوز ساخت و نمایش دارد و در سینماها در حال اکران است، منطقی نیست.ابراهیمپور درباره تصمیمش برای شکایت از عناصر خودسر گفت: از چه کسی باید شکایت کنیم؟
فاطمه معتمدآریا در کاشان
این افراد معلوم نیست چه کسانی هستند و به هیچ ارگان رسمی و دولتی هم وابسته نیستند. نیروی انتظامی بود که ما را از دست این افراد نجات داد و اگر نیروی انتظامی نبود معلوم نیست چه بلایی سر ما میآمد. من به شخصه شکایت نمیکنم.
بعید میدانم خانم معتمد آریا هم قصد شکایت داشته باشند، باید از خودشان بپرسید. ابراهیمپور حساب عناصر خودسر را از مردم کاشان جدا دانست و گفت: من عاشق کاشان و مردم کاشان هستم.
اهالی کاشان مردمی خونگرم و فرهیخته هستند و حساب این آدمها از مردم کاشان جدا است از نظر من این افراد به هیچ جایی تعلق ندارند.
عکس های تجمع اعتراضی مردم کاشان
عکسهایی از اعتراض به معتمدآریا در کاشان
کاوه ابراهیمپور (کارگردان فیلم یحیی سکوت نکرد) با اشاره به شرایطی که بر وی و فاطمه معتمدآریا گذشته؛ گفت: قرار بود دو شب گذشته (یکشنبه ۴ بهمن ماه) فیلم "یحیی سکوت نکرد" در کاشان به نمایش درآید و بعد از نمایش فیلم؛ با حضور من و فاطمه معتمدآریا (بازیگر اصلی فیلم) نشست نقد و بررسی برگزار شود.
وی ادامه داد: هنگامی که میخواستیم وارد سالن شویم جمعیتی نزدیک به ۵۰ الی ۶۰ نفر در جلوی در سینما تجمع کرده بودند و با عصبانیت تمام علیه فیلم و خانم معتمدآریا شعار میدادند و خواستار خروج ما از شهر بودند. به همین دلیل ما مجبور شدیم از درب پشتی سالن سینما وارد سینما شویم.
وی ادامه داد: زمانی که این گروه خودسر متوجه شدند ما قصد ورود به سالن را داریم؛ به ما حمله کردند و الفاظ به شدت زشت و نادرستی به ما گفتند. آنها به من و خانم معتمدآریا ناسزاهایی میگفتند که تاکنون نشنیده بودم اما با کمک نیروی انتظامی سرانجام توانستیم وارد سالن شویم.
ابراهیمپور ادامه داد: بعد از نمایش فیلم؛ جلسه نقد و بررسی برگزار شد اما در زمان برگزاری باوجود آنکه جمعیت زیادی در داخل سالن مشتاقانه حضور پیدا کرده بودند، گروه زیادی نیز در بیرون سالن با صدای بلند فحاشی میکردند و به شدت تلاش داشتند داخل سالن شده و نظم جلسه را بههم بریزند که با درایت نیروی انتظامی و مدیریت آنها این امر رخ نداد.
عکس های فاطمه معتمدآریا در کاشان
کارگردان یحیی سکوت نکرد با اشاره به اینکه خطاب بیشتر سخنان معترضین معتمدآریا بود، گفت: فاطمه معتمدآریا پیشنهاد کرد بعد از پایان جلسه نقد و بررسی فیلم؛ سالن تخلیه شود و گروه معترض به داخل سالن بیایند و رودرو با هم گفتوگو کنند و وی پاسخ سوالات آنها را بدهد. باوجود آنکه نیروی انتظامی این پیشنهاد را پذیرفت و اعلام کرد که آماده همکاری است؛ گروه معترض پیشنهاد را نپذیرفتند و به اعتراضات خود ادامه داد.
ابراهیمپور ادامه داد: بعد از پایان جلسه ما به سختی با همکاری نیروی انتظامی از سالن خارج شدیم و به سرعت به سمت ماشینهای خود حرکت کردیم. در هنگامی که سوار اتومبیل شده بودیم بازهم دو نفر روی سقف ماشین آمده و قصد داشتند با شکستن شیشهها وارد خودرو شوند که نیروی انتظامی مانع آنها شد. همچنین زمانی که درحال حرکت بودیم تعدادی موتورسوار ما را تعقیب میکردند ولی نتوانستند به ما دسترسی پیدا کنند.
وی ادامه داد: صدای جیغ، فریاد و فحاشی معترضان در طول برگزاری نشست و همچنین بعد از آن کاملا به گوش میرسید.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاداسلامی شهرستان کاشان درباره اتفاق پیش آمده برای این گروه از هنرمندان سینما گفت: در سومین جلسه سینمای هنروتجربه کاشان برای نقد فیلم "یحیی سکوت نکرد" کارگران این فیلم مجوز حضور در نشست را داشت. ایشان به همراه خانم فاطمه معتمدآریا (بازیگر فیلم) در جلسه حاضر شده بود.
مصطفی جوادیمقدم ادامه داد: وقتی گروهی از معترضان به حضور فاطمه معتمدآریا در جلسه درخواست مناظره را مطرح کردند؛ مقرر شد پس از پایان نقد و بررسی فیلم؛ مناظره برگزار شود اما در پایان جلسه؛ معترضان حاضر به مناظره و گفتگو نشدند.
وی با اشاره به اینکه خانم معتمدآریا بدون هماهنگی مقامات شهری در این جلسه حضور یافته بود و تنها کارگران برای حضور در جلسه مجوز داشته است؛ گفت: نماینده ولی فقیه، امام جمعه کاشان، شورای فرهنگ عمومی شهرستان کاشان و سایر ارگانها با حضور خانم معتمدآریا در نشست مخالف بودند؛ با این وجود ایشان در جلسه حضور یافته بود.
ایلنا در انتهای این گزارش مینویسد: رئیس اداره ارشاد شهرستان کاشان درحالی این موضوع را مطرح میکند که کارشناسان و خبرگان سینما معتقدند نمایش و نقد و بررسی فیلم "یحیی سکوت نکرد" مجوزهای لازم را در شهر کاشان داشته و هیچ نیازی به دریافت مجوز برای تک تک افراد حاضر در این نشست نبوده است.
تصاویری که میبینید در سایت صدای بامداد منتشر شدهاند.
اعتراض به حضور فاطمه معتمدآریا
اعتراض گروهی در کاشان نسبت به حضور فاطمه معتمدآریا
به کانال سرزمین جاوید بپیوندید : telegram.me/sarzaminjavid
انتقاد جنتی از امام جمعه کاشان
از ائمهجمعه و نمایندگان ولیفقیه درخواست میکنیم که در سخنان خود دقت جدی داشته باشند و سخنانی نگویند که مورد سوءاستفاده قرار گیرد.»
آرمان- آرش عسکری: تندروی در هر کجای جهان امروز نکوهیده و مذموم است؛ رفتاری که در اغلب موارد نیز منجر به برخوردهای احساسی میشود؛ احساساتی بر پایه تعصبات که البته میتواند به راحتی توسط برخی هدایت شده و منجر به یک مساله ناخوشایند شود. اتفاقی که در این مرز و بوم نیز بارها طی سالیان متمادی افتاده و بخشهای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و غیره را در کشور مجروح ساخته است؛ از جمله حمله به علی مطهری در شیراز یا برهم زدن نشست فاطمه معتمدآریا در کاشان. وزیر ارشاد دیروز از آیتا... هاشمی و مسیر اعتدالی که او طی میکند و همگان را به این مسیر هدایت میکند تمجید کرد و تاسف خورد از تندروهایی که نمیتوانند در این راه قرار گیرند.
با سخنان خود خودسرها را تقویت نکنید
علی جنتی در قامت وزیر ارشاد برای چندمین بار پس از وقوع اتفاقات غیرقانونی علیه برخی افراد شناختهشده زبان به انتقاد گشود. وی در پی وقایع اخیر در کاشان از ائمهجمعه و نمایندگان ولیفقیه درخواست کرد تا در سخنان خود دقت جدی کنند. جنتی در پاسخ به سوالی درباره اینکه «چرا با گذشت 37سال پیس از انقلاب اسلامی همچنان استانداردها و ضوابط روشن و پذیرفته شدهای در عرصه فرهنگ وجود ندارد؟» اظهار کرد: دلیل این امر به تفاوت سلیقههای فردی برمیگردد؛ چرا که درحوزه فرهنگ بر خلاف بسیاری حوزههای دیگر همچون مهندسی، پزشکی، اقتصاد و... همه خود را صاحب نظر میدانند و به همین خاطر ابراز نظر میکنند.» وزیر ارشاد یادآور شد: «با توجه به اینکه مقام معظم رهبری بر حوزه فرهنگ تاکید زیادی دارند و در حوزههای مختلف همچون کتاب، موسیقی، هنرهای نمایشی و... اظهارنظرهای ایشان در قالب کتب جداگانه جمعآوری شده و برداشت ایشان روشن است، حداقل مقامات رسمی به این سخنان توجه کنند؛ اما متاسفانه گاهی این مقامات از مدار صحیح خارج شده و صحبتهایی میکنند که برخلاف نظرات رهبری است.» وی با اشاره به اتفاقات اخیر در کاشان در پی ورود یک بازیگر مطرح کشورمان به این شهر، تصریح کرد: «اینکه یک عالم و فقیه که عنوان نماینده ولیفقیه هم دارد به خاطر حضور یک نماینده سینمای کشور اعلام عزای عمومی کند جای تاسف و تعجب دارد.» علی جنتی افزود: «اگر اینگونه صحبتها از طرف برخی شخصیتهای رسمی بیان نشود عناصر خودسر هم اجازه برهم زدن جلسات را به خود نمیدهند اما اکنون آنها احساس میکنند اگر اینگونه کارها را انجام دهند پشتوانهای قوی دارند.» وزیر ارشاد ادامه داد: «بنابراین از ائمهجمعه و نمایندگان ولیفقیه درخواست میکنیم که در سخنان خود دقت جدی داشته باشند و سخنانی نگویند که مورد سوءاستفاده قرار گیرد.»
هاشمی همواره به وحدت تاکید میکرد
علی جنتی در قامت وزیر ارشاد از دوستداران اعتدال و آیتا... هاشمی به عنوان نماد میانهروی در کشور است بنابراین دیروز در مراسم گرامیداشت ورود امام به کشور، از هجمهها به آیتا... هاشمی انتقاد کرد و خواستار احترام به او شد. وی گفت: «آقای هاشمی یکی از استوانههای انقلاب هستند و ما انقلاب را با ایشان میشناسیم و ایشان در روزهای سخت برای انقلاب زحمت کشیدهاند. در سال 54 ما مجبور به خروج از کشور شدیم و به سوریه و فلسطین رفتیم. کسی که در آن سالها به کمک ما آمد و کمک کرد تا علیه شاه به فعالیت بپردازیم آیتا... هاشمی بود که در سفری به سوریه و سپس فرانسه و آمریکا به ما کمک کردند و با تمام فعالان در ارتباط بودند.» وزیر ارشاد افزود: «امام در صحبتهای خودشان همواره به وحدت و یکپارچگی مردم و خودسازی و تهذیب نفس مسئولان تاکید میکردند تا وقتی که ملت ایران وحدت داشته باشند؛ ملت ما شکستناپذیر است و تا زمانی که مسئولان با تهذیب نفس عمل میکنند؛ ملت ایران شکستناپذیر است.» جنتی ادامه داد: «در برابر این توصیههای امام ما چگونه عمل کردیم؟ آیا ما سرمایههای انقلاب را حفظ کردهایم؟ من فکر نمیکنم در هیچ کجای دنیا مانند ایران به سرمایههای خود اینگونه لطمه بزنند.» این سخنان جنتی در حالی بیان شده که در چند روز گذشته شاهد موجی از تخریب در برخی رسانههای خاص و منسوب به طیف تندرو اصولگرا در هجمه و تخریب آیتا... هاشمی هستیم.
اشکهای گل بانوی سینمای ایران جاری شد
اما فاطمه معتمد آریا، بانوی موقر سینمای ایران را میتوان بازیگر نقش اول افتتاحیه جشنواره فجر دانست. معتمد آریا که هفته گذشته به دلیل حمله عدهای در کاشان به مراسمی که وی در آن حضور داشت خبرساز شده بود این روزها در کانون موج حمایتهای اهالی فرهنگ و هنر کشور قرار گرفته و سعی شده تا به نوعی از وی دلجویی به عمل آید. در گوشهای از مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر در حالی که فاطمه معتمدآریا روی سن حاضر بود محمد دادگو (تهیهکننده) از احمد حامد همسر فاطمه معتمدآریا صحبت کرد و گفت که او روزهای سختی را میگذراند و به عنوان یک مرد ایرانی محترم، حتما خیلی صبوری کرده است. در این لحظه بود که بالاخره بغض چندروزه معتمدآریا شکست و اشکهای گل بانوی سینمای ایران جاری شد. در همین حین فاطمه معتمدآریا در حالی که اشکهایش جاری شده بود گفت: «من در تمام اتفاقات اخیر گریه نکردم ولی حالا که آقای دادگو از همسرم حرف زد اشکم درآمد. مطمئنا بار سنگینی روی دوش همسران هنرمندان هست که واقعا برای همسر من سنگینتر است. خودتان میدانید چرا...»
میخواهم بگویم کاشان بهشت توریستها بوده، هست و خواهد بود. آغوش مردم مهربان و میهماننواز شهر برای همه و همه و همیشه باز است. حوادث سینما بهمن و تعرض به بانوی سینمای ایران را بهشدت محکوم میکنم. از حضور فعالانه و هوشمندانه پلیس و نیروی انتظامی در خنثیسازی اين حركت نهایت تشکر را میکنم».
رفتاری که با خانم معتمدآریا در شهر کاشان صورت گرفت، اولین و احتمالا آخرین نمونه رفتارهای فراقانونی گروهی از هموطنانمان نیست. شاید چندسال پیش در مواجهه با چنین رفتاری جایگاه و خاستگاه آن طور دیگری تعریف میشد، ولی امروزه به مدد گسترش شبکههای اجتماعی و اطلاعرسانی، این رفتار در قالب نوعی اضمحلال فرهنگی بخشی از جامعه ارزیابی میشود؛ جامعهای که معتقد است همیشه در صحنه است ولی دستکم رفتارهایش نشان میدهد، بعضیوقتها در صحنه است.
جامعهای که نسبت به چپاول بیتالمال و گسترش فساد بیتفاوت است و در جاهایی که فکرش را نمیشود کرد نسبت به چیزی عکسالعمل نشان میدهد که اولویت صدم جامعه بزرگتر هم نیست.
برای هر جامعهای بدترین چیز پذیرش این واقعیت تلخ است که عدالت در اجرای قانون بستگی به تفسیر آمرانی دارد که برای پیشبرد مقاصدشان از تیغ گروه ناآگاه استفاده میکنند. شاید یکی از دلایل اصلی نبود طراوت و شادابی در جامعه به همین نکته برگردد.
من هم با آن مسئول محترم کاشان موافقم باید عزای عمومی اعلام شود البته نه برای ورود یک بازیگر محترم جامعه به یک شهر، بلکه برای این چشمپوشی بر مفاسد بزرگ.
و در پایان سخنی با آمران این نوع وقایع: تاریخ نشان داده تیغ ناآگاهی همواره آنطور و آنجایی که میخواهید را نمیبُرد».
مادرم دیروز به من زنگ زد. ناراحت و متعجب بود. پرسید این قضیهای که همه شبکههای ماهواره میگویند چیه؟ میگویم کدوم قضیه؟ میگوید همین چیزها درباره خانم معتمدآریا. میگویم چیز خاصی نیست. میگوید مگه معتمدآریا همون دختر شمالیه نیست؟ منظورش نقش خانم معتمدآریا در گل پامچال است و از آنجا آنقدر از او خوشش آمده که همیشه فیلمهای او را دنبال کرده. میگویم چرا خودش است. میپرسد پس چرا بهش اعتراض کردند؟ اونکه خیلی خانم خوب و متینی هست. همیشه نقشهای خوب بازی میکنه. میگویم خب یه عده آدم که نمیدونن چی به چیه اعتراض کردن بهش. میگوید نه پس تو خبر نداری. امام جمعه کاشان هم گفته ایشون نباید مییومده کاشان. این یعنی چی؟ میگویم راستش نمیدونم. خیلی عجیبه. میگوید تازه یه آقایی که میخواد نماینده مجلس کاشان هم بشه همینو گفته. مکثی میکند. گیج شده است. میگوید من واقعا نمیفهمم. شاید هم من دارم اشتباه میکنم. این قرصهایی که دکتر برای پیشگیری از آلزایمر داده را میخورم. فکر کنم کم م مغزم داره از کار میفته. میپرسد مگه خانم معتمدآریا همون خانم باحیا و متین فیلمها نیست؟ همون که تازگی با تو توی یه کشوری همسفر بود؟ میگویم چرا. میگوید من نمیفهمم چرا اینجوری شده. همه چیز در مغزم قاطی شده. فکر کنم دارم اشتباه میکنم. راستی هنوز عکسشو توی سفر داری؟ میگویم بله. میگوید بفرست به موبایل خواهرت که ببینم خودشه یا نه. میگویم باشه. تماس قطع میشود و من چند دقیقه گوشی در دست در جای خود میمانم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه "فاطمه معتمدآریا" هنرمندی برجسته و خوشنامی است، گفت: قطعا اقداماتی که توسط عناصر خودسر در کاشان نسبت به ایشان انجام شده را تایید نمیکنیم.
علی جنتی در پاسخ به سوال خبرنگار تئاتر ایسنا مبنی بر اینکه با توجه به اتفاقات پیش آمده و اعتراضهای صورت گرفته پس از حضور معتمدآریا در کاشان، سیاست و واکنش دولت نسبت به این موضوع چیست؟ بیان کرد: در این باره سیاست دولت مشخص است و از هنرمندان حمایت میکند، به ویژه خانم فاطمه معتمدآریا که یک هنرمند کاملا شناخته شده، خوشنام و برجسته در کشور است و قطعا آنچه پیش آمده را تایید نمیکنیم اما به هرحال همه چیز دست دولت نیست.
عوامل دخالتکننده پر نفوذ و پرقدرتاند
وی گفت: مجموعه امکانات و اختیاراتی که دولت دارد، محدود است و خودش ضوابط اجرایی ندارد تا مستقیما با این افراد برخورد کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: ما مسائلی از برخورد با هنرمندان و کنسرتهایی که برگزار میکنیم را شاهد هستیم تا برخورد با مراکز دیپلماتیک و آتشزدن سفارت عربستان که همه آنها را محکوم کردند، اما با این حال عناصر خودسری بودند که اکنون هم بازداشت هستند.
جنتی که شامگاه 8 بهمنماه پس از بازدید از سالن بازگشایی شده «قشقایی» و تماشای نمایش «عامدانه، عاشقانه، قاتلانه» در تئاتر شهر سخن میگفت خاطر نشان کرد: به هرحال سیاست دولت کاملا روشن است و همان حرکتی که در وزارت فرهنگ و ارشاد به عنوان متولی امور فرهیختگان و هنرمندان انجام میدهیم، را دنبال میکنیم ضمن اینکه سعی میکنیم کمکهایی نیز داشته باشیم اما بعضی جاها دیگر در اختیار ما نیست و عواملی که دخالت میکنند پرنفوذ و پرقدرت هستند که با استفاده از پشتوانههای خود کار میکنند.
وی افزود: ما حتی در برخی شهرها امکان برگزاری یک کنسرت را هم نداریم هرچند سعی میکنیم آن را برگزار کنیم ، اما به هرحال مشکلات زیاد است.
پیگیری نامه روسای سه صنف به وزیر فرهنگ
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به دیگر سوال خبرنگار ایسنا دربارهی نامهای که روسای سه صنف سینما، تئاتر و موسیقی درباره وضعیت صندوق اعتباری هنر خطاب به وی نوشتهاند، گفت: من تا شش عصر امروز (پنجشنبه هشتم بهمنماه) که در دفترم بودم چنین نامهای ندیدم، شاید نوشتهاند ولی هنوز به دست من نرسیده است.
جنتی در ادامه در پاسخ به سوالی دربارهی تاثیر افزایش بودجه هنر سال آینده بر تئاتر پاسخ داد: تئاتر یکی از مطلوبترین هنرهای ماست که در بین هنرهای موسیقی، تجسمی و سینما، کمتر مورد توجه است، در حالی که خودش پایه و اساس برخی هنرها به ویژه سینماست و برجستهترین هنرمندان سینمای ما از تئاتر آمدهاند.
وی اضافه کرد: از روز اولی که به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمدم تاکیدم به آقای مرادخانی (معاون هنری) این بود که توجه بیشتری به تئاتر شود و امسال را هم به همین نام مطرح کردیم تا قدری توجه شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در تئاتر کارهای مختلفی میتوان انجام داد، گفت: یکی از این کارها فضاهایی است که باید برای تئاتر ایجاد شود و البته اقداماتی انجام شده که در تهران با همکاری شهرداری تهران دو فضا در حال آماده شدن است تا از این وضعیت تنگ و تاریکی که داریم بیرون بیاییم.
جنتی با اشاره به اینکه در شهرستانها نیز این کار به نوعی صورت میگیرد و اگر دست دولت به لحاظ مادی باز شود میتوان در سال آینده این فضاها را گسترش داد، ادامه داد: کار دیگری که انجام میشود حمایت از پیشکسوتان و هنرمندان این عرصه است. اگر پیشکسوتان حمایت شوند به آموزش جوانان کمک میشود و این راه ادامه پیدا میکند، چون در این زمینه استعدادهای خوبی داریم که فقط امکانات برایشان کم است. انجمنهای نمایشی شهرستانها نیز امکانات کمی دارند که باید آنها را مورد حمایت قرار دهیم.
دوران شکوفایی آقای احمدنژاد!
وی اظهار کرد: یک نکتهی مهم این است که ما نباید خیلی تکیه خود را روی اعتبارات دولتی بگذاریم چون به هرحال شرایط متفاوت است. یک روز میشود که در دوران شکوفایی هستیم، مثل دوران هشت ساله آقای احمدینژاد که حدود 700 میلیارد دلار پول وارد این کشور شد و ما نفهمیدیم کجا رفت! یک وقتی هم هست که به خشکسالی این دوره میرسیم بهطوری که یک مرتبه نفت 147 دلاری به 24 دلار میرسد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: دولت بسیار تلاش میکند تا اولویتهای خود را از جمله حقوق کارمندان، یارانهای که باید به همه بدهد و فعالیتهای عمرانی انجام دهد.
جنتی گفت: با فضای جدیدی که ایجاد شده و برجام به فرجام رسیده است اثرات آن قابل مشاهده شده مانند استقبالی که از رییس جمهور در ایتالیا به عمل آمد. آن هم در شرایطی که اروپاییها حاضر نبودند به وزیر ما در حد یک مدیر کل ملاقات بدهند.
وی همچنین اضافه کرد: پیش از آن هم در چند ماه گذشته هیاتهای 100 تا 300 نفره به ایران آمدند تا فعالیتهایی را داشته باشند البته دولت همواره تاکید کرده که آنها اینجا را فقط به عنوان بازار فروش محصولات خود نبینند، بلکه باید بیایند و سرمایهگذاری کنند و کارهای اساسی در حوزه صنعت و ساخت زیربناهای کشور جزو اولویتهای دولت است که تمام اینها باعث اشتغالزایی و شکوفایی اقتصاد میشود.
قرارگیری شرکت توسعه هنر در بورس
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در حوزه فرهنگ و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به دنبال این هستیم تا از امکانات غیردولتی استفاده کنیم مثل همین کاری است که دنبال میکنیم و شرکت سرمایهگذاری توسعه هنر را پایهگذاری کردیم و تقریبا همه بانکهای خصوصی را به میدان کشاندهایم تا در این حوزه سرمایهگذاری کنند. البته خود وزارت ارشاد نیز سرمایهگذاری کرده و در آینده این شرکت را در بورس قرار میدهیم تا 10 درصد آن را عامه مردم بتوانند خریداری کنند و از این طریق بخش خصوصی را وارد حوزه هنر کنیم.
جنتی ادامه داد: کارهای دیگری در زمینهی استعداد خلاق صورت گرفته و تلاش میکنیم روی مجموعه کارهایی است که زایده فکر انسان است میتواند ارزش افزوده ایجاد کند، تکیه کنیم. همانطور که در هنرهای تجسمی میبینید کارهای فاخری تولید شدند و توانستند ارزشی ایجاد کنند و با ارقام بالا به فروش برسانند مثل تابلوی مرحوم سهراب سپهری که در اینجا دو میلیارد و 800 میلیون تومان به فروش رسید در حالی که سه سال قبل 700 میلیون تومان بود. این نشان میدهد اگر در این حوزه کار فاخری عرضه شود، ارزش افزوده دارد.
وی تاکید کرد: در تئاتر هم وضعیت همینطور است و باید با وجود این همه استعداد پای ما به خارج هم باز شود. مثل سینما که تاکنون فقط در جشنوارهها بودیم، اما الان باید در سالنهای سینمای اروپا و شرق آسیا هم حضور پیدا کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دربارهی اتفاقی که برای سالار عقیلی رخ داد که منجر به حذف او از جشنواره موسیقی فجر به دلیل حضور در یکی از شبکههای خارجی شده بود، با اشاره به اینکه او مشکلی ندارد، گفت: ایشان آدم سیاسی نبوده که تمام شبکههای خارجی را بشناسد و بداند که چه رویکردی دارد او فقط برای اجرای برنامهای در لندن بوده که گفته میشود اگر در یک برنامه تلویزیونی حضور داشته باشد مردم متوجه میشوند که قرار است برنامه اجرا کند و در آنجا فقط چند کلامی دربارهی فرهنگ و هنر ایران صحبت کرده است.
وی درباره این که چطور میشود یک هنرمند یک شبکه خارجی فارسیزبان را که در رسانهها مطالبی منتشر شده است، نشناسد، افزود: این خیلی هم بعید نیست، چون آدمهایی که سیاسی نیستند تمام همت خود را در همان زمینه کاری خود متمرکز میکنند و شاید اگر میگفتند بیبی سی بیشتر متوجه میشدند.
چند روزی از حرکت غیرفرهنگی و برخورد توهینآمیز و تهاجمی و توام با الفاظ ناشایستی که در شرع و قانون ما مصداق بارز تهمت و افترا محسوب میشود با یکی از هنرمندان برجسته و افتخارآفرین کشور که این روزها آوازه هنرنماییش به فراسوی مرزها کشیده شده است در شهر کاشان می گذرد.
معترضین به حضور بانو فاطمه معتمدآریا که به بهانه نمایش یکی از فیلمهایش و شرکت در جلسه نقد و بررسی آن به آن شهر سفر کرده بود به جای گفتوگو زبان خشونت را برگزیدند و خواستار خروج او از کاشان شدند. با تامل در این قضیه و رفتارهایی مشابه که برخی پیشه خود ساختهاند، سوالهای زیادی ذهن را به خود مشغول می کند: آیا نسل های قبل از ما و نیاکانمان چنین رفتاری بر مهمان را روا میداشتند؟ ما که در مهمان نوازی هنوز شهره خاص و عام در عالم هستیم به کجا چنین شتابان در حرکتیم؟
با کدام مجوز شرعی و قانونی چنین بی مهابا یک زن مسلمان ایرانی مورد بیاحترامی و توهین آن هم تحت لوای دفاع از ارزشهای دینی قرار میگیرد؟ حتی عرف جامعه ایرانی نیز چنین رفتاری را با زنان برنمی تابد.
آیا راه بر معترضین برای شرکت در جلسه بررسی و نقد فیلم بسته بود و نتوانستند مجالی برای طرح دیدگاههای خود بیابند یا مصلحت و منفعت و ترجیحشان بر این بوده و است که راه فریاد و خشونت را در پیش گیرند؟ آیا همین رفتارهای دفعی و سلبی (در کنار سایر عوامل) در آینده زمینه ساز خروج تعداد بیشتری از هنرمندان جوان از کشور و پیوستن آنها به شبکه های ماهوارهای نخواهد بود؟ و دهها سوال بی پاسخ دیگر.
پسندیده و مطلوب آن است که اعمال ما تبلور و آیینه باورها و اعتقاداتمان باشد. بیاییم با تاسی به آموزههای دینیمان با عمل خود مردم را به دین خدا دعوت کنیم نه با زبان و شعار؛ که «کونوا دُعاةَ النّاسِ بِغَیرِ اَلسِنَتِکُم».
بسیار تاسفانگیز است زمانی که سینمای ملی و شریف ما با قدرت تمام در جشنوارههای بینالمللی بالاترین افتخارات را به خود اختصاص داده و درست هنگامی که کشورمان در عرصههای جهانی گامهای بزرگ و نوینی برداشته و دنیا به نگرشی واقعبینانه از فرهنگ اصیل و عمیق ایرانی اشراف یافته است، عدهای خودسر در حرکتی کاملا غیرقانونی و در کمال وقاحت و بیفرهنگی در مراسمی کاملا قانونی و رسمی در شهر کاشان به سرکار خانم فاطمه معتمدآریا حملهور شده و ایشان را با بیشرمانهترین الفاظ مورد اهانت قرار دادهاند.
انجمن بازیگران سینمای ایران، فارغ از هر گرایش سیاسی و جناحی، این واقعه بسیار زشت و غیراخلاقی را تلاش در راه تخریب چهره واقعی فرهنگ والای این مرز و بوم دانسته، آن را به شدت محکوم نموده و از تمامی دستگاههای ذیربط استدعا دارد ضمن برخورد جدی و قانونی با عاملان این حرکت ناپسند، شرایطی فراهم ساخته تا دیگر شاهد چنین بیحرمتیهایی به ساحت ارزشمند فرهنگ و هنر کشورمان نباشیم.
شهر یاران بود و جای مهربانان این دیار...
نمایش و برپایی جلسه نقد و بررسی یک فیلم دارای مجوزهای قانونی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهری با قدمت و سابقه دیرین تاریخی و فرهنگی، اقدامی شایسته در جهت پیشبرد و تعالی فرهنگ و هنر، و راهبردی پر زحمت و اما ارزشمند برای شکستن انحصاری این گونه جلسات در تهران است، و میتواند به ایجاد فضای مناسب فرهنگی در اقصی نقاط کشورمان و شناخت بیشتر مخاطبان و جوانان مستعد بیانجامد؛ و البته تضمینی برای همدلیهای بیشتر و صیانت از آینده فرهنگی این سرزمین پهناور و عظیم به وجود آورد.
اما این روزها باز هم شاهد برخوردهای عاری از حقیقت مردمی، و تنگ نظریهای غیر مسوولانه و خودسریهای غیرقانونی در حوزه فرهنگ و سینمای ایران، از طرف عدهای معدود از افراد بودهایم که زیبنده مردم این سرزمین و بالاخص شهر خوشنام مذکور نبوده است و نیست.
تهاجم و اهانت به میهمان، آن هم در شهر مهربانیهای "سهراب" اهل کاشان!!! باور کردنی نیست.
این تند خوییها، برخوردهای قانونی میطلبد و حق تک به تک افراد این سرزمین و دغدغه مندان عرصه فرهنگ و هنر است؛ که همه ما میخواهیم مراجع قانونی بهسادگی از کنار آن نگذرند!
از خدا جوییم توفیق ادب
بانو جانم تو بر ناسزا لبخند زدی و این آغاز زیبایست
شازده کوچولو به روباه: تو سواد داری؟ روباه: سواد مال ادماست. من شعور دارم ………… سواد ؟؟؟ شعور؟؟؟ هیچکدام نبود بانو…
توهین به بانو معتمد اریا توهین به همه سینماست متاسفم بانو که کاری جز تاسف از دستم بر نمیاد
غیر از هنر که تاج سر آفرینش است دوران هیچ منزلتی پایدار نیست سیمین بانوی سینمای ایران، همکار و دوست ارجمند، مایه بسی تاسف است که کار هنر بدانجا رسیده که بخاطر حضور عزت مند تو در یک شهر شریف عزای عمومی اعلام می کنند. کسانی که چنین می کنند اگر از میان تمام فیلم های ارزشمند تو تنها “گیلانه ” را می دیدند به پاس احترام حضورت شهر کاشان را آذین بندی می کردند. . .
براى تفکر ، تشخص ، ادب و … شما باید تمام قد ایستاد بانوى سینماى ایران
آی بانوی روسری آبی…. همیشه و هرزمان و هر جا عزیز دل مایی….. ممنون برای قلب بزرگوار و بخشنده ات…..
برای بانوی هنرمند و ستاره درخشان سینمای ایران فاطمه معتمدآریا نازنین ؛ این کاشان نیست… که صدایی زشت و زننده را در فضای آغشته به عطر سهراب و خون امیر کبیر طنین انداز میکند…. این کاشان نیست… کاشان مهد زیبایی و فروغ ایران زمین است ، نه گنداب بی مهری و ظلم … کاشان شهر زیبایی هاست شهر امید و وفا کاشان مردمی دارد از جنس حریر… کاشان شهری که ما میشناسیم ، آبی ست همرنگ تو… بانوی مهر و زیبایی ها ؛ تو با قلب زرینت تو با قامت بلند و نگاه پر مهرت تو با مهر مادری و روسری آبی ات خوب میدانی… دست هایی در کارند …. تا بمیرد دل پر عشق هر ایرانی تو خوب میدانی … تا همیشه در دل ملت اصیل ایرانی….
از ستاره بودن ِشما که چیزی کم نمی شود…اگر عده ای چشم ببندند…منکر باشند،ندانند…یا خود را به ندانستن بزنند…
سلام خانم معتمدآریا
خواستم ازطرف خودم وهمشهریانم ازشما هنر مند گرانقدرکه شهرمارابرگزیده وبه فرهنگ و هنر مردمان هفت هزارساله بهادادیدتشکرکنم ومتأسف شوم برای آنچه به شما گذشت هر چندابعادش کوچکترازحد اهمیت است.
من تاکنون افتخارهمکاری و فرصت آموختن از شما رانداشته ام اما همیشه کارهای شما را دنبال کرده،دیده ام، هنرتان راستوده و به آن افتخارکرده ام.
من و شمادوستان و همکاران مشترک زیادی داریم
یکی دوبارهم ازنزدیک شمارادیده ام، می دانم که در مرام شماعشق به تک تک هموطنانتان موج می زند.
می دانم دستتان همیشه بخیراست و سرتان شلوغ وآمدنتان به کاشان فقط ازسرخیرخواهی بوده ونه چیزی دیگر،می دانم که مهربانیدودر اخلاق بی نظیرودلتان برای ایران وایرانی می تپد.
بانوشماافتخارسینمای ایران هستید واحترامتان واجب
کاش آن عزیزانی که دستورحمله را به سربازانشان دادندمی دانستند که ما همه ایرانی هستیم، فرهنگ و هنرایران فرهنگ و هنرخودمان است و حمله به شما یعنی حمله به خودی
کاش می دانستند که ما همگی انگشتان یک دستیم با قدوقواره های متفاوت
وظیفه ماحرکت به جلو وانجام کارهای بزرگ است نه خُرد کردن یکدیگر
کاش عشق نه کینه وکاش احترام نه یورش
کاش آن بزرگواران برای مبارزه با فقروگرسنگی ،برای رفع مشکلات مردم، برای حمایت ازکارگران بیکاروبسته نشدن کارخانه ها،برای رفع معضل بیکاری واعتیاد جوانان شهر،برای حفظ محیط زیست،برای جاده های خراب و وسایل نقلیه فرسوده وغیراستانداردکه هرروز خانواده ای را در این شهرعزادارمی کند دستورحمله صادرمی کردند نه برای ایجاد وحشت و هراس در دل همنوع
بگذریم
بانو شما سیمین سینمای ایران هستید ودردل همه ماجادارید،برایتان آرزومند بهترینیم و دعای خیرماپشت سرتان
امیدوارم نام کاشان هیچ وقت شما رابه یاد فحش ودشنام وتوهین نیاندازد
امیدوارم همچون قبل شهرکاشان شما را بیاد سهراب سپهری بزرگ بیاندازد
یاد تمدن هفت هزارساله،سفالینه های گلی سیَلک، باغ فین،کویرمَرنجاب
یاد پنجره،فکر،هوا،عشق،چشم هاوواژه های شسته شده
یاددوصنوبرکه هیچ گاه با هم دشمن نیستند
یاددانه های انار،توت بی دانه، ضنجره وگل سرخ
یاد یاس، میخک، گل شبدر،گلدان، خانه های پنج دری بزرگ،حوض های آبی وآسمانهای آبی تر
امیدوارم کاشان فقط شما رابه یاد کاشان بیاندازد یاد کاشان،یاد قمصر،یاد نیاسر ویاد برزُک
امیدوارم نام شهرم شما رابه یادشهری بیاندازد که مردمان بالا دستش آب را گل نمی کنند، آب را می فهمند وبه یکدیگر روشنی هدیه می دهند
شهری که مردمش عاشق مهربانی و سیب هستندو زیرسایه دانایی
با شقایق هایشان زندگی می کنند.
خبر شوکه است و غیر قابل باور.بانوى مهربان و هنرمند سینماى ایران شما عزیز دل همه ى ما هستید.یکى از بهترین بازیگران سینما با فیلم هاى ماندگار وباعث افتخار همه ى ما❤️
از شرف مدح تودر کام من گرد عبیر است و لعابم گلاب .ناصر خسرو
توهین به شما بانو جان توهین به همه اهالی سینماست،،انسانم ارزوست .
«مگر میشود «گیلانه» ما را، «روسری آبی» ما را، فاطمه معتمدآریای ما را دوست نداشت؟»
حتما در دنیای مجازی و رسانه ها شنیدید که چه توهینی به بازیگر ارزنده وهمکار خوب من در کاشان ،شهر سهراب سپهری شده .فقط میتونم بگم برای اون دسته از هموطنانی که مرتکب چنین عمل زشت وپست شده اند متاسفم چرا که معتمد آریا دشمن نیست بلکه یکی از هنرمندان خوب کشورمان است .چه خوب است که دوغ را از دوشاب تشخیص دهیم .این برخورد شایسته با یک هنرمند نیست،یادمان باشد با کسانی که سرمایه های مملکت را غارت کردند چنین برخوردی نکردیم. .
هنرمندان دارای رسالتی هستند. آنها کلید درهای بسته هستند و امثال این برخوردها با این افراد دور از انتظار و نادرست است. خانم معتمدآریا هنرپیشهای جهانی است و همانطور که میدانید در سطح دنیا با احترام زیادی با او برخورد میشود. ما انتظار رفتارهای به این شکل را نداریم و میخواهیم در داخل کشور نیز با این هنرمندان با احترام برخورد شود.
"آب را گل نکنیم"
امام جمعه محترم شهر کاشان
در ابتدای کلام، خودم و جنابعالی را دعوت می کنم به تقوای الهی. صحبتهای نگران کننده شما را خواندم و به حسب وظیفهی صنفیام در مورد ابعاد و حواشی حضور بازیگر با سابقه و محترم سینمای ایران در کاشان تحقیق کردم. نتیجه اینکه نه تنها منکری اتفاق نیفتاده است، بلکه از شواهد چنین برمیآید که اقدامی از پیش سامان یافته و غیر خودجوش در پدید آوردن این حادثه نقش داشته است.
از جنابعالی میخواهم به وظیفه شرعی و جایگاهی خود در حفظ وحدت و جلوگیری از ایجاد شکاف در جامعه عمل کنید و از اشاعهی جو بیاعتمادی و نگرانی در جامعه مومنین بپرهیزید.
در انتها می خواهم جنابعالی را که چند صباحی مهمان مردم مومن و فرهنگ دوست کاشان هستید با یکی از مشاهیر به نام آن دیار "سهراب سپهری" آشنا کنم، باشد که خواندن اشعار وی به نگاهمان مهربانی، به زندگی ما آرامش و به ایمانمان عمق ببخشد.
سید رضا میر کریمی
مدیر عامل خانه سینمای ایران»
دفاع رضا کیانیان از فاطمه معتمدآریا / تروریسم شاخ و دم ندارد
رضا کیانیان هم با نگارش یادداشتی به دفاع از فاطمه معتمدآریا پرداخت.
متن کامل یادداشت رضا کیانیان بدین شرح است:
تروریسم شاخ و دم ندارد
تروریسم یعنی نابود کردن آنچه دوست ندارند!
تروریسم یعنی قانون را قبول نداشتن!
تروریسم یعنی خودشان تصمیم بگیرند چه خوب است و چه بد!
تروریسم یعنی این است و جز این نیست!
تروریسم یعنی خودسری!
تروریسم یعنی خود را تحمیل کردن به دیگران!
تروریسم یعنی دیگران مهم نیستند!
تروریسم یعنی همۀ دیگران نمیفهمند!
یعنی زور، قلدری، قمه کشی، هفت تیر کشی، نارنجک پرت کردن، منفجر کردن، حقوق دیگران را له و نابود کردن، بیارزش شمردن حقوق فردی و جمعی، بیاعتباری قانون، بیاعتباری دولت، بیاعتباری نظم، نابودی آرامش، نابودی فهم و ادراک...
تروریسم با لمپنیسم دو قلو هستند! تروریسم یعنی همین چند مشت جوانی که در داعش جهان را تهدید میکنند و همین جوانانی که به سفارتخانهها حمله میکنند، بهسخنرانیها حمله میکنند. و همین چند نفری که بهسینمایی که فاطمه معتمدآريا در آن حرف مىزد، حمله کردند؛ که مجلس را بههم ريختند؛ که شهر را بههم ریختند؛ که بهبازیگری که این همه افتخار برای کشورش آورده توهین کردند و فحشهای رکیک دادند!
از دهانهایی که فحشهای رکیک خارج میشود اسامى مقدس هم خارج میشود!
به فاطمه معتمدآریا و ابراهیمپور در کاشان چه گذشت؟!
فیلم سینمایی "یحیی سکوت نکرد" درحالی شب گذشته در شهر کاشان به نمایش درآمد که مراسم با تدابیر شدید امنیتی همراه بود.
کاوه ابراهیمپور (کارگردان فیلم یحیی سکوت نکرد) با اشاره به شرایطی که شب گذشته ( 4 بهمن ماه) بر وی و فاطمه معتمدآریا گذشته؛ گفت: قرار بود شب گذشته (یکشنبه ۴ بهمن ماه) فیلم "یحیی سکوت نکرد" در کاشان به نمایش درآید و بعد از نمایش فیلم؛ با حضور من و فاطمه معتمدآریا (بازیگر اصلی فیلم) نشست نقد و بررسی برگزار شود.
وی ادامه داد: هنگامی که میخواستیم وارد سالن شویم جمعیتی نزدیک به ۵۰ الی ۶۰ نفر در جلوی در سینما تجمع کرده بودند و با عصبانیت تمام علیه فیلم و خانم معتمدآریا شعار میدادند و خواستار خروج ما از شهر بودند. به همین دلیل ما مجبور شدیم از درب پشتی سالن سینما وارد سینما شویم.
وی ادامه داد: زمانی که این گروه خودسر متوجه شدند ما قصد ورود به سالن را داریم؛ به ما حمله کردند و الفاظ به شدت زشت و نادرستی به ما گفتند. آنها به من و خانم معتمدآریا ناسزاهایی میگفتند که تاکنون نشنیده بودم اما با کمک نیروی انتظامی سرانجام توانستیم وارد سالن شویم.
ابراهیمپور ادامه داد: بعد از نمایش فیلم؛ جلسه نقد و بررسی برگزار شد اما در زمان برگزاری باوجود آنکه جمعیت زیادی در داخل سالن مشتاقانه حضور پیدا کرده بودند، گروه زیادی نیز در بیرون سالن با صدای بلند فحاشی میکردند و به شدت تلاش داشتند داخل سالن شده و نظم جلسه را بههم بریزند که با درایت نیروی انتظامی و مدیریت آنها این امر رخ نداد.
کارگردان یحیی سکوت نکرد با اشاره به اینکه خطاب بیشتر سخنان معترضین معتمدآریا بود، گفت: فاطمه معتمدآریا پیشنهاد کرد بعد از پایان جلسه نقد و بررسی فیلم؛ سالن تخلیه شود و گروه معترض به داخل سالن بیایند و رودرو با هم گفتوگو کنند و وی پاسخ سوالات آنها را بدهد. باوجود آنکه نیروی انتظامی این پیشنهاد را پذیرفت و اعلام کرد که آماده همکاری است؛ گروه معترض پیشنهاد را نپذیرفتند و به اعتراضات خود ادامه داد.
ابراهیمپور ادامه داد: بعد از پایان جلسه ما به سختی با همکاری نیروی انتظامی از سالن خارج شدیم و به سرعت به سمت ماشینهای خود حرکت کردیم. در هنگامی که سوار اتومبیل شده بودیم بازهم دو نفر روی سقف ماشین آمده و قصد داشتند با شکستن شیشهها وارد خودرو شوند که نیروی انتظامی مانع آنها شد. همچنین زمانی که درحال حرکت بودیم تعدادی موتورسوار ما را تعقیب میکردند ولی نتوانستند به ما دسترسی پیدا کنند.
وی ادامه داد: صدای جیغ، فریاد و فحاشی معترضان در طول برگزاری نشست و همچنین بعد از آن کاملا به گوش میرسید.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاداسلامی شهرستان کاشان درباره اتفاق پیش آمده برای این گروه از هنرمندان سینما به ایلنا گفت: در سومین جلسه سینمای هنروتجربه کاشان برای نقد فیلم "یحیی سکوت نکرد" کارگران این فیلم مجوز حضور در نشست را داشت. ایشان به همراه خانم فاطمه معتمدآریا (بازیگر فیلم) در جلسه حاضر شده بود.
مصطفی جوادیمقدم ادامه داد: وقتی گروهی از معترضان به حضور فاطمه معتمدآریا در جلسه درخواست مناظره را مطرح کردند؛ مقرر شد پس از پایان نقد و بررسی فیلم؛ مناظره برگزار شود اما در پایان جلسه؛ معترضان حاضر به مناظره و گفتگو نشدند.
وی با اشاره به اینکه خانم معتمدآریا بدون هماهنگی مقامات شهری در این جلسه حضور یافته بود و تنها کارگران برای حضور در جلسه مجوز داشته است؛ گفت: نماینده ولی فقیه، امام جمعه کاشان، شورای فرهنگ عمومی شهرستان کاشان و سایر ارگانها با حضور خانم معتمدآریا در نشست مخالف بودند؛ با این وجود ایشان در جلسه حضور یافته بود.
رئیس اداره ارشاد شهرستان کاشان درحالی این موضوع را مطرح میکند که کارشناسان و خبرگان سینما معتقدند نمایش و نقد و بررسی فیلم "یحیی سکوت نکرد" مجوزهای لازم را در شهر کاشان داشته و هیچ نیازی به دریافت مجوز برای تک تک افراد حاضر در این نشست نبوده است.