نشر این خبر با ذکر منبع: www.sarzaminjavid.com شایسته است
بازدید
پدر علم قناتشناسی ایران در مراسم بزرگداشت روز جهانی میراث دیداری شنیداری به توضیح درباره نسخهای قدیمی از کتاب «المسالک و الممالک» در ترکیه پرداخت که در آن نام «خلیج فارس» ذکر شده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم بزرگداشت روز جهانی میراث دیداری شنیداری و رونمایی از دو اثر ثبت شده در حافظه جهانی یونسکو صبح امروز، 5 آبان ماه، با حضور محمد فرهادی وزیر علوم تحقیقات فناوری، سیدرضا صالحی امیری رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جمعی از اهالی فرهنگ در کتابخانه ملی برگزار شد.
ایرینا بوکووا، مدیرکل یونسکو در پیامی به مناسبت 27 اکتبر (5 آبان) روز جهانی میراث دیداری- شنیداری پیامی به مناسبت این روز صادر کرد. متن پیام وی به این شرح است:
میراث دیداری- شنیداری مانند فیلمها، برنامههای رادیویی و تلویزیونی و برنامههای ضبط شده دیداری- شنیداری، تاریخمان را منعکس میکنند و روایتی بی نظیر از جوامع و تنووع فرهنگیهای جهان ارائه میدهند. این میراث، منبعی غیرقابل قیاس برای درک قرنهای بیستم و بیست و یکم به شمار می آیند. آنها بیانگر هویت ملتها و بازگوکننده غنای فرهنگ های ملی به واسطه زبانها و آداب و سنن متنوع آن فرهنگها هستند.
ظرفیت این گونه میراث برای احضار آنی صداها و تصاویر غالباً فراتر از مرزهای محلی و مرزهای زبانی رفته که به این واسطه میراث دیداری- شنیداری به میراثی تکمیلی برای آرشیوها و مستندات سنتیتر مبدل شده است.
در ادامه این پیام آمده است: میراث دیداری- شنیداری باید برای همه قابل دسترسی باشد با این وجود، اسناد دیداری- شنیداری هم جان دارند و هم ظریف و آسیبپذیرند. هم اکنون قسمت اعظمی از میراث دیداری- شنیداری جهان برای همیشه به علت سهل انگاری، تخریب، بدشانسی و یا نبود منابع مناسب و نبود زیرساختها و توانمندیهای لازم از بین رفته است که در نتیجه آن حافظ بشری تخریب شدهاست. این حساسیت و آسیبپذیری میراث دیداری- شنیداری به ویژه در شرایط جنگ تشدید میشود.
به علاوه، از بین رفتن این میراث میتواند ما را از کسب آگاهی در مورد ماهیت جوامع و ملتها محروم نماید. ما اکنون فقط بین 10 تا 15 سال فرصت داریم تا اسناد ضبط شده دیداری- شنیداری موجود را به رسانههای دیجیتالی تبدیل کنیم تا به این واسطه از نابودی آنها جلوگیری شود.
برای تغییر این شرایط باید تشریک مساعی کنیم زیرا آشنایی با تاریخ معاصر و به اشتراک گذاری آن نه فقط از باب مسائل هویتی و نسبتها، بلکه از منظر آشنایی با شیوه ارتباطات انسانی و چالشهای جوامع معاصر، اهمیت بالایی دارد.
برنامه حافظه جهانی یونسکو در این راستا فعال است و هر ثبتی که از میراث مستند انجام میشود، بیانگر حافظه جمعی است که ریشه در اسناد و آرشیوهای به جا مانده از نسلهای گذشته دارد. حقیقت این است که «حفاظت به قصد حفاظت» تنها کافی نیست، بلکه افراد باید بتوانند اسناد را شناسایی کنند و اهمیت آنها را در زندگی امروز به خوبی بنمایانند. ضمن اینکه باید اهمیت آنها را برای جوامع مختلف هم درک کنند و باید بدانند که پیام این اسناد برای جوامع مشترک بشری چیست.
میراث دیداری- شنیداری نقش مهمی در ترویج عامل اتحاد میان افراد بشر دارد و از گسترش عامل نفاق در بشریت جلوگیری می کند. به این واسطه میراث دیداری- شنیداری به پرورش ارزشهایی جهانی و ایجاد فرهنگی مبتنی بر صلح و بردباری کمک میکنند.
بر این اساس در این روز جهانی میراث دیداری- شنیداری، من از همه کشورهای عضو که خود تولیدکننده و مصرف کننده تصاویر و صداها هستند و همینطور از همه موسسه مسئول حفاظت از این میراث می خواهم تا برای حفظ و به اشتراک گذراندن ثروت مشترک دیداری و شنیداری بشر، تشریک مساعی کنند.
در ادامه این مراسم، کوروش کمالی سروستانی، استاد دانشگاه، و جواد صفینژاد ایرانشناس و پدر علم قناتشناسی، نیز به توضیح درباره اهمیت دو نسخه کلیات سعدی و «المسالک و الممالک» پرداختند. صفینژاد با اشاره به یکی از نسخههای موجود در توپقاپی ترکیه که در قرن هشتم از کتاب اصطخری کتابت شده، به بیان جزئیاتی از نقشههای آن پرداخت و گفت: این نسخه که به کوشش دکتر سحاب تحشیه شد، در خود مطالب مذهبی با نقشههایی از هشت قرن قبل از میلاد دارد. جالب است که در این نقشهها نام «خلیج فارس» نیز دیده میشود.
و در ادامه برنامه، این دو نسخه که اخیراً در حافظه جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاند، رونمایی شدند. همچنین در این برنامه لوح ثبت ملی مجموعه اسناد تصویری دفاع مقدس و آرشیو صوتی فرهنگ مردم نیز به نماینده سازمان صدا و سیما اهدا شد.
تسنیم
خلیج فارس؛ سند افتخار ایرانیان/ نامی که هیچگاه تغییر نمیکند
«خلیج فارس» سند افتخاری برای همه ایرانیان است که بیانگر ایستادگی و مقاومت و افتخار ملت است و باوجود تلاش برخی افراد و کشورها، نام «خلیج فارس» هیچگاه تغییر نخواهد کرد.
خبرگزاری مهر - گروه استانها - نساء کروندی: خلیج فارس به عنوان یکی از مهمترین نقاط جهان دارای اهمیت بسیار زیادی در ابعاد استراتژیک، اقتصادی، سیاسی و . . . است و کشورهای متعددی برای نفوذ و ماندگاری در این نقطه تلاش داشتهاند و تلاش آنها همچنان ادامه دارد.
در تهاجماتی که بیگانگان به خلیج فارس داشتهاند، با مقاومت مردم استان بوشهر روبرو شدهاند و هر بار نیز شکست خوردهاند و مقاومت مردم این دیار اجازه نفوذ را به دشمنان نداده است.
یکی از شیطنتهایی که در سالهای اخیر شاهد آن بودیم، تلاش برای تغییر نام خلیج فارس به نام جعلی دیگری است که توسط برخی کشورهای حوزه خلیج فارس انجام شده است که ملت ایران در این راستا اعتراض خود را به خوبی بیان کردند و مانع این تغییر شدند.
روز اخراج پرتقالیها از تنگه هرمز را روز خلیج فارس نامیدند تا همه دشمنان و متجاوز گران بدانند که اگر بخواهند کوچکترین تجاوزی به این سرزمین داشته باشند همچنان مانند گذشته با پاسخ کوبنده ملت ایران روبرو خواهند شدخلیج فارس امروز برای ما تنها سومین خلیج جهان از نظر وسعت نیست بلکه سند افتخاری است که بیانگر ایستادگی، مقاومت و افتخار کشور و ایرانیان نیز حساب میشود.
روز اخراج پرتقالیها از تنگه هرمز را روز خلیج فارس نامیدند تا همه دشمنان و متجاوز گران بدانند که اگر بخواهند کوچکترین تجاوزی به این سرزمین داشته باشند همچنان مانند گذشته با پاسخ کوبنده ملت ایران روبرو خواهند شد.
اسناد متعدد تاریخی در مورد خلیج فارس
رئیس بنیاد ایرانشناسی استان بوشهر در خصوص روز خلیج فارس اظهار داشت: بندر بوشهر در طول تاریخ چهار بار شاهد تهاجم بیگانگان بوده است که در تمام این موارد با ایستادگی دلیرمردان روبرو بوده است.
عبدالکریم مشایخی افزود: انسانهای بزرگی در طول تاریخ بودند که با تاریخ نگاریهای خود توانسته اند خلیج فارس را و اهمیتش در موضوعات مختلف به قلم بیاورند.
رئیس بنیاد ایرانشناسی استان بوشهر گفت: در همین راستا کتابهای ارزشمندی در خصوص خلیج فارس وجود دارد و این اسناد، سندهای افتخار ما است.
وی همچنین عنوان کرد: بیش از ۱۰۰ نقشه تاریخی مربوط به بوشهر و خلیج فارس وجود دارد که از گذشته این خلیج به نام فارس و یا پارس نام داشته است.
خلیج فارس روزی ویژه برای مردم بوشهر
یکی از شهروندان بوشهری در گفتگو با مهر در خصوص روز خلیج فارس اظهار داشت: روز خلیج فارس برای ما که در کنار خلیج فارس قرار داریم یک روز ویژهای است چرا که ما برکت، زیبایی و عظمت آن را در زندگی خود لمس کردهایم.
فاطمه زمانی با بیان اینکه خلیج فارس در نقشه ایران مانند مروارید درخشان است، افزود: خلیج فارس نه در سالهای اخیر بلکه در از دیرباز با اهمیت بوده است و فرزندان ما جان فشانیهای زیادی در این مکان عزیز کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: امروز نیز دشمنان آگاه هستند که اگر دست درازیهایی انجام دهند باز هم جوانان کشورمان برای دفاع از سرزمین و اعتقاداتشان همواره آماده جانفشانی هستند.
عبدالرضا بهرامی یکی دیگر از شهروندان اظهار داشت: ماندگاری نام خلیج فارس پس از بیان نام جعلی از سوی عربستان یکی از افتخارات و ایستادگی های ملت ایران بود چرا که ما سرزمین خود را در برهههای مختلف تاریخی با خون جوانانمان حفظ کردهایم.
بوشهریها مدافع خلیج فارس هستند
یکی دیگر از شهروندان تصریح کرد: روز خلیج فارس، روز خوبی برای یادآوری نعمت ارزشمندی است که در اختیار داریم و در زمینههای مختلف میتواند یاریرسان ما باشد.
بهار لالهرخ گفت: مردم استان بوشهر شاهد هستند که در زمینههای مختلف اقتصادی، معیشتی، گردشگری و.. نقش خلیج فارس در زندگی افراد این استان لمس شده است.
وی خاطرنشان کرد: از دفاع رئیس علی دلواری تا نادر مهدوی و سربازان نیروی دریایی سپاه بوشهر نشان دادند که دفاع ادامه دارد و با به شهادت رساندن یک فرد عقاید یک کشور نمیمیرد.
پیوند عمیق بوشهریها با خلیج فارس
استاندار بوشهر نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: خلیج فارس ظرفیتی بسیار مهم است که استان بوشهر بیشترین مرز را با آن دارد و به همین دلیل زندگی مردم این استان با خلیج فارس پیوندی عمیق دارد.
مصطفی سالاری به اهمیت همجواری استان بوشهر با خلیج فارس اشاره کرد و ادامه داد: از ظرفیت خلیج فارس برای توسعه استان بوشهر باید بهترین استفاده شود و توسعه اقتصادی بر اساس ظرفیتهای خلیج فارس صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه ۱۵ درصد از مردم استان بوشهر از طریق دریا و فعالیت در شناورها امرار معاش میکنند، اضافه کرد: توسعه بخش گردشگری دریایی میتواند زمینه اشتغال افراد بیشتری در حوزه خلیج فارس را فراهم سازد که این مهم در استان بوشهر با جدیت در دست اقدام است.
استاندار بوشهر با اشاره به اینکه مردم استان بوشهر ماموریتی سنگین در قبال خلیج فارس دارند، گفت: زندگی مردم استان پیوند عمیقی با خلیج فارس دارد و این پیوند مربوط به حوزههای مختلف است که پیوندی ناگسستنی محسوب میشود.
مردان بزرگی ایستادگی کردند و بزرگان زیادی از خلیج فارس نوشتند تا امروز ما نیز کشور برایمان مهم باشند و برای عزت و پیشرفتش ایستادگی کنیم.
علیرغم تلاشهایی که برخی کشورهای حوزه خلیج فارس برای ایجاد تغییر در نام «خلیج فارس» داشتهاند، این نام از قدیم بوده و تا همیشه هم نام خلیج فارس زنده خواهد بود.