نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
«ریزگردها» عامل قطعی برق، تلفن و آب در اهواز
بیتوجهی مسئولان نسبت به خریداری دستگاههای شستشوی تاسیسات برقی
جواد کاظم نسب الباجی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره علت قطعی آب، برق و تلفن به طور همزمان در این شهر گفت: یکی از مشکلاتی که در 13 سال اخیر مردم خوزستان و همچنین اهواز با آن درگیر هستند؛ موضوع ریزگردها است. این ریزگردها که در هوا معلق هستند بعد از چسبیدن به تاسیسات نیروگاههای برق باعث از کار افتادگی آنها میشود و این موضوع عامل قطعی برق است.
وی همچنین در خصوص قطعی آب و تلفن افزود: وقتی نیروگاههای برق از کار میافتند؛ ما با قطعی تلفن و همچنین از کار افتادن تاسیسات تصفیهخانههای آب روبرو هستیم و این مشکلات باعث شده است تا علاوه بر به وجود آمدن بیماریهای تنفسی، زندگی برای شهروندان اهوازی دشوارتر شود.
وی عدم خریداری دستگاهای شستشوی تاسیسات برقی را از علل بیتوجهی مسئولان به وضعیت اهواز خواند و خاطرنشان کرد: کم لطفی مسئولان باعث شد تا دستگاههای شستشوی تاسیسات برقی شهر اهواز خریداری نشود و به رغم تلاشهای بسیار و همچنین پیگیریهای سریالی همچنان ما از وجود این دستگاههای شستشو بیبهره باشیم.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی به پیگیریهای صورت گرفته در این زمینه اشاره کرد و گفت: در تاریخ هشتم و نهم ماه جاری این مشکلی برای اهوازیها پیش آمده بود و ما این موضوع را به وزرا تذکر دادیم ولی همچنان وضعیت مردم اهواز در هالهای از ابهام وجود دارد. مسئولان حتی نتوانستند یک دستگاه مولد برق برای تصفیهخانه های آب شهر اهواز تهیه کنند تا در صورتی که برق قطع میشود، این مولدها بتوانند برق تصفیهخانهها را تامین کنند. امیدواریم تا مشکلات ریزگردها و همچنین قطعی آب، برق و تلفن اهواز هر چه سریعتر حل شود.
خوزستان امروز تعطیل بود/مسئولان ما را نمیبینند
برق، آب و تلفن 11 شهر خوزستان از بامداد امروز (شنبه) 23 بهمن قطع شد و این قطعی مشکلات فراوانی را برای شهروندان این استان به وجود آورد.
شرایط اهواز نابسامان است
سحر یکی از شهروندان اهوازی درخصوص قطعی همزمان آب، برق و تلفن در این شهر به خبرنگار ایلنا گفت: از ساعت 2 بامداد آب، برق و تلفن شهر اهواز قطع است، آنطور که ما شنیدیم، گویا چند شهرستان دیگر هم دچار چنین قطعیهایی شدهاند، هماکنون هوای اهواز کاملا صاف است و هیچ گرد و خاکی هم دیده نمیشود، ولی شهر در حالت نیمهتعطیل به سر میبرد و مردم اهواز هم به علت اینکه نمیدانند؛ چه کاری باید انجام بدهند به خیابانها ریختهاند و شرایط شهر کمی نابسامان به نظر میرسد. حالا در کنار اعتراض به وضعیت آب و هوا باید به قطعی برق، آب و تلفن هم اعتراض کنیم.
احمدرضا یکی دیگر از شهروندان اهوازی است، او با اشاره به اینکه شب گذشته هیچ گرد و خاکی در اهواز وجود نداشت و هوا مه آلود بود، گفت: تقریبا از ساعت 2 بامداد در اهواز قطعی تلفن داشتیم، ولی از ساعت یک بعدازظهر امروز اینترنت و تلفن همراه در برخی از مناطق شهر اهواز آنتن میدهد. وضعیت ما در اهواز بسیار بحرانی است و مسئولان تاکنون نتوانستهاند، هیچ کاری برایمان انجام دهند.
وی افزود: این قطعی برق در روزهای هفتم و هشتم بهمن هم وجود داشت، ولی به این شکل نبود. امیدوارم تا به وضعیت بحرانی ما رسیدگی شود. وضعیت ما در اهواز بسیار ناگوار است و ارتباط ما با خارج از استان در ساعاتی قطع بود، اگر اتفاقی برای ما به وجود بیاید و ما بخواهیم با کسی تماس بگیریم، هیچ راه ارتباطی وجود ندارد.
بین بیمارستانها آب توزیع شد
در اولین واکنشها به این موضوع بدالحسن مقتدایی؛ استاندار خوزستان با اعلام خبر قطع شدن برق در این استان گفت: بعد از قطع شدن برق و توقف مصرف در تعدادی از شهرستانها، نیروگاههای رامین، خرمشهر، آبادان و ماهشهر از مدار خارج شده است.
مقتدایی ادامه داد: هیچ وقت این میزان گردوخاک را تجربه نکرده بودیم. همکاران ما با تلاش بسیار توانستند؛ برای مناطق حساس نظیر بیمارستانها آب توزیع کنند.
مدیران کشوری به خوزستان کملطفی میکنند
برای اطلاع علت این قطعیها و همچنین پیگیریهایی انجام شده در این رابطه با نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی تماس گرفتیم، جواد کاظم نسب الباجی ریزگردها را عامل قطعی برق، تلفن و آب در اهواز عنوان کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که در 13 سال اخیر مردم خوزستان و همچنین اهواز با آن درگیر هستند؛ موضوع ریزگردها است، این ریزگردها که در هوا معلق هستند، بعد از افزایش رطوبت و چسبیدن به تاسیسات نیروگاههای برق باعث از کار افتادگی آنها میشود و این موضوع عامل قطعی برق است.
وی به پیگیریهای صورت گرفته اشاره کرد و خاطر نشان کرد: در تاریخ هشتم و نهم ماه جاری این مشکلی برای اهوازیها پیش آمده بود و ما آن را به وزرا تذکر دادیم، ولی همچنان وضعیت مردم اهواز در هالهای از ابهام به سر میبرد. مسئولان حتی نتوانستند یک دستگاه مولد برق برای تصفیهخانههای آب شهر اهواز تهیه کنند تا در صورت قطع برق، این مولدها بتوانند برق تصفیهخانهها را تامین کنند. امیدواریم تا مشکلات ریزگردها و همچنین قطعی آب، برق و تلفن اهواز هر چه سریعتر حل شود.
بیتوجهی مسئولان نسبت به خریداری دستگاههای شستشوی تاسیسات برقی
وی عدم خریداری دستگاهای شستشوی تاسیسات برقی را از علل بیتوجهی مسئولان به وضعیت اهواز خواند و خاطرنشان کرد: کم لطفی مسئولان باعث شد تا دستگاههای شستشوی تاسیسات برقی شهر اهواز خریداری نشود و بهرغم تلاشهای بسیار و همچنین پیگیریهای سریالی همچنان ما از وجود این دستگاههای شستشو بیبهره باشیم.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی به پیگیریهای صورت گرفته در این زمینه اشاره کرد و گفت: در تاریخ هشتم و نهم ماه جاری این مشکلی برای اهوازیها پیش آمده بود و ما این موضوع را به وزرا تذکر دادیم ولی همچنان وضعیت مردم اهواز در هالهای از ابهام وجود دارد. مسئولان حتی نتوانستند یک دستگاه مولد برق برای تصفیهخانههای آب شهر اهواز تهیه کنند تا در صورتی که برق قطع میشود، این مولدها بتوانند برق تصفیهخانهها را تامین کنند. امیدواریم تا مشکلات ریزگردها و همچنین قطعی آب، برق و تلفن اهواز هر چه سریعتر حل شود.
رفع مشکل قطعی برق، تلفن و آب در خوزستان تا بعدازظهر امروز
هاشم بالدی؛ مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان دیگر مسئولی بود که با او درخصوص وضعیت به وجود آمده تماس گرفتیم تا زمان حل مشکل شهروندان خوزستانی را جویا شویم. او در گفتوگویی اعلام کرد که آب، برق و تلفن این استان تا ساعت ۱۶ امروز وصل میشود.
وی درخصوص قطع آب، برق و تلفن در اهواز و ۱۱ شهرستان دیگر گفت: در حال حاضر مشکل قطعی برق در آبادان، خرمشهر ، شادگان و هویزه و در نیمی از اهوار حل شده است و همکاران ما در تلاشند تا بعد از ساعت ۱۶ الی ۱۶:۳۰ هیچ قطعیای در استان وجود نداشته باشد.
مدیرکل مدیرت بحران استان خوزستان با اشاره به علت این حادثه افزود: با توجه به گفته کارشناسان اداره برق مخلوط شدن گرد و خاک با رطوبت موجود در فضا باعث شده تا تاسیسات برقی نیروگاهها از کار باز بمانند و هنگامی که برق قطع باشد به همراه آن آب و تلفن و اینترنت هم قطع خواهد بود.
بالدی با اعلام خبر برگزاری جلسهای در این رابطه در ساعت ۱۷ امروز با حضور حمید چیتچیان؛ وزیر نیرو گفت: عصر امروز جلسهای با حضور وزیر نیرو و جمعی از مقامهای استانی برگزار میشود تا راه برونرفت از این موضوع به بحث گذاشته شود. ما امیدواریم با کمکی که از سراسر کشور به ما خواهد شد به بحران پیش آمده پایان دهیم.
تشکیل کارگروه ویژه برای مقابله با معضل قطعی آب و برق خوزستان
میثم جعفرزاده؛ مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو درباره قطعی آب و برق استان خوزستان در پی بروز پدیده گرد و غبار اظهار داشت: با توجه به گرد و غبار محلی و مه غلیظ از ساعت ۴و ۴۵ دقیقه صبح امروز شبکه برق از دست رفت و به دنبال بروز این حادثه ما تیمهای مختلف خود را به منطقه اعزام کردیم و در حال حاضر نیز برق تمامی شهر و ۸۵ درصد شهر اهواز وصل شده و مشکل آب نیز برطرف شده است.
جعفرزاده تصریح کرد: گرد و غباری که این مشکل را حادث کرده از جنس خاصی است که به مرور با رطوبت همراه میشود و روی مقرهها مینشینند و ابتدا خطوط اصلی را ازمدار خارج کرده و به تبع آن نیز خطوط فشار متوسط و ضعیف از مدار خارج میشود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به چسبنده بودن جنس گرد و غبار باید شستوشو صورت گیرد تا مشکل بر طرف شود.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو با اعلام اینکه کارگروه خاصی را در استان خوزستان برای پیشگیری از وقوع این معضل تشکیل دادهایم که از یک ماه آینده کار خود را آغاز میکند، خاطرنشان کرد: در این کارگروه برای مقابله با بحران باید تجهیزات خاصی داشته باشیم تا بتوانیم خطوط را شستوشو دهیم و همچنین باید برخی تجهیزات را تعویض کنیم و پوششهای جدیدی برای سیستمهای فشار متوسط و قوی بکار ببریم که کمترین آسیب به خطوط انتقال وارد شود.
جعفرزاده بیان کرد: این گرد و غبار از تالاب های جنوب خوزستان میآید و با توجه به همراه شدن با رطوبت منجر به بروز حوادث این چنینی میشود تا جایی که مقرهها نیز قابل شستوشو نیستند و خطوط فشار قوی و پستهای ۴۰۰، ۲۳۰ و ۱۳۲ را با مشکل مواجه میکنند. ضمن اینکه به دلیل وسعت استان و عظیم بودن شبکه فشار زیادی را برای حل مسئله به ما وارد میکند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر برق تمامی شهرهای استان وصل است و تا غروب امروز مشکل قطعی برق شهر اهواز نیز حل میشود.
تگ ها
ریزگرد گردوغبار قطع برق قطع گاز قطع تلفن دستگاههای شستشوی تاسیسات برقی جواد کاظم نسب الباجی خوزستان اهواز محیط زیست
تجمع اهوازیها در اعتراض به شرایط سخت این روزهای خوزستان
عصر امروز جمعی از مردم اهواز در اعتراض به شرایط سخت این روزهای خوزستان مقابل استانداری تجمع کردند و با بیان شعارهایی درصدد رساندن صدایشان به مسئولان بالا دستی هستند.
هشتم بهمنماه توفان خاک استان را درنوردید و سبب قطع شدن برق و آب شد که با توجه به این شرایط ادارات و مدارس در فردای آن روز یعنی شنبه نهم بهمن ماه تعطیل شدند این اتفاق که زندگی مردم 9 شهر استان را مختل کرد بار دیگر و این بار در 11 شهرستان در روز بیست و سوم بهمنماه رخ داد.
یکی از معترضان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه امروز اینجا جمع شدهایم تا از حقمان دفاع کنیم، اظهار داشت: دیگر نمیتوانیم این وضع را تحمل کنیم. آب و برق دائما قطع میشود و هوای پر از خاک روزهای سختی را برای ما ایجاد کرده است. به ما ظلم میشود.
یکی دیگر از معترضان با بیان اینکه وقتی آب و برق نداشتهباشیم به زندگی عصر حجر برخواهیم گشت، بیان کرد: بار اول که برق و آب قطع شد فکر کردیم که موضوعی طبیعی است که ولی این موضوع چندین بار تا کنون تکرار شده و بهانههای واهی که در این راستا مطرح شد صبر مردم غیور و ولایتمدار اهوازی و خوزستانی را به سر آورد که سبب برگزاری این تجمع خودجوش شد.
وی افزود: اینجا جمع شدهایم تا صدایمان را به گوش مسئولانی که نمیخواهند حرفهای مردم را بشنوند، برسانیم. میخواهیم از حقوق اولیه خودمان که رئیس جمهور اعلام کردند برخورداری از برق و آب و تلفن از حقوق اولیه شهروندان است، دفاع کنیم.
این شهروند اهوازی عنوان کرد: متأسفانه ما در اهواز حتی از این حقوق اولیه نیز برخوردار نیستیم بنابراین چنین سوالی برای ما پیش میآید که آیا ما ایرانی و شهروند نیستیم که از حقوق اولیه بهرهمند نیستیم.
وی با بیان اینکه این تجمع کاملأ مسالمتآمیز است، گفت: آیا باید حتما اتفاقی در تهران رخ دهد تا مسئولان متحد شوند و پای کار بیایند. اگر در استان مسئولان بهتری داشتیم و دولت به اصطلاح تدبیر و امید نیز پای کار میآمد و حمایت میکرد.
30 هزار هکتار کانون فوق بحرانی گردوغبار در خوزستان
سعید متصدی با اشاره به طوفان های گرد و غباری اخیر در خوزستان که منجر به ایجاد چالش هایی جدی برای مردم به ویژه در اهواز شده است، گفت: از زمان آغاز به کار دولت یازدهم یکی از مهم ترین دغدغه های سازمان حفاظت محیط زیست، بهبود و ارتقاء وضعیت محیط زیستی استان خوزستان بوده است.
وی با یادآوری جانفشانی ها و فداکاری های مردم خوزستان در زمان جنگ تحمیلی، خاطرنشان کرد: برنامه ریزی و اقدام برای تامین زندگی سالم، معیشت، اقتصاد، اشتغال و رفع چالش های محیط زیستی برای مردمی که سال ها با جنگ و اثرات آن مواجه بودند، وظیفه است و از این رو یکی از نخستین برنامه های محیط زیستی دولت یازدهم، ساماندهی وضعیت کارون بود که مصوبات عدیده ای در شورای عالی آب در این زمینه اخذ و اجرایی شد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اقدام های صورت گرفته در سطح ملی و بین المللی برای کنترل کانون های گرد و غبار خوزستان و ارتقاء کیفیت هوا در این استان، اظهار کرد: به رغم اینکه تالاب هورالعظیم در سال های گذشته خشک بود و این تالاب ارزشمند به کانون جدی گرد و غبار برای خوزستان و حاشیه این استان تبدیل شده بود، با همت دولت یازدهم و طی همکاری بین بخشی به ویژه با وزارتخانه های نفت و نیرو، موفق به رفع موانع ایجاد شده روی تالاب، همچنین تخصیص حق آبه تالاب شدیم و خوشبختانه در حال حاضر با احیاء 70 درصدی تالاب هورالعظیم شاهد کنترل این کانون گرد و غباری این تالاب، همچنین رونق دوباره معیشت و گردشگری در آن منطقه هستیم و هیچ طوفان گرد و غباری با منشاء هورالعظیم نداشتیم.
این مقام مسئول تغییر اقلیم و پیامدهای آن در ایران از جمله کاهش شدید نزولات جوی و خشکسالی مستمر را از جمله عوامل مهم فعال شدن کانون های گرد و غبار در ایران و منطقه برشمرد و افزود: گسترش جنگ و ناامنی در منطقه که منجر به غفلت از محیط زیست شده است در کنار تغییر اقلیم منجر به تشدید فعالیت کانون های گرد و غبار به ویژه در عراق، اردن و سوریه شده و ایران نیز به دلیل همسایگی با این کشورها به شدت از این موضوع آسیب دیده است.
23 استان کشور درگیر طوفان گرد و غبار است
متصدی با اعلام اینکه در حال حاضر 23 استان کشور درگیر طوفان های گرد و غبار ناشی از کانون های داخلی و خارجی است، پایش مداوم و مستمر کانون های گرد و غبار، برنامه ریزی برای کنترل کانون ها گرد و غبار در سطح ملی و جلوگیری از افزایش کانونها و سطوح بیابانی در کشور را برخی از اقدام های صورت گرفته در سطح ملی برای مقابله با پدیده گرد و غبار برشمرد.
به گفته وی، تکمیل شبکه پایش گرد و غبار در کشور و اطلاع رسانی و پیش آگاهی به مردم پیش از وقوع حوادث گرد و غباری در راستای حفظ سلامت مردم و کاهش مخاطرات طوفان های گرد و غبار برای آن ها از دیگر اقدام های صورت گرفته در این راستا است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در همین راستا تنها در استان خوزستان بین 16 تا 19 ایستگاه پایش هوا و گرد و غبار مستقر است تا مطابق با غلظت گرد و غبار اقدام های پیشگیرانه و کنترلی صورت پذیرد، اظهار کرد: به طور نمونه برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی با همکاری وزارتخانه های نفت و جهاد کشاورزی، 8 هزار هکتار از کانون های فعال گرد و غبار استان خوزستان با مالچ پاشی و نهال کاری کنترل شد.
30 هزار هکتار کانون فوق بحرانی گرد و غبار در خوزستان
این مقام مسئول ضمن یادآوری دستور رئیس جمهوری برای اقدام فوری به منظور مدیریت و کنترل 30 هزار هکتار کانون فوق بحرانی گرد و غبار خوزستان از طریق تثبیت خاک با مالچ پاشی یا نهال کاری، خاطرنشان کرد: معاون اول رئیس جمهوری به جد پیگیر اجرایی شدن این موضوع توسط استانداری از طریق بسیج تمام دستگاه ها و امکانات محلی، همچنین وزارت جهاد کشاورزی از طریق سازمان جنگل ها، مراتع و اّبخیزداری و تامین منابع مالی آن توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی هستند.
متصدی، همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نفت در مدیریت واحدهای فرآوری محصولات نفتی حاشیه شهرهای خوزستان و حذف روزانه 30 هزار بشکه نفت در زمان های بحرانی و بالا بودن آلودگی هوا از چرخه فرآوری واحدهای حاشیه شهرهای استان خوزستان را از جمله اقدام های صورت گرفته برای بهبود و ارتقاء کیفیت هوا خوزستان برشمرد و افزود: از دیگر اقدام های صورت گرفته در این راستا، هرس زود هنگام گیاه غیربومی کنوکارپوس به عنوان عامل اصلی مشکلات تنفسی مردم خوزستان به ویژه اهواز پس از نخستین باران پاییزی است.
کاهش چشمگیر تعداد مراجعه کنندگان به مراکز درمانی
وی با بیان اینکه فرضیه های مختلفی همچون باران اسیدی در این خصوص مطرح بود، ادامه داد: خوشبختانه بر اثر این اقدام، امسال پس از سه سال فعالیت مستمر و مداوم با دانشگاه ها و دستگاه های مرتبط، تعداد مراجعه کنندگان به مراکز درمانی به زیر هزار نفر رسید و این در حالی است که طی سال های گذشته تعداد مراجعه کنندگان به مراکز درمانی پس از نخستین باران پاییزی در خوزستان به حدود 28 هزار نفر هم می رسید.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: البته اقدام ها در این زمینه تا به صفر رساندن تعداد مراجعه کنندگان بیماری تنفسی به مراکز درمانی پس از نخستین باران پاییزی در خوزستان ادامه خواهد داشت.
این مقام مسئول، هشدارها و پیش آگاهی های وقوع طوفان های گرد و غباری را اقدامی برای کاهش مخاطرات و حفظ سلامت مردم، همچنین آمادگی کامل مراکز بهداشتی و درمانی برای پذیرش بیماران و خدمت رسانی بهتر به آن ها دانست و ابراز امیدواری کرد: در این زمینه به نقطه ای برسیم که با کنترل شرایط بتوانیم گامی مهم برای حفظ سلامت و بهداشت مردم کشور برداریم.
طوفان های گرد و غبار از جمله آثار منفی تغییر اقلیم
متصدی ضمن تاکید بر این موضوع امروزه، طوفان های گرد و غباری به عنوان یکی از آثار منفی تغییر اقلیم بخش وسیعی از دنیا را تحت تاثیر قرار داده اند، تصریح کرد: از این رو مقابله و کنترل طوفان های گرد و غباری نیز نیازمند عزم جهانی است و به همین دلیل ج.ا.ایران با ابتکار عمل، پیشگام تصویب قطعنامه هایی جهانی در این حوزه شد.
به گفته وی، امضاء دو تفاهم نامه میان سازمان حفاظت محیط زیست ایران و طرف عراقی برای کنترل کانون های گرد و غبار در این کشور، صدور چهار قطعنامه از سوی سازمان ملل متحد برای جذب همکاری منطقه ای و بین المللی برخی از اقدام های صورت گرفته در سطح جهانی برای بهره گیری از ظرفیت های موجود و رفع چالش گرد و غبار در کشور است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: با توجه به علت های زیاد ایجاد طوفان های پدیده گرد و غبار همچون کانون های خارجی، شرایط اقلیمی و جغرافیایی و جریان غالب باد غرب به شرق که منجر به فعال شدن کانون های خارجی می شود، مقابله با این پدیده دشوار و زمان بر است اگرچه هرگز مانع فعالیت ها و اقدام ها نیست و دولت یازدهم، سازمان حفاظت محیط زیست و همه دستگاه های مرتبط تمام تلاش خود برای رفع این چالش و کاهش اثرات آن را به کار بسته اند.
تعهد وزارت نفت برای کنترل فلرینگ در سال 96
این مقام مسئول ضمن تاکید بر ضرورت کنترل آلودگی های ناشی از فعالیت های نفتی، کاهش و کنترل فلرینگ (سوزاندن گازهای همراه)، تصریح کرد: طی چند ماه گذشته با جدیت پیگیر اجرایی شدن این موضوع بودیم و اخطارهایی هم نیز در این زمینه داده شد و در حال حاضر وزارت نفت متعهد شده تا در ابتدای سال آتی (سال 96) برای کنترل فلرینگ خوزستان اقدام نماید.
متصدی اضافه کرد: همچنین مباحث مربوط کنترل خروجی آلاینده ها و بهره برداری و راه اندازی طرح آماک 2 تا پایان سالجاری (سال 95) به منظور جمع آوری بخارات اسیدی با جدیت و از طریق همکاری مشترک با وزارت نفت در حال پیگیری است.
وی خاطرنشان کرد: در صورت عدم اجرای تعهدات برای کاهش و کنترل آلایندگی ها، قطعا برخورد و پیگیری موضوع از طریق دستگاه های قضایی در دستور کار قرار می گیرد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به استانداردها، قوانین و ضوابط علمی موجود در سطح جهان برای اندازه گیری برخی آلاینده ها در هوا شهرها، گفت: مهم ترین این آلاینده ها، ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون است که ارتباط مستقیمی نیز با پدیده گرد و غبار دارد.
این مقام مسئول ادامه داد: چهار گاز اکسیدهای گوگرد، اکسیدهای نیتروژن، مونواکسید کربن و ازن از دیگر آلاینده های مهمی هستند که باید مورد اندازه گیری و سنجش و پایش مداوم قرار گیرند.
متصدی تاکید کرد: به دلیل اینکه امکان دارد در شهرها با آلاینده های دیگری نیز مواجه باشیم، امروزه در کلانشهرها به صورت مقطعی و دوره ای ترکیبات عالی فرار و ترکیب بسیار سمی بنزن نیز مورد سنجش و اندازه گیری قرار می گیرد و البته در مورد خوزستان به دلیل بالا بودن تعداد واحدهای فرآوری نفت، باران های اسیدی خشک و تر نیز به صورت مقطعی و به منظور پیشگییری از افزایش غلظت این باران ها مورد پایش و اندازه گیری قرار می گیرند.
انتقال آب بین حوزهای جز برای مصرف شرب، توجیه ناپذیر است
وی در خصوص اخبار منتشر شده پیرامون موضوع انتقال آب از کارون و سرشاخه های کارون، گفت: متاسفانه در دولت گذشته برخی از مجوزها برای انتقال آب از سرشاخه های کارون صادر شده است اما از ابتدای آغاز به کار دولت یازدهم تا کنون، هیچ مجوزی برای انتقال آب از کارون یا سرشاخه های کارون صادر نشده زیرا ما همچنان معتقدیم که انتقال آب بین حوزه ای از سرشاخه های کارون یا هر رودخانه ای دیگر در کشور جز برای مصرف شرب، توجیه ناپذیر است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر این موضوع که تامین آب شرب در تمام جهان اولویت نخست و گزینه مستثنی در تصمیم گیری های انتقال آب است، تصریح کرد: خوشبختانه تا امروز نیازی برای صدور مجوز انتقال آب بین حوزه ای برای تامین آب شرب نیز نبوده و بنابراین با قاطعیت اعلام می کنم از ابتدای دولت یازدهم تا کنون، سازمان حفاظت محیط زیست هیچ مجوز انتقال آب بین حوزه ای صادر نکرده است.
این مقام مسئول در خصوص کوهرنگ 3 نیز با یادآوری این موضوع که مجوز انتقال آب از سرشاخه های کارون به زاینده رود در دولت قبل صورت پذیرفته است، خاطرنشان کرد: اما در همین مورد نیز تمهیداتی خاصی اعمال خواهد شد تا کارون و آب دهی کارون تحت تاثیر قرار نگیرد.
متصدی خاطرنشان کرد: یکی از مهم ترین دلایل کاهش دبی رودخانه کارون، کاهش بارندگی به دلیل تغییر اقلیم و خشکسالی در کشور است به گونه ای که منابع تامین کننده آب رودخانه کارون به ویژه منابع تامین کننده در استان چهارمحال و بختیاری و لرستان به دلیل همین کاهش بارندگی ها، به شدت کاهش یافته است.
به گفته وی، تغییر اقلیم، خشکسالی و کاهش بارندگی در کشور به طور کلی منجر به رشد و توسعه کانون های گرد و غبار داخلی شده است به گونه ای که برخی از نقاطی که امروز به عنوان کانون های گرد و غبار شناخته می شوند، در گذشته جزء کانون های گرد و غبار نبوده اند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه از حدود 400 هزار هکتار کانون گرد و غبار شناسایی شده در خوزستان، 100 هزار هکتار بحرانی و 30 هزار هکتار فوق بحرانی است، اظهار کرد: برنامه ریزی های لازم برای مهار 30 هزار هکتار کانون گرد و غبار فوق بحرانی خوزستان در کمترین زمان ممکن صورت گرفته و به زودی عملیات اجرایی آن توسط دستگاه های مرتبط آغاز خواهد شد.
این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد: به زودی شاهد کنترل کامل کانون های گرد و غبار داخلی به ویژه در خوزستان باشیم.
اراضی رها شده کشاورزی از جمله کانون های مستعد گرد و غبار
متصدی همچنین با اشاره به تهدید تبدیل شدن اراضی رها شده کشاورزی به کانون های گرد و غبار به ویژه پس از شخم زدن زمین ها، از کشاورزان خواست تا به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر روی خاک و زمین در این زمینه همکاری بیشتری داشته باشند و از رها کردن اراضی کشاورزی به ویژه پس از شخم زدن خودداری کنند.
وی ادامه داد: قرار گرفتن درختکاری و کاشت نهال در برنامه زندگی همه آحاد جامعه از دیگر مشارکت های مردمی در راستای کنترل کانون های گرد و غبار و حفاظت از سرزمین و خاک است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص همکاری صورت گرفته با برنامه عمران سازمان ملل متحد برای شناسایی کانون های گرد و غبار عراق که بر ایران تاثیر دارد، گفت: چهار کانون بسیار موثر عراق به طور نمونه در شمال غرب و جنوب بر ایران شناسایی شد که برخی از این کانون ها همچون منطقه تکریت در اختیار گروه تروریستی داعش است.
این مقام مسئول با بیان اینکه یکی از کانون های موثر شناسایی شده کانون جنوب عراق و هورالعظیم بود، اظهار کرد: خوشبختانه با آبگیری هورالعظیم در طرف ایران، در حال حاضر هیچ مشکلی از ناحیه این کانون وجود ندارد اما همچنان کانون های ناشی از عدم پرداخت حق آبه و کاهش آورد رودخانه های دجله و فرات به دلیل سدسازی های ترکیه در بالادست وجود دارد.
متصدی کانون های گرد و غبار سوریه، اردن و عربستان را از دیگر کانون های خارجی موثر بر ایران دانست و افزود: بخش عمده ای از پدیده گرد و غبار ایران ناشی از کانون های خارجی است و به همین دلیل ایران در تلاش است تا از طریق برنامه عمران، همچنین برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد و قطعنامه های صادر شده جهانی در این زمینه برای ترغیب همسایگان به مقابله با کانون های گرد و غبار اقدام کند.
ضرورت تمرکز بر مدیریت خاک، آب و کشت برای مقابله با گرد و غبار
وی ضمن یادآوری این موضوع که مقابله با گرد و غبار در گرو سه اقدام مدیریتی در حوزه تثبت خاک و عرصه سرزمینی، آب و منابع آب و مصارف آب و رطوبت خاک، همچنین کشت است، خاطرنشان کرد: با توجه به سابقه و تجربه بسیار خوب ایران در عرصه بیابان زدایی، همچنین عضویت ایران در کنوانسیون بین المللی بیابان زدایی در ذیل سازمان ملل متحد، بسیار امیدواریم که در این عرصه موفق شویم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: البته وسعت کانون های گرد و غبار داخلی و تشدید این شرایط بر اثر خشکسالی و تغییر اقلیم، همچنین شرایط منطقه ای که مانع مقابله با کانون های خارجی است، کار را بسیار دشوار کرده است.
این مقام مسئول گفت: البته موضوع گرد و غبار مختص خوزستان نیست و در حال حاضر 23 استان کشور درگیر این چالش هستند و سیستان و بلوچستان، کرمان، کردستان، لرستان و بسیاری از استان های دیگر کشور همچون تهران و حتی استان های شمالی نیز با این پدیده مواجه هستند هر چند شرایط خوزستان به دلیل تعداد و شدت وقوع پدیده در اولویت نخست برنامه های مقابله ای با گرد و غبار قرار گرفته است.
متصدی از تدوین سند ملی مقابله گرد و غبار، همچنین سندهای استانی در این حوزه خبر داد و افزود: در کوتاه مدت باید تماس مردم با این مخاطره را از طریق تعطیل کردن مدارس و اداره ها، یا اقدام های پیش بینی شده در مصوبه اختصاصی اسفندماه 93 دولت یازدهم برای مقابله با پدیده گرد و غبار خوزستان همچون دو جداره کردن شیشه های منازل و واحدهای اداری و دستگاهی، کاهش دهیم.
بیانیه نمایندگان مجلس در واکنش به پدیده ریزگرد در خوزستان؛ دولت جلسه اضطراری تشکیل دهد
در پی قطع طولانی برق، آب و تلفن در ۱۱ شهر استان خوزستان به دلیل پدیده گرد و غبار، تعدادی از نمایندگان مجلس خواستار تشکیل جلسه اضطراری دولت در استان خوزستان شدند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، روز شنبه ۲۴ بهمن، ۵۰ نماینده مجلس شورای اسلامی به همراه نمایندگان استان خوزستان طی بیانیهای با اشاره به مشکلات ناشی از پدیده ریزگرد در بیش از یک دهه گذشته و انتقاد از عملکرد دستگاههای دولتی، خواستار جلسه اضطراری دولت در استان خوزستان و «اقدام اساسی» برای حل این مشکل شدند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «پدیده ریزگرد پیامد سیاستهای غیرکارشناسی انتقال آب از سرشاخهها و ساخت سدهای فراوان روی رودخانههای استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری است. حوادث و اتفاقات دیروز استان خوزستان کلیه پروازها و تولید نفت را تا میزان زیادی تحت تأثیر خود قرار داد.»
در همین رابطه، مجید ناصری نژاد، نماینده شادگان در مجلس، در جلسه روز یکشنبه در تذکری به دولت با اشاره به پیامدهای منفی بهداشتی، اقتصادی، و اجتماعی پدیده ریزگرد و قطع آب و برق در پی بروز این پدیده گفت: «در اثر مشکلات روزهای اخیر تولید نفت ۸۰۰ هزار بشکه قطع شده و ما در واقع با یک تهدید مواجه هستیم که دولت باید هرچه سریعتر آن را پیگیری کند.»
دیگر نمایندگان خوزستان از جمله نمایندگان آبادان، خرمشهر و اهواز نیز از عملکرد دولت در این زمینه به ویژه نصب نکردن برق اضطراری در تصفیه خانه آب انتقاد کردند.
گرد و غبار شدید در بامداد روز شنبه که با مه و رطوبت ۹۷ درصدی هوا همراه شده بود موجب اتصال در شبکه برق تعدادی از شهرهای استان خوزستان شد که در پی آن، برق ۱۱ شهر از جمله اهواز تا عصر روز شنبه قطع شد. به دنبال قطع شدن برق، تاسیسات تصفیه آب و مخابرات این شهرها نیز به دلیل نداشتن برق اضطراری از کار افتاد و موجب شد تا مسئولان استانی خوزستان روز شنبه را تعطیل اعلام کنند.
این حوادث وزیر نیرو را به خوزستان کشاند تا با تشکیل جلسه ستاد بحران نسبت به راه اندازی دوباره تاسیسات اقدام شود. اگر چه در پایان روز شنبه، خدمات آب و برق و تلفن در استان خوزستان به حال عادی برگشت و وزیر نیرو نیز از مردم این استان عذرخواهی کرد، اما نمایندگان مجلس یک روز بعد خواستار اقدام اساسی دولت در زمینه مقابله با ریزگردها شدند.
کوزه صبر مردم خوزستان را لبریز نکنیم
معتقدم به مسائل خوزستان از دو بُعد متفاوت اما مکمّل باید نگریست. بُعد نخست، پدیدههای اولیه مانند گرد و غبار، خشکیِ تالابها، بحران های زیست محیطیِ ناشی از سد سازی، قطع آب و برق و مواردی از این دست هستند که همگی ملموس، روشن و قابل مشاهده توسط عموم مردم اند.
نماینده مردم تهران ادامه داد: بُعد دوم، اثرات تَبعیِ ناشی از وقوع پدیدههای اولیه است که متأسفانه به دلیل ناملموس و غیر قابل مشاهده بودن، زمانی متوجه آنها میشویم که بحران رخ داده و شرایط مدیریتِ آن صرفاً به پس از وقوع بحران معطوف می شود. ابعاد اولیّه و ثانویه این مسائل چنانچه به عنوان یک مجموعه و یک کُلِّ در هم تنیده دیده نشود، خروجیِ اقدامات مدیریتی جهت حلّ و فصل آن ها، کاراییِ لازم را نخواهد داشت.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه بعید میدانم فرد منصفی پیدا شود و ادعا کند که دادهها و ستادههای سیستم از اهالیِ خوزستان، برابر بوده است،اظهار کرد: اهالیِ خوزستان در زمان جنگ، صف اول دفاع از تمامیت ارضیِ کشور را تشکیل دادند. درآمدِ اصلی کشور در حوزه نفت را تأمین کردهاند. خاک حاصلخیز خود را در جهت رشد بخش کشاورزی به کار بستهاند و بنادرِ خود را جهت مبادله کالا با سایر کشورها به فعالترین بنادر کشور تبدیل کردهاند. با این وجود و در قبال این همه آورده، گردوغبارِ دائمی، خشکشدنِ تالابها، مسائل زیست محیطی دیگر و این اواخر هم قطعیِ سراسریِ آب و برق را به عنوان ستاده از سیستم دریافت کردهاند.
او درباره اینکه دستگاههای مسئول چه اقدامات فوری برای اتفاقات اخیر خوزستان باید انجام دهند، گفت: فارغ از وظایفی که در حوزه مدیریتِ سوانح طبیعی باید انجام شود، معتقدم مجلس و کمیسیون شوراها و امور داخلی باید با همکاری سایر دستگاههای ذی ربط در دولت و سایر نهادهای عمومی غیر دولتی، اقدامات مطالعاتی و سنجش شرایط موجود را در جهت تضمین امنیت داخلی و پیش از وقوع هرگونه مسئلهای انجام دهند، اگرچه باید بسیار پیش از این صورت می پذیرفت.