نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
مردم سبقت گرفتند
آرمان- مطهره شفیعی: «بنیآدم اعضای یکدیگرند»؛ همین مصرع از سعدی شیرینسخن، نمایانگر روحیهایرانیان در سالیان سال است؛ صحنههایی همچون انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، زلزلههای مهیب منجیل و بم و اکنون زلزله در غرب کشور و بیشمار موضوعات دیگر، نشان از همبستگی و همدلی ایرانیان با یکدیگر دارد. این بار هم سیل آمد، اما سیل کمکهای ایرانیان به زلزلهزدگان غرب کشور. صفهای طولانی در خیابانها برای ارائه کمکهای نقدی و غیرنقدی به زلزلهزدگان از صبح دوشنبه بار دیگر نشان داد که ایرانیان در زمان مشکلات بحرانها را فراموش میکنند و چشم بر تفاوتها میبندند. این همراهی صبح دوشنبه مقابل سازمان انتقال خون بهصورت شفاف عیان بود. اگرچه اعلام شده بود به گروه خونی o نیاز است، اما افراد با گروههای خونی دیگر هم آمدند تا مبادا انتقال خون به مصدومان زلزله با وقفه مواجه شود. مادری که در صف اهدای پتو به زلزلهزدگان تصویر کودک خردسال مانده در زیر آوار را در دست دارد، اشک میریزد و میگوید: «برای دل مادر این کودک چه باید کرد؟» پدری که دستهای اسکناس در دست دارد که بخشی از حقوق ماهانه اوست، با اطمینان آن را برای زلزلهزدگان به صندوق کمک میاندازد و میگوید: «فرزندانی که پدر و مادر خود را از دست دادهاند، برای ادامه زندگی نیاز به پول دارند.» دیروز ائمه جمعه نیز همگان را به کمک به زلزلهزدگان فرا خواندند. امام جمعه مسجد مکی اهل سنت زاهدان هم اظهار داشت: مردم با کمکهای نقدی و غیرنقدی خودشان به یاری بازماندگان زلزله غرب کشور بشتابند. وظیفه ما آن است که در قبال بلا و مصیبتی که هموطنان ما در استان کرمانشاه به آن مبتلا شدهاند، بیتفاوت نباشیم و به آنان کمک کنیم. مولوی عبدالحمید گفت: از مسئولان نیز درخواست رسیدگی مزید به زلزلهزدگان را داریم، اما با توجه به اینکه خسارت جانی و مالی در این زلزله بسیار سنگین است، ما هم باید بهعنوان یک هموطن به وظیفه اسلامی و انسانی خودمان عمل کنیم. وی اظهار داشت: کسانی که با مصیبتزدگان همدردی و مساعدت کنند، خداوند متعال آفت و بلا را از آنان دفع میکند.
حراج یادگاریها
در روزهای اخیر اخبار زیادی از فروش عزیزترین داراییهای نیکوکاران شنیده شد؛ مثل انگشترهایی یادگاری که از سوی شخصیتهای برجسته به برخی اهدا شده بود و برایشان ارزش معنوی زیادی داشت اما آنها را به حراج گذاشتند، چرا که میدانستند چشم بستن بر علایق شخصی به ازای نشاندن لبخند بر لب آسیبدیدگان از زلزله چندان ارزشی ندارد. برخی هنرمندان درآمد حاصل از فروش صنایع دستی خود و یا بلیتهای فروختهشده برای تئاترشان را در طبق اخلاص گذاشتند. بنیادهای خیریه با اعلام شماره حساب از مردم خواستند تا به زلزلهزدگان کمک کنند. سیاسیون هم از این قاعده مستثنی نبودهاند، چنان که احزاب و شخصیتهای سیاسی هر دو جناح کشور با چشم بستن بر تفاوتها و اختلافات سیاسی از مردم خواستند تا کمکهای خود را از طریق آنها به مردم زلزلهزده اهدا کنند. آنچه پس از این اقدام سبب تعجب برخی شد، استقبال مردم از مراکز و شماره حسابهای اعلامشده از سوی سیاسیون اصلاحطلب بود. پیام این استقبال هم جز تاکید بر اعتماد نبود؛ اعتمادی که در برهههای انتخاباتی هم بهخوبی نمایان شده بود. بهمن نامور مطلق، معاون صنایع دستی کشور، در توصیف کمکهای مردمی نوشته است: «تصویر همدلی و مهرورزیها را گلآلود نکنیم. در زلزله کرمانشاه تصاویر زیبا آنقدر زیاد هستند که میتوانند چندین نسل را سیراب کنند. حضور نهفقط ایرانیها، بلکه دیدم عراقیها که از مرز گذشتهاند و برای کمک بهایران آمدهاند.»
آرمان: اهالی ورزش کشورمان همچون دیگر اقشار جامعه برای کمک به مناطق زلزله زده تلاش ویژه ای داشتند. در این بین برخی ورزشکاران مطرح جهان نیز ابراز همدردی کردند.
علی دایی
علی دایی در اقدامی بزرگ و قابل تقدیر، نه تنها میلیاردها تومان کمک نقدی جمع کرد بلکه چندین کامیون جنس جمع آوری کرد و برای زلزله زدگان ارسال نمود. علی دایی سرمربی تیم فوتبال سایپا با ترک اردوی این تیم در مناطق زلزله زده غرب کشور حضور یافت. علی دایی پیش از در فضای مجازی برای جمع آوری کمک برای زلزله زدگان غرب کشور اعلام آمادگی کرده بود و پس از گذشت چند روز از این حادثه در شهرستان سرپل ذهاب حاضر شد.
جردن باروز
جردن باروز نابغه کشتی آمریکا و جهان و دارنده ۵ مدال طلای جهان و المپیک که در جریان رقابتهای جام جهانی کشتی آزاد بهمن سال گذشته به همراه تیم ملی آمریکا به کرمانشاه سفر کرده بود، پس از حادثه دلخراش زلزله در این استان، با انتشار پیامی به زبان فارسی با مردم زلزله زده کرمانشاه ابراز همدردی کرد. حضور این نابغه کشتی آمریکا در کرمانشاه در جریان رقابتهای جام جهانی، با استقبال بینظیر مردم این استان همراه بود تا جایی که باروز ضمن تشکر از این محبت مردم ایران، سفر به کرمانشاه را زیباترین و به یادماندنی ترین سفر خود دانست. باروز در پیام خود همچنین تصویر پرچم ایران را به شکل قلب آورده است. جردن باروز در این پیام که به زبان فارسی است، نوشته است: مردم کرمانشاه، تسلیت به شما می گویم و به تمام مردم ایران، من شریک غم شما هستم. میخواهم بدانید که ما همه به فکر شما هستیم و همدرد شما هستیم که دچار زلزله شدید. کرمانشاه شهر پرخاطره ای برای من بود در زمان جام جهانی ۲۰۱۷. من خیلی خوشحال بودم که قسمت شد و به این شهر رفتم، با مردمان خونگرم و کشتی دوست آشنا شدم. من و خانوادهام خیلی ناراحت شدیم وقتی شنیدیم درباره این حادثه. برای شماها دعا میکنیم که موقعیت زودتر بهتر شود و دوباره کرمانشاه زیبا را بسازید. امیدوارم که در آینده به ایران سفر کنم. من و خانوادهام بهترین آرزوها را برایتان داریم.
امره جان
امره جان بازیکن آلمانی اما ترکیهایالاصل تیم فوتبال لیورپول در صفحه شخصی خود در اینستاگرام پستی قرار داده و در آن از طرفدارانش درخواست کرده است که به مردم زلزله زدن کرمانشاه کمک کنند. جان در این پست نوشته است: یک زمینلرزه بزرگ در منطقه مرزی میان ایران و عراق، جان 430 نفر را گرفته و 6 هزار مجروح برجا گذاشته است. طبق اعلام مؤسسات امدادرسان ایران، اکنون نزدیک به 70 هزار نفر زندگی خود را در پناهگاههای اضطراری موقت سپری میکنند. به دلیل سرمای هوا، بازماندگان حادثه به آرامش خاطری نیاز دارند که تنها با کمکهای خیریه عموم مردم حاصل میشود. ما از شما تقاضا میکنیم که هرمقدار کمک نقدیتان را به شماره حساب زیر با درج عبارت «زلزله غرب ایران» همراه با نام کامل و آدرستان واریز کنید. با واریز وجوه، در اسرع وقت تأییدیه مالیاتهای قابل کسر ارائه خواهد شد. هر نوع کمک نقدی مستقیماً به مسئولان قابل اعتمادی که جنبشی خصوصی را آغاز کردهاند، انتقال داده میشود. لطفاً این پیام را به هر تعداد از دوستان و اعضای خانواده خود که توانایی کمک دارند فوروارد کنید. از شما بسیار متشکرم. پست امره جان با واکنش مثبت بسیاری از کاربران اینترنتی به خصوص در ایران مواجه شده است و اکثر آنها از ستاره لیورپول قدردانی کردهاند.
کمک سرخابی ها
سه روز قبل بود که اعلام شد بازیکنان و مربیان تیم فوتبال پرسپولیس در راستای کمک به هموطنان کرمانشاهی که در زلزله اخیر دچار خسارات شدیدی شدهاند قصد دارند یک پیراهن از این تیم را که در دربی استفاده شده از طریق مزایده به بالاترین قیمت به فروش برسانند و کل درآمد حاصل از این کار خداپسندانه را به زلزله زدگان اخیر اهداء کنند. این پیراهن توسط کلیه بازیکنان و مربیان پرسپولیس امضاء شده و قرار است در این مزایده برای کار خیر به فروش برسد. همچنین مهدی رحمتی و خسرو حیدری کاپیتانهای اول و دوم استقلال روز چهارشنبه تصمیم گرفتند پیراهن خود را به حراج گذاشته و مبلغ فروش آن را به زلزلهزدگان غرب کشور اختصاص دهند.
کمک داوران
بیژن حیدری در گفتوگو با برنامه فوتبال یک در خصوص اقدامی که پیرامون کمک به زلزلهزدگان غرب کشور انجام داد و از فدراسیون فوتبال خواست تا در این هفته قضاوتی نداشته باشد، گفت: من وظیفه کاری و انسانیام را انجام دادم و کار بزرگی نکردم. وی افزود: جا دارد از تمام ورزشکارانی که در این راه خیر گامی برداشتهاند تشکر کنم و امیدوارم که حضور آنها بتواند غم بزرگی که نصیب مردم کرمانشاه و غرب کشور شده را کم کند. حیدری تأکید کرد: من صبح یکشنبه در کلینیک تصادفات در بیمارستان همدان حضور داشتم و متوجه شدم که زلزله در این شهر هم حس شده است. داوری همیشه است ولی این اتفاقات نادر است و باید به کمک مردم رفت. وظیفه خودم دانستم که به مردم کمک کنم و خیلی خوشحالم که سهم کوچکی داشتم و امیدوارم شرایط مردم در غرب کشور هر چه سریعتر بهتر شود.
کشتی گیران
کمیل قاسمی درباره حضور ملیپوشان کشتی در مناطق زلزله زده کرمانشاه برای کمک به مردم آسیب دیده گفت: کشتی ورزش ملی کشور است که بنام پهلوانی و جوانمردی بین مردم جا افتاده است؛ ما خود را جدا از مردم و مشکلات آنها نمیدانیم. اعضای تیمهای ملی کشتی به همین دلیل تصمیم گرفتند که روز چهارشنبه در مناطق زلزله زده حضور یابند. وی افزود: در سفر یک روزه خود از مناطق زلزله زده سعی کردیم بیشتر در شهرستانهای کوچک و روستاهایی حضور یابیم که کمتر کمکهای مردمی را دریافت کرده بودند. در این سفر برخی اقلام از جمله شیرخشک، لباس گرم و اقلام خوراکی و لباس کودکان و نوزادان را که از تهران با خود برده بودیم و بنابر وظیفه میان مردم توزیع کردیم و پای دردل آنها نشستیم.
اقدامات تیم سیاه جامگان
توجه به اعلام نیاز اورژانس کشور برای اهدای خون مردم کشورمان به زلزله زدگان کرمانشاه، ظهر روز پنج شنبه بازیکنان و کادر فنی سیاه جامگان در اقدامی خداپسندانه، با مراجعه به پایگاه انتقال خون مشهد برای کمک به مردم زلزله زده اقدام کردند. این در حالی است که پیش از این مسئولان باشگاه سیاه جامگان تصمیم گرفتند ۲۰ درصد از عواید بلیت فروشی دیدار این تیم مقابل استقلال در هفته دوازدهم لیگ برتر را به زلزله زدگان کرمانشاه اختصاص دهند.
خانواده حجازی
خانواده مرحوم حجازى استوک هاى مرحوم ناصر حجازی را به حراج گذاشتند که در این میان حسین حسینی دروازه بان استقلال خواهان این استوکها بود. همسر مرحوم حجازی اعلام کرده است در این ٢ روز پیشنهادات زیادی براى خرید استوکها شده که آخرین رقم پنجاه میلیون تومان بوده است. در نهایت باید دید آخرین رقم حراج استوک هاى مرحوم حجازى چقدر خواهد بود.
رئیس کمیته بین المللی المپیک
رئیس کمیته بینالمللی المپیک در نامهای به کیومرث هاشمی با زلزلهزدگان غرب ایران ابراز همدردی کرد. در نامه «توماس باخ» به رئیس کمیته ملی المپیک ایران آمده است: با اندوه فراوان خبر تخریب و ضایعه وحشتناکی را که زلزله به کشور شما وارد نمود، دریافت کردم. تسلیت مرا به هموطنان خود از بابت فقدان عزیزانشان بپذیرید. جنبش المپیک آمادگی دارد تا به هر نحو ممکن به ایران کمک نماید. ورزش میتواند نقش مهمی در بازسازی ملت شما داشته باشد و به مردم در عادیسازی زندگیشان کمک کند. بهنمایندگی از کمیته بین المللی المپیک و کل جنبش المپیک، مراتب همدردی عمیق ما را در این لحظات دشوار پذیرا باشید.
فروش مدال
نایب قهرمان کشتی آزاد المپیک 2004 آتن، در اقدامی خداپسندانه مدال خود را برای کمک به زلزلهزدگان استان کرمانشاه به حراج گذاشت تا پس از طلای المپیک کیانوش رستمی در وزنهبرداری و برنز المپیک صباح شریعتی در کشتی فرنگی، سومین مدال المپیکی ورزشکاران ایران نیز در این راه به حراج گذاشته شود. مسعود مصطفی جوکار نایب قهرمان کشتی آزاد المپیک 2004 آتن که اهل ملایر است، با اعلام این خبر اظهار کرد: ما مردمان مناطق غربی کشور عرق و تعصب خاصی نسبت بههم داریم و از هیچکمکی به یکدیگر دریغ نمیکنیم. ساره جوانمردی، ورزشکار پرافتخار تیمملی تیراندازی جانبازان و معلولان، مدال طلای خود در بازیهای پاراالمپیک ریو را بهنفع هموطنان آسیبدیده در زلزله مناطق غرب کشور به حراج گذاشت. وی با اعلام این خبر گفت: پس از وقوع این حادثه و زمانی که دیدم جامعه ورزش کشور برای کمک به مردم زلزلهزده دست بهکار شدند و هر یک بهنوع خود کاری کردند، من هم فکر کردم که بهعنوان یک ورزشکار پاراالمپیکی چهکاری میتوانم انجام دهم و تصمیم گرفتم سهم کوچکی در این جریان عظیم داشته باشم.
«كمك هاي مستقيم مردم» معنادار است
در زلزله اخیر شاهد کمکهای خودجوش مردم در مناطق غربی کشور هستیم. ارزیابی شما از این اتفاق چیست؟
از نوع برخورد مردم با زلزله غرب کشور میتوان به این نتیجه رسید که جامعه مدنی درایران با رشد مثبت در طول سالهای گذشته روبهرو شده است. جامعه مدنی به معنی بهوجود آمدن جامعهای برای نظارت اجتماعی برامور مختلف است. اگر جامعه مدنی در ایران با همین سرعت رشد کند درآینده آثار باشکوهتری را شاهد خواهیم بود. اگر جامعه مدنی در ایران درمعنای دقیق کلمه پا بگیرد، آنگاه اگر فردی در نقطهای دور افتاده، مثلا در روستاها اقدام خلاف قانون انجام دهد. بلافاصه نگاه مردم به او باعث خواهد شد که آن فرد به عمل خلاف قانون و اخلاق خود ادامه ندهد. بهگونهای که این نظارت اجتماعی باعث خواهد شد کسی کوتاهی در اقدامات محول شده بهخود نداشته باشد. درکشوری که جامعه مدنی درآن رشد کند، دیگر فردی اجازه انجام خلاف قانون و اخلاق بهخود نخواهد داد. بهگونهای که افراد سعی میکنند به یکدیگر کمک کنند زیرا بههم احتیاج دارند.
با این حساب نقش دولتها در توسعه جامعه مدنی چیست؟
در جوامع شهری این دولتها هستند که بهوسیله اجرای قوانین و اقدامات نهادهای نظارتی از بیقانونی جلوگیری میکنند. درچنین شرایطی دولت با اجرای قوانین و توسعه و دامنزدن به نظارت اجتماعی به توسعه جامعه مدنی کمک میکند. در اغلب جوامع جهان سوم، قانون بهدرستی اجرا نمیشود و عدم اجرای قانون برای افراد قدرتمند منافع بیشتری ایجاد میکند. در چنین جامعهای شهروندان چندان رابطهای با هم ندارند و اگر فردی بهعمل خلاف قانوی دست بزند، همسایه و حتی همکار او از اقدام وی باخبر نخواهد شد.درنتیجه اگر جامعه مدنی بهوجود آید که در آن جامعه، قوانین برای همه یکسان باشد، هیچگاه شاهد بیقاعدگی نخواهیم بود. امروز در همین شهرتهران مردم محل زندگی خود را به بالاشهر و پایینشهر تقسیم میکنند، به این علت که امکاناتی که در بالای شهر وجود دارد، برای محلههای پایین وجود ندارد. علت بهوجود آمدن بالا و پایین شهر چیست؟ علت آن عدم توجه شهرداران به توسعه مناطق پایین شهر است. واقعا پلیس در بالاشهر همان رفتاری را دارد که در پایین شهر دارد؟ علت اینکه جامعه مدنی نهادینه نمیشود این است که اجرای قانون توسط برخی مدیران بهدرستی صورت نمیگیرد. جامعه مدنی به فرهنگ اجتماعی باز میگردد. بهعبارت دیگر نقش مردم در توسعه جامعه مدنی، مانند نقش دولتهاست. کشورهایی که جامعه مدنی درآن رشد قابل توجه داشته، رئیسجمهور نمیتواند بر خلاف ضوابط عملکند. در جامعه قانونمند همواره مردم حامی دولت هستند اما اگر همان دولت برخلاف قوانین اقدامی انجام دهد، مردم در مقابل آن میایستند. دولتهای مردمی نمیتوانند برخلاف قانون عمل کنند. در یک جامعه مدنی دولتها باید در مقابل هر ساعت اجرای برنامه پاسخگو باشند. در جوامع مدنی کارکرد هر دولتی از پیش تعیین شده است و هیچوزیری برای دوران مسئولیت خود برنامهای تعریف نمیکند، بلکه برنامههای قبلی را بر اساس قانون انجام میدهند. درهیچ جای دنیا فردی مانند محمود احمدینژاد پیدا نمیشود که بگوید منخودم برنامه میریزم و خودم آن را اجرا میکنم.
نافرمانیهایی که گاه دیده میشود، چطور؟ چنین کاری در توسعه جامعه میتواند نقش ایفا کند؟
در کشورهای پیشرفته، زمانی که دولتها برخلاف قانون رفتار کنند، مردم به آنها از طرق مختلف میفهمانند که دولت باید کنارهگیری کند. در فرانسه قانونی تصویب شد که بر اساس آن اخراج کارمندان توسط کارفرما آسان میشد. بعد از تصویب این قانون مردم ایستادگی کردند تا بالاخره این قانون لغو شد. اما درکشورهای توسعه نیافته اعتراضی به این اقدامات نمیشود. نافرمانی یعنی اگر خلاف قوانین، رفتاری از سوی دولتها انجام شود، مردم باید در مقابل آن ایستادگی کنند تا همگان از مردم تا دولتمردان به اجرای قانون حتی قانونبد احترام بگذارند. اینکه مقام معظم رهبری همواره سخن از شایستهسالاری میگوید، دقیقا به این معنی است که قانون زیر پاگذاشته نشود.
پس اگر نافرمانی در چارچوب قانون صورت بگیرد، باعث قانونمند شدن دولتها خواهد شد؟
بله، اعتراض مردم برای اجرای قانون بهمعنی قبول نداشتن دولتها و لزوم استعفای آنها نیست. وزرا باید پاسخ دهند که چرا در اجرای برنامه کوتاهی شده و توسعه اقتصادی کشور با مشکلاتی روبهرو شده است. نافرمانی مدنی موجب رابطه خوب دولتها با ملت میشود. مردم مالیات میدهند و دولت نفت میفروشد. اگر من بهعنوان استاد دانشگاه، خوب تدرس نکنم و مالیات و دلارهای نفتی را حیف و میل کنم، دانشجویان حق دارند که کلاس من را ترک کنند و استاد دیگری انتخاب کنند که از اصول تدریس بهتری بهرهمند شوند. دراینجا نافرمانی بهمعنی جامعه ساختن و استفاده دقیق از مالیات و پول نفت است. بههمین علت است که مقام معظم رهبری هم به شایستهسالاری مدیریت منابع دولتی تاکید دارند. یک فرد آلوده را بایدکنار گذاشت وگرنه جامعه را با مشکل روبهرو خواهد کرد. باید خواست مردم که اجرای قانون است، اجرا شود نه فقط خواست مدیران مختلف دولتی.
در زلزله اخیر در غربکشور، شاهد بودیم که خود مردم کمکها را جمعآوری کرده و با دست خود به زلزلهزدگان تحویل میدهند. تحلیل شما از اینکه مردم تمایل دارند، شخصا کمکها را به آسیبدیدگان منتقل کنند، چیست؟
علتش این است که مردم سنوات گذشته را مشاهده کردهاند و از نوع خدماترسانی برخی نهادهای امدادرسانی رضایت ندارند و معتقدند که اگر خودشان به آسیبدیدگان کمکرسانی کنند، کمکها بهتر در اختیار مردم زلزلهزده قرارخواهد گرفت. این همه پتو و چادر در زلزلههای قبلی از مردم گرفته شد، آن اقلام کجا رفت؟ باید در ابتدا این اقلام در اختیار مردم قرار میگرفت و در مرحله بعدی به مردم گفته میشد که مثلا انبارهای هلالاحمر خالی شده و حال مردم باید به وظیفه خود عمل کنند. زمانیکه مردم میبینند یا فکر میکنند که فلان نهاد امدادرسان توانایی مدیریت بحران و رساندن یک چادر به مردم را ندارد، خود تصمیم میگیرند که امکانات اولیه را به آسیبدیدگان تحویل دهند. کسی پاسخگو نیست که چرا چادر کم است. چرا نهادهای خیریه در این زلزله اعلام میکنند که تنها به افراد تحت پوشش خود کمک خواهیم کرد؟ امروز مردم غرب کشور فریاد میزنند که ما تنها چادر میخواهیم، نهادهای امدادرسان در همین مورد نتوانستند بهدقت عمل کنند و همین موضوع برای ایجاد بیاعتمادی کافی است.
چرا در چنین شرایطی برخی مسئولان بهجای کمک کردن، بهمحل حادثه میروند و تنها به گرفتن سلفی بسنده میکنند؟
برای اینکه فردا اعلام کنند که ما بهمحل فلان حادثه رفتیم و امدادرسانی کردیم. از دانشگاههای مختلف پزشکی، پرستار فرستاده میشود که تنها اعلام شود ما هم در دوران ریاستمان بهفکر زلزلهزدگان بودیم.روانپزشک در ساعات اولیه چنین حادثهای، چه اقدامی میتواند انجام دهد؟ در24 ساعت اولیه بعد از هر زلزله باید در فکر خارج کردن مصدومان از زیرآوار بود. در این ساعت یک روانکاو یا روانشناس چه کاری میتواند، انجام دهد؟ این کارشناسان در روزهای بعد کارایی دارند، نه حالا. این موارد نشان میدهد که ما حتی با مدیریت بحران آشنا نیستیم. در همین شهر تهران سالنهایی که برای مدیریت بحران در نظر گرفته شده بود که در صورت بروز هر اتفاقی از آنجا بحران کنترل شود، اجاره داده شده است. آیا این اقدام شهرداری نباید پاسخی داشته باشد؟ جالب اینکه حتی بعد از رسانهای شدن این مورد، کسی حاضر به پاسخگویی نیست. بسیاری از افرادی که اکنون در محل زلزله کرمانشاه حضور دارند، تنها کارشان مصرف اقلام امدادی مانند غذاست که برای آسیبدیدگان ارسال شده است. سوال این است که چرا ما حاضر به قبول این نیستیم که با مدیریت بحران آشنایی نداریم؟
صادق زیباکلام با اعلام شماره حساب خود اعلام کرد که بهسمت آسیبدیدگان خواهد رفت. بعد اعلام کرد که حدود یکمیلیارد تومان بهحساب او پول واریز شده است. علت اعتماد به او چیست؟
چون صادق زیباکلام محبوب است و مردم اعتقاد دارند او میتواند بهتر از دستگاهها کمکهای اولیه مردم را به آنها برساند. کاش چنین کمکهایی خرج ساختن منازل محکم برای مردم این مناطق شود. دولت اعلام کرده که هم مقداری وام و هم مقداری کمک بلاعوض به مردم زلزلهزده کرمانشاه خواهد داد. سوال این است که مگر بانکها بدون ضامن وامی هم پرداخت میکنند؟ مردم زلزلهزده ازکجا ضامن بیاورند؟ باید کمکهای مردمی را بهسمت ساختوساز مسکن در این مناطق هدایت کرد. نه اینکه وام بدهیم که فلان ارگان خانه بسازد و چیزی شبیه مسکنمهر تحول دهد و امروز میبینیم این ساختمانها به چه وضعی درآمدهاند. من اعتقاد دارم که دولت اصلا کمک کردن برای ساختوساز این مناطق را رها کند. با این حجم کمکها مردم بخشی از خرابیها را خواهند ساخت. بیست روز دیگر تمام مسئولان از مناطق زلزلهزده خارج میشوند. بعد خود مردم باید با مصالح باقیمانده از خرابیها، خانه بسازند. دولت اعلام کرده600میلیارد تومان به مردم وام خواهد داد. مردمی که خانههایشان ویران شده، چگونه میتوانند وامها را پرداخت کنند؟ دولت تنها برای خیران مشخص کند که فلان روستا را بسازند، در آن صورت با کیفیت و سرعت بیشتر این مناطق ساخته خواهند شد.
شبکههای اجتماعی چه نقشی در این مورد داشتند؟
من اعتقاد دارم اگر عدم رسیدن چادر به زلزلهزدگان رسانهای شده بهعلت همین شبکههای اجتماعی در دست مردم است. اساسا عمق فاجعه زمانی مشخص شد که شبکههای اینترنتی وارد کار شدند و مردم ایران درک کردند که تا چه میزان درغرب کشور مشکل وجود دارد. رسانههای خبری مکتوب با محدودیت مواجهند. با روشن شدن عمق فاجعه در رسانهها بود که مقامات به محل حادثه رفتند و امدادرسانی قوت گرفت. از اینرو میتوان گفت در بم نیز اگر شبکههای اجتماعی فعال بودند، شاید رسیدگی به مصدومان آن حادثه بهتر اجرا میشد. باید از ظرفیت شبکههای اجتماعی بهعنوان یک موهبت استفاده کرد.
آرمان
تگ ها
زلزله کرمانشاه سرپل ذهاب حجازی علی دایی جردن باروز امره جان استقلال پرسپولیس بیژن حیدری کمیل قاسمی تیم فوتبال سیاه جامگان توماس باخ کیانوش رستمی صباح شریعتی مسعود مصطفی جوکار