نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
افزایش نرخ ارز در بازار ایران تقریبا همه ابعاد زندگی مردم و اقتصاد کشور را تحتالشعاع قرار داده است. یکی از تاثیرات مستقیم این نوسانات، بر گردشگری و افزایش سفر مردم کشورهای همسایه به ایران بود. در ابتدا این تغییرات ارزی مثبت به نظر میرسید و به گمان برخی، سقوط قیمت ریال باعث حضور بیشتر گردشگران خارجی به ایران میشد. در ادامه این روند یکی از کشورهایی که ایران به مقصد محبوب مردمش تبدیل شد عراق بود. از آن زمان تا کنون بخشی از مردم این کشور برای درمان و بخشی دیگر نیز برای تفریح و زیارت راهی کشور ما شدهاند. اما حضور آنها در شهرهای غربی و جنوب غربی کشور که هممرز با عراق هستند و همچنین شهرهای شمالی و زیارتی باعث مشکلاتی برای مردم این مناطق شده است. بر اساس گزارش روزنامه شرق، مردم جنوب غرب کشور (اروندکنار) میگویند که عراقیها هرچیزی دم دستشان باشد، میخرند. برنج، مرغ، گوشت و ماهی اقلام مورد نیاز آنهاست که از بازار خریداری میکنند و صاحبان سوپرمارکتها برای اینکه با دلار معامله کنند، از عرضه اقلام به مردم بومی خودداری میکنند. عراقیها آخر هفتهها پس از گشتوگذار در خوزستان، سوپرمارکتهای حاشیه اروندکنار را جارو میکنند و با خود به عراق میبرند. مردم این مناطق نگران کمبود مواد غذایی پروتئینی بهدلیل طمع برخی فروشندگان کالا هستند که نمیخواهند به مشتریان عرب خود «نه» بگویند. ساکنان حاشیه اروندرود از حضور این میهمانان خشنود نیستند. آنها از تفاوت قوانین در دو سوی مرز گله دارند. یکی از لنجداران منطقه اروندکنار گفته است: «چرا وقتی ایرانیان بدونگذرنامه در عراق بازداشت میشوند، چهار ماه باید در زندان بمانند، اما عراقیها بدون گذرنامه در خاک ایران تردد میکنند و حتی پس از سهروز حضور در ایران هم بازداشت نمیشوند؟» همچنین گزارشها از شهرهای شمالی کشور نیز حاکی از آن است که به دلیل حضور تعداد زیاد گردشگران عراقی قیمت اجاره و خرید مسکن و زمین در شمال به شدت بالا رفته است. از طرفی مغازهداران عرضهکننده موادغذایی یا خدمات گردشگری کارشان رونق گرفته اما در مقابل کارمندان این شهرها از بالاتر رفتن قیمت کالاهای اساسی و هزینههای زندگی اظهار نگرانی میکنند.
با اینکه مشکلات آخر هفته مردم جنوبی کشور کماکان وجود دارد اما حضور گردشگران عراقی علاوه بر منفعت اقتصادی برای کشور، مشکلات اجتماعی ناخوشایندی را هم در شهرهای توریستی و مذهبی ایجاد کرده است.
محمد قانعی، رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی به روزنامه شهروند گفته است: «در شهرهایی مثل مشهد و قم که زائر پذیر هستند، مراوده و مراجعه افراد غیرایرانی به خصوص عربهای عراق خیلی بیشتر مشهود است و باید بیشتر مراقب باشیم.» قانعی با اشاره به تصور توریستهای عراقی از سفر به ایران گفت: «نام ایران میان عراقیها بد مطرح میشود. این موضوع اگرچه بارها تکذیب شده و سخت از آن صحبت میشد اما حالا معتقدیم که باید نسبت به آن حساسیت ایجاد و دربارهاش صحبت کرد.» رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی با اشاره به طرح این مسئله در جلسات رسمی گفت: «متاسفانه نمیشود آشکارا با این مشکل برخورد کرد، چراکه مجبوریم سرمایهگذاری در بخش گردشگری را فعال نگه داریم.» هنوز چند روزی از اظهارات رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی در خصوص آسیبهای حضور گردشگران عراقی به این شهر نگذشته بود که روزنامه جمهوری اسلامی نیز در یادداشتی از رئیس کانون بسیج رسانه شهرستان چالوس، از وجود ناهنجاریهای اخلاقی در منطقه نوشهر، چالوس و کلاردشت که توسط گردشگران عراقی دامن زده میشود خبر داده و اعتراض این کانون را منعکس کرده است. علی درخشیدی به مسئولان منطقه هشدار داده که هرچه سریعتر از زیر پا گذاشته شدن مکارم اخلاقی– اسلامی در منطقه که به بهانه گردشگری صورت میگیرد و ناموس مردم را در معرض خطر قرار داده است جلوگیری کنند.
اردشیر اروجی، کارشناس گردشگری به آفتاب یزد گفت: «یکی از نکات مهم در بخش گردشگری، برند گردشگری کشورها است. برند گردشگری کشور ما هم برندی تاریخی- فرهنگی است و باید همچنان به همان صورت باقی بماند.» او افزود: «به قول معروف «حرمت امامزاده را متولی باید نگه دارد»، زمانی که متاسفانه برخی اظهاراتی را مطرح میکنند، در حقیقت راه را باز میکنند تا برند قدیمی ایران تغییر کرده و تصور دیگری راجع به آن ایجاد شود. در ابتدا این اتفاق در مشهد افتاد و بعد به تدریج به آبادان و خرمشهر و چنین مناطقی کشیده شد. حالا هم که صحبت از شمال کشور شده است.» اروجی میگوید: «فکر نکنم اوضاع به این شکل که در حال پخش شدن است، باشد. این موضوع به حیثیت و صنعت گردشگری کشور لطمه وارد میکند. ایرانیان از قدیمالایام انسانهایی فرهنگی و مهمان نواز بودند و هیچگاه به چنین مسیرهایی وارد نشدهاند.» همچنین این کارشناس گردشگری ارائه آمار در این خصوص را توسط برخی از فعالان صنعت گردشگری در جهت منافع شخصی آنها میداند. او گفت: «این افراد نباید با دامن زدن به این موضوعات به برند گردشگری ایران ضربه بزنند. چرا که این لطمه باعث نقطه ضعف گردشگری کشور میشود. شاید این افراد به دنبال تعطیلی خانهمسافرها و ویلاهای شخصی باشند تا مسافران را به سمت هتلهای خود سوق دهند.» یکی دیگر از کارشناسان گردشگری نیز درباره حضور مسافران عراقی در شهرهای ایران به آفتاب یزد گفت: «ما شاهد رشد فزایندهای از این گونه گردشگران در شهرهای زیارتی و تفریحی مانند مشهد و شمال هستیم. متاسفانه از سویی شاهد برخی پنهانکاریها در این موضوعات هستیم.» قاسم احمدی لاشکی، نماینده مردم نوشهر در مجلس شورای اسلامی نیز درباره اخبار منتشر شده از مشکلات اخلاقی مسافران عراقی در مناطق نوشهر، کلاردشت و چالوس به خبرنگار آفتاب یزد گفت: «من هم مانند سایر مردم این خبر را از طریق یکی از سایتها مشاهده کردم. پس نه آن را تایید و نه تکذیب میکنم.» او افزود: «این موضوع بسیار مهم است و قطعا باید بررسی و پیگیری شود. یقین میدانم که مردم بزرگ این منطقه که ارزشها برای آنها همیشه در اولویت بوده است اجازه چنین کاری را نخواهند داد و هیچ گاه ارزشها را فدای مباحث اقتصادی نخواهند کرد.» احمدی لاشکی تاکید کرد: «چون هنوز از صحت آن مطلع نیستم، این مسئله را از طریق دستگاههای مرتبط پیگیری خواهم کرد. اگر این مسئله حقیقت داشته باشد، حتما باید دستگاه نیروی انتظامی و اداره اطلاعات آنجا گزارشاتی از این موضوع داشته باشند.» نماینده مردم نوشهر در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: «از طریق فرماندار این شهرستان در حال پیگیری موضوع هستم و اگر این موضوعات صحت نداشته باشد یقینا نباید ما چنین اخباری را درج کنیم تا با روان مردم بازی شود و اگر هم این اتفاق افتاده باشد، باید دستگاهها به این مسئله که چرا تاکنون اقدامی نکردهاند پاسخگو باشند. درباره اینکه در روزهای آینده هم چه اقداماتی باید انجام داد با دستگاه قضایی این شهرستان صحبتهایی خواهد شد.»