نشر این خبر با یاد ناشر"سرزمین جاوید" شایسته است
جلوی بازگشایی مدارس را بگیرید
مسئولان و دانشآموزان سردرگم
مــردود شُـدیـد !
آغاز پاییز آموزش
سیاست زرد در شرایط قرمز
بازگشایی مدارس در شرایط کرونایی /نگرانیها و انتظارها
هیچ نقطه سبز کرونایی در کشور وجود ندارد
حکایت تلخی و شیرینی سال جدید تحصیلی
بازگشت به کلاسهای درس
جلوی بازگشایی مدارس را بگیرید
رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی از ستاد ملی مبارزه با کرونا خواست از بازگشایی حضوری مدارس در کلیه مناطق کشور جلوگیری کنند. متن نامه سرگشاده دکتر عباس آقازاده به شرح زیر است: وزیر آموزشوپرورش طی بیاناتی در اجلاس با مدیران مربوطه، اظهار داشتهاند که مدارس باید از شنبه ۱۵شهریور، بهطور حضوری بازگشایی شوند. این «دستور» جناب وزیر، با شرایط حاکم بر همهگیری ویروس کرونا و وضعیت« قرمز» بسیاری از مناطق کشور، همخوانی ندارد. به خطر انداختن جان میلیونها دانشآموز و آموزگار و خانوادههای ایشان، و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسئولین غیر مرتبط با امور بهداشتی، میتواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود. لذا از مسئولین ستاد ملی مبارزه با کرونا، جدا تقاضا میکنیم ضمن اعمال قاطعیت در اجرای فرامین بهداشتی و پروتکلهای ملی مبارزه با کرونا، از احتمال بازگشایی حضوری مدارس در همه مقاطع تحصیلی و در کلیه استانها و مناطق کشور، اکیداً جلوگیری بفرمایند.
زمان حضور دانشآموزان در هر کلاس
۳۵ دقیقه است
وزیر آموزش و پرورش ضمن معرفی امکانات نسخه جدید شبکه شاد درباره بازگشایی مدارس از روز شنبه گفت: هر جا بتوانیم، حضور با رعایت پروتکلها است و ۱۵ شهریور در همه مدارس اصل بر حضور است؛ اما در مدارسی که تعداد دانشآموزان بیشتر از پروتکل است ناگزیر هستیم تا دانشآموزان را گروه بندی کنیم و برخی در روزهای زوج و برخی روزهای فرد بیایند.به گزارش ایسنا، محسن حاجیمیرزایی در حاشیه آیین رونمایی از نسخه جدید شاد با بیان اینکه سال تحصیلی از ۱۵ شهریور آغاز میشود و به جد در تلاش هستیم، آمادگی لازم را برای این شروع باشکوه انجام دهیم گفت: همکارانم تمام وقت مشغول فعالیت هستند تا مدارس را آماده استقبال کنند.وی افزود: امروز از نسخه جدید شبکه «شاد» رونمایی میکنیم. شادِ جدید دارای ظرفیت و امکانات جدید است و معلمان میتوانند ارتباط زنده صوتی و تصویری با دانش آموزان خود داشته باشند.وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه امکان دریافت تکالیف و ارائه نظر درباره آن به شبکه شاد اضافه شده است گفت: ضمن اینکه امکاناتی چون حضور و غیاب، آزمون با کیفیت و تبادل تجربه با سایر معلمان نیز در این نسخه وجود دارد.حاجیمیرزایی ادامه داد: مطمئن هستم این محیط سازگار با کاربران است ضمن اینکه برای معلمان دورههای آموزشی پیشبینی کردیم و این قابلیتها در معرض عموم نیز قرار دارد.وی درباره نحوه حضور دانشآموزان در مدارس نیز گفت: اصل بر شرکت حضوری دانشآموزان است؛ ما سال گذشته دو سوم سال و محتوا را طی کرده بودیم اما امسال شرایط متفاوت است و دانش آموزان و معلمان باید در سال تحصیلی جدید با هم آشنا شوند.وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: هر جا بتوانیم، حضور با رعایت پروتکلها است و ۱۵ شهریور در همه مدارس اصل بر حضور است، اما در مدارسی که تعداد دانشآموزان بیشتر از پروتکل است ناگزیر هستیم تا دانشآموزان را گروه بندی کنیم و برخی در روزهای زوج و برخی روزهای فرد بیایند.حاجی میرزایی با بیان اینکه حضور دانشآموزان در هر کلاس ۳۵ دقیقه است گفت: زمانهای ساعات تدریس برای همه دروس حداکثر ۳۵ دقیقه است و تلاش میکنیم ساعت ورود و خروج متفاوت باشد تا تزاحم ایجاد نشود.وی با تاکید بر اینکه نیاز به همراهی خانوادهها برای تردد و ورود و خروج به مدرسه وجود دارد گفت: در این شرایط نمیتوانیم فرصتها را نادیده بگیریم و باید آموزش را تعقیب کنیم و در کنار آن از سلامت دانشآموزان مراقبت کنیم؛ اگر دانشآموزان آگاه باشند هم خود و هم خانوادهها رعایت میکنند.
هیچ مدرسه ای حق دریافت رضایت نامه
از والدین ندارد
اخیرا برگههای رضایت نامه ای در فضای مجازی منتشر و دست به دست میشود که در آن مدیر مدرسه از والدین خواسته مسئولیت سلامتی فرزندشان را برای حضور در کلاس درس در ایام کرونا بپذیرند و امضا کنند .علی باقرزاده، رئیس مرکز هماهنگی و حوزه وزارتی آموزش و پرورش در گفت وگو با ایسنا، در واکنش به این موضوع اظهار کرد: گزارشی به دست ما رسید که چند مدرسه در استان البرز اقدام به اخذ رضایت نامه کرده اند که به آنها تذکر داده شده است.وی افزود: مدرسه حق ندارد چنین رضایت نامه ای از اولیا اخذ کند. هیچ مدرسه ای حق ندارد چنین تعهدی از خانوادهها بگیرد. مدرسه همان مدرسه قبلی است و مدیر مدرسه در مقابل دانش آموز و سلامت وی بر اساس آنچه که با او سپرده شده مسئول است و باید مراقب باشد.باقرزاده با بیان اینکه خانوادهها نیز باید به فرزندانشان آموزشهایی بدهند که بتوانند در محیطهای پرریسک از خودشان محافظت کنند گفت: برخی تجهیزات بهداشت فردی باید توسط خانوادهها فراهم شود و بیاموزند که تا حد ممکن فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند. ما نیز از آن سو مدارس را ضدعفونی کرده ایم و مدارس نحوه ورود بچهها را به مدرسه مدیریت میکنند.وی افزود: اینکه بچهها با هم به مدرسه نیایند یا زنگ تفریح برای همه کلاسها متفاوت باشد و اینکه ساعت آموزش را به 35 دقیقه در هرکلاس کاهش داده ایم و تاکید کرده ایم کلاسها تهویه داشته باشد و پنجرهها باز شود از جمله پروتکلهایی است که باید رعایت شود. اگر تعداد دانش آموزان زیاد بود با گروه بندی به روشهای مختلف از تجعمات حفاظت نشده پیشگیری میشود. مسیر خانه تا مدرسه را نیز باید خانواده و نهادهای دیگر مراقبت کنند.رئیس مرکز هماهنگی و حوزه وزارتی آموزش و پرورش در پاسخ به اینکه با این اوصاف تکلیف آموزش بر حسب سناریوهای سه گانه و شرایط زرد و قرمز چه میشود و همه باید به مدرسه بروند؟ گفت: برنامههای تلویزیونی برای همه در همه شرایط پخش میشود و شبکه شاد برقرار است. وقتی زمان آموزش از 100 دقیقه به 35 دقیقه کاهش مییابد معنایش این است که روی برخی عناوین مهم پایه ای مقاطع تحصیلی متمرکز میشویم و مابقی در قالب آموزشهای تکمیلی ارائه میشود.باقرزاده ادامه داد: ضمن آنکه خانوادهها باید بیش از گذشته در کنار فرزندان خود و آموزش و پرورش باشند تا از افت کیفیت آموزش جلوگیری کنند.
چرا رعایت پروتکلهای ضدکرونا در مدارس
ممکن نیست؟
پس از هفتهها تاکید بر اجرای بخشنامه آموزش و پرورش که در آن منطقههای آموزشی را از نظر گسترش بیماری کرونا به سه بخشِ سفید، زرد و قرمز تقسیم کرده و قرار بود آموزشها حضوری، نیمه حضوری و غیر حضوری باشند، ناگهان چهارشنبه وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد که همه مدرسهها و در همه منطقهها از شنبه بشکلِ حضوری بازگشایی میشوند! این خبر همه را در شوک فرو برده و با توجه به پایان یافتنِ هفته و تعطیلی روزنامهها از سویی و اندک بودن زمان تا روزِ بازگشایی – دو روز- فرصت گفت و گو و سبک- سنگین کردن این تصمیم در گستره عمومی را از جامعه گرفت!
به گزارش مردم سالاری آنلاین، جدای از این موضوع، در طول تابستان مدیران مدرسه با فشارِ منطقههای آموزشی، همه توش و توان خود را برای سه رویکرد بازتاب یافته در بخشنامه وزارتی گذاشته و تلاش میکردند تا به فراخور سال کرونایی، بستر آموزشهای حضوری، نیمه حضوری و مجازی را برای آموزشی کم آسیبتر فراهم کنند. اعلام بازگشایی مدرسه مدیران مدرسهها را نیز غافلگیر کرده و کم وبیش در گرفتن تصمیمهای سازمانی در حوزه مدیریتشان زمینگیر کرده است. در هنگام تهیه این گزارش «عباس آقازاده» رئیس مجمع سازمان نظام پزشکی نیز از ستاد ملی مبارزه با کرونا خواست که جلو بازگشایی مدرسهها را بگیرد و تاکید کرد که این ستاد از جان میلیونها دانش آموز دفاع کند!
گرچه فرصتِ بررسی بیشتر، ژرفتر و موشکافانهترِ این تصمیمِ خطرخیز برای جانِ دانش آموزان، خانوادهها، آموزگاران و کادر مدرسه- که در کل بیش از 40 میلیون تن را در برمیگیرد- از سویی و پیامدهای آموزشیِ آن از دیگر سو وجود ندارد اما بر آن شدیم که دستکم دیدگاه چند فرهنگی در این زمینه را بشنویم و آن را بازتاب دهیم. امید است زمینه هر چند اندکی برای وارسی چنین تصمیمی فراهم شود.
چطور پروتکلها را اجرا کنیم؟!
صفیه بسیم معاون یکی از دبیرستانهای پر جمعیت کرج میگوید: بیگمان تدریسِ حضوری لازم است و در برخی پایهها مانند دبستانیها و سالهای تغییر مقطع از دبستان به دور اول متوسط و دور اول به دور دوم، لازمتر و ضروریتر، ولی با کدام امکانات؟ با کدام بودجه؟ با کدام زیرساخت؟ با کدام برنامه ریزی؟ با کدام پشتیبانی؟ برای نمونه مدرسه ما دو شیفت است و هر شیفت 21 کلاس دارد و آمارِ جمعیت هر کلاس بطور متوسطه 35 نفر است، حالا بفرمایید در وضعیت زرد چطور پروتکلها را اجرا کنیم؟ چرا و چگونه خانوادهها را قانع به فرستادنِ بچههایشان به مدرسه کنیم؟ چگونه دانش آموزان را تشویق به حضور نماییم؟ فرادستان فقط برنامه تدوین و تحویل میدهند با اجرا کردنش را کاری ندارند! واقعا چرا چنین است؟ ما هرچه فکر میکنیم نمیتوانیم پاسخ این پرسش را بدهیم که اگر کسی در این شرایط آسیب دید، چه کسی پاسخگو خواهد بود؟ نمونه ای دیگر را خدمتتان عرض کنم: چهارشنبه در دبیرستان ما آخرین امتحان شهریور برگزار شد، حتی صندلیها همچنان در سالنِ امتحانات هستند، آنوقت بالادستیها خواستهاند که شنبه صبح کلاسها دایر باشند! ضدعفونی کردن پیشکش! نیروی خدماتی نداریم که دبیرستان را نظافت کند! حالا شما بفرمایید پروتکلها چقدر قابل اجراست!؟ تلویزیون، مدرسهها را درحال ضدعفونی کردن نشان میدهد و ما مثل بچهای که تبلیغات تلویزیون را میبیند و حسرت خوردن چیزهای خوشمزه را دارد، فقط میگوییم خوش به حالشون، مگر اینها چندتا نیروی خدمتگزار دارند؟ اصلا نیروی خدماتی هم هیچ، پول مواد ضد عفونی کننده را از کجا آوردهاند؟
خانوادهها اعتماد لازم را به نهاد آموزش ندارند
زهرا علی اکبری، کارشناس آموزش در این باره به ما گفت: بازگشایی مدارس در دوران کرونا نه در ایران بلکه در سراسر جهان، چالشی مهم و نگرانکننده شده است. برخی از کشورها که از نظام آموزشی نوین و اوضاع اقتصادی بهتری برخوردارهستند براحتی پس از بررسیهای گسترده و همه جانبه، توانستند تصمیمات لازم را برای شروع فعالیتهای آموزشی و پرورشیِ مدارس بگیرند؛ برونداد آن بررسیها تاکید بر آموزش حضوری است. طبیعی است زمانیکه دولتی اختیارات و بودجه لازم را برای تجهیز مدارس و اطمینان به خانوادهها داشته باشد، میتواند تصمیم به بازگشایی حضوری مدارس بگیرد، چرا که اعتمادِ خانوادهها را به همراه دارد. درحقیقت اخذ سیاست آموزش حضوری در جوامعی میتواند بدون اضطراب انجام بگیرد که خانوادهها به سیستم آموزشی آن کشور اعتماد داشته و در این سیاست و تصمیم مشارکت کنند. اما متاسفانه در کشور ما به دلایل متعدد از جمله مشکلات اقتصادی، عدم تجهیز مدارس و نظام آموزشی نابلد و ... خانوادهها اعتماد لازم را به نهاد آموزش ندارند. درباره بازگشایی مدرسهها یکی از ابهامهای مهم این است که کدام مدرسه در کشور تراکم دانش آموزی ندارد و یا امکانات بهداشتی آنقدر به وفور دارند که منِ خانواده اعتماد کنم و فرزندم را به مدرسه بفرستم.
وی ادامه داد: از طرفی آموزشِ مجازی نیز با پرسشهایی همراه است. آیا در همین شهر تهران، پایتخت کشور که کلانشهر محسوب میشود، تمامی خانوادهها امکان استفاده از چنین آموزشی را دارند؟ خانوادههایی هستند که هم دلشان برای سلامتی فرزندشان در تب و تاب است و هم آموزش مجازی را دسترسی ندارند. یادمان رفته که حق آموزش در قانون اساسی این کشور رایگان است؟ یادمان رفته که در حاشیه شهر چه میگذرد و با این اوضاع کرونا و وضعیت اقتصادی، چه تعداد بازمانده از تحصیل خواهیم داشت؟ بپذیریم که آموزش و پرورش به تنهایی نمیتواند این بار مسئولیت را به سرانجام برساند، بایستی دولت و نهادهای دیگر وظایف خود را انجام دهند. نیابد در چنین شرایطی که یکی از مسائل اصلی جامعه، دانش آموزان و بازگشایی مدارس شده است، متولیان امر توپ را در زمین دیگری بیندازند و خانوادههای را نگران تر کنند. سخت است که خانواده هم دغدغه اقتصاد نامیزان و نامطلوب را داشته باشد و هم دغدغه آموزش فرزندانش را!
بودجه و نیرو برای ضدعفونی مدارس نداریم
نسرین محمدباقری، دبیر ریاضی هم میگوید: آقای وزیر، حضور دانش آموزان را روز شنبه در مدرسه الزامی میداند. رئیس حوزه وزارتیاش، از خانوادهها میخواهد روز شنبه قبل از رفتن به مدرسه با معلم یا کادر مدرسه تماس بگیرند! در حالی که ستاد کرونا نگران شیوع کروناست و از سرعت بالای انتقال ویروس خبر میدهد، وزیر از مطالعات و تحقیقاتی خبر میدهد که باز شدنِ مدارس سهمی در افزایش یا کاهش کرونا ندارد! به اعتقاد آقای وزیر همان طور که عزاداریها با رعایت مقررات برگزار شد، آموزش نیز باید دنبال شود! جناب وزیر در حالی با اطمینان از رعایت سختِ پروتکلها میگوید که مدیران مدارس از نداشتن بودجه برای ضدعفونی و کمبود نیروی خدماتی گلایه دارند. آقای وزیر! مدارس ایران فقط چند مدرسهای نیست که در تلویزیون نمایش داده میشود! مدرسه محل خدمتِ من ساختمانی است چهار طبقه و فقط یک نیروی خدماتی دارد! چطور یک نفر میتواند از پسِ ضدعفونی کردن مدرسه، آن هم چندین بار در طول روز برآید!؟ آیا همه دانش آموزان در بدو ورود به مدرسه تب سنجی میشوند؟ آیا مطمئن هستید هیچ معلم و دانش آموزی ناقل بیعلامت نیست؟ آیا سلامت دانش آموزان و معلمان را تضمین میکنید؟ بحث حضور دانش اموزان در مدارس، بحث شاد نیست که با تعریف و تمجید فراوان درصورت بروز کاستی، معلم خود به فکر چارهاندیشی و روشهای جایگزین باشد. صحبت از جان فرزندان این کشور است. داغ شهدای حوزه سلامت تازه است، داغ شهدای دانش آموز و معلم را اضافه نکنید!
تصمیم ناگهانی وزیر را نمیتوان هضم کرد!
نرگس ملکزاده، یکی از کادرهای آموزشی، در مدرسهای در شهرستانهای استان تهران هم میگوید: پیش از هر چیز باید تاکید کرد که همه معلمان و مدیران و معاونان به این نتیجه رسیدهاند که آموزش حضوری از هر نظر بهتر از شکلهای دیگر آموزش است اما تصمیم ناگهانی وزیر را هیچ جور نمیشود هضم کرد! اگر قرار بود که در آخر به این نتیجه برسند که همه مدرسهها حضوری باشند پس چرا آن همه بخشنامه و فشار و کار را به مدرسهها و مدیران تحمیل کردند؟ باور کنید که من چندین روز وقت گذاشتم تا برای وضعیتِ زرد برنامه نوشتم! با توجه به تعدد معلم و درسها در دورههای اول و دوم متوسطه، نوشتنِ چنین برنامهای بسیار بسیار دشوار بود و هست! ما سه-چهار برنامهی گوناگون برای این وضعیت نوشتیم تا اگر سناریوهای مختلف را پیش رو داشتیم، برنامهاش در دسترس باشد. حالا ناگهان تصمیم به این شکل شد! ما توان بسیار زیادی در راستای بخشنامه وزارتی برای وضعیت زرد و قرمز صرف کردیم و اکنون میگویند مدرسهها در هر شرایطی شنبه باز است. از اینها بدتر این که مسئولان تاکید میکنند که وظیفه مدیران است که خانوادهها را برای آوردن بچههایشان به مدرسه قانع کنند! چراکه آمدن و نیامدنِ بچهها به مدرسه در اختیار خانواده است! پرسش مهم این جاست که معلمی که در مدرسه حضور دارد مطمئنا وقتی برای آموزش دانش آموزانی که به اختیار خانوادهها به مدرسه نمیآیند، نخواهند گذاشت. این سردرگمی که خودشان دچارش شدهاند و ما را هم گرفتارش کردهاند، واقعا سردرگمیِ کلافه کنندهای است! یک تصمیم قاطع باید بگیرند. یا مدرسه باید باز باشد یا تعطیل! به نظر من آمدن و نیامدنِ بچهها را به عهده خانوادهها گذاشتن، کار مدرسهها را بسیار پیچیدهتر کرده و میکند!
ستاد مبارزه با کرونا کجاست؟
فروغ تیموریان، دبیر جامعه شناسی دبیرستانهای تهران هم میگوید: فقط باید تاسف خورد به حال وزارتخانهای که جان کارکنانش برایش اهمیتی ندارد و براحتی تصمیمی میگیرد که میتواند سالها اثر آن را در خانوادهها و نسلهای متمادی باقی بماند. آیا بهتر نبود مسئولین امر توجه خاصتر و بهتری در این مورد میگرفتند که مثل همیشه عملکرد ضعیف وزارت اموزش و پرورش در بین وزارتخانههای دیگر به چشم نیاید!؟ گرچه در این میان ما معلمان باید بیشترین گله را از وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا بکنیم که شما در کدام جهت این تصمیم قرار دارید؟ آیا شما نیز مسئولیت جان افراد را بر عهده ندارید؟ با علم به اینکه مدارس هیچ تجهیزاتی برای ایجاد پروتکلهای سخت بهداشتی ندارند حتی درتهران، آیا فرزندان خودتان را به مدرسه خواهید فرستاد؟ آیا در بین اقوام شما هیچ معلمی با بیماری زمینه ای وجود ندارد؟ پس چطور وزیر محترم بهداشت سکوت کرده است و هیچ اظهار نظری نمیکند؟ کاش کسی بود و صدای معلمین را میشنید!
مردم سالاری
مسئولان و دانشآموزان سردرگم
آفتاب یزد- گروه اجتماعی: امروز مدارس سراسر کشور بازگشایی شد و به جرات میتوان گفت این متفاوتترین بازگشایی مدرسه در طول سالهای گذشته است، مدارسی که بدون جشن نیکوکاری و یا حتی زنگ آغاز سال تحصیلی بازگشایی شدند و حالا دانشآموزان از ترس جانشان مجبورند فاصله یک و نیم متری را با سایر همکلاسی هایشان رعایت کنند. با اینکه به گفته رئیس جمهور «فاصلهای بین جان و یادگیری و آموزش وجود ندارد»، اما این موضوع چیزی از متفاوت بودن این سال تحصیلی کم نمیکند! آغازی متفاوت که دست آموزش و پرورش را زیر سنگ کرونا قرار داده است. با این حال همچنان ابهامات بسیاری در خصوص حضوری شدن ناگهانی مدارس وجود دارند که مسئولان آموزش و پرورش تا کنون در مورد آن پاسخگو نبوده اند.
>آغازی متفاوت
اصرار مسئولان وزارت آموزش و پرورش بر حضور دانشآموزان در اولین روز بازگشایی مدارس، با واکنشهای مختلفی همراه شده است. در حالی که از مدتها قبل مسئولان وزارت بهداشت و فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، نسبت به وضعیت کرونا در فصل پاییز ابراز نگرانی کرده و اصرار بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در سطح جامعه داشتند، اما حالا مسئولان وزارت آموزش و پرورش،
بر حضور دانشآموزان در اولین شنبه سال تحصیلی جدید که پیش از موعد اتفاق افتاده است، اصرار دارند. وزیر آموزش و پرورش، در آخرین اظهار نظر خود، گفته بود:« حضور دانشآموزان در مدارس با هماهنگی وزارت بهداشت بوده است!» این در حالی است که مقامات ارشد وزارت بهداشت، از چند روز قبل و به دنبال انجام مسافرتهای تعطیلات
پشت سر گذاشته، بیان کردند که ترکشهای این سفرها ظرف روزهای آتی خودنمایی خواهد کرد و این یعنی اینکه باید این روزها، بیشتر از ایام گذشته نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و ترددهای
غیر ضروری در سطح جامعه، حساس باشیم.
در اولین واکنش به بازگشایی مدارس با حضور دانشآموزان، عباس آقازاده رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی، در نامهای سرگشاده به ستاد ملی مبارزه با کرونا، درخواست کرد از جان میلیونها دانشآموز دفاع کند. وی در این نامه عنوان داشته است که «دستور» جناب وزیر، با شرایط حاکم بر همهگیری ویروس کرونا و وضعیت «قرمز» بسیاری از مناطق کشور، همخوانی ندارد. به خطر انداختن جان میلیونها دانشآموز و آموزگار و خانوادههای ایشان، و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسئولین غیرمرتبط با امور بهداشتی، میتواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود.
اصرار مسئولان وزارت آموزش و پرورش برای حضور دانشآموزان در مدارس، قدری تعجبآور است. زیرا، در سالهای گذشته نیز که همه چیز عادی بود، اغلب مدارس با مشکلاتی برای شروع سال تحصیلی مواجه بودند اما اینکه در شرایط کرونایی چرا اصرار بر حضور دانشآموزان در مدارس است، سوالی است که مسئولان وزارت آموزش و پرورش باید پاسخ بدهند.
سعید نمکی وزیر بهداشت، به عنوان متولی سلامت جامعه، در واکنش به بازگشایی مدارس و حضور دانشآموزان در کلاسهای درس، عنوان داشته که هر جا ببینیم سلامت بچهها تهدید میشود، ورود
خواهیم کرد.
همچنین، علی رضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، وضعیت پایتخت را با توجه به حجم سفرها و جمعیت شناور آن، نگرانکننده عنوان کرده است. او گفته است:« بالغ بر ۱۴ میلیون و
۸۰۰ هزار نفر در استان تهران سکونت دارند. از طرفی پدیده سکونتهای غیر رسمی در استان بسیار شایع است، به طوری که ۱۲ تا ۱۳ درصد شهروندان در سکونتگاههای غیر رسمی زندگی میکنند، این افراد وضعیت بهداشتی ضعیفی دارند و کنترل بیماری در این مناطق به مراتب سختتر است.»
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، گفت: روزانه
۸۵۰ هزار نفر از مترو و ۸۰۰ هزار نفر از اتوبوس استفاده میکنند و حدود ۷۵ هزار تاکسی تحت پوشش اتحادیه تاکسیرانی مشغول به خدمترسانی هستند. یکی از دلایلی که نگرانی بازگشایی مدارس را دوچندان میکند، افزایش استفاده از وسایل حمل و نقل
عمومی است.»
>چرخشی 180 درجه ای
تنها ۲ روز بعد از آخرین نشست خبری مجازی وزیر آموزش و پرورش که در آن وی بسیار مطمئن و قاطع اعلام کرد که کلاسهای درس در مناطق قرمز از جمله تهران به صورت مجازی برگزار خواهد شد، در جلسه هیئت دولت و در چرخشی ۱۸۰ درجهای به یکباره رسما اعلام کرد که در فرآیند بازگشایی مدارس، همه دانشآموزان باید در روز شنبه ۱۵ شهریور سر کلاسهای درس حاضر شوند و سال تحصیلی ۹۹ را به صورت حضوری آغاز کنند.
حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش، روز پنجشنبه و در جریان رونمایی از نسخه جدید شبکه شاد درباره بازگشایی مدارس از روز شنبه گفت: «روز شنبه ۱۵ شهریور همه مدارس با حضور دانشآموزان بازگشایی خواهد شد اما در مدارسی که تعداد دانشآموزان بیشتر از پروتکل است ناگزیر هستیم تا دانشآموزان را گروهبندی کنیم و برخی در روزهای زوج و برخی روزهای فرد بیایند.»
این دستور در شرایطی صادر شده است که نه معلمان و نه والدین دانشآموزان، هیچ کدام به درستی نمیدانند با شرایطی که وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده میتوان کلاسهای درس را دوباره برقرار کرد!؟ معلمان میگویند تنها دستور العملی که درمورد بازگشایی مدارس به دست آنها رسیده به چند اطلاعیه مبهمی محدود میشود که از روی شبکه شاد برای آنها ارسال شده است. برای مثال در یکی از این اطلاعیهها آمده است:« آموزش صرفا غیر حضوری در همه دروس مختص شرایطی است که تعطیلی مطلق یک استان، منطقه یا مدرسه، با اعلام هشدار و تصریح وزارت بهداشت، الزامی اعلام شود.مدارس جز در مواردی که ستادهای ملی و استانی حضور دانشآموزان را ممنوع کرده و یا به تعبیری شرایط را پرخطر تلقی و اعلام تعطیلی میکنند باز است.»
در اطلاعیه دیگری هم آمده است:« تقسیمبندی دانشآموزان یک کلاس با توجه به مساحت کلاس به گونهای است که حداقل فاصله یک متر مطابق با پروتکلهای بهداشتی رعایت گردد. تقسیم روزهای حضور در مدرسه نیز باید به این صورت باشد که یک گروه ۳ روز و گروه دیگر
۲ روز به صورت هفتگی و چرخشی سرکلاسها حاضر شوند. این رویه در مدارس روستایی مختلط به صورت یک روز دختران و یک روز پسران خواهد بود. مدارس زیر ۳۰ و ۵۰ نفر تشکیل شود. مدیریت زنگهای تفریح با تقسیم حضور دانشآموزان در حیاط مدرسه به صورت کلاسی در ساعات جداگانه باید صورت گیرد. ساعت تعطیلی در مدارس دو نوبته با در نظر گرفتن فاصله زمانی مناسب تا مهیا شدن مدرسه برای حضور دانشآموزان شیفت دوم به اینصورت خواهد بود که تعطیلی
شیفت اول ساعت ۳۰/11و شروع شیفت دوم ساعت ۱۳ میباشد.»
در این اطلاعیه در مورد زمان حضور دانشآموزان در کلاسهای درس هم آمده است: «حداکثر ساعت آموزشی در هر زنگ برای پایههای اول و دوم ۲۵ دقیقه و برای پایههای سوم تا ششم ۳۰ دقیقه، سایر پایهها ۳۵ دقیقه و فاصله بین زنگها ۱۵ دقیقه خواهد بود.» نکته جالب دیگر این اطلاعیه به تاکید بر استفاده از پتانسیل اولیای دانشآموزان برمی گردد که در آن گفته شده است:« مدیران مدارس باید از ظرفیت همکاری اولیای توانمند جهت ضد عفونی کلاس و میزها بعد از هر زنگ و در فاصله زنگهای تفریح استفاده کنند!»
>استیصال خانواده ها
مشاهدات نشان میدهد ابهامات به وجود آمده در این خصوص و همچنین تغییر موضعها والدین و معلمین را سردرگم و کلافه کرده است. در همین حال، خانوادههای زیادی حاضر نیستند فرزندان خود را به مدرسه بفرستند و اصرار دارند که سال تحصیلی جدید غیر حضوری باشد. این در حالی است که بر همگان روشن است در مدارس دولتی به ویژه در مناطق پائین شهر که جمعیت در کلاسهای درس بیشتر از حد معمول است، کنترل وضعیت بهداشتی تقریباً صفر است؛ زیرا حجم زیاد دانشآموز و شلوغی کلاسها، این اجازه را به مسئولان مدرسه نمیدهد که توان کنترل بچهها را داشته باشند. مدارسی که در تامین هزینههای خود مانده اند، چگونه میتوانند نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و تهیه ماسک و محلولهای ضد عفونی و…، اقدام کنند.در همین حال، با موج دوم کرونا، به یکباره میزان ابتلای کودکان به این بیماری افزایش یافت و تمامی ذهنیتهای قبلی از اینکه« بچهها کرونا نمیگیرند»، رنگ باخت. حالا، بچهها نیز به عنوان عامل انتقال بیماری و ناقل ویروس شناخته میشوند.
اما در این بین چند نکته قابل تامل نیز وجود دارد، اول اینکه آموزش و پرورش از خانوادههایی که در مناطق زرد و قرمز هستند خواسته در این چند روز با مدرسه فرزندانشان در تماس باشند و از آنها کسب اطلاع کنند که در صورت گروه بندی، چگونه و چه روزهایی به مدرسه بروند. تا جایی که رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش اعلام کرده است که خانوادهها صبح روز شنبه، قبل از حرکت به سمت مدرسه، با معلم یا مدرسه فرزندشان تماس بگیرند و کسب اطلاع کنند که به مدسه بروند یا خیر! از طرف دیگر طبق آخرین مصوبات باید دانشآموزان حتما با رضایتنامه مکتوب در روز اول در مدرسه حاضر
شوند! در رضایتنامه مذکور قید شده است که والدین مسئولیت
رفت و آمد و خطرات احتمالی در مورد سرایت و ابتلا به بیماری در طول دوره حضور در کلاس را بر عهده دارند! اینجاست که به مدیریت فشل آموزش و پرورش کشورمان پی میبریم چرا که در چنین شرایطی از قبول مسئولیت سر باز زده و این نشان میدهد نه تنها توانایی بازگشایی مدارس چه به صورت حضوری و چه به صورت آنلاین را ندارد بلکه مسئولیت خود را تمام و کمال بر دوش اولیاء میاندازد و بر این باور هستند که چه دانشآموزی افت تحصیلی داشته باشد و چه به بیماری کرونا مبتلا شود، در هر حالتی والدین مقصر هستند!
>مسئولین به دنبال ایمنی گلهای هستند
محمد رضا نیک نژاد، کارشناس آموزشی در خصوص عدم هماهنگیهای صورت گرفته در بازگشایی مدارس به آفتاب یزد گفت:
« به نظر من مسئولین خودشان سر در گم هستند و همه را هم
سر در گم کرده اند. علی رغم گفتههای مدیران دولتی به نظر میرسد
مسئولین در پی ایمنی گلهای هستند و تعداد کشته شدگان و مبتلایان اصلا اهمیتی برای آنها ندارد. مسئولین مشخص است که اصلا اخلاق را در این زمینه در نظر نگرفتهاند و تنها به ایمنی گلهای فکر میکنند.»
او در ادامه افزود:« مسئولین آموزش و پرورش ماه هاست که همه را سر کار گذاشته اند، چون در ماههای گذشته بخشنامهای را به مدارس ارسال کرده بودند که در آن یک سری پروتکلهای آموزشی و بهداشتی وجود داشت و چون یک آئین نامه بود و عموما از متنهای خارجی جمعآوری شده بود، راهکاری بود که میتوانستیم آموزش را بر پایه
آن برنامه ریزی کنیم. در این بخشنامه مناطق به 3 رنگ زرد، سفید و قرمز تقسیمبندی شده بودند و با کمی دقت و بازبینی میشد
برنامه ریزی درستی بر پایه آن انجام داد. برنامه ریزی روزانه برای مدارس کار
بسیار سختی است و شرایط کرونا این موضوع را برای اولیاء مدرسه سختتر کرده بود با همه این اوصاف همه کادر مدرسه با تلاش فراوان تا امروز برنامه ریزی برای خودشان انجام داده بودند؛ اما در نهایت تعجب به یکباره مسئولین چهارشنبه بعد از ظهر اعلام میکنند که از شنبه مدارس باید باز گشایی شوند! این در شرایطی است که رسانهها نسبتا دیگر دسترسی ندارند که بخواهند به این موضوع بپردازند و در واقع به نوعی همه را در یک شرایط کیش و مات قرار میدهند و میگویند همه باید به مدرسه بیایند! این یک ساختار برنامه گریز و فشل است که اصلا نمیتوان اسمی روی آن گذاشت.»
این کارشناس آموزشی تاکید کرد:« این کار همه برنامه ریزی مدارس را به هم زد و حالا هیچ کس برنامه ریزی برای حضور دانشآموزان ندارد. در یک مثال ساده سرویسهای مدارس هر سال با شرایط خاصی اقدام به فعالیت میکردند اما الان هیچ ساماندهی برای آنها صورت نگرفته است چون مدارس فکر میکردند که آموزش آنلاین است. اینها همه شکاف بین مردم و مسئولین را بیشتر میکند و نتیجه دیگری
در پی ندارد! همه مستاصل هستند چون هیچ برنامه ریزی برای حضور دانشآموزان در مدارس صورت نگرفته و حالا معلوم نیست باید چه کرد! استیصال در حال حاضر تنها مربوط به اولیاء دانشآموزان نیست، اولیاء مدرسه نیز مستاصل هستند و وقتی مستاصل باشند معلوم است که نمیتوانند مدیریت درستی داشته باشند! مشخص نیست مسئولان به دنبال چه هستند، خودشان سر در گم هستند و بقیه را هم
سر در گم کرده اند.»
جان دانشآموزان در خطر است و به واسطه آن جان خیلی از شهروندان کشورمان که فرزند دانشآموز دارند هم در خطر است، آیا هدف از بازگشایی مدارس ایمنی گلهای است؟ این سوالی است که مسئولین باید به آن پاسخگو باشند!
مدارس ایران، امروز در فضای پر از ابهام و سردرگمی والدین و دانشآموزان بازگشایی شدند «اول مهر» در نیمه شهریور کرونایی!
گروه جامعه: سال تحصیلی 99-98 برای بسیاری با تعطیلی طولانی و شرایط مبهم و نامعلوم حاصل از شیوع کووید19 جزو سالهای عجیب تحصیلی بود که شاید با تعطیلی مدارس در زمان جنگ 8 ساله میان ایران و عراق قابل مقایسه باشد. با این حال آنچه این شرایط خاص را قابل تحمل میکرد، امید به موقتی بودن آن بود و البته این که اگر هم شرایط کرونایی ادامه یابد، تعطیلات تابستانی فرصتی برای مسئولان است تا تدبیری برای زمان بازگشایی مدارس و دانشگاهها بیندیشند؛ اتفاقی که به نظر چنان که باید نیفتاده و در آغاز بازگشایی مدارس که امسال از 15 شهریور ماه رقم خورده است، بسیاری از والدین و دانشآموزان سرگردانند.
وزیر آموزش و پرورش در نشست خبری اخیرش اعلام کرد که جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد و درباره حضور در مدرسه از روز شنبه و جزئیات آن خود مدارس به خانوادهها اطلاعرسانی خواهند کرد، زیرا وضعیت مناطق مشابه نیست. طی چند روز اخیر، شاهد اعلام تصمیماتی در وزارت آموزش و پرورش بودیم که با شیوهنامه ابلاغی این وزارتخانه برای بازگشایی مدارس مغایرتهایی داشت؛ در این شیوهنامه اعلام شده بود که آموزش دانشآموزان در مناطق قرمز به طور کامل غیرحضوری، در مناطق زرد نیمه حضوری و در مناطق سفید حضوری و عادی خواهد بود. اما در آخرین اظهارات مطرح شده از سوی مسئولان بر حضور دانشآموزان در تمام مدارس در روز ۱۵ شهریور ماه تاکید میشود. با این حال آموزش و پرورش از خانوادههایی که در مناطق زرد و قرمز هستند خواسته در این چند روز با مدرسه فرزندانشان در تماس باشند و از آنها کسب اطلاع کنند که در صورت گروهبندی، چگونه و چه روزهایی به مدرسه بروند. تا جایی که روز پنجشنبه نیز رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش اعلام کرد که خانوادهها صبح روز شنبه قبل از حرکت به سمت مدرسه، با معلم یا مدرسه فرزندشان تماس بگیرند و کسب اطلاع کنند که به مدسه بروند یا خیر! روندی که بی برنامگی در زمینه بازگشایی مدارس را بیش از پیش نشان میدهد و البته به سرگردانی بیشتر دانشآموزان انجامیده است.
به گفته حاجی میرزایی در همه مدارس سراسر کشور اصل بر برگزاری حضوری است مگر اینکه رعایت پروتکلها تحت هیچ شرایطی امکانپذیر نباشد. برنامهریزیهای جزئی به مدارس واگذار شده که متناسب با وضعیت تصمیمگیری میکنند و فعالیت آموزشی را آغاز میکنند.
در چنین شرایطی بسیاری از والدین در شبکههای اجتماعی، از بلاتکلیفی خود نوشتهاند و این که حاضر نیستند در چنین شرایطی فرزندانشان را به مدرسه بفرستند. یکی از والدین، تصویر پیامی از مدیر مدرسه فرزندش را بازنشر کرده است که عملا مسئولیت حضور فرزندان در مدرسه را بر دوش والدین میداند و اعلام میکند که مدرسه هیچ مسئولیتی در قبال ابتلای احتمالی فرزندان و معلمان به کرونا بر عهده نمیگیرد؛ پیامی که از لحن آن کلافگی مدیر از وضعیت موجود در میانه تصمیمات وزارت آموزش و پرورش و انتظارات والدین احساس میشود. برخی نیز تصاویری از تعهدنامهای منتشر کردهاند که طی آن والدین مسئولیت نداشتن مدرسه در قبال ابتلای دانشآموزان را تایید میکنند.
به گفته وزارت آموزش و پرورش ۳۵ درصد مدارس که تعدادشان کمتر از ۵۰ دانشآموز است و وانند با رعایت پروتکلهای بهداشتی فاصله را رعایت کنند، کلاسها طبق روال عادی برقرار است. درباره ۶۵ درصد مدارس باقی مانده، بحث آموزش حضوری منتفی نیست و اصل بر حضوری بودن آموزشها است. در جایی که تعداد دانشآموزان به گونهای باشد که رعایت فاصله ممکن نباشد ناگزیر هستیم کلاسها را حضوری برگزار کنیم اما در قالب گروهبندیهای متفاوت که برخی روزهای فرد و برخی روزهای زوج به مدرسه بیایند. بر این اساس حضور دانشآموزان در هر کلاس ۳۵ دقیقه است. زمانهای ساعات تدریس برای همه دروس حداکثر ۳۵ دقیقه است و قرار است ساعت ورود و خروج متفاوت باشد تا تزاحم ایجاد نشود. علاوه بر اینها زنگ تفریح هم از برنامه مدارس حذف شده است.
واقعیت این است که مدارس گوناگون در سطح کشور شرایط کاملا متفاوتی را تجربه میکنند. درواقع علاوه بر محیط و تعداد دانشآموزان، باید متغیرهای بیشتری را درنظر گرفت؛ از جمله اینکه وضعیت مالی والدین دانشآموزان چقدر توان جبران هزینههای اضافه شده ناشی از مراقبتهای ضدکرونایی را به آنها میدهد. این در حالی است که حتی درصورت استفاده از آموزش مجازی نیز هنوز مشکلات گروهی از خانوادهها برای تامین اینترنت و موبایل یا تبلت جهت دریافت آموزشهای آنلاین در شرایط دشوار اقتصادی پابرجاست و علاوه بر آن ۳.۲ میلیون دانشآموز شناسایی شده که باید وسایل، تجهیزات لازم در اختیارشان قرار گیرد. هرچند آموزش و پرورشیها که خود را متولی تامین تجهیزات سختافزاری نمیدانند برای تامین تبلتها سراغ نهادهای حمایتی رفته و آنها هم قول تامین اعتبار برای خرید تبلت را دادند و اخباری نیز در این زمینه منتشر شده است اما در تمامی اخبار برای توزیع تبلتهای دانشآموزی یک کلمه تکراری به چشم میخورد و آن توزیع «به زودی» تبلتهاست.
این در حالی است که به نظر میرسد آموزش و پرورش در مسیر تامین کتب درسی به عنوان یکی از الزامات آموزش در مدارس هم با مشکلاتی مواجه است. طبق اظهارات برخی از والدین در شبکههای اجتماعی، توزیع کتب درسی در تمامی مناطق صورت نگرفته است و بسیاری از دانشآموزان علی رغم اینکه قبول خرداد بوده و جا به جایی منزل نداشته و حتی ثبت نامشان نیز به موقع صورت گرفته است، هنوز فراخوانی از سوی مدارس برای گرفتن کتب درسی دریافت نکردهاند.
اما با توجه به همه این شرایط، راهحل موجود چیست؟ حجتالله بنیادی، پژوهشگر و استاد دانشگاه فرهنگیان در گفتوگو با ایسنا با انتقاد از شیوه اجرای سیاست مدرسهمحوری، گفت: تعیین ساعات یکسان برای شروع و پایان فعالیت مدارس و برخی دیگر از الزامات و اجبارهای ذکر شده نشان میدهد که در آموزشوپرورش، در همچنان بر روی یک پاشنه میچرخد؛ مدرسهمحوری و تمرکززدایی فقط در حد حرف و شعار است. بنیادی افزود: یکی از ضرورتهای اساسی مدیریت راهبردی بحران، توانمندسازی و تفویض اختیار به مدیران عملیاتی درگیر با بحران برای تصمیمگیری و اقدام درست و به موقع است. مدیریت راهبردی بحران فقط به معنای محدود کردن و اجبار کردن نیست، بلکه باید به مدیران مناطق و مدارس در بسیاری از زمینهها اختیار داد، شرایط ارتقاء توانمندی آنها را فراهم کرد و برکار آنها نظارت منصفانه داشت. به گفته بنیادی، بنابر راهبردها و راهکارهای سند تحول، مدارس برای ایفای درست نقش مهم خود نیاز به انعطافپذیری، توانمندسازی و تفویض اختیار دارند که در شرایط بحرانی و غیرقابل پیشبینی شیوع ویروس کرونا، توجه به این سه اصل بسیار ضروریتر است.
به طور کلی نمیتوان منکر تلاشهای آموزش و پرورش در مسیر بهبود شرایط مدارس در مقابله با کرونا شد، اما به نظر میرسد همچنان تصمیمگیری جامع و قاطع و همچنین شیوه اجرا از چالشهای پیش روی آموزش و پرورش باشد که باید به زودی حل شود، وگرنه سال تحصیلی جدید عجیبتر از ماههای گذشته خواهد شد.
ابتکار
مــردود شُـدیـد !
عبدالهی-باید «15شهریورماه 1399» را در دفتر و فهرست کمکاریهای مسئولان ثبت کرد؛ روزی که 200 روز با زمان اعلام رسمی مشاهده کرونا در ایران فاصله دارد اما با وضعیتی همراه است که انگار همین امروز با کووید 19 مواجه شدهایم و هنوز نمیدانیم باید در مقابل آن چه کنیم! از امروز مدارس کشور بازگشایی میشود و بخش قابلتوجهی از 14میلیون دانشآموز در سردرگمی محض، سال تحصیلی جدید را آغاز میکنند. البته این سردرگمی فقط برای آنها نیست و با احتساب والدین و کادر آموزشی مدارس، شاید بتوان گفت جمعیتی حدود 40-30 میلیوننفر قربانی تصمیمات عجیب و غریب، تغییر برنامهها و آشفتگی نظام آموزشی میشوند؛ اتفاقی که سازمان نظام پزشکی کشور هم معتقد است ممکن است به بروز یک فاجعه منجر شود.
بلاتکلیفی خانوادهها در استانهای قرمز
پیش از این گفته شده بود که بازگشایی مدارس در مناطق قرمز کرونا کاملا مجازی خواهد بود؛ اما تغییر موضع وزارت آموزش و پرورش خانوادهها را مستاصل و سردرگم کرده است. مصداق بارز آن را می توان استان خراسان رضوی دانست، استانی که تقریبا در تمام این ماهها وضعیت قرمز داشته است و قرار هم بر این بود که همه مدارس مجازی شود، با وجود این، دو روز قبل، مسئولان ادارهکل آموزش و پرورش این استان تغییر موضع دادند و نظر ستاد استانی مبارزه با کرونا را برگزاری حضوری کلاسها اعلام کردند. با این حال بسیاری از مدارس در اطلاعرسانی مجازی به والدین دانشآموزان تاکید کردند که از حضور در مدارس خودداری کنند و منتظر اطلاعرسانیها در فضای مجازی باشند. حالا سوال این است که بالاخره تکلیف خانوادهها در 13 استان با وضعیت قرمز و 15 استان با وضعیت هشدار (بر اساس اعلام روز گذشته سخنگوی وزارت بهداشت) چه خواهد بود؟
توصیه مضحک یک مسئول!
اتفاق عجیب دیگر، توصیه مضحک روز پنجشنبه رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش به والدین بود که گفت: «والدین دانشآموزان صبح شنبه قبل از اینکه بچهها به سمت مدرسه حرکت کنند، با معلم، مدیر، معاون یا سایر کادر مدرسه تماس بگیرند تا بفهمند که بچهها به مدرسه بروند یا نه !» صحبتهای «علی باقرزاده» بهطور زنده از صداوسیما پخش میشد و نمیشد خوشخیال بود که این حرفهای او دستکاری یا تقطیع شده است؛ بنابراین طبق این اظهارنظر باید بهطور مثال در یک مدرسه با 200 دانشآموز، 200 خانواده پیگیر برقراری تماس تلفنی با مدیر، معاون و معلم بچهها باشند که متوجه شوند فرزندشان باید به مدرسه برود یا نه!
وزیر آموزش و پرورش : حضوری بودن مدارس مصوبه ستاد ملی کرونا نیست !
اظهارات روز گذشته وزیر آموزش و پرورش بیانگر این بود که حضوری شدن مدارس برخلاف تصورات قبلی این وزارتخانه بوده است. حاجی میرزایی در این باره گفت : «تصور ما این بود که در مناطق قرمز کلاس ها مجازی برگزار می شود اما طی روزهای گذشته که پروتکل های بهداشتی بازگشایی مدارس به ما ابلاغ شد، متوجه شدیم که می شود در مناطق قرمز هم با رعایت پروتکل ها کلاس ها را حضوری برگزار کرد. این پروتکل ها را وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا به ما ابلاغ کرده اند، وزیر بهداشت هم موافق این کار بوده اند». وزیر آموزش و پرورش بر این نکته هم تاکید کرد که برگزاری حضوری کلاس ها مصوبه ستاد ملی کرونا نیست اما مغایر با آن هم نیست، چرا که آموزش و پرورش می تواند با رعایت پروتکل ها این کار را انجام دهد. وی ادامه داد : در اولین هفته بازگشایی مدارس این فرصت را داده ایم که دانش آموزان و والدین به مدرسه بیایند و وضعیت اجرای پروتکل ها را مشاهده کنند، به مسئولان مدارس هم تاکید کرده ایم همه برنامه ها با مشارکت خانواده ها اجرایی شود تا بتوانیم شرایط را مدیریت کنیم.
بار مسئولیت روی دوش شورای مدرسه
در صحبتهای مسئولان وزارت آموزش و پرورش به این نکته هم اشاره شده است که حتی در شهرهای با وضعیت قرمز، شورای مدرسه درباره نحوه حضور دانشآموزان تصمیمگیری میکند. این یعنی بار مسئولیت روی دوش مدیر، نماینده معلمان و نماینده اولیا خواهد بود و احتمالا در صورت بروز هر گونه اتفاق ناگوار درباره سلامت دانشآموزان، آنها هستند که مواخذه و بازخواست خواهند شد. عجیب آنکه با وجود ادعای مسئولان وزارتخانه مبنی بر تفویض این اختیار، یکی از مدیران مدارس در گفتوگو با خراسان آن را تکذیب کرد و گفت :
«تا زمانی که بخشنامه رسمی نداشته باشیم هرگز اقدامی نخواهیم کرد و مسئولیت آن را نمی پذیریم». در فضای مجازی تصاویری از ضوابط برخی مدارس هم منتشر شد که در آن فرمی با محتوای«رضایتنامه والدین» و برعهده گرفتن مسئولیت سلامت دانشآموز وجود داشت، هرچند که در خبرها انجام این کار تخلف اعلام شد اما گواه آن است که خود مدارس هم نگران برعهدهگرفتن این مسئولیت هستند و میخواهند از زیر بار آن شانه خالی کنند، این یعنی نگرانیها بیش از آن چیزی است که به نظر میرسد.
سکوت وزارت بهداشت
هرچندکه وزیر آموزش و پرورش مدعی شده تصمیمگیریها درباره بازگشایی مدارس حاصل تفاهم این وزارتخانه با وزارت بهداشت بوده است اما سکوت خبری مسئولان وزارت بهداشت در اینباره تاملبرانگیز است. روز گذشته تلاش کردیم چرایی این سکوت را از دکتر «حریرچی» معاونکل وزیر بهداشت پیگیری کنیم و پاسخی برای نگرانی خانوادههای 14میلیون دانشآموز بیابیم، اما پاسخ حریرچی به سوال ما تنها همین یک جمله بود : «عذرخواهی میکنم، فعلا نمیرسم درباره بازگشایی مدارس اظهارنظر کنم». اصرار ما برای تعیین زمان گفتوگو، حتی گفتوگوی یکی دو دقیقهای هم با این پاسخ مواجه شد: «فکر نمیکنم امروز برسم، باید در دو جلسه شرکت کنم، اگر میتوانستم یک دقیقه را صحبت میکردم». علاوه بر این، تماسهای مکرر ما با دکتر رئیسی و دکتر حاجیبابایی معاونان وزیر بهداشت، دکتر سادات لاری سخنگو و دکتر جهانپور رئیس مرکز اطلاعرسانی این وزارتخانه هم بیپاسخ ماند و نشد این ادعای عجیب وزیر آموزش و پرورش را بررسی کرد که گفته است «عنوان شده است تفاوت معناداری بین وضعیتهای مختلف سفید، زرد و قرمز نیست»، در حالیکه رویکرد وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا تاکنون چیزی غیر از این ادعا را نشان میدهد.
رئیس کمیسیون بهداشت: نگران وضعیت موجود برای دانشآموزان هستیم
حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت در مجلس یازدهم هم به شدت از بیبرنامگیهای رخداده انتقاد میکند و با بیان این که «ما به شدت نگران وضعیت موجود برای دانشآموزان، خانوادهها و کادر آموزش مدارس هستیم»،مدعی است « متاسفانه کارهای غیرکارشناسی در دولت بسیار زیاد بوده، آقای روحانی فکر میکند متخصص کل مسائل است و به نظرات متخصصان و کارشناسان توجه نمیکند». نماینده زاهدان نقدی جدی به وزیر آموزش و پرورش هم دارد: «شنیدهام که آقای وزیر بازگشایی مدارس در ایران را با بازگشایی مدارس اروپا مقایسه کرده است، اگر چنین ادعایی کرده باشد باید حرفش را طلا بگیریم و در گینس هم ثبت کنیم، احتمالا آقای وزیر از وضعیت مدارس در نقاطی مانند زاهدان اطلاعی ندارد». شهریاری این نکته را هم میگوید که فردا در مجلس جلسهای با حضور معاونان وزیر بهداشت و وزیر آموزش و پرورش برگزار خواهد شد تا تکلیف این بلاتکلیفی نظام آموزشی و مردم روشن شود.
نماینده اصفهان : امکان رعایت پروتکلها در مدارس وجود ندارد
با «پروین صالحی» نماینده استان اصفهان گفتوگو میکنم؛ استانی که یکی از 15 استان با وضعیت قرمز کروناست. صالحی که خود پزشک است و نگران مدافعان سلامت، میگوید : «فضاهای آموزشی در استان اصفهان آن قدر نیست که بتوان پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی بین دانشآموزان را رعایت کرد، مسلما با این شرایط امکان رعایت پروتکلها وجود ندارد و بعید میدانم بتوان کلاسها را حضوری برگزار کرد، نظر ما بر برگزاری مجازی کلاسها به ویژه در استانهای قرمز است و این موضوع را پیگیری میکنیم».
هشدار نظام پزشکی درباره یک فاجعه انسانی
سازمان نظام پزشکی کشور هم به عنوان یکی از نهادهای رسمی و معتبر در حوزه نظام سلامت، موضعگیری تندی نسبت به بازگشایی مدارس با شرایط کنونی دارد. «دکتر عباس آقازاده» رئیس مجمع عمومی این سازمان نامهای سرگشاده خطاب به ستاد ملی کرونا نوشت که در آن آمده است : «وزیر آموزش و پرورش اظهار داشتهاند که مدارس باید از شنبه ۱۵شهریور، به طور حضوری بازگشایی شوند. این دستور جناب وزیر، با شرایط حاکم بر همهگیری ویروس کرونا و وضعیت «قرمز» بسیاری از مناطق کشور، همخوانی ندارد. به خطر انداختن جان میلیونها دانشآموز و آموزگار و خانوادههای ایشان و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسئولین غیرمرتبط با امور بهداشتی، میتواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود».
۲ توئیت انتقادی خطاب به رئیس جمهور
اردشیر مطهری نماینده گرمسار و آرادان :
درباره کلاس های حضوری مدارس، به آقای روحانی تذکر جدی
می دهم. هرآن چه برای خود می پسندید برای دیگران هم بپسندید. شما حتی افتتاحیه مدارس را هم حضوری نمی روید، مجلس هم نیامدید، پس بچه های مردم را مجبور به کلاس حضوری نکنید.
«سید آرش حسینی میلانی» عضو شورای شهر تهران :
تصور شیوع کرونا در بین دانشآموزان کشور وحشتناک است. آقای رئیسجمهور، توصیه جامعه پزشکی را جدی بگیرید و بازگشایی حضوری مدارس را متوقف کنید.
از امروز یک میلیون و 300 هزار دانش آموز استان به صورت حضوری سال تحصیلی جدید را شروع می کنند
مشق یکسان آموزش و پرورش برای وضعیت های قرمز، زرد و نارنجی کرونا !
نویسنده: بهاره موفقی
در حالی که تا هفته گذشته تصور والدین براساس صحبت های مسئولان وزارت بهداشت و آموزش و پرورش این بود که با توجه به شرایط قرمز کرونا در استان خراسان رضوی، کلاس های مدارس به صورت مجازی برگزار می شود اما روز پنج شنبه خبری منتشر شد که بیشتر از همه والدین را نگران کرد! مدارس استان خراسان رضوی به صورت حضوری برگزار می شود!
روزنامه خراسان رضوی از مرداد امسال به دلیل اهمیت شیوه برگزاری مدارس در سال تحصیلی جدید این موضوع را پیگیری کرد. از جمله این اظهارنظرها صحبت رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی کشور بود که گفته بود با توجه به اوضاع کرونا در کشور، مدارس در سال تحصیلی جدید به صورت غیرحضوری تشکیل می شود، همان روز برای آگاهی از وضعیت برگزاری کلاس ها در استان خراسان رضوی، این موضوع را از اداره کل آموزش و پرورش پیگیری کردیم، که سه سناریو برای این مهم پیش بینی کردند، سناریوهایی که بر اساس وضعیت سفید، زرد و قرمز مطرح شده بود. کلاس های درس در شهرهایی که وضعیت سفید دارند به صورت حضوری ،در شهرستان های زرد به صورت نیمه حضوری یا زوج و فرد و در شهرستان های قرمز نیز به صورت مجازی تشکیل خواهند شد.این سناریوها همچنین چند روز پیش در نشست خبری مدیر کل آموزش و پرورش با رسانه ها نیز مطرح شد.با وجود این اگر چه خانواده ها برای کلاس های مجازی خود را آماده می کردند، اعلام شد که کلاس های درس در استان خراسان رضوی طبق آن چه از تهران اعلام شده است، به صورت حضوری برگزار خواهد شد، بدون آن که رنگ کرونای شهرستان مورد توجه قرار گیرد. هر چند نارنجی هم به تعداد رنگ های کرونا در شهرستان های استان افزوده شده بود اما، طبق اعلام مسئولان همه دانش آموزان چه آن هایی که در وضعیت زرد، نارنجی یا قرمز هستند، موظف اند از فردا در کلاس های درس حضور یابند، اگر چه طبق آن چه آموزش و پرورش گفته یک سری پروتکل ها برای حفظ سلامت بیشتر دانش آموزان پیش بینی شده است، پروتکل هایی که البته رعایت برخی از آن ها از سوی دانش آموزان یا مدیران مدرسه ممکن است به دلایل مختلف انجام نشود.
این تصمیم گیری یکسان برای حدود یک میلیون و 300 هزار دانش آموز در همه شهرستان های استان با وضعیت های مختلف کرونا، بیش از پیش بر نگرانی والدین افزوده است. بسیاری از خانواده ها روز گذشته در تماس با تحریریه خراسان از این تصمیم آموزش و پرورش انتقاد کردند. به خصوص این که انتشار اخبار ضد و نقیض در فضای مجازی نیز بر سردرگمی آن ها افزوده بود. برای پیگیری گلایه های مردم یک روز قبل از شروع سال تحصیلی با مدیرکل آموزش و پرورش تماس گرفتیم اما به علت در دسترس نبودن قاسمعلی خدابنده، با مدیر روابط عمومی این اداره کل گفت و گو کردیم که در ادامه می خوانید:
مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش استان:شیوه حضوری بودن دانش آموزان توسط هر مدرسه به صورت مستقل اعمال می شود
مهدی مجیدی فر، مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش استان درباره تغییر تصمیمات درخصوص برگزاری کلاس ها می گوید:« این تصمیمی است که ستاد ملی کرونا با وزارت آموزش و پرورش گرفته و ما در استان تابع ستاد ملی و وزارت کشور هستیم. این تصمیم در روز چهارشنبه 12 شهریور، از سمت وزیر اعلام شد، و روز پنج شنبه هم نامه رسمی آن درباره مواردی که باید در دستور کار قرار بگیرد، از سوی وزارت آموزش و پرورش به استان ها اعلام شد».
وی درباره جزئیات برگزاری کلاس ها در مدارس استان می گوید:« مدارس استان از شنبه به صورت رسمی و با حضور دانش آموزان بازگشایی می شوند و فعالیت خود را آغاز خواهند کرد. هم اکنون ما به شرایط سفید، زرد و قرمز کاری نداریم. فقط اگر وضعیت قرمز باشد، ممکن است دچار تغییراتی در نحوه اجرای کلاس ها شویم. در کنار این موضوع، به شورای هر مدرسه به عنوان مسئول این اختیار داده شده که تصمیم بگیرند نحوه حضور دانش آموزان در مدارس به چه شکل باشد. یعنی در روزهای اولیه بازگشایی مدارس، یک تقسیم بندی برای این دانش آموزان با نظر شورای مدرسه انجام می شود. زیرا مدارس ما تعداد دانش آموزان متفاوتی دارند، این مدیر و شورای مدرسه هستند که باید تصمیم بگیرند دانش آموز در چه روز و چه ساعتی در مدرسه حضور پیدا کند. در مدارسی که کلاس ها خلوت تر است امکان برگزاری کلاس با تمام دانش آموزان را داریم. به طور کلی مدارس باید حضوری باشد و اجرای شیوه این حضوری بودن را خود مدرسه مدیریت می کند. در نهایت اگر شرایط تغییر یابد و ستاد ملی کرونا تصمیم دیگری درباره تغییر مدارس بگیرد، اطلاع رسانی خواهیم کرد».وی درخصوص چگونگی رعایت پروتکل های بهداشتی در مدارس می گوید:« به مدیران مدارس تاکید شده که بین دانش آموزان کلاس فاصله یک و نیم متر حتما رعایت شود. معمولا کلاس های ما حدود40 متر است که نهایتا 20دانش آموز می توانند در کلاس حضور داشته باشند اما اگر کلاس با فضایی کوچک تر باشد، بر اساس متراژ به شکلی تقسیم بندی می شود، که فاصله یک و نیم متر برای هر دانش آموز حتما رعایت شود. همچنین مدت حضور در کلاس ها، در تمامی دوره ها و در تمامی دروس به 35 دقیقه کاهش یافته است. مدت زمان 10دقیقه استراحت و هواخوری هم برای دانش آموزان خواهیم گذاشت. به مدیران و کادر اجرایی مدارس تاکید شده که حتما از تجمع دانش آموزان جلوگیری کنند. همچنین تهویه مناسبی برای کلاس ها وجود داشته باشد و با باز گذاشتن پنجره های کلاس امکان ورود و خروج هوا باشد. ما در این دو هفته اول ،بیشترین هدف مان این است که خانواده ها اطمینان یابند که آموزش و پرورش و مدارس فضایی را ایجاد می کنند که از لحاظ ایمنی و سلامت برای دانش آموزان فضایی مناسب است و دغدغه ای نداشته باشند. به همین منظور به کلیه مدارس اعم از دولتی، غیر دولتی، هیئت امنایی و نمونه دولتی ابلاغ شده است که هیچ مدرسه ای حق تخطی از پروتکل های اعلام شده را ندارد».
هشدار آموزش و پرورش به رضایت نامه های عجیب برخی مدارس
مجیدی فر همچنین درباره تعهدنامه های منتشر شده در فضای مجازی، مبنی بر کسب رضایت از والدین دانش آموزان درباره حضور فرزندشان در شرایط کرونا و مسئولیت تام آن به والدین، بیان کرد:« صحت چنین مسئله ای را تکذیب می کنم، چرا که حضوری بودن دانش آموزان در مدارس تصمیمی است که چند روز اخیر اتخاذ شده است. لذا در صورت بروز چنین مواردی، خانواده ها می توانند به ما گزارش بدهند تا پیگیری کنیم».
خراسان
آغاز پاییز آموزش
سرویس جامعه جوان آنلاین: حتی آخرین صحبتهای بالاترین مقام آموزشوپرورش هم در خصوص بازگشایی مدارس پر از ابهام و تردید بود: «والدین دو هفته همراهی کنند تا ارزیابیها را انجام دهیم؛ اگر لازم باشد تجدیدنظر میکنیم.»
حاجی میرزایی که مهمان شبکه خبر بود، گفت که مدارس نهایتاً تا ساعت ۱۰ باز هستند؛ یعنی دانش آموزان دو ساعت در مدرسه خواهند بود. وزیر آموزشوپرورش همچنین گفته است، اصل بر حضور در مدارس است و دانش آموزان باید در مدارس حاضر شوند، مگر اینکه به تشخیص مدیران شیوه آموزش به نحو دیگری تعیین شود. اما همه این اظهارنظرها از دغدغه و البته سردرگمی خانوادهها نکاسته است. بیبرنامگی به حدی است که بعضی مدارس از والدین رضایتنامه گرفتهاند که اگر دانش آموزان به کرونا مبتلا شدند، مدرسه و مدیر مدرسه مسئولیتی ندارند!
دو شب پیش مقام مسئول در آموزشوپرورش اعلام کرد والدین صبح شنبه به مدارس زنگ بزنند و نحوه حضور دانش آموزانشان را جویا شوند! این اظهارنظر گیج کننده را روز گذشته وزیر آموزشوپرورش در شبکه خبر تکذیب کرد. حاجی میرزایی برای چندمین بار تأکید کرد که اصل بر حضور دانش آموزان است و صحبت آقای معاون درست منعکس نشده است.
هرچند وزیر آموزش و پروش روز گذشته سعی کرد به همه این اطمینان خاطر را بدهد که با برنامهریزیهای صورت گرفته برای بازگشایی مدارس، مشکلی پیش نخواهد آمد، اما آنچه بیشتر از صحبتهای حاجی میرزایی برمی آمد، بیبرنامگی یا لااقل نداشتن برنامهای مشخص بود. هرچند آقای وزیر تصریح کرد وزارت بهداشت پروتکلها را ابلاغ کرده و این خواست وزارت بهداشت بوده که در سراسر کشور یک شیوه واحد اجرا شود، اما همین اظهارات برخلاف گفتههای یکی دو هفتهای مسئولان آموزشوپرورش بود؛ تا سه روز پیش قرار بود مدارس اینگونه بازگشایی شوند: «در مناطق سفید حضوری، در مناطق زرد نیمهحضوری و در مناطق قرمز کاملاً غیرحضوری.».
اما حالا به گفته وزیر آموزشوپرورش، اصل بر حضور در مدارس است ولی توضیحات بعدی خود آقای وزیر این اصل را آنقدر تخصیص و استثنا میزند که عملاً چیزی از آن باقی نمیماند: «مدیران میتوانند بسته به شرایط تصمیم بگیرند آموزش به چه نحوی باشد؛ آموزشها از سه طریق (مدرسه، شاد و تلویزیون) ارائه میشود، مدارس تا ساعت ۱۰ باز هستند و....»
آموزشوپرورش تجربه هفتماهه تعطیلی مدارس را داشت و باید یک برنامه مشخص برای آغاز سال تحصیلی ارائه میکرد. این آزمونوخطاها رسماً خزان آموزش را رقم خواهد زد. تقریباً همه معترفاند که آموزش غیرحضوری چندان مفید نیست، اما وقتی آموزش غیرحضوری با این همه آزمون و خطا همراه میشود که دیگر واقعاً مضراتش بیشتر از فوایدش میشود. گویا خود وزیر هم از این تبعات اطلاع داشته که دیروز در برنامه تلویزیونی تصریح کرد، همه از جمله والدین و رسانهها دو هفته به ما فرصت دهند، شرایط را ارزیابی میکنیم و اگر نیاز به اصلاح بود، اصلاح میکنیم. حالا با بازگشایی مدارس برای اصلاح شرایط دیر است آقای وزیر، خیلی دیر!
امروز سال تحصیلی جدید در مدارس کشور در حالی آغاز میشود که بخشی از والدین و دانشآموزان تا ساعتی پس از بازگشایی مدارس از برگزاری حضوری یا مجازی کلاس درس فرزندانشان خبر نداشتند! پس از هفت ماه تعطیلی مدارس و فرصت کافی برای برنامهریزی منطقی و منطبق با شرایط کرونا، تا آخرین لحظات روز پنجشنبه ۱۳ شهریور ماه هم سناریوی مشخصی برای بازگشایی مدارس وجود نداشت. این ناهماهنگی تا جایی بود که علی باقرزاده، رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش با حضور در بخش خبر ۲۱ سیما در پاسخ به بلاتکلیفی والدین برای حضوری یا غیرحضوری بودن نخستین روز مدرسه فرزندانشان توصیه کرد اگر دانشآموزان از طریق شبکههای ارتباطی مدارس از دایر بودن کلاسها مطلع نشدند، صبح امروز با مدارس خود تماس بگیرند و از برقراری کلاسها اطمینان حاصل کنند! وزارت آموزش و پرورش در حالی در دقیقه ۹۰ آغاز سال تحصیلی جدید بر حضور دانشآموزان در مدارس و مبنا قرار دادن آموزش حضوری حتی به اندازه ۳۵ دقیقه تأکید دارد که به گفته وزیر علوم، این وزارتخانه با عنایت به شرایط اضطراری کشور و شیوع کرونا آموزش مجازی در دانشگاهها را مبنای کار خود قرار دادهاست. بر این مبنا کودکانی که شاید نتوانند به خوبی پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند، به مدرسه میروند، اما دانشجویانی که در سنین بزرگسالی قرار دارند و بهتر میتوانند از خودشان مراقبت کنند از آموزشهای مجازی بهرهمند خواهند شد. هر چند وزیر آموزش و پرورش برقراری ارتباط بین معلم و دانشآموز را استدلال اصرارش برای آموزش حضوری مدارس عنوان کرده، اما انگار پشت پرده این بازگشایی مدارس به فشار مدارس غیر انتفاعی باز میگردد؛ مدارسی که اگر زیر بار آموزش غیرحضوری بروند باید شهریهشان را به نصف تقلیل دهند. در کنار این، اما نباید ناتوانی ۳۶ درصد از دانشآموزان برای تهیه ابزار اتصال به آموزش مجازی را هم در این تصمیم آموزش و پرورش نادیده گرفت؛ تصمیمی که موجب میشود این دانشآموزان از آموزش محروم نشوند.
طبق گزارشهای وزارت بهداشت از ۳۲ استان کشور ۲۷ استان در وضعیت قرمز و هشدار قرار دارند. بر اساس آخرین تصمیمات بنا بود تا دانشآموزان مناطق قرمز سر کلاسهای درس حضوری حاضر نشوند، اما این تصمیم یک باره تغییر کرد. حالا در حالی که وزیر بهداشت از ایجاد موج تازهای از بیماری کووید ۱۹ با برخی بیتوجهیها ابراز نگرانی میکند و رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی از ستاد ملی مبارزه با کرونا خواست از بازگشایی حضوری مدارس در کلیه مناطق کشور جلوگیری کنند، از امروز سال تحصیلی جدید با تأکید بر آموزش حضوری برای بیش از ۱۴ میلیون دانشآموز آغاز شد.
بازگشایی مدارس طبق پروتکلهای بهداشتی
محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه برخی دروس باید حضوری ارائه شود، درباره اظهارات قبلی خود در رابطه با مجازی بودن کلاسها در مناطق قرمز کرونایی گفت: «مسئولان وزارت بهداشت معتقدند با حفظ اصول تفاوت معنیداری بین وضعیتهای مختلف نیست، حتی میگویند در موقعیت سفید بهدلیل عدم رعایت پروتکلها برای شیوع کرونا نگرانی بیشتری دارند، وضعیتهای قرمز، زرد و سفید بهسرعت میتوانند به هم تبدیل شوند و توصیه مسئولان بهداشت این است در هر شرایطی سختترین پروتکلها را اعمال کنیم.»
وی با تأکید بر اینکه «پروتکلها را در تمام مناطق و مدارس کشور رعایت میکنیم»، متذکر شد: «در تفاهم با وزارت بهداشت به این نتیجه رسیدیم که تمام مدارس ۱۵ شهریور باز و پروتکلها رعایت شود و مدارسی که میتوانند پروتکلها را رعایت کنند هر روز باز هستند و آنهایی که تعداد دانشآموزان زیادی دارند، آنها را به دو گروه تقسیم کنند.»
به گفته حاجی میرزایی در همه مدارس کشور یک پروتکل باید رعایت شود، یعنی دانشآموزان از یکدیگر یک متر فاصله داشته باشند. زمان هر کلاس بیش از ۳۵ دقیقه نباشد، ساعت ورزش و برنامههای صبحگاهی متوقف شود، ساعات آمدن و رفتن دانشآموزان و زنگ تفریح با فاصله زمانی انجام و مدرسه هر روز ضدعفونی شود، معلم و دانشآموز از ماسک استفاده کنند.
وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه در تفاهم با وزارت بهداشت بنا شد تا تمام مدارس ۱۵ شهریور با رعایت پروتکلها بهداشتی باز شود، افزود: «مدارسی که میتوانند پروتکلها را رعایت کنند هر روز باز هستند و آنهایی که تعداد دانشآموزان زیادی دارند، آنها را به دو گروه تقسیم کنند.»
بر این اساس ۶۲ درصد مدارس زیر ۱۰۰ نفر جمعیت دارند و میتوانند کلاسهای درس را بهصورت حضوری برگزار کنند. ۳۸ درصد مدارس بالای ۱۰۰ نفر دانشآموز دارند و متناسب با مساحت مدرسه و کلاس درس، شورای مدرسه برای گروهبندی دانشآموزان تصمیمگیری میکند که بعضی روزها آموزش را بهصورت حضوری دریافت کنند. ۸ درصد کلاسهای درس جمعیت بالا دارند و میتوانند دانشآموزان را به سه گروه تقسیم کنند.
بلاتکلیفی تا دقیقه ۹۰
با وجود اظهارات وزیر آموزش و پرورش مبنی بر مبنا قرار دادن آموزش حضوری، به گفته علی باقرزاده رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش اختیار نوع برگزاری کلاسها با شورای مدرسه است که اینها بستگی به مساحت مدرسه، تعداد دانشآموزان، وضعیت تهویه کلاسها، بعد مسافت خانه و مدرسه و سطح سواد والدین دارد. همین مسئله هم موجب سرگردانی والدین در نخستین روز بازگشایی مدارس شد. بسیاری از والدین نمیدانستند امروز باید بچههایشان را به مدرسه بفرستند یا پای تبلت و لپتاپ بنشانند تا در کلاس مجازی حضور پیدا کنند. رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش، اما این مشکل والدین و دانشآموزان را اینگونه حل کرد: «اگر دانشآموزان از طریق شبکههای ارتباطی مدارس تا شنبه صبح از دایر بودن کلاسها مطلع نشدند، روز شنبه با مدارس خود تماس بگیرند و از برقراری کلاسها اطمینان حاصل کنند.»
این در حالی است که با در نظر گرفتن بعد مسافت تا زمان حضور مدیران مدارس و تماس تلفنی والدین یا دانشآموزان برای کسب اطلاع از برگزاری حضوری کلاسها، عملاً دانشآموزان تا دقایقی مانده به برگزاری کلاس نمیدانستند کلاسشان حضوری برگزار خواهد شد یا مجازی! چراکه روز قبل از بازگشایی به جمعه و تعطیلی برخوردهبود.
پشتپردههای یک اصرار
اصرار آموزش و پرورش به حضور دانشآموزان در مدارس در حالی اتفاق میافتد که روز پنجشنبه نسخه جدید سامانه شاد هم رونمایی شد و با رایگان شدن اینترنت شاد و توزیع سیمکارتهای دانشآموزی بخشی از نگرانیهای ابزاری و زیرساختی برای آموزش مجازی حل شدهاست. هر چند سال تحصیلی جدید در حالی آغاز میشود که هنوز کتابهای دانشآموزان به دستشان نرسیدهاست! بسیاری معتقدند دلیل فشارها برای بازگشایی مدارس به صورت حضوری به فشار مدیران مدارس غیرانتفاعی برای دریافت کامل شهریههای نجومیشان باز میگردد! اما این را که چرا باید آموزش و پرورش زیر بار چنین فشاری برود، وقتی بهتر متوجه میشویم که بدانیم ۲۲۵ مدیر مدارس دولتی، همزمان مدرسه غیرانتفاعی دارند! این آمار را شخص وزیر آموزش و پرورش دادهاست. از سوی دیگر، اما بیش از ۵/۳ میلیون دانشآموز به اینترنت و ابزارهای لازم برای آموزش مجازی دسترسی ندارند و بسنده کردن به آموزش مجازی میتواند این دانشآموزان را از آموزش محروم کند. هر چند مدرسه تلویزیونی میتواند این مشکل را تا حدود زیادی حل کند و حضور دانشآموزان در مناطق محروم به دلیل تراکم جمعیتی پایین کلاسها چندان چالشزا نخواهد بود، اما این حضور در شهرهای بزرگ و پر جمعیتی مثل تهران و حاشیه شهرهای این کلانشهر که اتفاقاً مدارس پر جمعیتی دارند، میتواند سلامت دانشآموزان را به مخاطره بیندازد.
سال تحصیلی مجازی دانشگاهها
از امروز بناست تا سال تحصیلی جدید دانشگاهها هم آغاز شود، اما به گفته منصور غلامی وزیر علوم آموزشهای دانشگاهی به دلیل شرایط خاص کرونا در کشور به صورت مجازی برگزار خواهد شد. به این ترتیب به رغم خطرات کرونا برای بچهها و ناقل بودن آنها و تأثیر سن و سالشان در کمرنگتر بودن رعایت پروتکلهای بهداشتی بناست تا بچهها در مدارس حضور یابند، اما بزرگترها آموزش از راه دور را تجربه کنند!
سیاست زرد در شرایط قرمز شرق: میلیونها ایرانی که در یکی، دو روز گذشته با نگرانی اخبار آغاز سال تحصیلی را دنبال میکردند، دیروز با خبری نگرانکنندهتر روبهرو شدند؛ در همه استانهای حتی با وضعیت قرمز کرونایی، مدارس باید باز شوند و دانشآموزان سر کلاس درس حاضر شوند. این خبر البته در چند روز گذشته بارها با تکذیب و تأیید و تغییرات همراه بود؛ بهطوریکه این نحوه تصمیمگیری و اطلاعرسانی با انتقادات فراوانی هم همراه شده اما این انتقادات تاکنون راه به جایی نبرده است. اگرچه در وزارت آموزش و پرورش ایران و در بین مدیران ارشد، اصرار بر آغاز سال تحصیلی آن هم با حضور دانشآموزان، تصمیم نهایی است اما در خانوادههای ایرانی تصمیم قطعی درباره وضعیت تحصیل فرزندانشان به این راحتی نیست؛ آنها نگراناند که در مدارس چندصدنفری تنها یک نفر به ویروس کرونا مبتلا باشد و دهها و حتی صدها نفر دیگر را مبتلا کند. این نگرانیها البته تنها به یک دلیل خاص خلاصه نمیشود و به نظر میآید در خانوادههای مختلف و در طبقات متفاوت جنس نگرانیها هم متفاوت است. پدر و مادر چندین دانشآموز، یک روز پیش از بازگشایی مدارس، از نگرانیهای خود میگویند و خواستههای مشخصی را مطرح میکنند؛ خواستههایی که بخش مشترک آنها توجه به سلامت فرزندان است.
جان بچهام را از سر راه نیاوردهام
خودش معلم است و یک دختر دانشآموز هم دارد. «فاطمه» اما نگرانی اصلی را سلامت فرزند ۹ساله خود میداند و نگران است که این تصمیم تازه برای همه دانشآموزان خطرآفرین شود: «واقعا نمیدونم چی بگم. بیبرنامگی هم حدی داره. الان ظهر جمعه است و هنوز تکلیف فردای ما و بچهمان مشخص نیست. تازه من خودم معلمم و از طریق مدرسه اخبار بهتر به دستم میرسه ولی دیگه ببینید بقیه خانوادهها چه شرایطی دارن». او میگوید مخالف شدید برگزاری مدارس در تهران آن هم در شراط قرمز کروناست: «جان بچهام را که از سر راه نیاوردهام. نه فقط من که همه مردم را میگویم. یعنی همان مسئولان و وزرا هم حاضرند فردا بچهشان را مدرسه بفرستند؟ من مشکلی ندارم که خودم بهعنوان معلم بروم مدرسه ولی نباید برای دانشآموزان اجباری در نظر بگیرند». این معلم که در منطقه ۱۵ تهران مشغول به تدریس است، از نگرانی والدین دانشآموزان میگوید: «همینطور که خود من نگرانم حتما بقیه هم نگرانن ولی مسئولان را نمیدانم. ما یک گروه داریم با والدین بچهها و خدا میدونه چقدر هم نگرانن و این دو روز استرس و فشار تحمل کردن».
رضایت به مرگ فرزندانمان بدهیم؟
مشابه اظهارات بالا را پدر دو دانشآموز منطقه ۱۲ تهران هم مطرح میکند و میگوید حاضر نیست رضایتنامه امضا کند. «علی» که کارمند یک وزارتخانه و پدر دو دانشآموز است، دراینباره میگوید: «من یک دختر و یک پسر دارم که هر دو دانشآموزند. به ما گفتن که فردا باید بچهها را ببریم و همانجا هم یک رضایتنامه امضا کنیم که اگه اتفاقی افتاد مسئولیت با خودمان باشد. چرا باید چنین چیزی رو امضا کنم؟ من که امضا نمیکنم. خود مسئولان و وزرا امضا میکنن که ما امضا کنیم؟». او میگوید که از مدیر مدرسه شنیده که فردا مدارس حضوری است ولی میگوید هنوز خبر قطعی را به آنها نداده است: «الان عصر جمعه است ولی والدین هنوز نمیدونن فردا مدرسه چی میشه و چهجوریه. من که تکلیف خودم را مشخص کردم و حاضر نیستم بچههایم را در این شرایط تهران به مدرسه با هزار دانشآموز بفرستم و امیدوارم بقیه هم تصمیم درستی بگیرن».
در بسیاری از مناطق محروم ایران البته شرایط دانشآموزان سختتر است. در مناطق محروم دانشآموزان و والدین از یک طرف نگران آموزش حضوری و گسترش ویروس کرونا هستند و از طرفی دیگر برای آموزش مجازی هم مشکل اینترنت و هزینه موبایل و تبلت دارند. «مصطفی» پدر سه دانشآموز در استان کهگیلویهوبویراحمد است که درباره نگرانی خود میگوید: «الان به ما گفتن که بچهها حضوری بیان ولی اخبار اعلام کرده که رئیس علوم پزشکی گفته مدارس مجازی باشه. اگر حضوری باشه یک بدبختی است و اگر مجازی باشد هم یک بدبختی دیگر». او در توضیح این شرایط میگوید: «من هم نگران کرونا و سلامت بچههایم هستم و هم اینکه خدا میداند پول خرید سه تا موبایل ندارم. پول یکی هم ندارم ولی بچهها به یکی هم راضی نیستند. میگویند هرکی باید برای خودش موبایل داشته باشه اما من نمیدانم از کجا بیارم. حالا اگر با یک موبایل هم درست بشه، میگویند اینجا اینترنت مشکل داره و نمیشه مدارس رو غیرحضوری برگزار کرد. خدا میداند چه بشود. در هر صورت برای ما سخت است».
خوشحالی غیرانتفاعیها
نسترن طاهریان، مادر دانشآموزش کلاسپنجمی، مدرسه غیرانتفاعی/تهران
«اساس آموزش در مدرسه دختر من آنلاین است. دیروز، مدیر مدرسه در گروه مادران اعلام کرد که گفتهاند مدارس باید حضوری باشه و ما در حال ایجاد شرایطی برای حضور امن دانشآموزان هستیم. اما اصراری به حضور نیست. برای همین از شما میخوایم حداقل روز شنبه که روز بازگشایی است برای ایجاد حالوهوای مدرسه بچهها را به مدرسه بفرستید. اما خانوادهها موافقت نکردند. البته مدیر خوشحال بود و با هیجان میگفت خیلی از خانوادهها به امید آنکه مدارس آنلاینه بچهها را به مدارس دولتی فرستادند و حالا معلوم شده مدارس حضوری است و سیل خواهشها برای ثبتنام شکل گرفته و ما هم ثبتنام نمیکنیم. در هر صورت من دخترم را مدرسه نمیفرستم و دیدم که از کل گروه 50نفره والدین فقط دو نفر اعلام کردند فردا فرزندانشان را برای آشنایی به مدرسه میفرستن».
بین کودکان نمیشود انتظار داشت پروتکلها رعایت شود
نوری، مدیر مدرسه ابتدایی منطقه 12
«راستش تا ساعت هشت شب روز پنجشنبه من دقیقا مطمئن نبودم چه باید بکنم. ساعت هشت شب اعلام کردند که بچهها باید در مدرسه حضور داشته باشند. ما هم برنامهریزی و کلاسبندی کردیم که هر کلاس نیمساعت تا ساعت 12 برگزار بشه. بچهها با مادراشون بیان تا مادرها مراقب رعایت پروتکل بهداشتی باشن. چون چطور میشه به بچه هشتساله فهماند پروتکل بهداشتی رعایت کنه. بچه بعد از یک سال دوستش رو میبیند، یا او را به آغوش میکشه، یا میبوسه. بین کودکان نمیشه انتظار داشت پروتکلها رعایت بشه. از طرفی در منطقه 12 که بیشتر خانوادهها محروم و کارگر هستند، شاید چندان براشون حضور بچه در مدرسه مهم نباشه. بچه محرومی که نه تفریح داشته و شش ماه تو خانه بوده، بهتره مدرسه بره. اما همه اینها برای یک ماه است. تا مدارس غیرانتفاعی دوباره بچهها را ثبتنام کنن. با احتمالا آنلاینشدن مدارس، خیلی از خانوادهها که فرزندانشان مدرسه غیرانتفاعی میرفتن، آنها را به مدرسه عادی بردن و درآمد آموزش و پرورش کم شد، حالا در دو هفته پیشرو دوباره ثبتنام در مدارس غیرانتفاعی شروع میشه و همه چیز آنلاین میشه».
همه ابعاد را ببینیم
محمدرضا، پدر سامیار و مهرناز، دانشآموزان مقطع ابتدایی / اصفهان
مسئله مدارس واقعا از همان روز اولی که کرونا آمد ذهن من را درگیر کرده که باید برای آن چه کاری کرد. حتی من تا جایی که اخبار دیگر کشورها را دنبال کردم، هنوز هیچ کشوری که مشکل کرونا دارد، بهصورت قطعی نتونسته برای این مسئله راهحلی پیدا کنه. هر دو حالت آن مشکلسازه. بچهها به مدرسه برن خطر ابتلا و شیوع کرونا رو داره و کنترلکردنشون واقعا سخت و نشدنی است. از آن طرفی اگر قرار باشه مدرسه نباشه و بچهها سر کلاس حاضر نشن باز این هم مشکلات زیادی دارد چون مثلا خیلی از والدین شاغل هستن و نمیتونن بچههای کم سن و سال را ساعتها توی خانه تنها بذارن. اگر بگیم آموزش آنلاین و با گوشی و اپلیکیشنها انجام بشه نباید فراموش کرد؛ بههرحال خیلی از خانوادهها در شهر و روستاهای مختلف مشکل مالی دارن و اینترنت یا گوشی هوشمند در اختیارشون نیست و راهی که بتونن از طریق اون درس بخونن وجود نداره. حتی یک خانواده را در نظر بگیرید که مثلا سه یا چهار فرزند دانشآموز داره، بهخصوص در مناطق روستایی و مناطق محروم که تعداد فرزندان به نسبت بیشتره. باید به ازای هر دانشآموز یک گوشی هوشمند وجود داشته باشه. واقعا این خانواده و این دانشآموزان چه باید بکنن؟ خلاصه اینکه از هر زاویهای من به این موضوع نگاه میکنم مسئله پیچیده است. این وسط سردرگمی و بیبرنامگی مسئولان و اینکه نتوانستن یک تصمیم مشخص بگیرن هم کار رو بدتر کرده».
حضور در مدرسه به شرط واکسن
صفیه فاضلی مادر دانشآموز کلاسپنجمی مدرسه غیرانتفاعی /تهران
راستش حتی اگر به قیمت خانهنشینی پسرم تمام بشه و مجبور بشه سال بعد تکرار پایه کنه، تا زمانی که همه واکسن نزنن، من اون رو به مدرسه نمیفرستم. مدرسهاش هم برخلاف دستور وزارتخانه از اول مهر شروع میشه، چون آنها تا همین دو هفته پیش کلاس داشتن و الان تو تعطیلات به سر میبرن. به ما گفتن هفتهای یک روز را مشخص میکنیم که بچهها بهصورت محدود در مدرسه حاضر بشن و یکدیگر رو ببینن تا از جو اجتماعی مدرسه خارج نشن. اما من و پدر فرزندمان تصمیم گرفتیم حتی برای این کار هم اونو به مدرسه نفرستیم.
جان بچهها بازیچه نیست
فاطمه صفائیان، مادر فرزند کلاسهفتمی، مدرسه دولتی /تبریز
از همینجا به وزیر آموزش و پرورش اعلام میکنم که جان بچه من بازیچه دست آنها نیست. به ما اعلام کردن که بچهها را با رعایت پروتکل بهداشتی به مدرسه بفرستیم. اما نه من، نه دیگر مادران که با اونها در تماس هستیم، حتی یک ساعت دخترانمان را به مدرسه حضوری نمیفرستیم. مدیر مدرسه ما را تهدید میکنه و میگه اگر از روز شنبه بچهها در مدرسه حاضر نشن، ما دیگر راهشان نمیدهیم. خب ندهند! به خاطر تهدید مدیر مدرسه با جان بچهام بازی نمیکنم. دختر من کل تابستان در خانه درسهای کلاس هفتم را خوانده و به دنبال تدبیری هستم که دخترم متفرقه درس بخواند و تنها برای امتحاندادن به مدرسه برود.
من مجبور هستم
فرزین محمدی، پدر دانشآموز کلاساولی، مدرسه دولتی، کرج
من مجبورم بچه را به مدرسه بفرستم. چون آموزش و پرورش هیچ سازوکاری برای بچه کلاساولی که آغاز راهه ندارد. کرونا ضربه بدی برای بچههای کلاس اول شد. دیروز جشن حضور کلاساولیها رو گرفتن و گفتن فعلا کلاساولیها به اندازه یک ساعت با حفظ پروتکلها در مدرسه حاضر بشن. من و مادر پسرم تصمیم گرفتیم با آموزش کامل پسرمان را در روزهای حضور به مدرسه بفرستیم. برای اینکه اگر امسال او نتونه کامل با دروس آشنا بشه تا پایان دچار مشکل میشه. مدرسه به ما اطمینان داده تا جایی که میشه کلاسها رو آنلاین برگزار کنه و روزهایی که مدرسه حضوری است هم کاملا مراقب بچهها باشن. چارهای ندارم و توانایی پرداخت هزینههای مدارس غیرانتفاعی رو هم ندارم. بچههایی که مدارس غیرانتفاعی میرن، چون پول میدن خانوادهها سوار هستند و مدرسه مجبوره همه چیزو آنلاین کنه. ما قربانی میشیم چون پول نداریم.
هنوز قانع نشدهام
علی، پدر کیا، دانشآموزش کلاس دوم/ تهران
چند روز پیش یه طنز تصویری خارجی دیدم درباره بازگشایی مدارس که خیلی جالب و نکتهدار بود. كودك در برگشت از مدرسه یک ماسك دیگه روی صورتش بود. مادرش پرسید مدرسه ماسك جدید بهتون داد؟ بچه گفت نه مامان، من از ماسك فرانك خوشم اومد اونم از ماسك من، با هم عوض كردیم. تازه ژانت و جولیان هم ماسكشونو با هم عوض كردن! درباره مدارس کلا این نگرانی جهانی است به نظرم. در مدارس ما هم حتی اگه سختترین پروتکلها رعایت بشه اما همه میدونیم امکان آموزش و کنترل بچهها آنقدرها هم ساده نیست و حقیقتا با همه تدابیری كه مدرسه كیا مثلا در نظر گرفته و ما هم رفتیم بازدید كردیم و در ظاهر امر همه چیز مطابق دستورالعملها و استانداردهای شرایط كرونایی در نظر گرفته شده ولی واقعیت اینه حتی تصور اینكه در این شرایط ترسناك كرونایی والدین برای 10 دقیقه خارج از محیط خانه كنار فرزندشون نباشن و مراقبت نكنن از حركاتشون ترسناكه و ناشدنیه به نظرم. به همین دلیل من كه هنوز نتونستم قانع بشم كه همون یك روز در هفته و به مدت حدود سه ساعت اجازه بدم پسرم حضوری بره مدرسه.
بازگشایی مدارس در شرایط کرونایی /نگرانیها و انتظارها
سرویس اجتماعی-اعلام بازگشایی حضوری مدارس در سال تحصیلی جدید که با شیوع ویروس کرونا همراه شده تبدیل به نگرانی والدین و دانشآموزان و حتی معلمان و کادر آموزشی مدارس شده است.
پس از پایان سال تحصیلی گذشته و باتوجه به شرایط خاص موجود، مدیران آموزش و پرورش درباره بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی جدید شیوههای مختلفی را در نظر گرفته و اعلام کردند.
اولین شیوه، آموزش حضوری در مناطقی بود که بتوانند دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند. دومین شیوه تقسیمبندی دانشآموزان به گروههای زوج و فرد برای کاهش تراکم بود. سومین شیوه استفاده از آموزش مجازی و اپلیکیشن شاد، چهارمین شیوه استفاده از شبکه آموزش صدا و سیما و پنجمین شیوه تهیه بستههای آموزشی برای دانشآموزانی که به هیچکدام از شیوههای قبلی دسترسی ندارند. اما یکی از مهمترین مسائل در این شیوهنامهها، تأکید بر آموزش غیرحضوری دانشآموزان در مناطق قرمز بود.
در این باره، دهم شهریور ماه وزیر آموزش و پرورش در نشست خبری با اصحابرسانه به بهانه آغاز سال تحصیلی، اظهار داشت: «تصمیم بر آن است که بازگشایی مدارس به جز در مناطقی که از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا قرمز اعلام شده، به صورت حضوری باشد.»
اما دیری نپایید که وزارت آموزش و پرورش نظرش را تغییر داد و پس از اعلام حضوری بودن مدارس از سوی وزیر در روز چهارشنبه، روز پنجشنبه 13 شهریور با ابلاغ بخشنامهای اعلام کرد بازگشایی و آموزش مدارس در همه مناطق کشور حضوری خواهد بود و دستورالعملی را به این منظور در دسترس عموم قرار داد. با این حال، امروز که نخستین روز از سال تحصیلی جدید است، مشخص نیست که مدارس در مناطق مختلف به کدام شیوه آموزشها را آغاز کردهاند.
در این باره وزیر آموزش و پرورش شامگاه 13 شهریور ماه در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما گفت: «در بسیاری از کشورها از حدود یک هفته قبل مدارس باز شده است. هیچ آموزشی جایگزین آموزش حضوری نخواهد شد بنابراین اصل بر آموزش حضوری است. بر اساس نظرات مسئولان بهداشتی تفاوت چندانی میان وضعیتهای سفید، زرد و قرمز وجود ندارد و احتمال تبدیل یک وضعیت به وضعیت دیگر بسیار وجود دارد بنابراین پروتکلهای بهداشتی به شکلی سختگیرانه باید رعایت شود. ۶۲درصد مدارس زیر ۱۰۰نفر، ۳۵درصد زیر ۳۵نفر و ۴۳درصد زیر ۵۰نفر جمعیت دانشآموزی دارند که در همه اینها میتوانیم کلاسها را برگزار کنیم و دانشآموزان به روال عادی به مدرسه بروند. همچنین ۳۸درصد مدارس بالای ۱۰۰نفر دانشآموز دارند که در این مدارس تقسیمبندی برای حضور دانشآموزان انجام خواهد شد.»
در این بین روشهایی همچون حضور دانشآموزان در مدرسه طی دو روز در ساعتهای محدود، برگزاری کلاسها در زمان حداکثر 35 دقیقه، تقسیم دانشآموزان کلاس به گروههای کوچک برای رعایت فاصله اجتماعی و تکمیل آموزش از طریق شاد و تلویزیون، عمدهترین راهکارهای اعلامی در کنار ابلاغ پروتکلهای بهداشتی برای بازگشایی حضوری مدارس میباشد.
وزیر بهداشت: نگران پاییز هستیم
اما تصمیم به بازگشایی حضوری مدارس با تصمیم ستاد کرونا و تفاهم وزارت بهداشت و آموزش و پرورش در حالی است که سوم شهریور ماه، سعید نمکی وزیر بهداشت درباره روزهای پیشرو و آغاز فصل پاییز و زمستان عنوان کرد: «پیشبینی ما این است که در پاییز پیک کرونا و آنفلوآنزا را با هم داشته باشیم.»
علاوهبر این، سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، پنجشنبه گذشته درباره وضعیت شهرستانهای کشور اظهارداشت: «طبق آخرین اطلاعات دریافتی از وضعیت بیماری کرونا در استانها، در حال حاضر ۹۹ شهرستان در وضعیت قرمز و ۸۳ شهرستان در وضعیت هشدار بیماری قرار دارند، مابقیه شهرستانها نیز در وضعیت زرد یعنی با خطر متوسط و سفید با خطر کم قرار دارند. هیچ نقطه سبز یعنی منطقه عاری از کرونا در کشور وجود ندارد. وضعیت اکنون بیماری در کشور نیز بازتاب رفتار ما طی هفتههای گذشته است. هرگونه تغییر رفتار در برابر ویروس اثر خود را یک تا دو هفته بعد در موارد بستری و ۴ تا ۶ هفته بعد در تعداد موارد مرگ و میر نشان میدهد.»
حال مشخص نیست که طی یک هفته اخیر چه تغییر و تحولاتی در مدیریت بیماری کرونا در کشور رخ داده است که تصمیم به بازگشایی و آموزش حضوری در تمامی مناطق کشور گرفته شده است؟
نگرانی مدیران نظام سلامت از وضعیت شیوع کرونا در شهرستانهای مختلف، همچنین همزمانی آنفلوانزا و کرونا در پاییز و زمستان مسئلهای است که بدون شک در شرایطی که آموزش و پرورش ارائه آموزش را حضوری کرده است، موجب نگرانی مضاعف والدین و دانشآموزان و معلمها خواهد شد.
والدین با مدارس تماس بگیرند!
اما اظهارات متناقض مدیران آموزش و پرورش تنها به این ختم نمیشود.در این باره، علی باقرزاده رئیسمرکز هماهنگی حوزه وزارتی در خبر 21 پنجشنبه 13 شهریورماه شبکه اول سیما اظهار داشت: «از شنبه همه مدارس باز و کلاسها دایر است. خانوادهها از طریق کانالهای ارتباطی که با مسئولان مدرسه دارند میتوانند از حضور یا عدم حضور در مدرسه در روز شنبه مطلع شوند. در غیر این صورت روز شنبه قبل از حرکت به مدرسه تماس بگیرند تا بدانند امروز کدام گروه از دانشآموزان باید به مدرسه بیاید.»
این اظهار نظر را میتوان نمادی از برنامهریزی و میزان آمادگی آموزش و پرورش برای بازگشایی مدارس دانست.
تمام این اظهارات و تصمیمها که موجب نگرانی و سردرگمی والدین و دانشآموزان شده در شرایطی است که وزارت آموزش و پرورش طی حداقل سه ماه گذشته زمان کافی برای بررسیهای دقیق و ارائه شیوهنامه مناسب و همراه کردن خانوادهها را داشته است اما مشخص نیست چرا این مدیران در فاصله دو روز مانده به بازگشایی مدارس تمامی شیوهنامههای گذشته را زیر پا گذاشته و با یک بخشنامه جدید آموزشها را در تمامی مناطق حضوری کردهاند.
سؤالات و ابهامات خانوادهها
در این بین سؤالات و نگرانیهای زیادی در روزهای اخیر ذهن خانوادهها را به خود مشغول کرده است که به بخشی از آنها اشاره میکنیم.
1.خانوادهها میپرسند؛ چطور برای برگزاری چند ساعته جلسه کنکور با وجود آنکه داوطلبان افرادی بالغ بوده که توانایی مراقبت از خود را داشتند شاهد این همه نگرانی و تغییر زمان و ورود وزارت بهداشت و نمایندگان مجلس بودیم اما اکنون برای فرستادن دانشآموزان هفت - هشت ساله به مدارس شرایط عادی جلوه داده میشود؟!
2.تا همین چند روز قبل ستاد ملی کرونا در تصمیمی ناگهانی در آستانه ماه محرم برگزاری عزاداری حتی با وجود رعایت فاصلهگذاری در مساجد و اماکن مسقف را ممنوع اعلام کرد، در شرایطی که حضور در مراسم داوطلبانه بود چطور اکنون برگزاری کلاس درس در محیط بسته بلامانع است؟!
3.هماکنون در برخی استانها از جمله در تهران طبق دستورالعملها کارمندان تابع دورکاری گردشی هستند، حال چطور دانشآموزان باید به مدرسه بروند؟! تصور کنید پدر یک دانشآموز به علت ترس از کرونا در خانه مانده و دورکاری کرده اما آن دانشآموز باید به مدرسه برود!
4.تا همین چند روز قبل با اوج گیری مسافرتها، از سوی مسئولان ستاد مقابله با کرونا اعلام میشد که افرادی که به مسافرت رفتهاند تا یک هفته در اماکن عمومی حاضر نشوند، حال آیا دانشآموزانی که شب قبل از بازگشایی مدارس از مسافرت بازگشته و صبح شنبه به مدرسه میروند مشمول این توصیه نیستند؟
5. اگر در خانوادهای یک یا چند نفر مبتلا به کرونا باشند چطور میتوان از خطرات حضور دانشآموزان خانواده که ممکن است ناقل باشند جلوگیری کرد؟ آیا خود اظهاری کفایت میکند؟
6. در شرایطی که طبق اعلام مسئولان وزارت بهداشت با نزدیک شدن به فصل پاییز و سرما نگرانیها برای افزایش شیوع کرونا و ترکیب آن با شیوع آنفلوآنزا بیشتر میشود چطور میتوان از دامن نزدن بازگشایی حضوری مدارس به این نگرانی اطمینان داشت؟
7.آیا با توجه به امکانات موجود کنترل کرونا در ورود به مدارس با دقت مناسب انجام خواهد شد؟
8.در شرایطی که یکی از نگرانیهای عمده در ماههای اخیر شیوع کرونا در حملونقل عمومی بوده است حال با بازگشایی حضوری مدارس و ورود تعداد زیادی از دانشآموزان و معلمان و کادر آموزشی به اتوبوس و مترو و... و افزایش جمعیت مسافران نباید نگران افزایش احتمال شیوع از این طریق باشیم؟
9.برخی سرویسهای مدارس در فاصله انتقال دانشآموزان و بازگرداندن آنها در سطح شهر مسافرکشی میکنند، چه نظارتی بر ضدعفونی کردن این خودروها در این فاصله کم است؟
10.وزیر آموزش و پرورش درباره بازگشایی مدارس به این موضوع استناد کردهاند که در کشورهای اروپایی هم مدارس در حال بازگشایی است اما چرا به اظهارات دیروز وزیر بهداشت نمیپردازند که گفته بود «دولت انگلیس فقط برای بخش سلامت بیش از 22 میلیارد دلار هزینه کرد و ما پس از حدود 7 ماه از یک میلیارد دلار تخصیصی(برای کرونا) کمتر از 30 درصد را گرفتهایم.»
11. آیا اینکه وزیر آموزش و پرورش میگوید «بر اساس نظرات مسئولان بهداشتی تفاوت چندانی میان وضعیتهای سفید، زرد و قرمز وجود ندارد»، کشف جدیدی است که در فاصله دو سه روز به بازگشایی مدارس صورت گرفته یا آن زمان که ایشان و همکارانشان با صراحت میگفتند در مناطق قرمز کرونایی آموزش حضوری نخواهیم داشت هم همین نظر وجود داشته است؟
12. وزیر آموزش و پرورش که تصمیم به بازگشایی حضوری مدارس را تصمیم ستاد ملی کرونا میدانند چرا اعلام نمیکنند اگر قرار بود ستاد بگیرد، چرا پیش از این خودسرانه روشهای مختلف غیرحضوری و حضوری و... در مناطق بر اساس میزان شیوع را رسانهای میکردند؟
13.سؤال دیگر مردم این است که چرا با وجود فرصت سه ماهه از پایان سال تحصیلی قبلی تصمیم گیری درباره شیوه بازگشایی مدارس باید ب دقیقه نود و بدون طی کردن مراحل آمادهسازی روانی و انگیزشی خانوادهها و قانع کردن آنها موکول شود؟ طی این مدت نمیشد برای چنین ایامی که بسیاری از خانوادها با ذهنی پر از سؤال و ابهام نگران فرستادن فرزندانشان به مدرسه هستند برنامهریزی کرد؟
14. یک موضوع و شبهه جدی که در روزهای اخیر ذهن خانوادهها را به خود مشغول کرده این است که آیا میان اعلام حضوری شدن مدارس و استقبال نکردن خانوادهها از ثبتنام دانشآموزان در مدارس غیر انتفاعی و پرداخت شهریه سنگین با تصور غیر حضوری بودن آموزش رابطهای وجود دارد؟
15. همچنین مردم میپرسند چطور فلان مسئول اجرایی کشور که مدت هاست حضور میدانی در بین مردم و مراسمات رسمی نداشته و احتمالا بر خلاف سالهای گذشته برای مراسم آغاز سال تحصیلی نیز در مدارس حاضر نمیشود برای حضور دانشآموزان در شرایط کرونایی در مدارس تصمیم گیری میکند؟
16. سؤال جدی از ستاد ملی مقابله با کرونا این است که آیا تناقضی در اعمال پروتکلها و دستورالعملهای خود نمیبیند؟ از نحوه برگزاری سختگیرانه مراسم محرم که خوشبختانه با همراهی هیئتیها گذشت سخن گفتیم آیا به راستی وزیر بهداشت که میگوید «یقینا در مورد بازگشایی مدارس و دانشگاهها هرچه سلامت عزیزان مان را تهدید کند، ممانعت میکنیم» و یا در جایی دیگر میگوید «نگرانم از اینکه با بیتوجهیها، شاهد موج جدیدی از بیماری باشیم» اکنون از بابت اوج گیری کرونا با حضوری شدن مدارس نگرانی ندارد؟
اول سلامت، بعد آموزش
در حالی که یکی از دلایل بازگشایی حضوری مدارس پیشگیری از افت تحصیلی بیان میشود باید گفت که از نظر بسیاری از خانوادهها در مرحله اول سلامت فرزندان آنها اهمیت دارد و حضور با استرس و نگرانی در مدارس خود میتواند به افت تحصیلی دامن بزند، تا جایی که برخی از نفرستادن فرزندان خود به مدرسه خبر میدهند.
در مورد آموزش مجازی هم هرچند انتقاداتی از جمله خطرات رها کردن دانشآموزان در فضای مجازی و یا عدم دسترسی همگان در مناطق مختلف و... مطرح است اما میشود با برنامهریزی صحیح و رفعاشکالات موجود استفادهای بهینه داشت. به کار گیری درست و جذاب و حرفهایتر از ظرفیت تلویزیون برای آموزش دروس هم میتواند راهکار مناسبی برای جبران عدم حضور دانشآموزان در مدارس باشد.
فرصتسوزیای که دستمایه سوءاستفاده کنندگان میشود
اما متاسفانه این نوع تصمیم گیریها از سوی دولت که در موارد مشابهی چون تصمیم گرانی بنزین و... مسبوق به سابقه است، اکنون نه تنها والدین و دانشآموزان و معلمها را در شرایط بلاتکلیفی قرار داده است، بلکه فرصتی برای افراد فرصتطلب و معاند مهیا کرده تا با زیر سؤال بردن این تصمیمها و سوء تدبیرها، به موج سواری پرداخته و این ضعفها را به پای همه ارکان کشور بنویسند.
یک پیشنهاد
پیشنهاد میشود با توجه به نگرانیهای موجود، آغاز سال تحصیلی به همان اول مهر موکول شود و در این مدت، بازگشایی حضوری مدارس یک بار دیگر به طور دقیق از سوی کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته و با تصمیم مناسب موجب رفع و کاهش نگرانی خانوادهها شد. انتظار میرود مسئولان ستاد ملی کرونا و آموزش و پرورش با شنیدن دغدغههای خانوادهها و تلاش برای برطرف کردن آنها و همینطور اصلاح مشکلات آموزش مجازی از سوی وزارت ارتباطات و مسئولان دیگر مانع از آسیب دیدن فرزندان این سرزمین شوند.
کیهان
هیچ نقطه سبز کرونایی در کشور وجود ندارد
سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد که ۹۹ شهرستان در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند.به گزارش ایسنا، دکتر سیما سادات لاری، گفت: طبق آخرین اطلاعات دریافتی از وضعیت بیماری کرونا در استانها، در حال حاضر ۹۹ شهرستان در وضعیت قرمز و ۸۳ شهرستان در وضعیت هشدار بیماری قرار دارند مابقیه شهرستانها نیز در وضعیت زرد یعنی با خطر متوسط و سفید با خطر کم قرار دارند.
هیچ نقطه سبز یعنی منطقه عاری از کرونا در کشور وجود ندارد.وی تاکید کرد: وضعیت اکنون بیماری در کشور نیز بازتاب رفتار ما طی هفتههای گذشته است. هرگونه تغییر رفتار در برابر ویروس اثر خود را یک تا دو هفته بعد در موارد بستری و ۴ تا ۶ هفته بعد در تعداد موارد مرگ و میر نشان میدهد.لاری اظهار کرد: شهرستان ملکان در آذربایجان شرقی، دهلران در آذربایجان غربی، چادگان و خانسار در استان اصفهان، فیروزکوه در استان تهران، شهرستانهای اردل و فارسان در استان چهارمحال و بختیاری، نهبندان در استان خراسان جنوبی، سبزوار در استان خراسان رضوی، شهرستانهای امیدیه و بهبهان در استان خوزستان، شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان، اقلید در استان فارس، سیرجان در استان کرمان، سنقر در استان کرمانشاه، گچساران در استان کهگیلویه و بویر احمد، الیگودرز در استان لرستان، شهرستانهای تنکابن، جویبار و عباسآباد در استان مازندران و شهرستانهای بستک و رودان در استان هرمزگان طی هفته گذشته به وضعیت قرمز تبدیل شدند.
شمار قربانیان کرونا در کشور از ۲۲ هزار نفر گذشت
سخنگوی وزارت بهداشت آخرین آمار ابتلا و جانباختگان ناشی از کرونا را اعلام کرد و گفت: طی ۲۴ ساعت ۱۱۸ نفر از مبتلایان کرونا جان باختند.به گزارش ایسنا، دکتر سیما سادات لاری، در این باره گفت: از روز 13 شهریور تا روز ۱۴ شهریور ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۰۲۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۱۰۷۳ نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۸۲ هزار و ۷۷۲ نفر رسید.وی افزود: متاسفانه در طول این ۲۴ ساعت ، ۱۱۸ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۲۲ هزار و ۴۴ نفر رسید. البته خوشبختانه تا روز ۱۴ شهریور، ۳۳۰ هزار و ۳۰۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.وی با بیان اینکه ۳۶۹۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند، ادامه داد: تا روز ۱۴ شهریور، سه میلیون و ۳۳۱ هزار و ۷۳ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.لاری خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین اطلاعات کرونا در کشور، استانهای تهران، مازندران، گیلان، قم، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، یزد، زنجان و قزوین در وضعیت قرمز قرار دارند.وی افزود: همچنین استانهای آذربایجان غربی، البرز، فارس، لرستان، هرمزگان، اردبیل، بوشهر، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، مرکزی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، گلستان و خوزستان در وضعیت هشدار قرار دارند.
مردم سالاری
حکایت تلخی و شیرینی سال جدید تحصیلی
سید محمد بطحایی
وزیر سابق آموزش و پرورش
از مهمترین آثار شیوع کرونا، تأثیرات آن برآموزشهای مدرســــهای و تحصیــــــــل دانشآموزان است. نداشتن تجربه نظامهای آموزشی در مواجهه با این شرایط و کافی نبودن امکانات سختافزاری و نرمافزاری، دستاندرکاران نظامهای آموزشی در سراسر جهان را غافلگیر کرده است. درکشور ما نیز حسب عادت مذموم که غالباً در هنگام بروز بحران به راهکارهای آن میاندیشیم و علیرغم تلاش وافر همکارانم در وزارت آموزش و پرورش و برخی دیگر از بخشهای دولت، نارساییهایی برای پاسخگویی مناسب به این نیاز ضروری یعنی آموزشهای مجازی به وجود آمده است. بیشک موفقیت در آموزشهای مجازی، مستلزم پاسخ مناسب در موارد ذیل خواهد بود:
آیا امکانات سخت افزاری و ابزارهای ارتباطی مناسب با مشخصات کافی و لازم در اختیار دانشآموزان و معلمان قرار دارد؟
آیا زیرساختهای فنی و ارتباطی دراکثریت مناطق کشور فراهم شده است؟
دورههای آموزشی وارتقای مهارت در بهرهمندی از سامانه ها را برای معلمان، دانشآموزان و خانوادهها برگزار کردهایم؟
نظامات انگیزشی برای اشتیاق معلمان و حضور فعالانه در آموزش مجازی را طراحی و مستقر کردهایم؟
چه اقدامات مؤثری را برای تنویر افکار عمومی و همکاری خانوادهها در برنامههای آموزش مجازی انجام دادهایم؟
در صورتیکه این سؤالات را با تردید و شرط و شروط پاسخ دهیم، باید مطمئن باشیم که جایی از کار حتماً با اختلال مواجه خواهد شد.
فراموش نکنیم، تقریباً همه ارکان و ابعاد برنامههای آموزشی در آموزشهای مجازی با آنچه در آموزشهای حضوری تجربه کردهایم کاملاً متفاوت است و این تفاوت، آمادگی کامل را برای موفقیت در این مسیر طلب میکند.
در این میان همچنان معلم تأثیرگذارترین عامل در فرآیند یاددهی - یادگیری است. ضعف دانش و توانایی برخی معلمان در بهرهبرداری کامل از سامانهها و همچنین کمآشنایی با طراحی برنامههای چندرسانهای از مهمترین موانع موجود در اثربخشی این نوع آموزش به شمار میرود.
هرچند معلمانی از سر ذوق خود به این موضوع پرداختهاند ولی ارتباط یک طرفه و عموماً فقط از طریق توضیحات معلم، فضای کسالتآوری را برای کلاس مجازی و دانشآموزان ایجاد میکند.
این مشکل به نوعی در میان دانشآموزان و خانوادهها نیز وجود دارد بویژه آنکه در آموزش مجازی برای دانشآموزان دورههای تحصیلی پایینتر مثل دوره ابتدایی، بخشی از مقدمات برای انجام تکالیف و تمرین برعهده خانوادهها قرار میگیرد و خانوادهها مجبور خواهند شد علاوه بر زمان نسبتاً زیادی که صرف میکنند خود نیز آشنایی کافی و توانایی کار با سامانهها را به دست آورند.
یکی از مهمترین چالشهایی که در وضعیت فعلی باید به نحوی صحیح مدیریت شود حضور دانشآموزان در مدرسه است. از یک طرف اصرار بر حضور در شرایط بهداشتی موجود، سلامت فرزندانمان را با خطر مواجه میسازد و از دیگر سو قطع ارتباط طولانی مدت دانشآموزان با محیط مدرسه نوعی گسست عاطفی نسبت به مدرسه ایجاد میکند که پیامدهای بسیار خطرناکی را در بر خواهد داشت.
فراموش نکنیم مسئولیت اصلی در جریان تربیت با خانواده است و هر برنامهای برای حضور دانشآموزان در مدرسه باید با کسب موافقت ایشان صورت گیرد بویژه در شرایطی که امکانات بهداشتی و ملزومات ایمنی سلامت در مدارس فراهم نباشد. طبعاً کمتوجهی دانشآموزان در رعایت دستورالعملهای بهداشتی نه تنها سلامت آنها را به مخاطره میاندازد بلکه خود میتواند به عنوان عامل شیوع بیشتر بیماری در خانوادهها و جامعه باشد. هیچ ترجیحی فراتر از سلامتی دانشآموزان نیست.
مجدداً خاطرنشان میسازد؛ دست یافتن به شرایط کاملاً مطلوب و استاندارد در آموزش مجازی بویژه در محدودیتها و سختیهای موجود کشورکه تحت فشار بسیار سخت دشمنان و تحریمهای ظالمانه قرار گرفته است، در کوتاه مدت میسر نمیشود و نباید اقدامات ممکن را به امید رسیدن به شرایط کاملاً استاندارد متوقف کرد چرا که هر اقدامی ولو اندک میتواند قدمی رو به جلو باشد.
به هر حال سال تحصیلی جدید در میان نقدهای فراوان منتقدین امروز شروع میشود و باید بیش از هر جنبه انتقادی، توجه به روحیات و آرامش دانشآموزان عزیزمان در اولویت قرار گیرد. ایجاد فضایی مملو از مباحث تردیدآور، شیرینی سال جدیدتحصیلی را به تلخی و نشاط و سرزندگی بایسته برای دوره جدیدی از زندگی را در فرزندانمان کمسو خواهد کرد.
امیدوارم یکبار دیگر با همراهی و همکاری خانوادهها، مربیان، معلمان و اندیشمندان این چالش نیز با مدیریت عالمانه و هوشمندانه به نفع اهداف آموزش و پرورش ختم به خیر شود.
بازگشت به کلاسهای درس
هدی هاشمی
خبرنگار
این برگی از تاریخ است. تاریخیتر از هر آنچه در این روزها و ماههای کرونایی برای ما به ثبت رسیده است. اولین سال تحصیلی، برای آنهایی که امسال کلاس اولی هستند و میخواهند نخستین گام را در مسیر پر پیچ و خم تحصیل بردارند، دیگر مثل سابق ماندگار و فراموش نشدنی نیست. این نخستین سال تحصیلی است که دیگر شروعش رنگ و بوی مدرسه ندارد و احتمالاً اولین سالی است که بسیاری از خانوادهها و حتی دانشآموزان علاقه چندانی به آغاز و برگزاری کلاس درس ندارند!
برای همه آنهایی که تحصیل کردهاند، روز اول مدرسه رفتن چیز دیگری است، خاطرهای که همیشه بدون روتوش باقی میماند. برای همه ما که سالها و شاید چند دهه است تحصیل را به پایان رساندهایم، خاطرات سال اول ابتدایی محونشدنی است که هیچ خاطرهای جایش را نمیگیرد. حالا نسلی که امسال باید مدرسه رفتن را آغاز کند با ترس و تردید روز اول مدرسه را تجربه میکند. امسال خبری از جشن شکوفهها برای کلاس اولیها نبود و حالا امروز سال تحصیلی ۱۳۹۹ ـ ۱۴۰۰ برای بیش از ۱۴ میلیون دانشآموز دیگر آغاز میشود. آغازی متفاوت و زودهنگام.
اواخر خرداد ماه بود که ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرد سال تحصیلی جدید مدارس از ۱۵ شهریور ماه آغاز میشود. بر اساس همین دستور اوایل مرداد ماه آموزش و پرورش برای این سال متفاوت آموزشی سناریوهای مختلفی را تهیه کرد. بر اساس این سناریوها مناطق به سه رنگ قرمز، زرد و سفید تقسیم میشدند که در وضعیت قرمز آموزش مجازی، زرد آموزش نیمهحضوری و سفید آموزش حضوری بود و قرار هم بر این بود که دانشآموزان در مناطق قرمز آموزش را غیرحضوری دریافت کنند اما تمامی این سناریوها چند روز پیش جایش را به آموزش حضوری داد و مسئولان وزارت آموزش و پرورش اعلام کردند که در این سال همه دانشآموزان فارغ از رنگ منطقه باید سر کلاس درس حاضر باشند. وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد با توجه به جلسهای که با مسئولان وزارت بهداشت داشتند تصمیم گرفتند که دانشآموزان حتی در مناطق قرمز هم آموزش حضوری داشته باشند. همین تصمیم موجب شد تا بسیاری از خانوادهها نسبت به تصمیمات وزارت آموزش و پرورش انتقاد کنند آنها اعلام کردند که مدرسه محیط ایمنی برای سلامت دانشآموزان نیست و ممکن است بچهها در مدرسه به بیماری کرونا مبتلا شوند. برخی از خانوادهها گفتند که حاضر نیستند فرزندان خود را به مدرسه بفرستند چرا که به اعتقاد والدین، مدارس و کلاسها شلوغاند و مسئولان مدرسه هم توان کنترل بچهها را در مدرسه ندارند. این اعتراضها البته به گوش مسئولان آموزش و پرورش رسید آنطور که علیرضا کمرهای معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش به خبرنگار «ایران» میگوید: در جلسهای که با مسئولان وزارت بهداشت داشتیم به ما اعلام شد که شما پروتکلهای سختگیرانه برای مدرسه قرار دهید و همه دانشآموزان باید سر کلاس درس حاضر باشند تنها زمانی ما مدرسه را تعطیل میکنیم که ستاد مقابله با کرونا اعلام کند. بنابراین ما به مدیران مناطق اعلام کردیم شرایط حضور دانشآموزان را در مدارس مهیا کنند و فقط در صورت اعلام ستاد مقابله با کرونا مدارس تعطیل میشوند.
کمرهای به آسیبهای روحی دور ماندن دانشآموزان از مدرسه اشاره میکند و میگوید: دانشآموزان در این ایام دچار مشکلات و آسیبهای روحی شدهاند البته که روند بازگشایی فقط مخصوص ایران نیست در همه جای دنیا مدارس باز شده است و در ایران هم تمام مشاغل و خدمات باز هستند. بنابراین ما مدارس را هم میتوانیم باز کنیم. البته برای این بازگشایی برنامهریزیهای کردهایم تا نگرانی خانوادهها کمتر شود. همه دانشآموزان وارد مدرسه میشوند در مدارسی که تراکم جمعیت دانشآموزی بالا وجود دارد دانشآموزان را دستهبندی میکنیم تا فاصله اجتماعی در این مدارس رعایت شود. در این مدارس دانشآموزان فقط دو روز در هفته به مدرسه میآیند تدریس در این روزها در سه زنگ ٣٥ دقیقهای انجام میشود و دانشآموزان ١٠ دقیقه زمان استراحت دارند. کلاسها باید با یکسوم دانشآموزان تشکیل شود و مدیران موظف هستند که موضوع فاصلهگذاری دانشآموزان در مدرسه را جدی بگیرند. فعالیتهای ورزشی و برنامه صبحگاهی متوقف میشود، رفتن و آمدن بچهها متفاوت است. مدارس ضدعفونی میشود و معلمان و دانشآموزان از ماسک استفاده میکنند.
او تأکید میکند: در مدارسی که جمعیت دانشآموزی کم است دانشآموزان با حفظ فاصله اجتماعی هر روز به مدرسه میروند در این مدارس هم معلمان میتوانند از فضای مجازی برای آموزش استفاده کنند. علاوه بر این آموزش تلویزیونی هم از امروز آغاز میشود که برای کلاس اول ابتدایی ٢٥ دقیقه، دوم تا ششم ابتدایی ٣٠ دقیقه و متوسطه اول و دوم ٣٥ دقیقه خواهد بود. همچنین دانشآموزان هر روز عصر میتوانند در فضای مجازی با معلمان خود در ارتباط باشند.
کمرهای درباره رفتوآمد دانشآموزان هم میگوید: پروتکلهای بهداشتی سرویس مدارس را ابلاغ کردهایم در این پروتکل تأکید داشتیم سرویس دانشآموزان قبل از سوار شدن باید ضد عفونی شود.
برای همه مناطق یک پروتکل داریم
وزیر آموزش و پرورش دیروز عصر در برنامه شبکه خبر درباره روند بازگشایی مدارس و نحوه حضور دانشآموزان در کلاسهای درس اعلام کرد: جلساتی که با وزارت بهداشت داشتیم آنان معتقد بودند اگر مناطق را به وضعیتهای مختلف قرمز، سفید و زرد تقسیم کنیم فاصلهای بین آنان وجود ندارد و حتی نگرانی در مناطق سفید بیشتر از مناطق دیگر خواهد بود. مسئولان بهداشت گفتند اگر پروتکلها برقرار شود برگزاری کلاسها اشکالی ندارد.
حاجی میرزایی تأکید کرد: توصیه وزارت بهداشت این است که در همه مناطق کشور یک پروتکل اعمال شود و تجربه برگزاری دهه اول محرم نیز مزید بر علت شد تا همه مناطق را یکسان ببینیم و یک پروتکل سختگیرانه را در تمام مناطق اعمال کنیم بنابراین مسئولان بهداشت به عنوان متخصصان امر پروتکلهایی را اعلام کردند و در اختیار ما قرار دادند و گفتند اگر این پروتکلها برقرار شود برگزاری کلاسها اشکالی ندارد. وزیر آموزش و پرورش گفت: پروتکلها به استانها ابلاغ شده است که براساس آن باید فاصله بین دانشآموزان یک متر و زمان هر کلاس 35 دقیقه باشد و دانشآموزان در کلاسهای مختلف در ساعتهای مختلف حضور پیدا کنند تا اجتماعی بین آنان صورت نگیرد. برای شستوشوی دستها و سرویس مدارس پروتکلهایی را اعلام کردیم و دو روز سهشنبه و چهارشنبه را با هزار و 500 نفر از مسئولان مناطق و مدیران کل استانها جلسات پیوسته داشتیم. پروتکلهای سختگیرانه مشخص شده است ما نیز این را به مجموعه دفاتر ابلاغ کردیم.
وی بیان کرد: ما نمیتوانستیم آموزش را تعطیل کنیم، این کار امکانپذیر نبود درباره اینکه چه آموزشی اولویت دارد باید تأکید کنم اولویت ما آموزش حضوری است مگر اینکه پروتکلهای بهداشتی اجازه ندهد. ما سال گذشته دو سوم محتوای آموزشی را طی کرده بودیم و امسال باید معلمان دانشآموزان را بشناسند و روابط شکل بگیرد تا بتوانیم فعالیتها را دنبال کنیم.
روزنامه ایران
تگ ها
کرونا کروناویروس ویروس کرونا ویروس چینی کووید19 آسیب های اجتماعی مدارس دانش آموزان وزیر آموزش و پرورش محسن حاجیمیرزایی
کنکور با همه التهاباتش برگزار شد و در این حین بدون شک تجمعات حاصل از آن بر روند افزایش شیوع کرونا در کشور تاثیر داشته است. پس از آن اما حالا نوبت به بازگشایی مدارس رسیده است. مدارسی که به گفته مسئولین باید حضوری برگزار شوند و هیچ جواب قانعکنندهای هم برای چرایی آن وجود ندارد!
انگار مسئولین آموزش و پرورش فکر میکنند کمبودهای تحصیلی سال گذشته را یک جا میتوانند در همین دو هفته باقی مانده به مهر جبران کنند اما واقعیت این است که این عملکرد غیر منطقی تنها بر شمار مبتلایان به کرونا میافزاید آن هم در شرایطی که گفته میشود این بیماری منحوس برای کودکان و جوانان خطرناکتر است و در موج جدید این بیماری شاهد بودیم که بخش عظیمی از
جان باختگان کرونا جوان و کودک بودند!
از طرف دیگر مشخص نیست مسئولین نگرانی خانوادهها برای فرزندانشان را چطور میخواهند جبران کنند؟ ما باید بپذیریم که حتی اگر یک دانشآموز هم به دلیل حضور در مدرسه به بیماری کرونا مبتلا شود و جان خودش را از دست بدهد فاجعه است و متعجبم از اینکه مسئولان در آموزش و پرورش عواقب این فاجعه را به جان میخرند و همچنان به حضور دانشآموزان در مدارس اصرار دارند تنها به صرف اینکه فکر میکنند آموزش آنلاین کارایی لازم را در این خصوص ندارد.
این طور که پیداست این مسئولین به جای اینکه از 3 ماه فرصتی که داشتند در جهت ارتقای آموزش آنلاین استفاده کنند، به کارهای دیگری مشغول بودهاند و حالا به این نتیجه رسیدهاند که کم کاریها و کاستیهای خودشان را این گونه جبران کنند که دانشآموزان را در شرایط خطر ابتلا به کرونا قرار دهند. انگار آنها هنوز جدیت خطر این
بیماری را درک نکردهاند که چنین ریسکی را انجام میدهند. سوال اینجاست که
چه کسی قرار است مسئولیت این حضور را بر عهده بگیرد؟ البته جواب بسیار ساده است؛ هیچ کس!
مدارس ما در شرایط عادی هم پر از خطر برای دانشآموزان بود و دانشآموزان در شرایط عادی هم در مدارس امنیت روانی نداشتند چه برسد به حالا که بیماری منحوس کرونا هم بر این موضوع دامن زده
است!
این در شرایطی است که رئیس جمهور محترم کشورمان به صورت آنلاین و بدون حضور در مدارس زنگ شروع مدارس را به صدا در آورده است! چطور میتوان این موضوع را حلاجی کرد؟ آیا بیماری منحوس کرونا تنها برای مسئولین خطر ناک است و یا اینکه تنها جان آن هاست که اهمیت دارد؟ امید وارم مسئولین طوری عمل کنند که در آینده نه چندان دور پشیمانی به بار نیاورد و مسئولیت عملکرد امروزشان را بر عهده بگیرند.